Ποιος είναι ο περιβόητος νόμος του Μέρφι και πώς συνδέεται με τον Έντουαρντ Α. Μέρφι;

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Πολύ ή πολλή; Ποιο είναι το σωστό;

Τι είναι η αρχή της διάκρισης των εξουσιών;

Ποια είναι η περιβόητη μπεκάτσα;

Ο “Νόμος του Μέρφι” είναι μία φράση που έχει γίνει δημοφιλής παροιμία και συνοψίζεται στα εξής: «Οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά».

Παρά τον κάπως μοιρολατρικό τόνο του, ο «Νόμος του Μέρφι» έχει κάποιες πρακτικές εφαρμογές στην καθημερινότητα μας. Για παράδειγμα, μπορεί να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο και να συμβεί ένα ακόμα χειρότερο. Ή πιο απλά, να βιαζόμαστε για ένα επαγγελματικό ραντεβού, να μη μπορούμε να βρούμε θέση για πάρκινγκ και να μας σταματάει και η τροχαία.

Με την πάροδο του χρόνου, ο «Νόμος του Μέρφι» έχει γίνει μια ευρέως αναγνωρισμένη έκφραση. Χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει καταστάσεις όπου τα πράγματα φαίνονται να πηγαίνουν στραβά παρά τον προσεκτικό σχεδιασμό και την προετοιμασία μας.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Ποιος είναι ο περιβόητος νόμος του Μέρφι;

Η προέλευση αυτού του νόμου αποδίδεται στον Αμερικανό μηχανικό αεροδιαστημικής, Έντουαρντ Α. Μέρφι. Η φράση επινοήθηκε ως αρνητική αντίδραση σε κάτι που είπε ο Μέρφι όταν οι συσκευές του απέτυχαν να λειτουργήσουν. Χρησιμοποίησε τη φράση στη δεκαετία του 1940 για να περιγράψει την έννοια του ανθρώπινου λάθους σε πειράματα μηχανικής.

Ο Έντουαρντ Α. Μέρφι είναι περισσότερο γνωστός για τον ομώνυμο νόμο.

Οι μελετητές δε μπορούν να εντοπίσουν επακριβώς ποιος επινόησε πρώτος το ρητό «Νόμο του Μέρφι», αν και οι περισσότεροι το αποδίδουν στον Έντουαρντ Α. Μέρφι. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως παραλλαγές έχουν εμφανιστεί πριν την ύπαρξη του Μέρφι.

Το 1877 ο μηχανικός Άλφρεντ Χολτ σε μία συνάντηση ένωσης μηχανικών φαίνεται να είχε πει: «Διαπιστώνεται ότι οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά στη θάλασσα γενικά πάει στραβά αργά ή γρήγορα, οπότε δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε για το ότι οι ιδιοκτήτες προτιμούν το ασφαλές από το επιστημονικό…».

Ο μαθηματικός Αύγουστος Ντε Μόργκαν έγραψε στις 23 Ιουνίου 1866: «Το πρώτο πείραμα απεικονίζει ήδη μια αλήθεια της θεωρίας, επιβεβαιωμένη από την πρακτική, ό,τι μπορεί να συμβεί θα συμβεί αν κάνουμε αρκετές δοκιμές…».

Ο Βρετανός μάγος παραστάσεων και εφευρέτης Νέβιλ Μάσκελιν (σ.σ. συνωνυμία με το γνωστό αστρονόμο) έγραψε το 1908: «Είναι μια κοινή εμπειρία για όλους τους άντρες να βρουν ότι, σε οποιαδήποτε ειδική περίσταση, όπως η παρουσίαση ενός μαγικού εφέ για πρώτη φορά στο κοινό, ό,τι μπορεί να πάει στραβά θα πάει στραβά…».

Πηγές: en.wikipedia.org,theguardian.com,el.wikipedia.org

Comments are closed.