Το αργεντίνικο τάνγκο είναι ο λαϊκός χορός της Αργεντινής. Ο έντονος ερωτισμός και οι εντυπωσιακές φιγούρες δημιουργούν ένα φλογερό αποτέλεσμα.

Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη

Αφιέρωμα στον παραδοσιακό χορό της Κρήτης πεντοζάλι

Capoeira: Η αφρο-βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη

Ζούμπα, ο κεφάτος χορός που έγινε γυμναστική

Ο Gabriel Marino είναι δάσκαλος αργεντίνικου τάνγκο. Με πλούσιο βιογραφικό – πρωταθλητής Ευρώπης στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό στο Τορίνο της Ιταλίας – και με εμφανίσεις σε μερικά από τα καλύτερα θέατρα του κόσμου όπως το Ηρώδειο, το City Center της Νέας Υόρκης, το Teatro Colon de Buenos Aires κ.ά., θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επαγγελματίες στο είδος του.

Αργεντίνικο Τάνγκο: Ο λαϊκός χορός της Αργεντινής

Ήρθε στην Ελλάδα από την Αργεντινή το 2008, έχοντας μεγάλη εμπειρία στο Αργεντίνικο τάνγκο. Ο Gabriel Marino άνοιξε τη δική του σχολή El Abrazo το 2012, ένα χώρο που, όπως λέει ο ίδιος «…είναι αφιερωμένος στο αυθεντικό αργεντίνικο τάνγκο, όπως χορεύεται και διδάσκεται στην Αργεντινή».

Μαζί με τον Gabriel θα ξεδιπλώσουμε αυτόν τον αισθησιακό χορό και θα μάθουμε αλήθειες αλλά και μύθους για το συγκεκριμένο είδος.

Αργεντίνικο Τάνγκο: Ο λαϊκός χορός της Αργεντινής

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Umano: Gabriel, τι είναι το αργεντίνικο τάνγκο και ποια η ιστορία του;

Το Αργεντίνικο τάνγκο είναι ένας λαϊκός Αργεντίνικος χορός αλλά και μια αισθησιακή μουσική ιδιαίτερης ομορφιάς. Είναι ποίημα, θέατρο, ζωγραφιά (όπως τα γνωστά filete porteño) – είναι τρόπος ζωής. Αποτελεί ένα κομμάτι της κουλτούρας της Αργεντινής που έγινε και παγκόσμια κληρονομιά για την Unesco.  

Το αργεντίνικο τάνγκο είναι ένας τρόπος επικοινωνίας μεταξύ δύο ανθρώπων, η επιθυμία μιας αγκαλιάς που γίνεται χορός. 

Αργεντίνικο Τάνγκο: Ο λαϊκός χορός της Αργεντινής

Οι περισσότεροι ιστορικοί αναφέρουν το 1880 ως την αρχή του τάνγκο όπως το ξέρουμε σήμερα. Μόνο που από τότε έχει αλλάξει και εξελιχθεί τόσο, που θα μπορούσαμε να το περάσουμε και για άλλο είδος χορού. Η ουσία όμως παραμένει η ίδια, ένας χορός μέσα σε μία αγκαλιά. Οι χορογραφικές αλλαγές εξαρτώνται από το στιλ της ορχήστρας και από την εκάστοτε δεκαετία. Είναι πραγματικά ένας χορός που μετράει πολλά χρόνια εξέλιξης.

Τον ρόλο της ντάμας, στις αρχές, δεν τον είχαν τόσο οι γυναίκες. Η κοινωνική ηθική ήταν αυστηρή εκείνη την εποχή όσον αφορά τους χορούς και, ιδίως, ένα χορό με τόσο στενή επαφή. Σε αυτό συνέβαλε και μία τεράστια ροή ανδρών μεταναστών από την Ευρώπη. Η Αργεντινή τότε χρειαζόταν εργατικά “χέρια”.  Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να είναι περισσότεροι οι άνδρες, οι οποίοι μαζεύονταν στους δρόμους και χόρευαν πολλές φορές μεταξύ τους, στις “practicas”.

Ο καβαλιέρος έπρεπε να μάθει πρώτα το ρόλο της ντάμας και μετά τον ανδρικό. Μόνο τότε μπορούσε να πάει να χορέψει σε μια milonga. Εκεί θα έβρισκε ντάμες, πολλές φορές συνοδευόμενες από τις μητέρες τους.

Αργεντίνικο Τάνγκο: Ο λαϊκός χορός της Αργεντινής

Umano: Ποιες είναι οι διαφορές από το Ευρωπαϊκό τανγκό;

Δεν έχω γνώσεις πάνω στο ευρωπαϊκό τανγκό, αλλά είχα την ευκαιρία να δω και να μου δείξουν λίγο κάποιοι συνάδελφοι. Νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλές διαφορές.

Το Αργεντίνικο τάνγκο είναι αυτοσχέδιος χορός χωρίς προμελετημένη χορογραφία.

Αργεντίνικο Τάνγκο: Ο λαϊκός χορός της Αργεντινής

Είναι ένας χορός που αναδεικνύει τον καβαλιέρο και είναι ιδιαίτερα θηλυκός για την ντάμα. Επίσης, η μουσική είναι διαφορετική. Στο αργεντίνικο τάνγκο χορεύουμε τις ορχήστρες της “χρυσής εποχής”. Αυτές οι ορχήστρες ονομάζονται Orquesta Tipica. Διαφορά υπάρχει και στη στάση του σώματος. Στο αργεντίνικο τάνγκο τα σώματα δεν είναι υπερβολικά όρθια και τα κεφάλια δεν πάνε δεξιά και αριστερά. Πρώτα συγκεντρωνόμαστε στον άνθρωπο με τον οποίο χορεύουμε. Πολλές φορές αγγίζοντας τα κεφάλια μας με έναν τρυφερό τρόπο και προσφέροντας την πιο όμορφη αγκαλιά που μπορούμε να δώσουμε. Αφού νοιώσουμε αυτό, θα συνεχίσουμε με τις εντυπωσιακές φιγούρες. 

