Ο διάσημος Γάλλος pastry chef Cédric Grolet μίλησε στο umano για τα περίφημα «φρούτα-γλυπτά» του, τη βράβευσή του ως καλύτερου pastry chef 2018 και πολλά άλλα.

Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη

Ο Cédric Grolet είναι από τους πιο διάσημους pastry chef στον κόσμο. Δε ξεχώρισε μόνο για τον τίτλο του The World’s Best Pastry Chef 2018, ξεχώρισε γιατί ξέρει να κάνει τη διαφορά. Τα γλυκά του είναι πραγματικά σαν έργα τέχνης, μικρά αριστουργήματα.

Όπως μας λέει ο ίδιος, ξεκίνησε από μικρή ηλικία να ασχολείται με τη δημιουργία γλυκών. O Cédric Grolet μας εντυπωσίασε για πρώτη φορά το 2014, όταν μεταμόρφωσε το διάσημο κύβο του Rubik σε ένα εντυπωσιακό κέικ. Η φωτογραφία του κέικ έκανε το γύρο του κόσμου μέσω του διαδικτύου.   

Ο διάσημος pastry chef Cédric Grolet στο umano
Ο διάσημος κύβος του Rubik του Cédric Grolet

Με τις γλυκές του δημιουργίες Fruits – «γλυπτά φρούτα» που μοιάζουν άψογα με τα πραγματικά – ξεπέρασε τον εαυτό του. Τα Fruits έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν του Cédric Grolet και το θέμα του πρώτου βιβλίου του, που δημοσιεύτηκε το φθινόπωρο του 2017 και, εύστοχα, ονομάστηκε Fruits. Ο ίδιος όμως δεν επαναπαύεται και, όπως μας τονίζει, θέλει να συνεχίσει να ξεχωρίζει και να πρωτοτυπεί και με άλλα γλυκά, όπως τα κέικ. 

Ο διάσημος Γάλλος pastry chef Cédric Grolet μίλησε στο umano για τα περίφημα «φρούτα-γλυπτά» του, τη βράβευσή του ως καλύτερου pastry chef 2018 και πολλά άλλα.

Ο διάσημος pastry chef Cédric Grolet στο umano
Fruits του Cédric Grolet

Umano: Cédric, τι είναι η ζαχαροπλαστική για εσένα και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς; 

Η ζαχαροπλαστική για εμένα είναι να δίνω χαρά στον κόσμο, να τους ικανοποιώ και, ειδικότερα, δοκιμάζοντας τα γλυκά μου να τους βγάζω όμορφα συναισθήματα. Αλήθεια, αυτός είναι ο μοναδικός μου σκοπός!

Όταν έρχονται στο Meurice, θέλω να νοιώθουν μία αληθινή γευστική εμπειρία που θα χαραχτεί στη μνήμη τους. Τίποτα πιο απλό!

Αποφάσισα να γίνω pastry cook πριν γίνω pastry chef. Δε φανταζόμουν, όταν ήμουν παιδί και έφτιαχνα γλυκά, πως αυτό θα μπορούσε να είναι επάγγελμα. Η μοναδική μου επιθυμία τότε ήταν να κάνω κέικ.

Ο διάσημος pastry chef Cédric Grolet στο umano

 

Umano: Τα τελευταία χρόνια βρίσκεσαι στην κορυφή. Ήταν δύσκολος ο δρόμος μέχρι εκεί; 

Ο δρόμος μέχρι την κορυφή ήταν κάτι περισσότερο από δύσκολος. Και πρέπει να σου πω πως παραμένει σκληρός καθώς θα πρέπει να διατηρήσω όλα αυτά που έχτισα.

Καθημερινά εξακολουθώ να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχω τους στόχους μου. Να μην απογοητεύσω ποτέ τους πελάτες μου – οι οποίοι συρρέουν σήμερα για να απολαύσουν τα γλυκά μου.

Ο διάσημος pastry chef Cédric Grolet στο umano

Umano: Έχεις κάνει μία μίξη ανάμεσα στα φρούτα – που οι περισσότεροι αποφεύγουμε (γέλια) – και τα γλυκά, τα οποία λατρεύουμε. Πώς σου ήρθε η συγκεκριμένη ιδέα; 

Αγαπάω τα φρούτα από τότε που ήμουν παιδί (γέλια). Όταν ήμουν μικρός, κάπου ανάμεσα στα δεκαέξι με είκοσι χρόνια μου, είχα τη συνήθεια να σμιλεύω σοκολάτα για πλάκα. Ήταν κάτι που πραγματικά με ευχαριστούσε και με ευχαριστεί ακόμα και σήμερα. Έτσι, λοιπόν, μου ήρθε η ιδέα να σμιλεύω τις δημιουργίες μου! Επιπλέον, ήθελα αυτή η δημιουργική ιδέα να μην είναι διαθέσιμη μόνο για εμένα αλλά να τη βγάλω και προς τα έξω, για πώληση.

