Πάμελα Χαπ, μία αδίστακτη δολοφόνος που η δικαιοσύνη του Μιζούρι φρόντισε να παραμείνει ελεύθερη για χρόνια.

Από την Μαριλένα Βλάχου

Μάρβιν Γκέι: Ο μουσικός που δολοφονήθηκε από τον πατέρα του

Τα πλυντήρια της Μαγδαληνής – Αληθινή ιστορία

Το Νησί των Ρόδων: Μία απίστευτη ιστορία

Παρακολουθώντας την τηλεοπτική σειρά «The Thing About Pam» που προβλήθηκε στο NBC το 2022, δε μπορούσα να πιστέψω πως είναι αληθινή, η ιστορία που ξεδιπλώνεται (σ.σ. την πρωταγωνίστρια, Πάμελα Χαπ, την υποδύεται η Ρενέ Ζελβέγκερ).

Η Πάμελα Χαπ είναι μία αδίστακτη δολοφόνος που η δικαιοσύνη του Μιζούρι φρόντισε να παραμείνει ελεύθερη, μετά τον πρώτο της φόνο, σκοτώνοντας ακόμα δύο άτομα. Λάθη; Μία στημένη δική; Ότι και αν ήταν, στοίχισε τη ζωή ενός 33χρόνου νεαρού, του Λούις Γκουμπενμπέργκερ όπου η Χαπ τον δολοφόνησε εν ψυχρώ μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Υποψίες και ενδείξεις υπάρχουν και για τη δολοφονία της μητέρας της.

Για όποιον θέλει να δει τη σειρά «The Thing About Pam» (σ.σ. που είναι πολύ κοντά στα αληθινά γεγονότα), καλύτερα να μη διαβάσει το αφιέρωμα που ακολουθεί για την αδίστακτη δολοφόνο Πάμελα Χαπ καθώς θα υπάρχουν spoilers.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Η Πάμελα Χαπ είχε μία απόλυτα φυσιολογική ζωή

Η Πάμελα Χαπ γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1958 και μεγάλωσε στο Ντέλγουντ, στο Μιζούρι. Σε νεαρή ηλικία εργάστηκε στον κλάδο των ασφαλίσεων ζωής και σε δύο περιπτώσεις, απολύθηκε για πλαστογραφία υπογραφών.

Το 2001, η Χαπ και ο σύζυγός της εγκαταστάθηκαν στο Ο’ Φάλλον, στο Μιζούρι. Εκεί η Χαπ εργάζεται για την εταιρεία «H2 Partners LLC». Το 2010, η Χαπ σταμάτησε να εργάζεται και διεκδικούσε επιδόματα αναπηρίας για πόνους στην πλάτη, τα πόδια και τον αυχένα (σ.σ. κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν είχε όντως τα προβλήματα υγείας που υποστήριζε πως έχει).

Φαινομενικά η Πάμελα Χαπ είχε μία απόλυτα φυσιολογική ζωή, τουλάχιστον επιφανειακά. Ήταν αξιοσέβαστη υπάλληλος σε μια ασφαλιστική εταιρεία, αφοσιωμένη σύζυγος, μητέρα και εκκλησιαζόμενη. Αλλά κάτω από την επιφάνεια, ήταν μια ψυχρή δολοφόνος, πρόθυμη να κάνει ό,τι χρειαζόταν για να πάρει αυτό που ήθελε.

