Σούπερμαν, o πρώτος υπερήρωας των κόμικς με τις περισσότερες πωλήσεις στα αμερικανικά κόμικς μέχρι και τη δεκαετία του 1980.

Από την Μαριλένα Βλάχου

Ρόμπερτ Πάτινσον: Ο νέος Μπάτμαν

Οκτώ καταραμένες ταινίες

Death Note: Το κόμικ και anime που διχάζει

Οι υπερήρωες και τα κόμικς αναπτύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της αμερικανικής λαϊκής κουλτούρας. Άρχισαν να εμφανίζονται συλλογές από κόμικς σε διάφορα ένθετα εφημερίδων και κυρίως διανέμονταν ως διαφημιστικά είδη.

Τα κόμικς ήταν η τέλεια μορφή ψυχαγωγίας για το κοινό της μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης (σ.σ. η παγκόσμια οικονομική ύφεση διήρκεσε από ένα μέχρι δέκα χρόνια, σε διάφορες χώρες του κόσμου).

Σούπερμαν: Ο πρώτος υπερήρωας των κόμικς - Clock

Ο πρώτος μασκοφόρος μαχητής του εγκλήματος στα κόμικς ήταν ο Clock, τον οποίο παρουσίασαν οι εκδόσεις «Κένταυρος» το 1936. Αργότερα δύο νέοι από το Κλίβελαντ θα αλλάξουν ουσιαστικά την ιστορία των κόμικς δημιουργώντας έναν χαρακτήρα που από αυτόν θα ξεκινήσει η δημιουργία των πιο γνωστών υπερηρώων.

Σούπερμαν, ο πρώτος υπερήρωας των κόμικς

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Στον κόσμο των κόμικς, ένα όνομα βρίσκεται πάνω από όλα τα άλλα, το όνομα του «Σούπερμαν». Το ντεμπούτο του χαρακτήρα στο «Action Comics #1» σηματοδότησε την αρχή του είδους των υπερηρώων. Η αυξανόμενη δημοτικότητά του τον έκανε μια εμβληματική φιγούρα στη λαϊκή κουλτούρα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα, Jerry Siegel και τον σκιτσογράφο, Joe Shuster. Αρχικά οι δημιουργοί του «Σούπερμαν» προσπάθησαν ανεπιτυχώς να πουλήσουν τη σειρά των κόμικς σε διάφορες εφημερίδες. Στη συνέχεια, η DC πήρε ένα τεράστιο ρίσκο τον Ιούνιο 1938 δημοσιεύοντας τον αδοκίμαστο τότε χαρακτήρα στο «Action Comics #1»

Το «Action Comics #1» ήταν το πρώτο τεύχος της αρχικής σειράς «Action Comics» (σ.σ. κόμικς δράσης). Περιλαμβάνει την πρώτη εμφάνιση αρκετών ηρώων των κόμικς, με πιο αξιοσημείωτη την εμφάνιση του Σούπερμαν και πωλήθηκε για 10 σεντς. Το «Action Comics» ήταν αρχικά ένα περιοδικό ανθολόγιο, αλλά τελικά αφιερώθηκε στις ιστορίες του Σούπερμαν.

Εκείνη την εποχή, ο Σούπερμαν δεν κυκλοφόρησε στην αγορά ως «σούπερ ήρωας», παρόλο που προσωποποίησε τέλεια τον όρο όπως ορίζεται έως και σήμερα: ένας ηρωικός χαρακτήρας με αλτρουιστική αποστολή, που διαθέτει υπερδυνάμεις και φοράει στολή.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Mike Benton, στο «Superhero Comics of the Golden Age: The Illustrated History» (1992): «Αν και ο όρος «superhero» χρησιμοποιήθηκε ήδη από το 1917 για να περιγράψει μια δημόσια προσωπικότητα με μεγάλα ταλέντα ή επιτεύγματα, οι πρώτοι ήρωες κόμικς τη δεκαετία του 1940 συνήθως αναφέρονταν από τους δημιουργούς τους ως «κουστουμαρισμένοι χαρακτήρες» ή ως ήρωες «με μακριά εσώρουχα» ή «συνδικαλιστικές στολές». Τους αποκαλούσαν επίσης «άνδρες μυστηρίου».

Σούπερμαν, ο υπερήρωας από τον φανταστικό πλανήτη Κρύπτον

Σούπερμαν: Ο πρώτος υπερήρωας των κόμικς
φωτο: by ClaraDon-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby-nc-sa2.0

Η ιστορία καταγωγής του Σούπερμαν είναι γνωστή. Γεννήθηκε στον πλανήτη Κρύπτον και εστάλη στη Γη ως βρέφος από τους γονείς του, οι οποίοι προέβλεψαν την καταστροφή του κόσμου τους. Βρέθηκε και υιοθετήθηκε από τους αγρότες Τζόναθαν και Μάρθα Κεντ, οι οποίοι τον ονόμασαν Κλαρκ Κεντ.

Καθώς μεγάλωνε, ανακάλυψε ότι διέθετε απίστευτες ικανότητες, όπως δύναμη, ταχύτητα και ικανότητα να πετάει. Αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτές τις δυνάμεις, παίρνοντας την ταυτότητα του Σούπερμαν, παλεύοντας για τη δικαιοσύνη και το κοινό καλό.

