Τα πιο μυστηριώδη και απαγορευμένα μέρη στον κόσμο, πολλά από τα οποία είναι αδύνατο να επισκεφτούμε.

Από τον Βασίλη Δεληβοριά

Διάσημα ενεργά ηφαίστεια και οι εκρήξεις τους

Ο Τιτανικός και τα κρυμμένα μυστικά του

Τσιτσέν Ιτζά: Η αρχαία πόλη των Μάγιας

Ο πλανήτης μας είναι ένα μεγάλο μυστήριο. Νομίζουμε πως γνωρίζουμε όλες τις ομορφιές του μα υπάρχει πάντα κάτι καινούργιο που ανακαλύπτουμε, κάτι νέο που μας κάνει να αναρωτιόμαστε. Να αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν ο κόσμος που ζούμε και ο πλανήτης μας να κρύβουν τόση ομορφιά, τόσα μυστικά και μυστήρια.  

Υπάρχουν πολλά μέρη από ιστορικές τοποθεσίες, χωριά και νησιά μέχρι στρατιωτικές βάσεις στα οποία δε μας επιτρέπεται η πρόσβαση. Μέρη άγνωστα, απαγορευμένα και πολλά από αυτά ιδιαίτερα ανατριχιαστικά. Πάμε να ανακαλύψουμε μερικά από τα πιο γνωστά. 

Μυστηριώδη και απαγορευμένα μέρη στον κόσμο

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Περιοχή 51 (Area 51), ΗΠΑ

Μυστηριώδη και απαγορευμένα μέρη στον κόσμο
φωτο: area51Made by X51 (Flickr httpswww.flickr.comphotosx51 Web httpx51.org) [CC BY-SA 3.0 (httpcreativecommons.orglicensesby-sa3.0)]
Η περιοχή 51 είναι μία στρατιωτική εγκατάσταση των ΗΠΑ που βρίσκεται 100 μίλια βόρεια του Λας Βέγκας, στη Νεβάδα. Είναι από τα πιο γνωστά απαγορευμένα και μυστηριώδη μέρη των ΗΠΑ. Η έντονη μυστικοπάθεια που περιβάλει την Περιοχή 51, ευνόησε τις θεωρίες συνωμοσίας. Πολλοί πιστεύουν ότι οι επιστήμονες ερευνούν ένα διαστημόπλοιο που έχει καταρρεύσει στην περιοχή. Η περιοχή χρησιμοποιείται κυρίως από την CIA και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ως τόπος δοκιμών λόγω της απομακρυσμένης θέσης της. Η είσοδος απαγορεύεται σε οποιονδήποτε. Οι όποιες έρευνες γίνονται εκεί, μέχρι σήμερα δεν έχουν διαρρεύσει.

Η Περιοχή 51 δεν έχει ανακηρυχθεί ποτέ επίσημα ως μυστική, παρ’ όλα αυτά η CIA αναγνώρισε την ύπαρξή της για πρώτη φορά στις 25 Ιουνίου 2013.

Σπήλαιο Λασκό (Lascaux Caves), Γαλλία

Μυστηριώδη και απαγορευμένα μέρη στον κόσμο

Το σπήλαιο Λασκό με τις τοιχογραφίες της παλαιολιθικής εποχής ανακαλύφθηκε το 1940. Οι τοιχογραφίες – περίπου 17.000 χρόνων – έγιναν από πρώιμους ανθρώπους και απεικονίζουν ζώα και γεωμετρικά σχήματα. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το Λασκό έγινε τουριστικός χώρος. 1.200 ήταν περίπου οι επισκέπτες ανά ημέρα και το μονοξείδιο του άνθρακα από την αναπνοή τους άρχισε να καταστρέφει τις ζωγραφιές των σπηλαίων. Επίσης, οι μεταβολές στην κυκλοφορία του αέρα και η παρουσία φωτός προκάλεσαν μια σειρά μυκητιακών εισβολών.

Το 1963 απαγορεύτηκε η είσοδος στους επισκέπτες στο Σπήλαιο Λασκό καθώς η ανθρώπινη παρουσία είναι καταστροφική για τις τοιχογραφίες.

Δημιουργήθηκε ένα σπήλαιο-αντίγραφο για τους επισκέπτες καθώς το πρόβλημα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Οι προσπάθειες για τον έλεγχο των μικροβιακών και μυκητιακών αναπτύξεων στο σπήλαιο συνεχίζονται.

Νήσος Βόρειο Σέντινελ (North Sentinel Island), Ινδία

Μυστηριώδη και απαγορευμένα μέρη στον κόσμο
φωτο: Medici82 [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)]
Η νήσος Βόρειο Σέντινελ είναι ένα από τα νησιά Ανταμάν στον κόλπο της Βεγγάλης. Κατοικείται από μία αυτόχθονη φυλή, γνωστή με την ονομασία Sentinelese. Οι Sentinelese εικάζεται ότι κατοικούν στο νησί για πάνω από 60.000 χρόνια και είναι ένας από τους λίγους λαούς που παραμένουν άθικτοι από τον πολιτισμό μας.

