Τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που δεν αντέχουμε άλλο να ακούμε στα ελληνικά ραδιόφωνα, αφού τα παίζουν ξανά και ξανά. Όχι πια! Παρακαλώ, ψάξτε το λίγο και ανανεώστε τις playlists επιτέλους.

Από τον Βασίλη Δεληβοριά

Γυναικεία συγκροτήματα που ξεχώρισαν

Τα δώδεκα καλύτερα τραγούδια των ταινιών Τζέιμς Μποντ

My way: Το τραγούδι που αποθέωσε ο Φρανκ Σινάτρα

Σχεδόν όλοι οι τραγουδιστές/-τριες έχουν ερμηνεύσει κατά καιρούς κάποιο χριστουγεννιάτικο τραγούδι, νέο ή σε επανεκτέλεση. Και ποιος δε θα έλεγε; Αν σκεφτούμε μόνο πως η Μαράϊα Κάρεϊ έχτισε σχεδόν ολόκληρη την καριέρα της πάνω σε ένα χριστουγεννιάτικο άσμα. Επομένως, καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν χιλιάδες, πραγματικά χιλιάδες χριστουγεννιάτικα τραγούδια – για να μην πω εκατομμύρια. Ερμηνευμένα από όποιον καλλιτέχνη θέλετε, με όποιο είδος μουσικής προτιμάτε και σε ότι γλώσσα επιθυμείτε.

Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια, η «βελόνα έχει κολλήσει» και ακούμε ξανά τα ίδια και τα ίδια. Αυτό βέβαια είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα όταν απομακρύνουμε τους γνήσιους ραδιοφωνικούς μουσικούς παραγωγούς γιατί κοστίζουν, προσλαμβάνοντας πρόσωπα ανίδεα από μουσική. Έτσι λοιπόν, κάθε χρόνο τέτοια εποχή ακούμε με μαθηματική ακρίβεια συνεχώς τα ίδια χριστουγεννιάτικα τραγούδια, με αποτέλεσμα να τα έχουμε σιχαθεί.

*Ξεκαθαρίζω πως η παρακάτω λίστα είναι με βάση την προσωπική μου άποψη, αν και πιστεύω πως θα βρει πολλούς από τους αναγνώστες σύμφωνους.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Χριστουγεννιάτικα τραγούδια που δεν αντέχουμε άλλο

Χριστουγεννιάτικα τραγούδια που δεν αντέχουμε άλλο - Wham

All I want for Christmas is you – Mariah Carey

Ειλικρινά, έλεος! Έλεος, δεν αντέχουμε άλλο, φτάνει! Το All I want for Christmas is you κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1994. Έχει γίνει ένα χιλιοπαιγμένο τραγούδι που ακούμε καμιά διακοσαριά φορές την ημέρα από όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που χαζοχαίρονται για τα Χριστούγεννα. Δε φτάνει μόνο αυτό, κάποιοι παίζουν το συγκεκριμένο τραγούδι και σε άλλες εκτελέσεις. Παρακαλώ, ψάξτε το λίγο και ανανεώστε τις playlists επιτέλους.

Αν αντέχετε, ακούστε το εδώ.

Last Christmas – Wham

Ένας λόγος για να μισήσεις τα Χριστούγεννα είναι αυτό το τραγούδι. Ακούγεται συνεχώς και αδιάλειπτα από παντού: ραδιόφωνα, τηλεοπτικές εκπομπές, στα καταστήματα που έκανες τα ψώνια σου – όταν ήταν ανοιχτά! Ακόμα και ο ίδιος ο Τζορτζ Μάικλ που έγραψε το τραγούδι το 1984, δε θα μπορούσε να φανταστεί πόσο ενοχλητικό θα ακουγόταν πολλά χρόνια μετά σε αρκετούς μουσικόφιλους.

Αν αντέχετε, ακούστε το εδώ.

Do they know it’s Christmas? – Band Aid (1984)

Ευτυχώς που για το συγκεκριμένο τραγούδι υπάρχει η χρονολογία στο όνομα του ώστε να μας θυμίζει πόσα χρόνια ακούγεται συνεχώς σχεδόν από όλα τα ραδιόφωνα. Από το 1984 μέχρι σήμερα. Πόσο να αντέξεις;

Αν αντέχετε, ακούστε το εδώ.

