Η πολεμική τέχνη Γουί τσουν που φημολογείται ότι δημιουργήθηκε από γυναίκα, τελειοποιήθηκε από τον grandmaster Yip Man και τη διέδωσε ο μαθητής του, Μπρους Λι

Το τραγικό τέλος του ηθοποιού Μπράντον Λι

Capoeira: Η αφρο-βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη

Αφιέρωμα στον παραδοσιακό χορό της Κρήτης πεντοζάλι

Το Γουί Τσουν έγινε ευρέως γνωστό μέσα από την ταινία Yip Man του 2008. Αυτό που δε γνωρίζαμε ήταν πως πρόκειται για μία πολεμική τέχνη με μεγάλη ιστορία. Κυριότερο χαρακτηριστικό της, η απλή και αποτελεσματική άμυνα. Ίσως να μην είναι τυχαίο πως έχουν αποδώσει την δημιουργία της πολεμικής τέχνης σε γυναίκα, στη μοναχή Ντζι Μουί. Με τα χρόνια, η γνώση πέρασε στον grandmaster Yip Man.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

O Yip Man έδωσε στο Γουί Τσουν την τελική του μορφή και ο μαθητής του Yip Man, Μπρους Λι, έκανε γνωστή την πολεμική τέχνη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γουί τσουν: Η πολεμική τέχνη που διέδωσε ο Μπρους Λι

Ζητήσαμε από τον Ευάγγελο Παπαγιαννόπουλο, δάσκαλο πολεμικών τεχνών και ιδιοκτήτη της νεοσύστατης σχολής Πρότυπο Κέντρο Μαχητών Παπαγιαννόπουλος, να μας μιλήσει για την ιστορία του Γουί τσουν. Ο Ευαγγέλος Παπαγιαννόπουλος υπήρξε μαθητής του sifu Κατσιγιάννη, ο οποίος με τη σειρά του υπήρξε μαθητής του William Cheung, συμμαθητή του Μπρους Λι και μαθητή του Yip Man. Έχει πάρει μέρος σε πολλούς αγώνες και υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος.

Γουί τσουν: Η πολεμική τέχνη που διέδωσε ο Μπρους Λι

Umano: Τι είναι το Γουί Τσουν και ποια η ιστορία του; 

Η ιστορία, ο μύθος, ο θρύλος… λέει πως το Γουί Τσουν βασίζεται στην ιστορία των Πέντε Γηραιών. Το 1640 για την Κίνα ήταν μία σκοτεινή περίοδος καθώς οι Μαντζουριανοί, νικώντας τους Χανς, παίρνουν την αυτοκρατορία των Μινγκ. Διοικούν με σκληρούς και βάρβαρους νόμους, αναγκάζοντας το ναό του Φουκιέν Σι Λιμ (Σάο Λιν), να στραφεί εναντίον τους.

Ο Μαντζουριανός Κανγκ απαγορεύει στους Χανς κάθε μορφή πολεμικών τεχνών, καταδικάζοντας σε θάνατο όσους δεν εφαρμόζουν τον νόμο. Οι 2.800 μοναχοί του Σάο Λιν και οι Πέντε Γηραιοί θέλουν να πάρουν την αυτοκρατορία πίσω. Οι πέντε Γηραιοί, μία εκ των οποίων είναι και η Ντζι Μουί – ιδρύτρια του Γουί Τσουν – ετοιμάζουν τους μοναχούς του Σάο Λιν για τη μάχη. Ο Κανγκ γκρεμίζει το ναό σκοτώνοντας όλους τους μοναχούς εκτός από τους Πέντε Γηραιούς. Εκείνοι, για να εκδικηθούν, δημιουργούν αργότερα τις τριάδες, φτιάχνοντας ο κάθε Γηραιός ένα ξεχωριστό πολεμικό σύστημα.  

Οι πέντε Γηραιοί γίνονται οι πρώτοι grandmasters και διδάσκουν κουνγκ φου έξω από το ναό.

Κάποια στιγμή, ανακάλυψαν πως ανάμεσα στους πέντε υπήρχε ένας προδότης. Αποφασίζοντας να τον σκοτώσουν, έχασαν τη ζωή τους ακόμα δύο. Οι δύο μοναχοί που επέζησαν έσωσαν τις τέχνες των άλλων, εκτός από του προδότη.  

Η Ντζι Μουί μετέδωσε τη γνώση της στην Γιμ Γουίν Τσουν, από εκεί και το όνομα. Η γνώση του Γουί Τσουν μεταφέρθηκε μέχρι τον Grandmaster Yip Man.

Γουί τσουν: Η πολεμική τέχνη που διέδωσε ο Μπρους Λι

Umano: Δηλαδή είναι αλήθεια πως δημιουργήθηκε από γυναίκα; 

Όπως ανέφερα ήδη, ένας από τους δύο μοναχούς που επέζησαν φημολογείται ότι ήταν μία γυναίκα, με το όνομα Ντζι Μουί. Η Ντζι Μουί μετέφερε τις γνώσεις της και εκπαίδευσε μία νεαρή κοπέλα, την Γιμ Γουίν Τσουν. Το Γουί Τσουν αποτελεί συνδυασμό διαφόρων συστημάτων, σύστημα γερανού και σύστημα φιδιού, από τα οποία πήρε απλές και αποτελεσματικές τεχνικές για γρήγορη εκμάθηση.

Umano: Ποιος είναι ο grandmaster Yip Man για τον οποίο έχει γυριστεί και η ομώνυμη ταινία; 

O Grandmaster Yip Man εκπαιδεύτηκε από μεγάλους δασκάλους της εποχής του, όπως ο Chan Wah-shun, ο Leung Bik κ.ά. Ο Yip Man τελειοποίησε την τέχνη του Γουί Τσουν.

