Σύσσωμη η ομάδα του umano, αποφασίσαμε να διεξάγουμε μία έρευνα γύρω από τις συνθήκες ευρέσεως εργασίας. Συγκεκριμένα, για τις συνεντεύξεις τις οποίες σε καλούν να δώσεις μετά την αποστολή του βιογραφικού σου.

Οι τάσεις στην αγορά εργασίας και τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Τα πάντα για τις ξένες γλώσσες από τον όμιλο Ευρωγνώση

Αναζητώντας ένα δωμάτιο για διαμονή

Η χρονική διάρκεια της έρευνας για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας ήταν περίπου ένας χρόνος. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Έρευνα γύρω από τις συνθήκες ευρέσεως εργασίας

Γράψαμε τα βιογραφικά μας, κάθε φορά με διαφορετικά προσόντα και χρησιμοποιώντας διάφορες ηλικίες. Όταν βάζαμε ηλικίες κάτω των τριάντα πέντε ετών χτυπούσαν τα τηλέφωνά μας πιο συχνά σε αντίθεση με τις άνω των τριάντα πέντε για τις οποίες, δεν θα ήμασταν υπερβολικοί αν λέγαμε πως ακόμα περιμένουμε να επικοινωνήσουν μαζί μας!

Μας έκανε εντύπωση πως στην έρευνα που κάναμε κανείς δε μας ζήτησε συστάσεις ή επίσημα έγγραφα σπουδών και ξένων γλωσσών (ως προς το δεύτερο ίσως επειδή δε φτάσαμε ποτέ μέχρι το λογιστήριο).

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Στην μελέτη αυτή δεν συμπεριλάβαμε μεγάλες εταιρείες και γνωστές στο ευρύ κοινό γιατί κάτι τέτοιο θα μας δυσκόλευε ως προς τα ψεύτικα στοιχεία των βιογραφικών μας. Η έρευνα έγινε κυρίως σε καφετέριες της γειτονιάς, μικρές εταιρείες, φούρνους, μικρές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλυσίδες fast food.

Αναλύσαμε αποκλειστικά τις συνθήκες της συνέντευξης την οποία καλείται να δώσει ο ενδιαφερόμενος/ άνεργος για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας για την οποία έχει στείλει βιογραφικό. Η έρευνα δεν έχει να κάνει με τις συνθήκες εργασίας στο κάθε κατάστημα ή εταιρεία καθώς ποτέ δε φτάσαμε μέχρι εκείνο το σημείο.

Η χρονική διάρκεια της έρευνας ήταν περίπου ένα χρόνο.

Έρευνα γύρω από τις συνθήκες ευρέσεως εργασίας

Έρευνα γύρω από τις συνθήκες ευρέσεως εργασίας – Τα αποτελέσματα της έρευνας

Ο φούρνος της γειτονιάς

Το τροποποιημένο βιογραφικό που στείλαμε ήταν η Ελένη, ετών τριάντα τριών, με δήθεν προϋπηρεσία σε γνωστή αλυσίδα φούρνων και σε ζαχαροπλαστεία. Σύνολο προϋπηρεσίας εφτά χρόνια.

«Βλέπουμε πως έχεις εργαστεί στον φούρνο…; Καλό αυτό, σημαίνει πως έχεις προϋπηρεσία. Σηκώνεσαι λίγο από την καρέκλα να δούμε το σώμα σου; Πρέπει να είσαι αδύνατη, να χωράς πίσω από το πάγκο γιατί είναι στενός. Είσαι παντρεμένη; Ναι; Έχετε παιδιά; Σκοπεύετε να κάνετε; Γιατί αν σκοπεύετε να κάνετε τότε δε θα σε χρειαστώ.

Σε περίπτωση που συνεργαστούμε να γνωρίζεις πως θα πρέπει να έχεις ένα κόκκινο κραγιόν μέσα στην ποδιά σου και να βάζεις στα χείλια σου ώστε να είσαι πάντα περιποιημένη. Θα κάνεις λίγο από όλα, κυρίως όμως πώληση. Το ωράριο είναι εννιάωρο, εξαήμερο, φυσικά λόγω του αντικειμένου εργαζόμαστε και αργίες, με μισθό εξακόσια ευρώ και ένσημα οκταώρου.»

Eshop με faux bijoux & γυναικεία αξεσουάρ

Το ψεύτικο βιογραφικό που στείλαμε ήταν η Μαρία, ετών είκοσι οχτώ, με υποτιθέμενη προϋπηρεσία σερβιτόρας δύο χρόνων. Δηλώσαμε ότι κατέχει πτυχίο στα τουριστικά και διπλώματα σε δύο ξένες γλώσσες, αγγλικά & γερμανικά.