Το όνομα «Κλαρκ Κεντ» δημιουργήθηκε παίρνοντας τα πρώτα ονόματα των ηθοποιών Κλαρκ Γκέιμπλ και Κεντ Τέιλορ.
Η λέξη «σούπερμαν» χρησιμοποιήθηκε ανάμεσα στις δεκαετίες του 1920 και του 1930 για να περιγράψει άνδρες με μεγάλες ικανότητες, πιο συχνά αθλητές και πολιτικούς.

Η επιτυχία, η DC Comics και οι πωλήσεις

Το «Action Comics» και το «Σούπερμαν» είχαν εκδοθεί χωρίς διακοπές, ανεξάρτητα από τις αλλαγές στον τίτλο ή το σχήμα αρίθμησης. Διάφορα άλλα βραχύχρονα περιοδικά του «Σούπερμαν» έχουν δημοσιευτεί όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Σούπερμαν είναι μέρος του «DC Universe», το οποίο είναι ένα κοινό σύμπαν χαρακτήρων υπερηρώων που ανήκουν στην DC Comics, και κατά συνέπεια εμφανίζεται συχνά σε ιστορίες μαζί με τους Batman, Wonder Woman και άλλους. Ενθαρρυμένη από την επιτυχία του «Σούπερμαν», η DC παρουσίασε τον «Κρίμσον Αβέντζερ» στον Ντετέκτιβ #20 (Οκτώβριος 1938), τον «Σάντμαν» στο New York World’s Fair Comics #1 (Απρίλιος 1939), τον «Μπάτμαν» στον Ντετέκτιβ #27 (Μάιος 1939) κ.ά.

Ο Σούπερμαν έχει πουλήσει περισσότερα κόμικς κατά τη διάρκεια της ιστορίας των εκδόσεων του, από οποιονδήποτε άλλο αμερικανικό χαρακτήρα υπερήρωα. Τα ακριβή στοιχεία των πωλήσεων για τις πρώτες δεκαετίες των κόμικς του «Σούπερμαν» είναι δύσκολο να βρεθούν επειδή, όπως οι περισσότεροι εκδότες εκείνη την εποχή, η DC Comics απέκρυψε αυτά τα δεδομένα από τους ανταγωνιστές της και συνεπώς και το ευρύ κοινό.

Τα δεδομένα πωλήσεων έγιναν για πρώτη φορά δημόσια το 1960 και έδειξαν ότι ο «Σούπερμαν», ήταν ο χαρακτήρας των κόμικς με τις περισσότερες πωλήσεις της δεκαετίας του 1960 και του 1970. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν ξανά ξεκινώντας το 1987.Το τεύχος «Σούπερμαν #75» το Νοέμβριο του 1992, πούλησε πάνω από 23 εκατομμύρια αντίτυπα, καθιστώντας το εκείνο με τις περισσότερες πωλήσεις κόμικς όλων των εποχών. Οι πωλήσεις μειώθηκαν από εκείνο το σημείο και μετά.

Γιατί ο Σούπερμαν είναι τόσο δημοφιλής και διαχρονικός;

Ο «Σούπερμαν» ήταν ο πρώτος υπερήρωας των κόμικς (σ.σ. με τον όρο όπως το εννοούμε σήμερα) και πρόδρομος για όλους τους υπόλοιπους «superheroes» που ακολούθησαν. Πέρα από αυτό ο «Σούπερμαν» έχει αντέξει στο χρόνο γιατί για πολλούς είναι σύμβολο ελπίδας και ηρωισμού. Αντιπροσωπεύει τις καλύτερες ιδιότητες της ανθρωπότητας, όπως τη συμπόνια, τη γενναιότητα και την ανιδιοτέλεια. Σε έναν κόσμο που μπορεί συχνά να φαίνεται σκοτεινός και χαοτικός, ο Σούπερμαν ενσαρκώνει το ιδανικό ενός αληθινού ήρωα, κάποιου που χρησιμοποιεί τη δύναμή του για καλό και εμπνέει άλλους να κάνουν το ίδιο.

Επίσης ο χαρακτήρας έχει την ικανότητά του να εξελίσσεται σύμφωνα με την εποχή. Με τα χρόνια, έχει υποστεί ποικίλες μεταμορφώσεις, αντανακλώντας το μεταβαλλόμενο κοινωνικό και πολιτικό κλίμα. Από τις πρώτες μέρες του ως σταυροφόρος ενάντια σε διεφθαρμένους πολιτικούς και γκάνγκστερ, στον ρόλο του ως υπερασπιστή της αλήθειας και της δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις πιο πρόσφατες απεικονίσεις του ως πιο περίπλοκου, ελαττωματικού χαρακτήρα που παλεύει με τη δική του ταυτότητα και θέση στον κόσμο, ο Σούπερμαν παρέμεινε συναρπαστικός για τους αναγνώστες από γενιά σε γενιά για πολλά χρόνια.

Πηγές: dc.com/superman,theguardian.com,en.wikipedia.org,britannica.com

Comments are closed.