Ο υποδιευθυντής της εταιρείας KPMG κος Ευθύμης Νταμαρέλος μας μιλάει για την κρίση στην αγορά εργασίας, για τα επαγγέλματα του μέλλοντος αλλά και για τη σύσταση ενός καλού βιογραφικού.

Η KPMG αποτελεί το παγκόσμιο δίκτυο ανεξάρτητων εταιρειών παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών-μελών συνδεδεμένων με την KPMG International, ενός Ελβετικού Συνεταιρισμού. Οι εταιρείες-μέλη της KPMG παρέχουν ελεγκτικές, φορολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Λειτουργεί σε εκατόν πενήντα τέσσερις χώρες και περιοχές με προσωπικό περίπου 200.000 ατόμων παγκοσμίως. Κάθε εταιρεία KPMG αποτελεί μια νομικά ξεχωριστή οντότητα.

Στη χώρα μας, η KPMG παρέχει, τα τελευταία σαράντα πέντε και πλέον χρόνια, ολοκληρωμένες ελεγκτικές, συμβουλευτικές, λογιστικές, φορολογικές υπηρεσίες σε ελληνικές και διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος και η σύσταση ενός καλού βιογραφικού

Ποια είναι η εκτίμηση σας για την εικόνα της ελληνικής αγοράς σήμερα; Είναι τόσο άσχημα τα πράγματα;

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας διανύει μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, έχοντας να αντιμετωπίσει σημαντικά ζητήματα, μεταξύ άλλων και την ανεργία.

Πρέπει να αποδεχτούμε ότι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας στα εργασιακά θέματα προϋπήρχε της κρίσης.

Η υπερφορολόγηση των εταιρειών και η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση στελεχών σε όλους τους κλάδους και τους τομείς των επιχειρήσεων.

Η αγορά εργασίας αλλάζει διαρκώς. Αυτό είναι η μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να προσαρμοστεί στις εξελίξεις. Να αξιολογήσει τους λόγους για τους οποίους βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση και να αξιοποιήσει τα μοναδικά πλεονεκτήματα που απορρέουν από το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει. Σημαντικό είναι να παρέχει τις «υγιείς προϋποθέσεις» για να επιστρέψουν στη χώρα τα στελέχη που αναζήτησαν την εργασιακή τους στέγη στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αφήσει πίσω το αρνητικό κλίμα που υπήρχε.

Αξιοποιώντας το αυξανόμενο θετικό κλίμα που δημιουργείται αργά αλλά σταθερά μπορούμε να είμαστε θετικοί και αισιόδοξοι για το μέλλον της Ελληνικής αγοράς.

Ποιες επιχειρήσεις παρουσιάζουν ανάπτυξη;

Μέσα από κάθε κρίση προκύπτουν ευκαιρίες. Η ελληνική οικονομία δείχνει ότι αν χρειαστεί διαθέτει την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα για να βρει το δρόμο της προς την ανάπτυξη. Μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρείται στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Είναι ευχάριστο να βλέπουμε τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις να καινοτομούν, να επενδύουν και να δείχνουν περισσότερη εξωστρέφεια – δημιουργώντας παράλληλα σημαντικές ευκαιρίες για τους νέους αλλά και τους πιο έμπειρους εργαζόμενους. 

Στη χώρα μας με θετικό πρόσημο κινούνται οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής, των Υπηρεσιών, του Τουρισμού, της Ενέργειας και των Μεταφορών (Logistics).

Σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά η έντονη προσαρμοστικότητα και η καινοτομία. Επίσης η γεωπολιτική θέση της χώρας έχει προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον που παρατηρείται σε ορισμένους από αυτούς τους κλάδους. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι ένας παραδοσιακά δυνατός κλάδος για τη χώρα μας, η ναυτιλία, ήταν και εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης στελεχών. Επιπλέον, ο κλάδος αυτός εκσυγχρονίζεται διαρκώς παρουσιάζοντας σημαντικές ευκαιρίες εργασίας. 

Ποια πιστεύετε πως θα είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος και ποια θα αρχίσουν να χάνονται;

Ζούμε στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης η οποία βασίζεται στην εξάπλωση της πληροφορικής και της αυτοματοποίησης και επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον εργασιακό χάρτη παγκοσμίως.

Μέσα από το νέο αυτό οικοσύστημα δημιουργούνται ευκαιρίες εργασίας και νέα επαγγέλματα που δεν υπήρχαν στο πρόσφατο παρελθόν. Αποτελούν σημαντική πρόκληση για τους νέους, αλλά και τους ώριμους επαγγελματίες. Αυτά είναι επαγγέλματα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική, την τρισδιάστατη εκτύπωση, το Internet of Things, καθώς και τη νανοτεχνολογία. 

Παράλληλα, με την ολοένα εντεινόμενη παρουσία της αυτοματοποίησης, κάποια επαγγέλματα είναι αναπόφευκτο να συρρικνωθούν ή και να εκλείψουν. Τα επαγγέλματα αυτά είναι χαμηλής εξειδίκευσης και επαναλαμβανόμενης εργασίας τα οποία μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν από μηχανήματα.

Πώς μπορεί ένας νέος άνθρωπος να είναι ανταγωνιστικός σήμερα στο χώρο εργασίας; Ποια εφόδια πιστεύετε ότι χρειάζεται;

Ενώ συγκεκριμένες θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν ή να συρρικνωθούν λόγω του αυτοματισμού, την ίδια ώρα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις και ειδικότητες οι οποίες θα απαιτούν με τη σειρά τους νέες δεξιότητες. Η σύγχρονη αγορά εργασίας απαιτεί επαγγελματίες με υψηλή εξειδίκευση και κατάρτιση ώστε να μπορούν με επιτυχία να αξιοποιήσουν τους αυτοματισμούς και τις νέες τεχνολογίες.

