Η κορυφή Μάτσου Πίτσου είναι η αρχαία μυστηριώδης πόλη των Ίνκας στο Περού. Χτισμένη τον 15ο αιώνα, μία πόλη μεταξύ ουρανού και γης, παραμένει – ίσως – το μεγαλύτερο μυστήριο του Περού.

Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη

Τιτικάκα: Η αρχαία λίμνη της νότιας Αμερικής

Το μυστηριώδες και απομονωμένο Νησί του Πάσχα

Τσιτσέν Ιτζά: Η αρχαία πόλη των Μάγιας

Μάτσου Πίτσου: Η αρχαία μυστηριώδης πόλη των Ίνκας στο Περού

Ο αρχαίος πολιτισμός των Ίνκας

Πριν από εξακόσια χρόνια περίπου ένας αρχαίος πολιτισμός ήκμασε στο Περού, ο πολιτισμός των Ίνκας. Παρά την έλλειψη γραπτής γλώσσας, οι Ίνκας ήταν ευφυέστατοι στην οργάνωση μίας κοινωνίας. Ήταν επιδέξιοι αρχιτέκτονες. Δημιούργησαν μεγαλειώδη παλάτια, ένα οδικό δίκτυο 24.140χλμ., αναχώματα στο απότομο έδαφος, αρδευτικά κανάλια κ.ά. Ανέπτυξαν μία εξελιγμένη οικονομία δίνοντας βάση στην καλλιέργεια καλαμποκιού και πατάτας.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Ο λαός των Ίνκας είχε σχεδόν ανύπαρκτη εγκληματικότητα.

Το 1530 ο πολιτισμός τους λεηλατήθηκε και καταστράφηκε από τους Ισπανούς. Τα παλάτια τους στολίζονταν από ράβδους χρυσού, οι οποίοι κλάπηκαν από τους κατακτητές. Υπολογίζεται πως οι Ισπανοί έκλεψαν από τους Ίνκας εικοσιτέσσερις τόνους σε χρυσό και ασήμι.

Μάτσου Πίτσου: Η αρχαία μυστηριώδης πόλη των Ίνκας στο Περού

Η θρησκεία των Ίνκας βασιζόταν στον ήλιο και στη διαδρομή του προς τον ουρανό. Για τους ίδιους, οι πολύτιμοι λίθοι δεν ήταν εμπορεύσιμοι αλλά λατρευτικά μέταλλα. Ο χρυσός για τους Ίνκας ήταν τα δάκρυα του ήλιου και το καλαμπόκι, ο χρυσός καρπός του ήλιου.

Σήμερα πολλοί από τους Ινδιάνους του Περού βασίζουν τη ζωή τους στα θεμέλια των προγόνων τους, των Ίνκας. Μιλούν τη δική τους γλώσσα – την κέτσουα – που μιλούσαν και στο βουνό Μάτσου Πίτσου.

Μάτσου Πίτσου: Η αρχαία μυστηριώδης πόλη των Ίνκας στο Περού

Μάτσου Πίτσου: Η αρχαία μυστηριώδης πόλη των Ίνκας στο Περού

Μάτσου Πίτσου (Machu Pikchu, Machu Picchu) σημαίνει η παλιά κορυφή. Δεν υπάρχουν ιστορικά κείμενα ή άλλα αρχεία που να δίνουν πληροφορίες για το Μάτσου Πίτσου. Ξέρουμε πως την έχτισαν οι Ίνκας αλλά κανείς δε ξέρει ποιος συγκεκριμένα και για πιο λόγο.

Η κορυφή Μάτσου Πίτσου είναι ένα οροπέδιο σε έκταση δύο τετραγωνικών μιλίων, στο Νότιο Περού. Απέχει 112,5χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Κούσκο, της αρχαίας πρωτεύουσας των Ίνκας. Βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές της οροσειράς Cordillera de Vilcabamba που συνορεύει με τους ποταμούς Apurimac και Urubamba.

Μάτσου Πίτσου: Η αρχαία μυστηριώδης πόλη των Ίνκας στο Περού

Το Μάτσου Πίτσου είναι ένα τέλειο ταίριασμα αρχιτεκτονικής και φυσικού περιβάλλοντος. Ψηλά στα βουνά, 7.000 πόδια από την επιφάνεια της θάλασσας, μία πόλη χαμένη στα σύννεφα. Πάνω σε ατόφιες γρανιτένιες πλαγιές, χτισμένη από τεράστιες πέτρες τοποθετημένες τόσο τέλεια που ούτε η λεπίδα μαχαιριού δε χωράει να περάσει. Έχει διακόσια κτήρια, κατοικίες, πλατείες, αμφιθέατρα κ.ά.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως οι Ίνκας κατείχαν τον τροχό ή είχαν σωματώδη ζώα, ούτε καν εργαλεία δυνατά για να μεταφέρουν αυτούς τους βράχους. Μετέφεραν τις πέτρες από τα λατομεία περπατώντας αμέτρητα μίλια.

