Πατησίων ή 28ης Οκτωβρίου, πώς ονομάζεται τελικά ο ιστορικός δρόμος; Πόσα γνωρίζουμε για αυτόν;

Από την Νικολέτα Πρεβενά

Πώς εμπνεύστηκε η εταιρεία Apple το λογότυπό της;

Θυμάστε το Λεύκωμα των παιδικών μας χρόνων;

Dungeons and dragons: Το παιχνίδι των Stranger Things

Όλοι γνωρίζουμε τον ιστορικό δρόμο της Αθήνας με την ονομασία «Πατησίων». Μία διαφωνία με έναν ταξιτζή καθώς τον ονόμασε «28ης Οκτωβρίου» με έκανε να ψάξω για να μάθω πώς ονομάζεται τελικά.

Πατησίων ή 28ης Οκτωβρίου: Πώς ονομάζεται ο ιστορικός δρόμος;

Η οδός Πατησίων παλιότερα ήταν ο τόπος περιπάτου των κομψών Αθηναίων (νυφοπάζαρο). Ήταν ένας δημοφιλής εξοχικός δρόμος και τόπος αναψυχής. Το 1841, χαράσσεται επισήμως ο οδικός άξονας της Πατησίων, επάνω στον αρχαίο δρόμο με δενδροστοιχίες κατά μήκος του.

Πρόκειται για τους κυριότερους οδικούς άξονες της Αθήνας, με μήκος 4,5 χιλιόμετρα. Από τα Χαυτεία, στην κεντρική περιοχή της Ομόνοιας μέχρι τα Άνω Πατήσια, διατρέχοντας πολλές συνοικίες του Δήμου Αθηναίων. Ξεκινά από την οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, πενήντα μέτρα από την πλατεία Ομονοίας, και με κατεύθυνση προς βορρά, οδηγεί στα Πατήσια, συνοικία της Αθήνας από την οποία έλαβε το όνομά της.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Μετά την κατοχή το τμήμα του δρόμου από την αρχή της Πανεπιστημίου έως την πλατεία Αμερικής μετονομάστηκε σε «28ης Οκτωβρίου». Μία ονομασία που δεν επικράτησε όμως ούτε στον γραπτό ούτε στον προφορικό λόγο και ο δρόμος παρέμεινε γνωστός ως «Πατησίων».

Μέχρι και τη δεκαετία του 1970 η Πατησίων εξελίσσεται σε σημαντικό δρόμο που διέρχεται μέσα από την πόλη, ανάμεσα σε συνοικίες όπως το Μουσείο, η Κυψέλη, η Πλατεία Βικτωρίας και η Πλατεία Αμερικής.

Επί της Πατησίων συγκεντρώνονται σημαντικές λειτουργίες της πόλης και έτσι φιλοξενεί μερικά από τα σπουδαιότερα ιστορικά κτήρια της Αθήνας όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το κτήριο της ΑΣΟΕΕ (σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο) κ.ά. Επίσης φιλοξενεί πολλές αστικές πολυκατοικίες του μεσοπολέμου καθώς και τους πρώτους κινηματογράφους της Αθήνας, το Μπρόντγουαίη, το Αελλώ, το Ράδιο Σίτι.

Κεντρική φωτογραφία: Jeanhousen, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0 – via Wikimedia Commons – Πηγές: anoihtipoli.gr, el.wikipedia.org

Comments are closed.