Η δολοφονία της Μπέτσι Φαρία

Η Μπέτσι Φαρία ζούσε στο Μιζούρι, με τον σύζυγό της, Ρας Φαρία και τις δύο κόρες της από προηγούμενο γάμο. Ήταν συνεργάτιδα της Πάμελα Χαπ και καλή της φίλη. Το 2010 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Ένα χρόνο αργότερα έμαθε ότι ο καρκίνος είχε κάνει μετάσταση στο συκώτι της και πως δεν υπήρχαν ελπίδες.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2011, εν αγνοία της οικογένειάς της, η Φαρία αλλάζει τον αποκλειστικό δικαιούχο στην ασφάλεια ζωής της. Αντικαθιστά το σύζυγο της Ρας Φαρία, με την φίλη της Πάμελα Χαπ. Το ποσό της ασφάλειας ήταν 150.000 δολάρια. Αργότερα, στο δικαστήριο η Πάμελα Χαπ ισχυρίζεται πως η Φαρία επέλεξε την ίδια για δικαιούχο για να ήταν σίγουρη πως τα χρήματα της ασφάλειας θα διαβιβάζονταν στις κόρες της. Τα χρήματα δε δόθηκαν ποτέ στις κόρες της Φαρία παρόλο που κυνήγησαν δικαστικά την Χαπ.

Στις 27 Δεκεμβρίου 2011, η Μπέτσι Φαρία βρισκόταν στο σπίτι της μητέρας της μαζί με τις κόρες της αφού είχε τελειώσει τη χημειοθεραπεία της. Απροειδοποίητα εμφανίστηκε η Χαπ και την ανάγκασε, σχεδόν με το ζόρι, να επιστρέψει στο σπίτι της Φαρία. Η Πάμελα Χαπ ισχυρίζεται, αργότερα, ότι την άφησε στο σπίτι της περίπου στις 7 μ.μ., φροντίζοντας την ίδια ώρα να αφήσουν από κοινού ένα τηλεφωνικό μήνυμα στο σύζυγο της Χαπ.

Η Πάμελα Χαπ ήταν το τελευταίο επιβεβαιωμένο πρόσωπο που είδε ζωντανή την Μπέτσι Φαρία.

Το ίδιο βράδυ ο σύζυγος της Μπέτσι, Ρας, βρισκόταν στο σπίτι του φίλου, Μάικλ Κόρμπιν, μαζί με άλλα τρία άτομα. Έπαιζαν rpg παιχνίδια από τις 6 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ.. Πριν επιστρέψει στο σπίτι του, έκανε μία στάση για φαγητό σε ένα Arby’s, στη λίμνη του Σεντ Λούις.

Ο Ρας Φαρία έφτασε σπίτι του και βρήκε τη Μπέτσι νεκρή. Είχε μαχαιρωθεί πάνω από πενήντα πέντε φορές. Ο Ρας κάλεσε το 9-1-1 (σ.σ. αντίστοιχο με το δικό μας 1-0-0) λέγοντας πως η γυναίκα του είχε αυτοκτονήσει. Αυτό το τηλεφώνημα, του Ρας, ήταν και το κυριότερο στοιχείο των αρχών όπου τον κατηγόρησαν για υποκρισία.

Η έρευνα και η δική

Πάμελα Χαπ: Μία αδίστακτη δολοφόνος - Μπέτσι & Ρας Φαρία
Μπέτσι και Ρας Φαρία

Η έρευνα της αστυνομίας «κινήθηκε» αποκλειστικά γύρω από τον Ρας Φαρία, με βασική μάρτυρα κατηγορίας την Πάμελα Χαπ. Εκείνη ισχυρίστηκε ότι ο Ρας είχε «βίαιο χαρακτήρα», ότι ήταν πότης και ότι είχε απειλήσει την Μπέτσι στο παρελθόν, η οποία σκεφτόταν να τον εγκαταλείψει.

Παράλληλα ο ισχυρισμός του ότι η Μπέτσι είχε αυτοκτονήσει θεωρήθηκε «γελοίος». Η ταραγμένη συναισθηματική του κατάσταση θεωρήθηκε «ύποπτη» από την αστυνομία. Παρόλο που όταν η αστυνομία βρήκε τον Ρας δεν είχε σταγόνα αίμα πάνω του ωστόσο βρήκαν ένα αιματοβαμμένο ζευγάρι παντόφλες στην ντουλάπα του (σ.σ. τοποθετημένες όπως θα αποκαλυφτεί μετέπειτα από την Πάμελα Χαπ).

Οι αστυνομικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Μπέτσι ήταν νεκρή για τουλάχιστον μία ώρα δηλαδή 8.00μ.μ. μέχρι τις 9.00μ.μ. Η ώρα του θανάτου της όπως αναφέρθηκε αργότερα ήταν μεταξύ 7:20 μ.μ. και 9:41 μ.μ.

