Πώς εμπνεύστηκε η εταιρεία «Apple» το λογότυπό της, το περιβόητο μισοφαγωμένο μήλο; Ισχύει η θεωρία με τον Άλαν Τούρινγκ;

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Έντμουντ Χάλεϊ: Ο άνθρωπος που ώθησε τον Νεύτωνα

Τιμ Μπέρνερς-Λι: Ο εφευρέτης του παγκόσμιου ιστού

Τα όνειρα και ο Σίγκμουντ Φρόιντ

Το περίφημο μισοφαγωμένο μήλο, το γνωστό λογότυπο της «Apple», δημιουργήθηκε με την ίδρυση της εταιρείας το 1976 από τον Rob Janoff. Από τότε μπορεί να έχει αλλάξει χρώματα, το σχήμα του όμως με το δάγκωμα στο πλάι, παραμένει αμετάβλητο.

Πώς εμπνεύστηκε η εταιρεία Apple το λογότυπό της;

Οι θεωρίες που θέλουν το λογότυπό της Apple να είναι ένας φόρος τιμής στον Άλαν Τούρινγκ, τον άνθρωπο που έθεσε τα θεμέλια για τον σύγχρονο υπολογιστή, δυστυχώς, δεν ισχύουν.

Σε μια συνέντευξη του 2009 στο CreativeBits, ο δημιουργός του Rob Janoff, αναλογίστηκε τις θεωρίες για τη δουλειά του. Απέρριψε τις θεωρίες για τον Νεύτωνα ή την Βίβλο και γοητεύτηκε από την ιστορία του Τούρινγκ όμως ο ίδιος δεν τη γνώριζε όταν σχεδίαζε το λογότυπο. «Φοβάμαι ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτό», είπε. «Είναι ένας υπέροχος αστικός μύθος».

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Πώς εμπνεύστηκε η εταιρεία «Apple» το λογότυπο της;

Η εταιρεία ονομάστηκε «Apple» κυρίως για δύο λόγους. Σύμφωνα με τον Στιβ Τζομπς, το όνομα της εταιρείας το εμπνεύστηκε από την επίσκεψή του σε μια φάρμα μήλων. Ο ίδιος, το ίδιο διάστημα, βρισκόταν στη μέση μιας δίαιτας με φρούτα. Ο Τζομπς πίστευε ότι το όνομα «Apple» ηχούσε ωραία και ήταν διασκεδαστικό.

Το πρώτο λογότυπο της «Apple», σχεδιάστηκε από τον Ron Wayne και απεικόνιζε τον Νεύτωνα να κάθεται κάτω από μια μηλιά. Σχεδόν αμέσως αντικαταστάθηκε από το «ουράνιο τόξο της Apple» του Rob Janoff. Ένα μισοφαγωμένο μήλο στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Το λογότυπο σχεδιάστηκε μισοφαγωμένο για να μην συγχέεται με το κεράσι.

Πώς εμπνεύστηκε η εταιρεία Apple το λογότυπό της;

Στις 27 Αυγούστου 1999, η «Apple» εγκατέλειψε επίσημα το χρωματισμό του ουράνιου τόξου και άρχισε να χρησιμοποιεί μονοχρωματικά λογότυπα σχεδόν πανομοιότυπα σε σχήμα με την προηγούμενη ενσάρκωση του ουράνιου τόξου.

Η «Apple Inc.» είχε προβλήματα με το εμπορικό σήμα και το λογότυπο με την «Apple Corps Ltd.», μια εταιρεία πολυμέσων που ξεκίνησε από τους Beatles το 1968. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά αγωγών και ένταση μεταξύ των δύο εταιρειών. Τα ζητήματα αυτά έληξαν με τη διευθέτηση της αγωγής τους το 2007.

Πηγές:edition.cnn.com, ceo-middleeast.com, en.wikipedia.org

Comments are closed.