Ο νέος επαγγελματίας δεν πρέπει να επαφίεται στη γενική κατάρτιση που παίρνει βγαίνοντας από κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Θα πρέπει να αφουγκράζεται τις τάσεις και τις εξελίξεις στο πεδίο επαγγελματικής του δράσης. Να εμπλουτίζει διαρκώς τη φαρέτρα του με νέες δεξιότητες και γνώσεις που θα τον/την καθιστούν σύγχρονο και ανταγωνιστικό. Το να κάνει κανείς την ίδια δουλειά εφ’ όρου ζωής έχει πλέον πάψει να υφίσταται. Χρειάζονται  δεξιότητες οι οποίες θα μπορούν να αναγνωριστούν και να εφαρμοστούν σε διαφορετικά εργασιακά και γεωγραφικά περιβάλλοντα.

Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπουμε το γεγονός ότι ενώ η τεχνολογία έρχεται να αντικαταστήσει τον άνθρωπο σε εργασίες ρουτίνας, δεν θα μπορέσει ποτέ να υποκαταστήσει δεξιότητες που είναι συνυφασμένες με την ανθρώπινη φύση όπως η ενσυναίσθηση, η συναισθηματική νοημοσύνη, η ομαδικότητα, δεξιότητες που παραμένουν περιζήτητες στον εργασιακό χώρο.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα λάθη και τα σωστά στην αποστολή ενός βιογραφικού ως προς μία εταιρεία;

Το βιογραφικό σημείωμα είναι η πρώτη και ως ένα βαθμό καθοριστική εικόνα που θα αποκομίσει ένας εργοδότης για έναν υποψήφιο. Επομένως μέσω του βιογραφικού θα πρέπει ο υποψήφιος να επιδιώκει να προβάλλει μια περιεκτική εικόνα της εργασιακής του εμπειρίας, του εκπαιδευτικού υπόβαθρου, των εξειδικευμένων γνώσεων, καθώς και άλλα στοιχεία που θα βοηθήσουν τον υπεύθυνο στελέχωσης μιας εταιρείας ή τον σύμβουλο να αποφασίσουν αν πληροί τα ελάχιστα κριτήρια για μια θέση. 

Ένα σωστό βιογραφικό είναι καλογραμμένο, περιεκτικό και απέριττο, παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες χωρίς να φλυαρεί με περιττές λεπτομέρειες.

Στη συγγραφή του βιογραφικού εφαρμόζουμε κριτική σκέψη και αξιολογούμε κάθε φορά τι πρέπει να περιέχει πριν το στείλουμε σε μια εταιρεία. Θα πρέπει να παρουσιάζουμε τα σημεία εκείνα που χρειάζεται για να υποστηρίξουμε την υποψηφιότητα μας. Καλό είναι το βιογραφικό να συνοδεύεται και από μια επιστολή στην οποία μπορούμε να γράψουμε κάποια πράγματα για τον εαυτό μας, τα κίνητρα μας για τη θέση και να υπερθεματίσουμε τα δυνατά μας σημεία. 

Δεν είναι σωστό να στέλνουμε βιογραφικό «κονσέρβα», απρόσωπο και γενικό, γιατί κάτι τέτοιο χτυπάει άσχημα και μπορεί να μας στοιχίσει την ευκαιρία για επόμενο βήμα.

Στην πλειοψηφία τους οι νέοι είναι απογοητευμένοι ως προς την εύρεση εργασίας. Τι θα τους συμβουλεύατε;

Η επαγγελματική αποκατάσταση ήταν και θα είναι πάντα ένα ζήτημα που απασχολεί μεγάλη μερίδα των νέων που προσπαθούν να ανοίξουν τα φτερά τους και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους.

Ποτέ δεν υπήρχαν ιδανικές συνθήκες στην αγορά εργασίας.

Το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο και ζούμε την εποχή που μεγάλες αλλαγές είναι σε εξέλιξη ή που θα τις ζήσουμε στο προσεχές μέλλον. Το κλειδί για την επιτυχία είναι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα, η διαρκής επένδυση σε νέες δεξιότητες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας και η διαρκής εγρήγορση ώστε να αφουγκραζόμαστε τις νέες τάσεις. Με γνώμονα τα παραπάνω και συστηματική προσπάθεια, επιμονή και υπομονή, αργά ή γρήγορα η ευκαιρία θα παρουσιαστεί.

Είναι σημαντικό να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.

Αυτό θα προσδιορίσει τα επόμενα βήματα και σε μεγάλο ποσοστό την επιτυχία ή όχι της προσπάθειας μας στην εύρεση εργασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.kpmg.com/gr

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/oi-taseis-stin-agora-ergasias-kai-ta-epaggelmata-tou-mellontos/
https://umano.gr/dorean-symvoules-gia-internet-marketing-apo-ton-pavlo-giorka/
https://umano.gr/erevna-giro-apo-tis-sithnikes-evreseos-ergasias/
https://umano.gr/pos-na-symplirosete-sosta-aitisi-gia-ton-asep/
https://umano.gr/pente-neoi-suzhtoun-mazi-mas-gia-ola-osa-skeftontai/
https://umano.gr/ta-panta-gia-tis-xenes-glosses-apo-ton-omilo-evrognosi/

Comments are closed.