Απορρίπτουν κάθε επαφή με τον έξω κόσμο και προστατεύουν την επικράτειά τους πετώντας βέλη σε οποιονδήποτε πλησιάσει το νησί.

Όταν οι ερευνητές εκτιμούσαν τις ζημιές μετά το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004, ακόμη και τα ελικόπτερά τους που πλησίασαν το νησί δέχτηκαν την επίθεση της φυλής.

Επειδή η Sentinelese δεν έχει έρθει σε επαφή με τις ασθένειες του σύγχρονου πολιτισμού και η επαφή με τους ξένους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για τη φυλή, η ινδική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει αυστηρά την είσοδο στο νησί. Η περιοχή περιπολείται από το ινδικό ναυτικό.

Νήσος Ποβέγλια (Poveglia), Ιταλία

φωτο: By Chris 73 Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, httpscommons.wikimedia.orgwindex.phpcurid=7382944

Η νήσος Ποβέγλια είναι γνωστή ως ένα από τα πιο μυστηριώδη και ανατριχιαστικά μέρη στον κόσμο. Βρίσκεται ανάμεσα στη Βενετία και το Λίντο. Το νησί χρησιμοποιήθηκε ως σταθμός καραντίνας από το 1793 έως το 1814. Πρώτα υπήρξε σταθμός καραντίνας πανώλης για μολυσμένους ανθρώπους και αργότερα, ήταν το σπίτι για χιλιάδες αρρώστους με θανατηφόρα μορφή πανούκλας.

Το National Geographic εκτιμά ότι πάνω από 100.000 άνθρωποι πέθαναν στο νησί κατά τη διάρκεια των αιώνων και θάφτηκαν εκεί. Μια άλλη πηγή, το Atlas Obscura, κάνει λόγο για 160.000 ανθρώπους.

Το 1922 τα κτήρια στο νησί μετατράπηκαν σε άσυλο για ψυχικά ασθενείς.

Φημολογείται πως ένας γιατρός πειραματίστηκε σε ασθενείς με «ακατέργαστες» λοβοτομές. Η είσοδος στην Ποβέγλια είναι απαγορευμένη. Όσοι έχουν επισκεφτεί παράνομα το νησί μιλάνε κυρίως για το έδαφός του, λέγοντας πως αποτελείται κατά 50% από ανθρώπινη τέφρα.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες από την ιταλική κυβέρνηση για την πώληση του νησιού σε ιδιώτη και για τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου.

Το τρίγωνο των Βερμούδων ή του Διαβόλου στον Ατλαντικό

Bolton Strid η θανάσιμη παγίδα του ποταμού Wharfe

Το νησί των φιδιών (Ilha da Queimada Grande), Βραζιλία

φωτο: Prefeitura Municipal de Itanhaém [CC BY 2.5 (httpscreativecommons.orglicensesby2.5)]
Το Ilha da Queimada Grande – γνωστό και ως νησί των φιδιών – βρίσκεται κοντά στις ακτές της Βραζιλίας στον Ατλαντικό Ωκεανό. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, υπάρχει ένα φίδι σε κάθε τετραγωνικό μέτρο του νησιού. Τα φίδια που ζουν σε αυτό είναι τα πιο επικίνδυνα είδη στον κόσμο. Ανάμεσά τους είναι το φίδι Golden Lancehead Viper, του οποίου το δηλητήριο λιώνει τη σάρκα γύρω από το δάγκωμα. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας απαγορεύει την είσοδο στο νησί για να προστατεύσει τον πληθυσμό φιδιών αλλά και τους επισκέπτες.

Η νήσος Σούρτσεϊ (Surtsey island), Ισλανδία

Το Σούρτσεϊ είναι ένα από τα νεότερα νησιά στον κόσμο καθώς δεν υπήρχε πριν από το 1963. Δημιουργήθηκε μετά από μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη που διήρκεσε από το 1963 έως το 1967. Βρίσκεται στο αρχιπέλαγος Βέστμαναεϊαρ, ανοικτά της νότιας ακτής της Ισλανδίας. Σήμερα χρησιμοποιείται μόνο για επιστημονικούς σκοπούς. Ο κύριος σκοπός της επιστημονικής έρευνας είναι να κατανοήσει καλύτερα πώς σχηματίζεται ένα οικοσύστημα χωρίς την ανθρώπινη επιρροή. Υπάρχουν μόνο δύο επιστήμονες που επιτρέπονται στις εγκαταστάσεις του νησιού. Οι υπόλοιποι επισκέπτες απαγορεύεται αυστηρά να το επισκεφτούν.

Πηγές: nationalgeographic.com, express.co.uk, rd.com, thetravel.com, mentalfloss.com, en.wikipedia.org

Comments are closed.