Τι σημαίνει η λέξη «μπανανία»; Ακούμε τη λέξη συχνά αλλά στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε ποια είναι η σημασία της;

Από την Νικολέτα Πρεβενά

Τι είναι το κλαπέτο και το τσερβέλο;

Φυσικοθεραπεία ή φυσιοθεραπεία: Ποιο είναι το σωστό;

Τρένο ή τραίνο; Η ορθογραφία της λέξης

Η χώρα μας έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές από πολλούς και διάφορους σα μπανανία. Όμως γνωρίζουμε τι σημαίνει η λέξη και από που προήλθε;

Ο όρος «Banana republic» (σ.σ. η δημοκρατία της μπανάνας) προήλθε από τον Αμερικανό συγγραφέα Ουίλιαμ Σίδνεϊ Πόρτερ, γνωστό με το ψευδώνυμο, Ο. Χένρι. Ο Χένρι επινόησε τον όρο για τον χρησιμοποιήσει στο βιβλίο του «Λάχανα και βασιλιάδες» και να περιγράψει την οικονομική εκμετάλλευση των χωρών, Ονδούρα και Κόστα Ρίκα, από εταιρείες των ΗΠΑ όπως η «United Fruit Company» (σ.σ. γνωστή τώρα ως «Chiquita»).

Ο συγγραφέας έζησε στην Ονδούρα για έξι μήνες, μέχρι τον Ιανουάριο του 1897, κρυμμένος σε ένα ξενοδοχείο καθώς τον καταζητούσαν από τις ΗΠΑ για υπεξαίρεση χρημάτων από τράπεζα.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Τι σημαίνει η λέξη μπανανία;

Σύμφωνα με το «Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» του Γ. Μπαμπινιώτη, μπανανία είναι η τριτοκοσμική χώρα, δικτατορία ή κατ’ επίφαση δημοκρατία, με εκτεταμένη επέμβαση του ξένου παράγοντα στα εσωτερικά της.

Σύμφωνα με το ελληνικό Βικιπαίδεια, με τον όρο μπανανία χαρακτηρίζουμε το κράτος στο οποίο δε λειτουργούν σωστά οι θεσμοί και οι κρατικοί μηχανισμοί. Ο μειωτικός αυτός όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει μικρά κράτη, πολιτικά ασταθή και συνήθως εξαρτώμενα με περιορισμένη γεωργική παραγωγή, κυβερνώμενα από μία μικρή, εκλεγμένη συνήθως, πλούσια και διεφθαρμένη κλίκα.

Τυπικά, μια «δημοκρατία της μπανάνας» έχει μια κοινωνία με μια μεγάλη φτωχή εργατική τάξη και μια πλούσια άρχουσα τάξη που αποτελείται από τις επιχειρηματικές, πολιτικές και στρατιωτικές ελίτ. Η άρχουσα τάξη ελέγχει τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μέσω της εκμετάλλευσης της εργασίας.

Επομένως, ο όρος «μπανανία» είναι ένας υποτιμητικός περιγραφικός όρος για μια ολιγαρχία που υποκινεί και υποστηρίζει την εκμετάλλευση μίας χώρας σε όλους τους τομείς.

Πηγές: Βιβλ. «Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» του Γ. Μπαμπινιώτη – Κέντρο Λεξικολογίας, el.wikipedia.org, en.wikipedia.org

Comments are closed.