Γιόγκα, η πνευματική και σωματική άσκηση με την τεράστια απήχηση και τους φανατικούς οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τι είναι η γιόγκα; Πώς βοηθάει το σώμα μας; Ισχύει ότι είναι αποτελεσματική και για τη ψυχή μας; Υπάρχουν τόσα πολλά ερωτήματα για το συγκεκριμένο τρόπο εκγύμνασης.

Η κα Αλεξία Σιούτη είναι πιστοποιημένη δασκάλα γιόγκα και ιδρύτρια του Okto Yoga Shala Athens. Μας βοηθάει να κατανοήσουμε τη γιόγκα και τα οφέλη της. Η περιγραφή της ίδιας για την γιόγκα “μια πρακτική 5.000 ετών που μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή” είναι αρκετά δελεαστική. 

Γιόγκα, η πνευματική και σωματική άσκηση

Γιόγκα, η πνευματική και σωματική άσκηση ηλιοβασίλεμα

Προέλευση της γιόγκα

Οι ρίζες της γιόγκα χάνονται στα βάθη των αιώνων. Φτάνουν έως και 5.000 χρόνια πίσω στην ιστορία του ανθρώπου. Η πρώτη αναφορά στη γιόγκα γίνεται στα αρχαία ιερά κείμενα των Ινδών. Εκεί η γιόγκα [σανσκρ. > yug = ζεύω, συνδέω] είναι η μέσω πνευματικών πρακτικών πειθαρχία. Έχει σκοπό την απελευθέρωση από τον πόνο και την ένωση του Εαυτού (Atman) με το σύμπαν (Βrahman).

Η Hatha yoga εμφανίστηκε αρχικά τον 11ο αιώνα. Από αυτή προήλθαν οι φυσικές στάσεις και αρχές που ο δυτικός κόσμος υιοθετεί σήμερα. Αποτελεί ένα σύστημα σωματικών ασκήσεων, τεχνικών καθαρισμού και αναπνευστικών πρακτικών. Στόχος είναι η ένωση των αντιθέτων (Ηa = ήλιος, tha = σελήνη). Η αρμονική συνύπαρξη σώματος, πνεύματος και νου.

Στην αρχή, αυτό το είδος σωματικής γιόγκα παρέμεινε κάπως περιθωριοποιημένο. Με το πέρασμα του χρόνου αναπτύχθηκε και παρουσίασε ένα σημαντικό αριθμό πραματειών και καθοδηγητικών εγχειριδίων που αυξάνουν τον αριθμό των στάσεων (16 στην αρχή, 32 και 84 στην συνέχεια), παρέχοντας τεχνικές οδηγίες για την ρύθμισή τους.

Γιόγκα, η πνευματική και σωματική άσκηση ασκήσεις

Διάδοση της γιόγκα

Η πορεία της ασκητικής, σωματικής Hatha yoga και η διάδοσή της στη δύση οφείλεται σε έναν σπουδαίο Ινδό δάσκαλο του 20ου αιώνα, τον Sri Tirumalai Krishnamacharya. Εκείνος δίδαξε το 1933 στο παλάτι του Mysore προσκεκλημένος από τον Μαχαραγιά. Οι μαθητές αυτού,  Sri K Pattabhi Jois, B.K.S. Iyengar T. K. V. Desikachar, δημιούργησαν τις σχολές Ashtanga vinyasa, Iyengar, Vini yoga. Είδη που διδάσκονται σε όλο τον κόσμο συνεχίζοντας και τιμώντας αυτήν την παράδοση που ξεκίνησε στην Ινδία.

Σήμερα εμφανίζονται επίσης πολλές τάσεις που προσεγγίζουν τη γιόγκα με διαφορετικούς τρόπους δημιουργώντας διαφορετικά στυλ. Αnusara, Acro, Jivamukti, Partner, Prenatal, Tharapy yoga και πολλά άλλα τα οποία προσφέρουν με τον δικό τους τρόπο.