Happy New Year – Abba  

Από τέλη Νοεμβρίου ξεκινάμε… «Happy New Year, Happy New Year…», που στα ελληνικά σημαίνει Καλή Χρόνια. Άσε με καημένε να βγάλω πρώτα τη χρονιά και μετά μου εύχεσαι! Από το 1980 που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το «Happy New Year» εμείς υποδεχόμαστε το νέο χρόνο από το Νοέμβριο. Το τραγούδι είναι αρκετά γλυκανάλατο και ακούγοντάς το συνέχεια σε πιάνει – πέρα από μία τρέλα – μία ακατανίκητη υπνηλία.

Αν αντέχετε, ακούστε το εδώ.

Santa Baby – Eartha Kitt, Henri René & His Orchestra

Προσωπικά πιστεύω πως πρόκειται για ένα από τα πιο βαρετά και άνοστα χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Το Santa Baby κυκλοφόρησε επίσημα το 1953 και από τότε, με διάφορες επανεκτελέσεις, ακούγεται συνέχεια… και όταν λέω συνέχεια, το εννοώ.

Αν αντέχετε, ακούστε το εδώ.

Driving home for Christmas – Chris Rea

Όσο και αν μου αρέσει ο Chris Rea, οφείλω να είμαι αντικειμενικός. Το Driving home for Christmas είναι ένα όμορφο τραγούδι αλλά ακούγοντάς το συνέχεια από το 1986… ε, κάπου δεν αντέχεις άλλο!

Αν αντέχετε, ακούστε το εδώ.

Jingle Bell Rock – Bobby Helms

Από το 1957 που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Jingle Bell Rock, κάθε Χριστούγεννα το ακούμε τουλάχιστον είκοσι φορές την ημέρα για να το εμπεδώσουμε. Είτε στην πρώτη του έκδοση είτε σε μεταγενέστερες, Jingle Bell Rock και πάλι Jingle Bell Rock, μέχρι να πέσουμε ξεροί.

Αν αντέχετε, ακούστε το εδώ.

¿Dónde Está Santa Claus?- Augie Rios

Το τραγούδι είναι γνωστό και ως ¿Mamacita, Dónde Está Santa Claus? Παρ’ όλο που πρόκειται για τραγούδι του 1958, στην Ελλάδα έγινε ευρέως γνωστό από διαφήμιση εμπορικού καταστήματος. Πρόκειται για ένα συμπαθητικό παιδικό τραγουδάκι, αλλά είπαμε! Τα τελευταία χρόνια το ακούς παντού και συνέχεια. Πόσο να αντέξεις; Το μόνο που σκέφτεσαι διαρκώς είναι «ας βρει κάποιος τον Άγιο Βασίλη» μπας και ησυχάσει το – κατά τ’ άλλα – χαριτωμένο παιδάκι.

Αν αντέχετε, ακούστε το εδώ.

Rudolph, the Red-Nosed Reindeer – Gene Autry’s

Από τα πιο παραδοσιακά τραγούδια των Χριστουγέννων (σ.σ. στα ελληνικά «Ρούντολφ το ελαφάκι») που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1939. Από τότε το έχουν τραγουδήσει σχεδόν οι πάντες σε διάφορες εκτελέσεις, μέχρι και η Γαρμπή. Το τραγούδι είναι λίγο εκνευριστικό από μόνο του – τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα. Σκεφτείτε τώρα να το ακούτε από το πρωί μέχρι το βράδυ και σε παραλλαγές.

Αν αντέχετε, ακούστε το εδώ.

Celine Dion

Η Celine Dion αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της. Βαρετή ούτως ή άλλως σαν τραγουδίστρια, όταν τραγουδάει Χριστουγεννιάτικα σου έρχεται ένα κάτι… από βαρεμάρα, νύστα, ενόχληση. Φυσικά, είναι η αγαπημένη – μαζί με την Μαράϊα Κάρεϊ – των ελληνικών χριστουγεννιάτικων ραδιοφωνικών playlists και την ακούμε συνέχεια. Και κάπου εκεί σκέφτεσαι… πόσο ενοχλητικά μπορούν να γίνουν τα Χριστούγεννα!

Αν αντέχετε, ακούστε την εδώ.

* Κεντρική φωτογραφία: The United States Army Band, CC BY 2.0 httpscreativecommons.orglicensesby2.0, via Wikimedia Commons

Comments are closed.