Στο Αργεντίνικο τάνγκο υπάρχουν κώδικες σεβασμού προς την ντάμα με την οποία χορεύουμε. Υπάρχουν κώδικες συμπεριφοράς και προς τους υπόλοιπους χορευτές, προς τους πιο παλιούς τανγκέρους κλπ.

Αργεντίνικο Τάνγκο: Ο λαϊκός χορός της Αργεντινής

Umano: Μπορεί ο καθένας από εμάς να χορέψει αργεντίνικο τάνγκο;

Ναι, είναι  ένας  λαϊκός  χορός που ο καθένας μπορεί να τον προσαρμόσει στην ηλικία και στο σωματότυπό του. Μερικοί από τους μεγαλύτερους χορευτές στην ιστορία του τάνγκο ήταν μεγαλόσωμοι ή μεγάλοι σε ηλικία.

Umano: Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία στην εκμάθησή του;

Όπως αστειευόταν ένας φίλος μου στην Αργεντινή “φαίνεται δύσκολο αλλά δεν είναι εύκολο…”. Τα πιο δύσκολα πράγματα που έχει το αργεντίνικο τάνγκο είναι αυτά που φαίνονται πιο εύκολα, ενώ οι φιγούρες που είναι πιο εντυπωσιακές συνήθως μαθαίνονται πιο γρήγορα.

Είναι ένας χορός που θέλει υπομονή στην αρχή, από τον μαθητή αλλά και από τον δάσκαλο.

Αργεντίνικο Τάνγκο: Ο λαϊκός χορός της Αργεντινής

Θέλει προσοχή στην εκμάθηση του περπατήματος, στην ποστούρα του (στάση σώματος) και στην αγκαλιά. Πολλές φορές στο δεύτερο μήνα ο μαθητής νοιώθει ότι μπορεί να τα συνδυάσει όλα αυτά και ότι χορεύει. Άλλες φορές δε θα φτάσει στο δεύτερο μήνα επειδή θα του φανεί δύσκολο ή βαρετό να περπατάει και να κάνει τις απαραίτητες τεχνικές ασκήσεις.

Για αυτό το λόγο, δεν είναι πολλοί οι δάσκαλοι και οι σχολές που εστιάζουν σε αυτό. Βλέπουμε συχνά άτομα που μαθαίνουν φιγούρες από την αρχή χωρίς να έχουν μάθει αυτά τα στοιχεία που προανέφερα, να μη χορεύουν τάνγκο. Δυστυχώς, μετά είναι δύσκολο να το διορθώσουν. Για αυτό, θέλει λίγη υπομονή στην αρχή.

Αργεντίνικο Τάνγκο: Ο λαϊκός χορός της Αργεντινής

Umano: Πού βοηθάει το σώμα μας το αργεντίνικο τάνγκο;

Δεν είναι ιδιαίτερα κουραστικός χορός αν το έχουμε σαν χόμπι. Όσοι όμως ασχολούνται πιο σοβαρά και χορεύουν κάθε μέρα τότε μπορεί να θεωρηθεί μια μορφή εκγύμνασης ολόκληρου του σώματος μα επίσης και του πνεύματος. Το αργεντίνικο τάνγκο βοηθάει σίγουρα στον έλεγχο του σώματος και στον τρόπο που περπατάμε.

Αργεντίνικο Τάνγκο: Ο λαϊκός χορός της Αργεντινής

Umano: Οι τιμές είναι οικονομικές;

Νομίζω πως οποιοσδήποτε μπορεί να έχει την ευκαιρία – ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης – να έρθει σε επαφή με το αργεντίνικο τάνγκο στην Αθήνα. Υπάρχουν αρκετές εξειδικευμένες σχολές. Για εμένα, προσωπικά, σε αυτές γίνεται η σωστή εκμάθηση. Το αργεντίνικο τάνγκο διαφέρει από τους υπόλοιπους λάτιν χορούς και χρειάζεται εξειδικευμένο δάσκαλο, να είναι ένας “τανγκέρος”.

Οι εξειδικευμένες σχολές έχουν πάνω κάτω τις ίδιες τιμές. Ορισμένοι κάνουν το λάθος να συγκρίνουν τις τιμές μας με αυτές που μπορούν να βρουν σε κάποια γυμναστήρια. Θα πρέπει όμως να καταλάβουν πως αυτό που προσφέρουμε δεν είναι το ίδιο. 

Πέρα από το κομμάτι της διδασκαλίας υπάρχουν και πρακτικές milongas (βραδιές χορού tango) με διαφορετικές τιμές. Γίνονται μέχρι και δωρεάν μιλόνγκες στο δρόμο το καλοκαίρι. Στη σχολή μας υπάρχει η δυνατότητα να χορέψει ο κόσμος αργεντίνικο τάνγκο κάθε Σάββατο, καταβάλλοντας ένα συμβολικό ποσό.

*Ευχαριστούμε τον Gabriel Marino και την σχολή αργεντίνικου τάνγκο El Abrazo Tango, Καπετάν Πετρούτσου 5-7, Αμπελόκηποι.

Comments are closed.