Ο Ρας Φαρία συνελήφθη την επομένη ημέρα από το θάνατο της συζύγου του.

Η δίκη του Ρας Φαρία ήταν μία παρωδία. Η εισαγγελέας και δημόσια κατήγορος, Λία Άσκι, δεν έκανε καμία έρευνα προς οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση καθώς ήταν πεπεισμένη για την ενοχή του Ρας.

Βασική της μάρτυρας κατηγορίας, η Πάμελα Χαπ.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης δίκης, ο δικηγόρος υπεράσπισής του Ρας Φαρία, Τζόελ Σουόρτζ, άρχισε να εμφανίζει ύποπτα στοιχεία για την Πάμελα Χαπ. Η Λία Άσκι που την ενδιέφερε η καριέρα της και η επανεκλογή της σαν εισαγγελέας, δεν είχε περιθώρια για «λάθη». Όχι μόνο αγνόησε τα στοιχεία αλλά ζήτησε από την πρόεδρο του δικαστηρίου και φίλη της, Κριστίνα Μενεμάγιερ, να μην επιτρέψει στον Σουόρτζ να παρουσιάσει στοιχεία που έμπλεκαν την Πάμελα Χαπ ως εναλλακτική ύποπτη. Το αίτημα της έγινε δεκτό.

Τα στοιχεία αυτά συμπεριλάμβαναν, αρχεία κινητών που έδειχναν ότι η Χαπ βρισκόταν κοντά στο σπίτι της Μπέτσι Φαρία για έως και τριάντα λεπτά μετά τον χρόνο που ισχυρίστηκε ότι την είχε αφήσει. Επίσης το ότι η Πάμελα Χαπ ήταν η αποκλειστική δικαιούχος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου ζωής λίγο πριν από το θάνατό της Μπέτσι.

Κατόπιν εντολής της Πάμελα Χαπ, η αστυνομία έψαξε το φορητό υπολογιστή της Μπέτσι και βρήκε ένα έγγραφο στο οποίο υποτίθεται ότι εξέφραζε τους φόβους της ότι ο σύζυγός της θα τη σκότωνε. Αυτό το έγγραφο παρουσιάστηκε στη δίκη αλλά όπως αποδείχτηκε αργότερα το έγγραφο ήταν γραμμένο σε Word 97, λογισμικό που δεν ήταν εγκατεστημένο στον υπολογιστή της Μπέτσι (σ.σ. όπως αποδείχτηκε μετέπειτα το έγγραφο ήταν γραμμένο από τον υπολογιστή της Πάμελα Χαπ).

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο ντετέκτιβ Μάικ Μέρκελ από το γραφείο του σερίφη της κομητείας Λίνκολν, ανέφερε ότι μια κάμερα στον τόπο του εγκλήματος είχε σπάσει και οι φωτογραφίες από τον τόπο του εγκλήματος του δεν είχαν αναπτυχθεί. Γεγονός που ήταν ψευδές αφού οι φωτογραφίες στάλθηκαν ανώνυμα από το γραφείο της εισαγγελέως (σ.σ. δηλαδή της Λίας Άσκι) στο δικηγόρο του Ρας Φαρία, λίγο πριν τη δεύτερη δίκη.

Η εισαγγελέας και δημόσια κατήγορος, Λία Άσκι, ήθελε ένοχο τον Ρας Φαρία.

Δε δίστασε να υποστηρίξει πως οι μαρτυρίες των φίλων του Ρας του παρείχαν ένα ψεύτικο άλλοθι. Πως όλοι μαζί είχαν συνωμοτήσει για να διαπράξουν τη δολοφονία.

Στις 21 Νοεμβρίου 2013, ο Ρας Φαρία καταδικάστηκε για φόνο πρώτου βαθμού και ένοπλη εγκληματική ενέργεια. Καταδικάστηκε σε ισόβια συν τριάντα χρόνια φυλάκιση χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης και στάλθηκε στο σωφρονιστικό κέντρο του Τζέφερσον. Αν και η βασική κατηγορία της εισαγγελίας ήταν ότι και οι τέσσερις φίλοι του ήταν συνένοχοι στη δολοφονία, δεν απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες εναντίον τους.