Γιόγκα, η πνευματική και σωματική άσκηση φύση

Σε κάθε περίπτωση η γιόγκα είναι μία. Αποτελεί ένα πρακτικό, φιλοσοφικό σύστημα. Μια μέθοδο ορθοσωμίας, συνειδητής αναπνοής, ένα μονοπάτι αυτογνωσίας και αυτοθεραπείας. Σε καμία περίπτωση δεν έχει θρησκευτικό περιεχόμενο αλλά φιλοσοφικό. Καλλιεργεί την πνευματικότητα, όχι την θρησκευτικότητα. Στοχεύει στην εναρμόνιση των επιπέδων της ύπαρξης (σωματικό, πνευματικό, διανοητικό) και την ομαλή συνύπαρξη του ατόμου με το σύνολο και το περιβάλλον.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ευλύγιστος ή δυνατός, νέος ή αδύνατος για να ωφεληθεί από την πρακτική της γιόγκα. Όλοι ανεξαιρέτως μπορούν να ωφεληθούν από αυτήν την μοναδική πρακτική.

Γιόγκα, η πνευματική και σωματική άσκηση χαλάρωση

Έρευνες για τη γιόγκα

Επιστημονικές έρευνες  αποδεικνύουν τα ευεργετικά αποτελέσματα μιας σταθερής πρακτικής γιόγκα σε σωματικό και ψυχονοητικό επίπεδο.

  • Αύξηση της δύναμης, της ευλυγισίας, βελτίωση της ισορροπίας. Αποτοξίνωση του οργανισμού και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Ανάπτυξη της κιναισθητικής αντίληψης. Βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης.
  • Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, του θάρρους, της ευσυνειδησίας και του αυτοελέγχου.
  • Επαναρύθμιση της καλής λειτουργίας του κυκλοφορικού, αναπνευστικού, ορμονικού, πεπτικού, αναπαραγωγικού, απεκκριτικού συστήματος.
  • Ανακούφιση πόνου από χρόνιες παθήσεις, τραυματισμούς και σωματοποιημένες εντάσεις.

Αυτό που διαφοροποιεί την γιόγκα από άλλους τρόπους εκγύμνασης είναι η επίδρασή της στο νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο. Πρόκειται για μία ολιστική πρακτική ικανή να φέρει πολλές αλλαγές και να βελτιώσει τη ζωή του ανθρώπου.

Γιόγκα, η πνευματική και σωματική άσκηση θάλασσα

Από την αρχή (συχνά από το πρώτο μάθημα) αισθάνεται ο ασκούμενος την επίδραση του μαθήματος στο σώμα και στο νου του. Χρειάζονται λίγες μόνο πρακτικές κοντά σε έναν επαρκώς καταρτισμένο δάσκαλο ώστε να ανακουφιστεί κανείς από πόνους και σωματοποιημένες εντάσεις. Στην συνέχεια φέρει ισορροπημένη δύναμη και ελαστικότητα στο σώμα του.

Ως προς το κόστος, η τιμή του κάθε μαθήματος που διαρκεί 1.30 ώρα συνήθως κυμαίνεται από 7 έως 10 εύρω στα πλαίσια μίας μηνιαίας συνδρομής.

Ευχαριστούμε την Okto Yoga Shala Athens : Ήβης 10, Ψυρρή, Μοναστηράκι, Αθήνα  https://www.oktoyoga.gr/ , https://www.facebook.com/oktoyogashala/, https://www.instagram.com/oktoyogashala_/

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/zumba-o-kefatos-horos-pou-egine-gymnastiki/
https://umano.gr/argentiniko-tango-o-laikos-xoros-tis-argentinis/
https://umano.gr/capoeira-i-afro-vrazilianiki-polemiki-texni/
https://umano.gr/wing-chun-i-polemiki-texni-pou-diedose-o-bruce-lee/
https://umano.gr/trx-o-apodotikos-tropos-ekgimnasis-me-imantes/
https://umano.gr/gymnasteite-eykola-kai-diaskedastika-xoris-kopo/
https://umano.gr/ta-evergitika-ofeli-tis-gimnastikis-sintefksi-pantelis-drakotos/

Comments are closed.