Το TRX, ο αποδοτικός τρόπος εκγύμνασης με ιμάντες, κερδίζει όλο και περισσότερους ακόλουθους τα τελευταία χρόνια χάρη στα άμεσα εκπληκτικά αποτελέσματα που έχει για το σώμα.

Από τον Παντελή Δρακωτό (personal trainer- group fitness instructor & σύμβουλο διατροφής)

Το TRX (Total body Resistance Exercise) είναι ένα είδος εκγύμνασης που έχει για εξοπλισμό έναν ανθεκτικό ιμάντα με λαβές.

Η δυσκολία των ασκήσεων καθορίζεται από τον εκάστοτε αθλούμενο αλλάζοντας ελαφρά  ή περισσότερο τη θέση του σώματός του. Ο βαθμός δυσκολίας μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί αναλόγως με το επίπεδο του κάθε αθλητή ή του μέσου ασκούμενου. Σημαντικό είναι ότι ο καθένας μπορεί να ρυθμίσει την ένταση πού επιθυμεί χρησιμοποιώντας σαν φορτίο το ίδιο του το βάρος. 

TRX, ο αποδοτικός τρόπος εκγύμνασης με ιμάντες

Το TRX δεν είναι καινούριο είδος γυμναστικής, απλά τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς.

Λέγεται πως δημιουργήθηκε από έναν πεζοναύτη του αμερικανικού στρατού, ο όποιος ήθελε να διατηρεί την καλή φυσική του κατάσταση ενώ βρισκόταν σε έναν περιορισμένο χώρο. Σχεδίασε έναν εξοπλισμό, τους ιμάντες, τον οποίο θα είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει παντού και – το πιο σημαντικό – ήταν ιδιαίτερα οικονομικός.

TRX, ο αποδοτικός τρόπος εκγύμνασης με ιμάντες

Το γεγονός ότι μπορούμε να «μεταφέρουμε» τη γυμναστική μας παντού, κάνει το συγκεκριμένο τρόπο εκγύμνασης ακόμα πιο δημοφιλή.  Ο αθλούμενος μπορεί να βάλει τον ιμάντα στην πόρτα του σπιτιού του, να τον δέσει σε ένα δέντρο κ.ά. Ακόμα μπορεί να ασκηθεί στην παραλία και αμέσως μετά να κολυμπήσει.  Δεν αναγκάζει τους αθλούμενους να κλείνονται αποκλειστικά σε ένα γυμναστήριο ή, ακόμα χειρότερα, να παρατήσουν τη καθημερινή τους γυμναστική λόγω έλλειψης χρόνου.

TRX, ο αποδοτικός τρόπος εκγύμνασης με ιμάντες

TRX, ο αποδοτικός τρόπος εκγύμνασης με ιμάντες

TRX, ο αποδοτικός τρόπος εκγύμνασης με ιμάντες

Ποια είναι τα οφέλη του TRX

  • Είναι το είδος της γυμναστικής που γυμνάζει όλο το σώμα.
  • Βοηθάει στην απώλεια βάρους και συμβάλει στην γράμμωση, την ευλυγισία και την ισορροπία.

  • “Αναγκάζει” την ενεργοποίηση των κοιλιακών και των ραχιαίων για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε άσκηση.
  • Δυναμώνει τον κορμό του σώματος.

  • Δυναμώνει την αντοχή.
  • Ο αθλούμενος γίνεται πιο λειτουργικός στην καθημερινότητά του.
  • Είναι ιδανική άσκηση για αθλητές και μη.
  • Θεωρείται από τις πιο ασφαλείς μεθόδους προπόνησης.

TRX, ο αποδοτικός τρόπος εκγύμνασης με ιμάντες

Σε συνδυασμό με σωστή διατροφή, το TRX, υπόσχεται να δώσει αποτελέσματα στο σώμα μας άμεσα. Ισχύει για άντρες και γυναίκες.

Χρησιμοποιείται και σαν συμπληρωματική γυμναστική σε όλα τα ατομικά/ομαδικά αθλήματα. Καθώς και σε ομαδικά προγράμματα εντός γυμναστηρίου όπως η yoga ή το pilates. Τέλος, συνδυάζεται άψογα με τα βάρη για ανθρώπους που ζητούν την μυϊκή υπερτροφία. Η συχνότητα άσκησης για όσους κάνουν μόνο TRX πρέπει να είναι τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα. Με αυτό το ρυθμό θα δείτε σύντομα αποτελέσματα.

TRX και τιμές 

Η τιμή του εξαρτάται από την περιοχή του γυμναστηρίου, από το ίδιο το γυμναστήριο, από τη διάρκεια του μαθήματος, από το αν θα είναι ατομικό (personal) ή ομαδικό, κ.ά. Γενικά όμως η τιμή του θεωρείται προσιτή, κυμαίνεται περίπου από 2€ έως 7€ την ώρα σε ομαδικά προγράμματα και είναι πιο αυξημένη στα ατομικά. Αν αναλογιστούμε όμως τα οφέλη της συγκεκριμένης γυμναστικής τόσο για την φυσική μας κατάσταση όσο και για την υγεία μας, είναι ένα ποσό που αξίζει να επενδύσουμε για τον εαυτό μας.

Facebook: Pantelis Drakotos-Personal and Group Fitness Trainer-Diet & Nutrition Advisor
Instagram: pantelis_drakotos

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/capoeira-i-afro-vrazilianiki-polemiki-texni/
https://umano.gr/oi-kalyteres-askiseis-gia-ton-pono-sti-mesi/
https://umano.gr/wing-chun-i-polemiki-texni-pou-diedose-o-bruce-lee/

https://umano.gr/gymnasteite-eykola-kai-diaskedastika-xoris-kopo/
https://umano.gr/argentiniko-tango-o-laikos-xoros-tis-argentinis/

https://umano.gr/yoga-i-pneymatiki-kai-somatiki-askisi/

Comments are closed.