Όταν έπιασα δουλειά στο Le Meurice, το σχέδιό μου ήταν να δουλέψω πάνω στις εναλλαγές των εποχών. Έτσι μου ήρθε η ιδέα να χρησιμοποιήσω φρούτα.

Θυμάμαι, η πρώτη μου δημιουργία από τα Fruits ήταν το κεράσι με εστραγκόν.

Το έδειξα στην διευθύντρια του Le Meurice, την κα Holtmann, στην οποία άρεσε αμέσως αφού το δοκίμασε.

Umano: Αληθεύει πως στα γλυκά σου αποφεύγεις τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης; 

Αυτό επιδιώκω να αναπτύξω. Έχω πλέον διαγράψει τη ραφιναρισμένη κρυσταλλική λευκή ζάχαρη από τις κουζίνες μου. Έχω παρατηρήσει ότι καταστρέφει τη γεύση του γλυκού. Για τα Fruits, χρησιμοποιούμε μόνο τη φυσική ζάχαρη των φρούτων.

Umano: Ποια είναι η αγαπημένη σου γεύση, σε γλυκό ή γενικά; 

Αγαπώ πολύ την κρέμ καραμελέ και την κρεμ μπρουλέ γιατί μου θυμίζουν τα παιδικά μου χρόνια. Πιο ελκυστικά στη γεύση μου είναι τα ξινά φρούτα όπως το λάιμ, το λεμόνι, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το γκρέιπφρουτ κ.ά.

Umano: Πώς αισθάνεσαι που είσαι βραβευμένος ως ο καλύτερος pastry chef για το 2018; Ήταν κάτι που περίμενες; 

Είμαι, φυσικά, πολύ περήφανος, αν και δεν αισθάνομαι διαφορετικά. Αισθάνομαι όμως μία μικρή καθημερινή πίεση σχετικά με τους πελάτες καθώς γνωρίζουν αυτόν τον τίτλο και γι’ αυτό είναι πολύ απαιτητικοί.

Οι πελάτες αναμένουν να φάνε το καλύτερο γλυκό του κόσμου.

Μιλφέιγ του Cédric Grolet

Umano: Το βιβλίο σου, Fruits, κυκλοφορεί μεταφρασμένο και στην Ελλάδα. Θα ήθελες να μας πεις δυο λόγια;

Αυτό το βιβλίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Έχει ήδη μεταφραστεί σε δεκατρείς γλώσσες συν μία, την  ελληνική. Το θέμα είναι πολύ απλό και άμεσο, με τον τίτλο Fruits. Επιπλέον, μου επιτρέπει να προτείνω και κάτι άλλο, πέρα από τα γνωστά «γλυπτά φρούτα» που οι περισσότεροι γνωρίζουν.

Umano: Έχεις στο μυαλό σου κάποιο ακόμα ιδιαίτερο γλυκό για να μας εντυπωσιάσεις; 

Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσω ότι δεν κάνω μόνο τα Fruits. Δεν εργάζομαι μόνο στο συγκεκριμένο είδος δημιουργίας, αν και το λατρεύω. Μου αρέσει να δουλεύω και πάνω στα παριζιάνικα και, γενικά, τα γαλλικά γλυκά. Ένα από τα σχέδιά μου είναι να εξαλείψω όλες τις χρωστικές ουσίες από τις δημιουργίες μου και, φυσικά, τη χρυσή σκόνη ζαχαροπλαστικής.

Saint Honor του Cédric Grolet

Umano: Θα έρθεις στην Ελλάδα να σε γνωρίσουμε από κοντά; Ξέρεις πως είμαστε καλοφαγάδες σαν λαός. 

Ναι, έχω σκοπό να επισκεφτώ την Ελλάδα αλλά τίποτα δεν είναι αποφασισμένο ακόμα. Θα το ήθελα όμως πολύ!

*Τα γλυκά του Cédric Grolet θα τα βρείτε στο Le Meurice στο Παρίσι. Το βιβλίο του στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gastronomy Essentials.

Σχετικά άρθρα:

Η Ισπανίδα ηθοποιός Marta Larralde στο Umano
David Ghysels: Ο δημιουργός του Dinner in the Sky στο Umano
Itziar Ituño: Η Ρακέλ του Casa de Papel στο Umano
Οριάνθη Παναγάρη, η κιθαρίστρια των διασήμων στο Umano

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Comments are closed.