Η ποινή ικανοποίησε την οικογένεια της Μπέτσι Φαρία που είχαν σταθεί στο πλευρό της Πάμελα Χαπ.

Τα Μ.Μ.Ε. και η έφεση του Ρας Φαρία

Η δικαστής Κριστίνα Μενεμάγιερ απόρριψε το αίτημα για νέα δίκη του Ρας Φαρία. Αθώος παρέμεινε στη φυλακή σχεδόν για τέσσερα χρόνια.

Η υπόθεση είχε τραβήξει το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων της εκπομπής του NBC «Dateline» όπου παρακολουθήσαν στενά τη δίκη, το κανάλι KTVI καθώς και την εφημερίδα του Σεντ Λουίς. Σε αντίθεση με τις δικαστικές αρχές, οι δημοσιογράφοι φωτογράφιζαν σαν ένοχη την Πάμελα Χαπ.

Ο κόσμος του Ο’ Φάλλον αρχίζει τους ψιθύρους, να αποφεύγει και σχεδόν να κατηγορεί την Πάμελα Χαπ.

Παράλληλα ο δικηγόρος του Ρας Φαρία προσπαθούσε να ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης. Τον Φεβρουάριο του 2015, το Εφετείο του Μιζούρι έστειλε την υπόθεση στο 45ο Περιφερειακό Δικαστήριο για ακρόαση για επανάληψη της δίκης. Ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου, ενέκρινε την πρόταση για μια νέα δίκη βασισμένη στα αποδεικτικά στοιχεία που είχαν προκύψει.

Κατά τη διάρκεια της επανάληψης της δίκης, επετράπη στο δικηγόρο του Φαρία να παρουσιάσει στοιχεία που εμπλέκουν την Χαπ. Η ίδια δεν κατέθεσε ποτέ σε αυτή τη δίκη. Στις 7 Νοεμβρίου 2015, η καταδίκη του Ρας Φαρία ανατράπηκε και αφέθηκε ελεύθερος αφού είχε εκτίσει φυλακή σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Οι κόρες της Μπέτσι που κατηγορούσαν τον Ρας σα δολοφόνο, του ζήτησαν τελικά συγγνώμη τον Ιούλιο του 2021.

Ένα χρόνο μετά την απελευθέρωση του Ρας Φαρία, ο δικηγόρος του, ο Τζόελ Σουόρτζ, υπέβαλε καταγγελία κατά της Λία Άσκι όπου και απορρίφθηκε από το Γραφείο του Προϊσταμένου Πειθαρχικού Συμβούλου. Παράλληλα υπέβαλε μήνυση πολιτικών δικαιωμάτων κατά της Λία Άσκι και τριών αναπληρωτών σερίφηδων με το επιχείρημα ότι είχαν «κατασκευάσει αποδεικτικά στοιχεία, αγνόησαν τα αθωωτικά στοιχεία και απέτυχαν να διερευνήσουν τον άλλο προφανή ύποπτο».

Εν τω μεταξύ, το KTVI βρήκε άλλες «προβληματικές» περιπτώσεις που αφορούσαν την δικαστή Κριστίνα Μενεμάγιερ.
Τον Αύγουστο του 2018, τόσο η Κριστίνα Μενεμάγιερ όσο και η Λία Άσκι ψηφίστηκαν εκτός έδρας, αποτέλεσμα που αποδόθηκε στο λάθος χειρισμό της υπόθεσης και της δίκης, για τη δολοφονία της Μπέτσι Φαρία. Η Λία Άσκι εργάζεται ως δικηγόρος και μέχρι σήμερα, επιμένει ότι δεν είχε κάνει κανένα λάθος.

