Τα πιο γνωστά έργα τέχνης από ευφυείς δημιουργούς και η ιστορία τους. Από την “Νίκη της Σαμοθράκης” στην “Κραυγή”, την “Γκερνίκα”, την “Έναστρη Νύχτα” και τον “Σκεπτόμενο”.
Από την Κωνσταντίνα Παππά
Οι πιο ακριβοπληρωμένοι πίνακες ζωγραφικής |
Ευφυείς δημιουργοί που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία της τέχνης και τα έργα τους θαυμάζονται από εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο. Πόσες πληροφορίες γνωρίζετε άραγε γι’ αυτά τα διάσημα έργα τέχνης και την ιστορία τους;
Τα πιο γνωστά έργα τέχνης και η ιστορία τους
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας. |
Νίκη της Σαμοθράκης
Πρόκειται για ένα μαρμάρινο γλυπτό της ελληνιστικής εποχής, αγνώστου καλλιτέχνη. Βρέθηκε στο ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη και παριστάνει φτερωτή τη θεά Νίκη. Ανήκει στη συλλογή του Μουσείου του Λούβρου από το 1884.
Το άγαλμα έχει ύψος 3,28 μέτρα (με τα φτερά) κα 5,58 μέτρα με τη μαρμάρινη πλώρη πλοίου πάνω στην οποία είναι τοποθετημένο. Η θεά είναι φτιαγμένη από λευκό παριανό μάρμαρο και η πλώρη από μάρμαρο Ρόδου.
Πριν λίγα χρόνια αποσύρθηκε για συντήρηση και επανεκτέθηκε τον Ιούλιο του 2014. Μετά τον καθαρισμό του μοιάζει σαν ένα άλλο άγαλμα, σαν να φτιάχτηκε εχθές. Έσβησαν όλα τα σημάδια των αιώνων που πέρασαν από πάνω του, βασικό στοιχείο όμως της επιβλητικής ομορφιάς του.
Ο Σκεπτόμενος – Ωγκύστ Ροντέν
Ένα εξαιρετικό γλυπτό το οποίο δείχνει έναν άνθρωπο που στοχάζεται το πεπρωμένο του. Είναι και αυτό κομμάτι από το ημιτελές έργο του δημιουργού «Η πύλη της Κόλασης», εμπνευσμένο από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη. Ο Ροντέν είχε πει γι’ αυτό: «Η αναπαράσταση της απόλυτης ακινησίας είναι πολύ σπάνια στα έργα μου. Πάντοτε προσπαθούσα να δείξω τη ζωή της ψυχής μέσα από την κίνηση των μυών».
Η Κραυγή – Έντβαρτ Μουνκ
Η κραυγή είναι ο τίτλος μίας σειράς από εξπρεσιονιστικούς πίνακες του Νορβηγού ζωγράφου. Απεικονίζει μια μορφή γεμάτη αγωνία με φόντο ουρανό σε χρώμα κόκκινο του αίματος. Θεωρείται πως συμβολίζει τον υπαρξιακό τρόμο του ανθρώπινου είδους.
Ο Μουνκ δημιούργησε διάφορες εκδοχές του έργου. Στο μουσείο Μουνκ βρίσκεται μία ζωγραφική εκδοχή και ένα παστέλ. Στην Εθνική Πινακοθήκη της Νορβηγίας η άλλη ζωγραφική εκδοχή και ένα ακόμα παστέλ είναι στην ιδιοκτησία ενός Νορβηγού δισεκατομμυριούχου.
Ο δημιουργός σε μια σελίδα στο ημερολόγιό του περιγράφει πως εμπνεύστηκε για τον αρχικό πίνακα: «Περπατούσα σ’ ένα μονοπάτι με δυο φίλους. Ο ήλιος έπεφτε-ξαφνικά ο ουρανός έγινε κόκκινος σαν αίμα-σταμάτησα νιώθοντας εξαντλημένος και στηρίχτηκα στο φράχτη. Αίμα και γλώσσες φωτιάς πάνω από το μαύρο-μπλε φιορδ και την πόλη. Οι φίλοι μου προχώρησαν κι εγώ έμεινα εκεί τρέμοντας από την αγωνία-κι ένιωσα ένα ατέλειωτο ουρλιαχτό να διαπερνά τη φύση.
Γκερνίκα – Πάμπλο Πικάσο
Είναι το διασημότερο έργο του Πικάσο. Ένας τεράστιος καμβάς που περιγράφει την κτηνωδία και την απόγνωση του πολέμου. Δημιουργήθηκε κατόπιν παραγγελίας της Δημοκρατικής Κυβέρνησης της Ισπανίας για τη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1937.
Ο ζωγράφος εμπνεύστηκε όταν κατά τη διάρκεια του Ισπανικού εμφυλίου, Γερμανοί πιλότοι της αεροπορίας των εθνικιστών, βομβάρδισαν την κωμόπολη Γκερνίκα της Χώρας των Βάσκων. Σκοτώθηκαν 1650 άνθρωποι και ισοπεδώθηκε το 70% της πόλης.
Στον πίνακα κυριαρχούν τα άσπρο-μαύρο-γκρι για μεγαλύτερη ένταση. Κυρίαρχες μορφές είναι ένας ταύρος και ένα άλογο με διαμελισμένα κορμιά και 4 γυναίκες που ουρλιάζουν κρατώντας νεκρά μωρά. Το έργο φυγαδεύτηκε στις ΗΠΑ όταν ανέλαβε ο Φράνκο την εξουσία, για να μην καταστραφεί, καθώς μέχρι τότε περιόδευε για να ενισχύσει τον αγώνα των Δημοκρατικών Κομμουνιστικών Δυνάμεων.
Μετά από αρκετά χρόνια φιλοξενίας στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ν. Υόρκης, σήμερα φιλοξενείται στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης στη Μαδρίτη.
Έναστρη Νύχτα – Βίνσεντ Βαν Γκογκ
Πρόκειται για μία ελαιογραφία σε καμβά του μετά-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Βαν Γκογκ. Φτιάχτηκε το 1889 και απεικονίζει τη θέα από το παράθυρο του δωματίου του στο Άσυλο Σεν Ρεμί Ντε Προβάνς, με την προσθήκη ενός χωριού. Ο καλλιτέχνης δημιούργησε όχι λιγότερες από 21 παραλλαγές της θέας του δωματίου του συμπεριλαμβανομένης της Έναστρης Νύχτας, το μόνο νυχτερινό έργο στη σειρά πινάκων.
Το ζωγράφισε τον Ιούνιο του 1889. Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς ο Βαν Γκογκ γράφει στον αδερφό του Τεό: «Μέσα από το παράθυρο με τα σιδερένια κάγκελα. Μπορώ να διακρίνω ένα τετράγωνο κομμάτι γης με σιτάρι…πάνω από το οποίο, το πρωί, βλέπω τον ήλιο να ανατέλλει σε όλο του το μεγαλείο».
Ανήκει στη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Ν. Υόρκης. Είναι ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες στην ιστορία του Δυτικού πολιτισμού.
Πηγές: The Story of Art by E.H. Gombrich / The Usborne of Famou Paintings by Rosie Dickens / Greek Sculpture: The Classical Period: A Handbook by John Boardman / Γλυπτική: εκδόσεις Ελευθερουδάκη
Comments are closed.