Η ζούμπα, ο κεφάτος χορός που έγινε γυμναστική, έχει αποκτήσει χιλιάδες θαυμαστές ανά τον κόσμο που συνεχώς αυξάνονται. Ένα είδος γυμναστικής που δε σου αφήνει πολλά περιθώρια «ξεκούρασης». Γυμνάζει το σώμα και ταυτόχρονα την ψυχή καθώς η μουσική που τη συνοδεύει είναι χαρούμενη και έντονα χορευτική.

Αφιέρωμα στον κουβανέζικο-αφρικανικό χορό σάλσα

Capoeira: Η αφρο-βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη

Οι πέντε βασικές αρχές της γιόγκα

Το καλοκαίρι οι περισσότεροι γύρω μας λικνίζονται σε ρυθμούς ζούμπα. Τι είναι τελικά η ζούμπα; Χορός ή είδος γυμναστικής;

Ο καθηγητής χορού Rosivaldo Reis από τη σχολή Cubania Dancehouse μας εξηγεί τι είναι η ζούμπα και πως μας βοηθάει.

Ζούμπα, ο κεφάτος χορός που έγινε γυμναστική Ροσιβάλντο Ρέις

Η ζούμπα είναι ένα πρόγραμμα εκγύμνασης που περιλαμβάνει κινήσεις αερόβιας γυμναστικής και χορού. Πραγματοποιείται σε ομαδικά μαθήματα από πιστοποιημένους δασκάλους. Χρησιμοποιεί διάφορα ήδη μουσικής, με εναλλαγές στον ρυθμό και την ένταση, για να κάνει το πρόγραμμα διασκεδαστικό και αγαπητό σε όλους.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Η δημιουργία της ζούμπα

Πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 στην Κολομβία από τον ιδρυτή της, Alberto “Beto” Perez. Ο AlbertoBetoPerez, χορευτής και χορογράφος από την Κολομβία, μια ημέρα ξέχασε να φέρει την μουσική του στο μάθημα αεροβικής όπου δίδασκε. Χρησιμοποίησε λοιπόν τα αγαπημένα του λάτιν τραγούδια που έτυχε να έχει μαζί του. Αμέσως κατάλαβε την απήχηση που είχε το διασκεδαστικό αυτό μάθημα και ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι της ζούμπα ανά τον κόσμο. Γνώρισε μεγάλη αποδοχή παγκοσμίως μετά τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000.

Ζούμπα, ο κεφάτος χορός που έγινε γυμναστική μάθημα

Ως χώρα καταγωγής της ζούμπα μπορεί να θεωρείται η Κολομβία. Είναι η χώρα που πρωτοεμφανίστηκε και επίσης η χώρα καταγωγής του ιδρυτή της. Χρησιμοποιεί όμως ποικιλία μουσικής και χορού από διαφορετικά μέρη όπως Salsa, Samba, Merengue, Hip-Hop, Mambo κλπ.

Η ζούμπα ως γυμναστική

Η ζούμπα ως μια μορφή αερόβιας άσκησης μπορεί να καλύψει μέσα σε 2-3 φορές την εβδομάδα την προτεινόμενη διάρκεια άσκησης για έναν ενήλικο. Κατά μέσο όρο καταναλώνονται 600-1000 θερμίδες ανά μάθημα. Το πρόγραμμα κάθε μαθήματος έχει ως στόχο να ανεβάσει τους σφυγμούς μας και διατηρώντας την ένταση αυτή για αρκετό διάστημα βελτιώνεται η αντοχή μας, καλυτερεύει η λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού μας συστήματος και γίνεται καύση λίπους.

Ζούμπα, ο κεφάτος χορός που έγινε γυμναστική παράσταση

Κάνοντας ζούμπα τα αποτελέσματα στο σώμα μας ποικίλουν από άτομο σε άτομο και αυτό γιατί ο καθένας από εμάς ακολουθεί το πρόγραμμα σύμφωνα με τις αντοχές του. Κάποιοι απολαμβάνουν το πρόγραμμα με ήπιες κινήσεις ενώ άλλοι δίνουν όλη τους την ενέργεια. Το σίγουρο όμως είναι ότι έχει εμφανή αποτελέσματα σε όλους σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς, πέρα από τα σωματικά οφέλη, τα προγράμματα της ζούμπα έχουν μεγάλα οφέλη και στην ψυχολογία και την διάθεση του καθενός από εμάς.

Όπως σε κάθε είδος γυμναστικής έτσι και στην ζούμπα υπάρχει μια μικρή διακύμανση τιμών, η οποία συνήθως διαμορφώνεται από τις εγκαταστάσεις όπου πραγματοποιούνται τα μαθήματα ή την ύπαρξη πακέτων που την συμπεριλαμβάνουν. Είναι πάντως ένα είδος εκγύμνασης προσιτό σε όλους από πλευράς κόστους αλλά και ικανότητας σωματικής.

Ευχαριστούμε το Cubania Dancehouse : Λ. Κηφισίας 1, Αθήνα  211 4074044 www.cubania.gr και τον καθηγητή της σχολής κο Rosivaldo Reis.

(φωτογραφίες της σχολής: Team in Motion)

Comments are closed.