Μάτσου Πίτσου: Η αρχαία μυστηριώδης πόλη των Ίνκας στο Περού

Το χρονικό της ανακάλυψης της κορυφής Μάτσου Πίτσου.

Το 1911 ο Αμερικανός Χίραμ Μπίνγκχαμ ήθελε να βρει τη χαμένη πόλη των Ίνκας. Τα στοιχεία που είχε ήταν τα μοναδικά σκίτσα που είχε βρει στα χρονικά κάποιων ιερέων και Ισπανών στρατιωτικών που απεικόνιζαν τη χαμένη πόλη. Ξεκίνησε το ταξίδι του στο Περού με μία ομάδα επιστημόνων από το Γέηλ.

Οι ντόπιοι Ινδιάνοι τον οδήγησαν σε μία απομακρυσμένη βουνοκορυφή η οποία αρχικά φαινόταν απίστευτα αφιλόξενη.  Οι Ινδιάνοι την αποκαλούσαν, η παλιά κορυφή «Μάτσου Πίτσου». Ο ίδιος ο Μπίνγκχαμ θα περιγράψει αργότερα τη διαδρομή «Με τα τέσσερα ανεβαίναμε από γλιστερά χορτάρια. Ο ποταμός Ουρουμπάμπα μούγκριζε αγριεμένα. Ανεβήκαμε σε ένα λόφο και ξαφνικά αντικρίσαμε τη γη κομμένη και χωρισμένη σε τμήματα.  Η τροφή που καλλιεργήθηκε εδώ θα διατηρούσε μία ολόκληρη πόλη.»

Ο Μπίνγκχαμ είχε πιστέψει πως είχε βρει την χαμένη πόλη αλλά στην πραγματικότητα είχε ανακαλύψει το Μάτσου Πίτσου χαμένο στην ζούγκλα.

Μάτσου Πίτσου: Η αρχαία μυστηριώδης πόλη των Ίνκας στο Περού

Το Μάτσου Πίτσου δεν είναι η χαμένη πόλη των Ίνκας.

Οι χρονογράφοι του 16ου αιώνα έγραψαν ότι σε αυτά τα βουνά κρυβόταν η χαμένη πόλη των Ίνκας που χτίστηκε από τον τελευταίο τους ηγεμόνα, Μάνκο Ίνκα. Στην απεγνωσμένη του προσπάθεια του να βρει καταφύγιο για να προστατέψει τον λαό του από τους Ισπανούς κατακτητές, ο Μάνκο Ίνκα έφτιαξε τη χαμένη πόλη. Η χαμένη πόλη όμως δεν είναι το Μάτσου Πίτσου αλλά η Βιλκαμπάμπα.

Μάτσου Πίτσου: Η αρχαία μυστηριώδης πόλη των Ίνκας στο Περού

Το Μάτσου Πίτσου σήμερα.

Αποτελεί έναν πρωταρχικό τουριστικό προορισμό για χιλιάδες τουρίστες παγκοσμίως. Η πρωτεύουσα της επαρχίας είναι το Aguas Calientes, μια μικρή πόλη που προσφέρει καταλύματα στους τουρίστες και χρησιμεύει ως ψυχαγωγικό κέντρο για όλους τους ταξιδιώτες στο Μάτσου Πίτσου. Έχει επίσης θερμές πηγές που είναι απόλαυση για τους ταξιδιώτες. Το κλίμα είναι ήπιο όλο το χρόνο, αρκετά βροχερό από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, ξηρό και ζεστό από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Ο δρόμος για να φτάσετε στο Μάτσου Πίτσου είναι με τρένο ή από τους δρόμους που είχαν φτιάξει οι Ίνκας. Στο Μάτσου Πίτσου θα δείτε και πολλά λάμα.

Μάτσου Πίτσου: Η αρχαία μυστηριώδης πόλη των Ίνκας στο Περού

Το Μάτσου Πίτσου το 1983 ανακηρύχθηκε μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και το 2007 ψηφίστηκε ως ένα από επτά νεότερα θαύματα του κόσμου σε παγκόσμια ψηφοφορία στο διαδίκτυο.

Πηγές: Discovery channel, Ibn International Broadcast Network, National Geographic, machupicchu.org

Comments are closed.