Γουί τσουν: Η πολεμική τέχνη που διέδωσε ο Μπρους Λι

Umano: Τι σχέση έχει ο Yip Man με τον Μπρους Λι;   

Δυναμικός και ανήσυχο πνεύμα από μικρός, ο Μπρους Λι φημολογείται ότι έμπλεκε αρκετά συχνά σε καβγάδες με συμμορίες του δρόμου και ίσως να ήταν οι ίδιοι οι γονείς του που τον έστειλαν στον grandmaster Yip Man για να μάθει να αμύνεται. Αποδείχτηκε πραγματικό ταλέντο στις πολεμικές τέχνες. Μέχρι που έφτασε στο σημείο να δημιουργήσει τη δική του πολεμική τέχνη, με το όνομα Jeet Kune Do

Ο Μπρους Λι έμεινε με τον grandmaster Yip Man μέχρι να φύγει για την Αμερική.

Γουί τσουν: Η πολεμική τέχνη που διέδωσε ο Μπρους Λι

Umano: Ποιες οι διαφορές του Γουί Τσουν από άλλες πολεμικές τέχνες;  

Εγώ προσωπικά ακολουθώ τη γραμμή του William Cheung, μαθητή του Yip Man. To σύστημα αυτό σε μαθαίνει να βγαίνεις πάντα ελέγχοντας τον αγκώνα στην πλαϊνή πλευρά του αντιπάλου, γνωστή και ως τυφλή πλευρά, μακριά από το ένα του χέρι, για μεγαλύτερη ασφάλεια. Παράλληλα, διδάσκει πώς να παίζεις και στο κέντρο, χρησιμοποιώντας τη διεισδυτική σου δύναμη. Ο τρόπος διδασκαλίας περιλαμβάνει τις τρείς φόρμες Siu Lim Tao, Chum Kiu, Biu Gee. Το chi sao, κολλημένα χέρια και την ξύλινη κούκλα. 

Umano: Σε βλέπω να κάνεις εξάσκηση στη ξύλινη κούκλα. Τι ρόλο παίζει;

Αυτή η ξύλινη κούκλα λέγεται Wooden Dummy (Μuk Yan Chong ). Η κούκλα είναι ένα ξύλινο ομοίωμα ανθρώπου, πάνω στο οποίο εκπαιδεύονται τεχνικές επίθεσης χεριών και ποδιών. Μαθαίνουμε τρόπους κινήσεως του σώματος απέναντι στον αντίπαλο καθώς και αμυντικές κινήσεις. Εκτελείται με γυμνά χέρια σε αριθμό 108 κινήσεων.

Την τελική μορφή της ξύλινης κούκλας την έδωσε ο Grandmaster Yip Man. 

Γουί τσουν: Η πολεμική τέχνη που διέδωσε ο Μπρους Λι

Umano: Υπάρχει δυσκολία στην εκμάθηση του Γουί Τσουν;  

Όχι, δεν υπάρχει δυσκολία. Αντίθετα, η εκμάθηση είναι γρήγορη. Μπορεί ο καθένας, ανεξαρτήτως ηλικίας και σωματότυπου, να εκπαιδευτεί στο Γουί Τσουν.

Umano: Υπάρχουν ζώνες, επίπεδα; 

Και βέβαια υπάρχουν! Περιλαμβάνονται εφτά ζώνες – μέχρι την μαύρη – συν δύο επίπεδα χρυσή ζώνη στα οποία λαμβάνεις τον τίτλο του Sifu και έχεις τη δυνατότητα να διδάξεις. Προσωπικά, δεν πιστεύω πως ο σκοπός είναι οι ζώνες αλλά η ατομική εξέλιξη, τόσο της σωματικής όσο και της πνευματικής άσκησης.

Γουί τσουν: Η πολεμική τέχνη που διέδωσε ο Μπρους Λι

Umano: Αν ξεκινήσουμε τα μαθήματα, πόσος χρόνος χρειάζεται για να πούμε ότι είμαστε σε ένα καλό επίπεδο;   

Εξαρτάται από το χρόνο που μπορεί να διαθέσει ο καθένας μας. Σίγουρα όμως, σε μικρό χρονικό διάστημα μπορούμε να μάθουμε απλές ρεαλιστικές τεχνικές για προσωπική προστασία.

Umano: Ποια είναι τα οφέλη του Γουί Τσουν;  

Η ανάπτυξη της φυσικής μας κατάστασης και της φυσικής μας ετοιμότητας. Μας μαθαίνει να διαλογιζόμαστε με απλές τεχνικές. Η μυϊκή ενδυνάμωση, η πειθαρχεία, η αυτοσυγκέντρωση και πολλά άλλα. Είναι τρόπος ζωής.

Γουί τσουν: Η πολεμική τέχνη που διέδωσε ο Μπρους Λι

Umano: Οι τιμές είναι οικονομικές;   

Αυτό αποτελεί έρευνα αγοράς, γενικώς όμως οι τιμές είναι σχετικά προσιτές. Θα συμβούλευα πρώτα να γίνει μία δοκιμή, για να δούμε αν μας ταιριάζει ο τρόπος διδασκαλίας κάθε εκπαιδευτή.

  • Ευχαριστούμε τον Βαγγέλη Παπαγιαννόπουλο και το νέο Πρότυπο Κέντρο Μαχητών Παπαγιαννόπουλος: Χαλδείας 43, Ελληνικό (πλησίον μετρό) τηλ. 6994297124

Comments are closed.