Θα χωριστεί σε δύο ηπείρους η Αφρική; Ένα ενδιαφέρον άρθρο από την βρετανική επιστημονική ιστοσελίδα «IFLScience».

Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη

Το βαθύτερο σημείο των ωκεανών στην Τάφρο των Μαριανών

Κομήτες: Τι είναι και από πού προέρχονται;

Παγκόσμια τράπεζα σπόρων Σβάλμπαρντ στη Νορβηγία

Ένα από τα ενδιαφέροντα άρθρα που διάβασα ήταν από τον δημοσιογράφο Tom Hale της επιστημονικής ιστοσελίδας «IFLScience», σύμφωνα με το οποίο η Αφρική θα χωριστεί σε δύο ηπείρους.

Αφρική, θα χωριστεί σε δύο ηπείρους;

Αφρική, θα χωριστεί σε δύο ηπείρους;

Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος Tom Hale του «IFLScience» αναφέρει:

«Η Αφρική αργά αλλά σταθερά χωρίζεται στα δύο. Όπως οτιδήποτε στη γεωλογία είναι μια εξαιρετικά μακρά διαδικασία που θα διαρκέσει εκατομμύρια χρόνια. Τελικά θα αποσπαστεί μέρος της Ανατολικής Αφρικής από την υπόλοιπη ήπειρο, πιθανότατα με αποτέλεσμα έναν νέο ωκεανό να αναδύεται μεταξύ των δύο χερσαίων μαζών.

Η κολοσσιαία διάλυση συνδέεται με το Ανατολικό Αφρικανικό Ρήγμα (EARS), ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα στον κόσμο που εκτείνεται προς τα κάτω για χιλιάδες χιλιόμετρα μέσω πολλών χωρών της Αφρικής, όπως η Αιθιοπία, η Κένυα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ουγκάντα, Ρουάντα, Μπουρούντι, Ζάμπια, Τανζανία, Μαλάουι και Μοζαμβίκη.

Αυτό το σύστημα ρήγματος σημαίνει ότι η αφρικανική πλάκα χωρίζεται σε δύο. Τη μικρότερη πλάκα της Σομαλίας και τη μεγαλύτερη πλάκα της Νουβίας που απομακρύνονται η μία από την άλλη, με έναν εξαιρετικά αργό ρυθμό ετησίως, σύμφωνα με μια μελέτη του 2004.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Το 2018, η είδηση μιας ρωγμής που εμφανίστηκε στην Κένυα έγινε viral.

Αφρική, θα χωριστεί σε δύο ηπείρους;

Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι αυτό ήταν απόδειξη ότι η Αφρική κόπηκε στα δύο μπροστά στα μάτια μας. Ενώ αυτή η εκπληκτική σκηνή σχετιζόταν με τα EARS, είναι λίγο παραπλανητικό να την παρουσιάζουμε ως «ζωντανή» απόδειξη της μεγάλης διάσπασης της Αφρικής.

Όπως ανέφερε το IFLScience εκείνη την εποχή, αυτό πιθανότατα ήταν απλώς μια έκφραση της κανονικής δραστηριότητας του ρήγματος της κοιλάδας. Το EARS βρίσκεται σε αυτήν την τρέχουσα διαδικασία πριν από περίπου είκοσι-πέντε εκατομμύρια χρόνια και η ρωγμή στην Κένυα ήταν ένας έμμεσος «ψίθυρος» του τι συμβαίνει στην ήπειρο.

Ωστόσο, σε άλλα πέντε έως δέκα εκατομμύρια χρόνια, οι αλλαγές στο Ανατολικό Αφρικανικό Ρήγμα (EARS) θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν κόσμο με δραστικά διαφορετική εμφάνιση. Σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, είναι πιθανό να δούμε μια νέα μορφή ωκεανού μεταξύ της πλάκας της Σομαλίας και της πλάκας της Νουβίας. Η μεγάλη ήπειρος της Αφρικής θα χάσει τον ανατολικό της ώμο και μια απέραντη θάλασσα θα αποκόψει την Ανατολική Αφρική.

Όσο παράξενο κι αν φαίνεται αυτό, αξίζει να θυμόμαστε ότι η επιφάνεια της Γης βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση ροής.

Η εμφάνιση του κόσμου όπως τον ξέρουμε είναι σχετικά νέα. Η γη και η θάλασσα που βλέπουμε σήμερα – της Ευρασίας, της Αμερικής, της Αφρικής, της Ανταρκτικής και της Ωκεανίας – είναι «προϊόντα» τεράστιων τεκτονικών πλακών που ενώνουν μεταξύ τους σαν παζλ.

Αυτά τα κομμάτια παζλ κινούνται σε μια χρονική κλίμακα εκατομμυρίων ετών.

Απλά σκεφτείτε τη διάσπαση που είδε η Γη πριν από περίπου 138 εκατομμύρια χρόνια, όταν μοιράστηκαν η Νότια Αμερική και η Αφρική. Αν κοιτάξετε τη δυτική ακτή της Αφρικής και την ανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής, θα παρατηρήσετε ότι ταιριάζουν μεταξύ τους σαν δύο κομμάτια παζλ, αναδεικνύοντας πώς αυτές οι ήπειροι κάποτε ήταν ενωμένες.»

Πηγή: https://www.iflscience.com/africa-is-splitting-into-two-continents-and-may-open-a-vast-new-ocean-67848

Comments are closed.