Η Μαίρη Σέλεϊ ήταν η συγγραφέας της θρυλικής γοτθικής ιστορίας «Φρανκενστάιν». Θεωρείται μία από τις εξέχουσες συγγραφείς της ρομαντικής εποχής.

Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη

Μωρίας Εγκώμιον: Το ουμανιστικό έργο του Εράσμου

Σαρλ Περό: Ο συγγραφέας που ενέπνευσε τους παραμυθάδες

Αγκάθα Κρίστι, η Βασίλισσα του Εγκλήματος

Η Μαίρη Σέλεϊ έγινε ιδιαίτερα γνωστή στο αναγνωστικό κοινό με τη συγγραφή του βιβλίου της, «Φρανκενστάιν». Το συγκεκριμένο είδος βιβλίου, θα λέγαμε, πως ήταν ένα πρώιμο παράδειγμα του είδους της επιστημονικής φαντασίας. Ένας από τους βασικούς λόγους της επιτυχίας του βιβλίου της ήταν πως γράφτηκε την εποχή όπου η επιστημονική επανάσταση βρισκόταν στις αρχές της.

Μαίρη Σέλεϊ, η συγγραφέας του Φρανκενστάιν

Η Μαίρη Σέλεϊ γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1797 στο Λονδίνο της Αγγλίας. Ήταν κόρη του διάσημου φιλοσόφου και μυθιστοριογράφου, Ουίλιαμ Γκόντγουιν και της φεμινίστριας συγγραφέας, Μαίρη Ουόλστονκραφτ. Η μητέρα της πέθανε λίγο αφότου τη γέννησε. Μεγάλωσε με τον πατέρα της, ο οποίος της παρείχε μια πλούσια αν και άτυπη εκπαίδευση, ενθαρρύνοντάς την στις δικές του πολιτικές θεωρίες.

Σε ηλικία δεκαέξι ετών, ερωτεύτηκε τον ποιητή και βασικό εκπρόσωπο του ρομαντισμού, Πέρσι Σέλεϊ. Ό ίδιος ήταν ήδη παντρεμένος γεγονός που τους ανάγκασε να φύγουν μαζί για τη Γαλλία. Παντρεύτηκαν στα τέλη του 1816, μετά την αυτοκτονία της πρώτης συζύγου του Πέρσι Σέλεϊ. Το ζευγάρι έκαναν τρία παιδιά από τα οποία τα δύο πέθαναν.

Το 1822, ο σύζυγός της πνίγηκε όταν το ιστιοφόρο του βυθίστηκε κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας κοντά στην πόλη της Ιταλίας, Βιαρέτζιο. Η Σέλεϊ αφοσιώθηκε στην ανατροφή του γιου της και την καριέρα της ως συγγραφέας. Την τελευταία δεκαετία της ζωής της ταλαιπωρήθηκε από μία ασθένεια, που πιθανότατα προκλήθηκε από όγκο στον εγκέφαλο που τη σκότωσε στα 53 της χρόνια (1851).

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Φρανκενστάιν, η σύλληψη της ιδέας 

Μέχρι το 1970, η Μαίρη Σέλεϊ ήταν ιδίως γνωστή για την επιμέλεια και την προώθηση των βιβλίων του συζύγου της.
Το 1816, ταξίδεψαν με το σύζυγο της στην Ελβετία για να επισκεφτούν τον διάσημο ποιητή, Λόρδο Βύρωνα. Κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους νύχτας, ο Λόρδος Βύρωνας πρότεινε να γράψουν όλοι ιστορίες φαντασμάτων. Εκεί η συγγραφέας συνέλαβε την ιδέα για το μυθιστόρημά της, Φρανκενστάιν.

Η αρχική της ιδέα της ήταν να γράψει μια ιστορία για έναν επιστήμονα που ανακαλύπτει το μυστικό της ζωής. Πιθανόν η ιδέα της αυτή να εξελίχθηκε σε μία ιστορία τρόμου ίσως με την πρόκληση του Λόρδου Βύρωνα.

Η υπόθεση του βιβλίου

Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο επιστήμονας, Βίκτορ Φρανκενστάιν, όπου δημιουργεί μέσω του ηλεκτρισμού, ζωή. Αναλαμβάνει τη δημιουργία ενός ανθρωποειδούς από διάφορα ανθρώπινα μέλη. Το πλάσμα αυτό ήταν ιδιαίτερα αποκρουστικό, με θαμπά και υγρά κίτρινα μάτια, κίτρινο δέρμα που μόλις έκρυβε τους μύες και τα αιμοφόρα αγγεία. Απωθημένος από τη δουλειά του, ο Βίκτορ τρέπεται σε φυγή. Το πλάσμα έχοντας αναπτύξει όλες τις σωματικές και διανοητικές του ικανότητες, αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη απόρριψη και αποφασίζει να καταστρέψει τον επιστήμονα.

Η Μαίρη Σέλεϊ άρχισε να γράφει την ιστορία της όταν ήταν δεκαοκτώ ετών και η πρώτη έκδοση δημοσιεύτηκε ανώνυμα στο Λονδίνο την 1η Ιανουαρίου 1818, όταν ήταν είκοσι ετών. Το όνομά της εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεύτερη έκδοση, η οποία δημοσιεύτηκε στο Παρίσι το 1821.

Το βιβλίο «Φρανκενστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας» γνώρισε επιτυχία με την έκδοση του. Έκτοτε έχει γίνει ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της αγγλικής λογοτεχνίας, εμπνέοντας αμέτρητες διασκευές και spin-offs. Το έργο της είχε διαρκή αντίκτυπο στη λογοτεχνία και τη λαϊκή κουλτούρα. Η γραφή της εξερεύνησε περίπλοκα θέματα και ιδέες, συχνά «πιέζοντας» τα όρια που θεωρούνταν μη αποδεκτά εκείνη την εποχή.

Κεντρική φωτογραφία:Rodrio555, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons – Πηγές: sites.udel.edu,bl.uk, en.m.wikipedia.org

Comments are closed.