Πάμελα Χαπ, μία αδίστακτη δολοφόνος
Πάμελα Χαπ: Μία αδίστακτη δολοφόνος - Φωτογραφία από τη σειρά
Φωτογραφία από τη σειρά του NBC – Οι ηθοποιοί από τα αριστερά προς τα δεξία αναπαριστάνουν την Πάμελα Χαπ, την Λία Άσκι, τον Τζόελ Σουόρτζ, την Μπέτσι και τον Ρας Φαρία

Το 2013 και ενώ το βλέμμα όλων στο Ο’ Φάλλον, του Μιζούρι, ήταν στραμμένο στη δολοφονία της Μπέτσι Φαρία και στον Ρας Φαρία, συνέβη ακόμα ένα περίεργο γεγονός. Βρίσκεται νεκρή, υπό περίεργες συνθήκες, η μητέρα της Πάμελα Χαπ, Σίρλεϊ Νιούμαν. Η Νιούμαν έπασχε από άνοια και αρθρίτιδα και ζούσε σε κοινότητα διαβίωσης.

Τον Οκτώβριο του 2013 η Πάμελα Χαπ επισκέπτεται τη μητέρα της. Φεύγοντας, έδωσε αυστηρές οδηγίες στο προσωπικό να μην ενοχλήσουν τη μητέρα της εκείνο το βράδυ παρά την επόμενη ημέρα. Η Σίρλεϊ Νιούμαν βρέθηκε νεκρή το επόμενο πρωινό.

Φαινόταν σαν είχε σπάσει το αλουμινένιο κάγκελο του μπαλκονιού και να είχε πέσει από κάτω. Ο ιατροδικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε πεθάνει από αμβλύ τραύμα στο στήθος που προέκυψε από την πτώση. Η αυτοψία έδειξε ότι είχε 0,84 mcg του ηρεμιστικού «Zolpidem» στο αίμα της, δηλαδή οκτώ φορές πάνω από την αναμενόμενη τιμή για κάποιον που είχε λάβει μια κανονική δόση.

Όπως και στο θάνατο της Μπέτσι Φαρία, η Πάμελα Χαπ ήταν το τελευταίο πρόσωπο που την είχε δει ζωντανή και ήταν δικαιούχος του ασφαλιστηρίου ζωής.

Παρόλο που το 2017 η επικεφαλής ιατροδικαστής της κομητείας του Σεντ Λούις, Μαίρη Κέις, άλλαξε τον τρόπο θανάτου της Νιούμαν από «τυχαίο» σε «απροσδιόριστο» ωστόσο η έρευνα για το θάνατο της άτυχης γυναίκας δεν άνοιξε ξανά και ούτε έγινε δικαστήριο.

Ο θάνατος του Λούις Γκαμπενμπέργκερ

Μετά την αθώωση του Ρας Φαρία, ο κλοιός γύρω από την Πάμελα Χαπ είχε αρχίσει να στενεύει καθώς οι δημοσιογράφοι δεν την αφήνουν σε ησυχία. Κάπου εκεί ήταν που θα σκέφτηκε το διαβολικό της σχέδιο, να κατηγορήσει κάποιον άλλον.

Ο Λούις Γκαμπενμπέργκερ είχε νοητικές και σωματικές αναπηρίες μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Τον Αύγουστο του 2016, η Πάμελα Χαπ επιλέγει τυχαία τον Λούις και υποσχόμενη πως θα του δώσει χίλια δολάρια, τον καλεί στο σπίτι της όπου και τον πυροβολεί πέντε φορές. Στο νεκρό σώμα του νεαρού βρέθηκαν εννιακόσια δολάρια και ένα σημείωμα που έγραφε «να απαγάγετε και να σκοτώσετε την Χαπ για να πάρετε τα χρήματα του Ρας».

Οι ισχυρισμοί της Χαπ για το τι είχε συμβεί ήταν κάτι παραπάνω από ψευδείς.

Ο εισαγγελέας της κομητείας και ο νέος αρχηγός της αστυνομίας, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Τύπου, θεώρησαν ότι η Πάμελα Χαπ είχε παρασύρει τον νεαρό στο σπίτι της για να τον σκοτώσει.

Στις 23 Αυγούστου 2016, η Χαπ συλλαμβάνεται και κατηγορείται για το φόνο του 33χρόνου Λούι Γκαμπενμπέργκερ. Μετά τη σύλληψή της, ζήτησε να επισκεφτεί το μπάνιο, όπου χρησιμοποίησε ένα στυλό για να μαχαιρώσει το λαιμό και τους καρπούς της, σε μια περίεργη απόπειρα αυτοκτονίας.

Στις 31 Ιανουαρίου 2017, η Πάμελα Χαπ δηλώνει αθώα ενώπιον του δικαστηρίου. Τον Μάρτιο του 2017, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι θα ζητούσαν τη θανατική ποινή. Στη συγκεκριμένη δίκη παρουσιάστηκαν και στοιχεία για τη δολοφονία της Μπέτσι Φαρία αλλά δεν έγιναν δεκτά στοιχεία για το θάνατο της μητέρας της Πάμελα Χαπ.

Αντί να αμφισβητήσει τις κατηγορίες στη δίκη, η Πάμελα Χαπ επικαλέστηκε το «δόγμα του Άλφορντ» (σ.σ. Στο δίκαιο των Ηνωμένων Πολιτειών, το «δόγμα του Άλφορντ» είναι ομολογία ενοχής στο ποινικό δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία ένας κατηγορούμενος σε ποινική υπόθεση δεν παραδέχεται την αξιόποινη πράξη και ισχυρίζεται ότι είναι αθώος, αλλά παραδέχεται ότι τα στοιχεία που προσκομίστηκαν είναι πιθανό να πείσουν έναν δικαστή ή ένα ένορκο), παραιτούμενη από το δικαίωμά της σε δίκη ενόρκων. Ως προϋπόθεση της συμφωνίας της, η Πάμελα Χαπ δεν αντιμετώπισε τη θανατική ποινή.

Καταδικάστηκε σε ισόβια χωρίς αναστολή τον Αύγουστο του 2019 για το θάνατο του Λούις Γκαμπενμπέργκερ.

Τον Ιούνιο του 2019, αφότου η Πάμελα Χαπ επικαλέστηκε το «δόγμα του Άλφορντ» για τη δολοφονία του Λούις Γκαμπενμπέργκερ, ο εισαγγελέας της κομητείας του Λίνκολν, ανακοίνωσε ότι θα άνοιγε εκ νέου την έρευνα για την ανθρωποκτονία της Μπέτσι Φάρια.

Τον Οκτώβριο του 2019, ζήτησε επανεξέταση υπόθεσης ενώ τον Φεβρουάριο του 2021, ο εισαγγελέας δήλωσε ότι η πανδημία είχε επιβραδύνει την έρευνα. Στις 12 Ιουλίου 2021, ο εισαγγελέας κατηγόρησε επίσημα την Πάμελα Χαπ και για τη δολοφονία πρώτου βαθμού της Μπέτσι Φαρία. Επίσης θα ερευνούσε πιθανές εισαγγελικές παρατυπίες στην αρχική έρευνα για τη δολοφονία. Περαιτέρω τόνισε ότι μέχρι τη δεύτερη δίκη του Ρας Φαρία, οι εισαγγελείς ενεργούσαν για να προστατεύσουν τη δική τους αστική ευθύνη αντί να αναζητήσουν δικαιοσύνη.

Το δικαστήριο για τη δολοφονία της Μπέτσι Φαρία από την Πάμελα Χαπ ακόμα εκκρεμεί ενώ έχει μεταφερθεί από την κομητεία του Λίνκολν, στην κομητεία Γκριν, στο νοτιοδυτικό Μιζούρι.

Πηγές: NBC “Dateline”-The Thing About Pam, NBC drama series “The Thing About Pam”, Law&Crime Network “Pamela Hupp Arraignment for the Murder of Betsy Faria”, FOX 2 St. Louis “The Real Truth about Pam Hupp”, KSDK News “Interview Leah Askey”, historyvshollywood.com,en.wikipedia.org – Φωτογραφίες: ΝΒC News

Comments are closed.