«Είμαι αυστηρή με τους κανονισμούς εργασίας.» Δίκιο είχε! Μας έδειξε ένα τυπωμένο και τοιχοκολλημένο χαρτί με τους κανόνες ενός καλού εργαζόμενου. «Θα πρέπει να πουλάς, να μας βοηθάς στην παραγωγή και κατασκευή των προϊόντων. Το ωράριο είναι οχτάωρο αλλά θέλω να έρχεσαι μισή ώρα πιο νωρίς και να φεύγεις μισή ώρα πιο αργά. Ο μισθός φτάνει τα πεντακόσια ευρώ αλλά θα σε δηλώσουμε τετράωρη και τα υπόλοιπα θα στα δίνουμε στο χέρι.»

Το Mini market της γειτονιάς

Το επόμενο βιογραφικό που στείλαμε ήταν του Γιώργου, ετών τριάντα, με ψεύτικη προϋπηρεσία σαν υπάλληλος μανάβικου, υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ και σε περίπτερο.

«Είναι δύσκολη αυτή η δουλειά. Θα πρέπει να εργάζεσαι Κυριακές & αργίες. Αλλά και το ωράριο είναι δύσκολο. Κλείνουμε κάθε ημέρα στις έντεκα και θέλουμε έναν άνθρωπο να κρατάει την απογευματινή βάρδια, δηλαδή τρεις το μεσημέρι με έντεκα το βράδυ. Βέβαια θα εργάζεσαι πενθήμερο. Ο μισθός δεν είναι μεγάλος αλλά τόσα μπορούμε να δώσουμε αυτή τη στιγμή. Εφτακόσια ευρώ με σύμβαση αορίστου χρόνου.»

Αυτή είναι η καλύτερη περίπτωση που βρήκαμε!

Διαφημιστική εταιρεία / φωτογραφήσεις μοντέλων γειτονιάς

Ακολουθεί το βιογραφικό της Άννας, ετών είκοσι οχτώ, με πλαστή προϋπηρεσία σαν πωλήτρια λιανικής για τέσσερα χρόνια.

«Δεν έχεις εμπειρία στη διαφήμιση, ούτε έχεις σπουδάσει κάτι παρόμοιο.» Σε εκείνο το σημείο θέλαμε να φωνάξουμε: τότε γιατί μας κάλεσες;! « Έχεις όμως καλό παρουσιαστικό και αυτό μετράει. Η δουλειά είναι δύσκολη και απαιτεί πολλές ώρες. Δεν υπάρχει ωράριο, δεν υπάρχουν μέρες. Μπορεί να χρειαστεί να δουλέψεις δεκατρείς ώρες ή μπορεί να σε χρειαστώ και Σάββατο. Εδώ ο χρόνος μας πιέζει. Ο μισθός σου θα είναι τετρακόσια πενήντα ευρώ για οχτάωρη εργασία, δεν πληρώνω υπερωρίες.»

Καφετερία / bar της γειτονιάς

Το ψεύτικο βιογραφικό που στείλαμε ήταν του Αντώνη, ετών τριάντα τεσσάρων, με υποτιθέμενη προϋπηρεσία σαν μπουφετζής και σερβιτόρος για δώδεκα χρόνια.

«Κοίτα αγόρι μου, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ψάχνω για έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης, να βρίσκεται πίσω από το μπαρ και να ελέγχει τα ποτά. Το ωράριό σου θα είναι βραδινό, από τις έξι το απόγευμα μέχρι όσο πάει. Θα σου δίνω είκοσι ευρώ μεροκάματο και με τα ένσημα κάτι θα κάνουμε, γιατί τώρα μας κυνηγάνε πολύ. Είσαι γραμμένος στον ΟΑΕΔ; Αν πρόκειται να συνεργαστούμε, καλό θα ήταν να γραφτείς για να σε πάρει ο λογιστής μου από εκεί. Θέλεις και ρεπό; Αυτό είναι δύσκολο γιατί το προσωπικό μου συνήθως δουλεύει επταήμερο. Κάτι θα κάνουμε όμως να παίρνεις μία ημέρα, εννοείται εκτός Παρασκευής, Σαββάτου & Κυριακής.»

Έρευνα γύρω από τις συνθήκες ευρέσεως εργασίας

Delivery σε ταχυφαγείο

Το τροποποιημένο βιογραφικό που στείλαμε ήταν του Άκη, ετών τριάντα δύο, με ψεύτικη προϋπηρεσία σαν αποθηκάριος, υπάλληλος γραφείου και μεταφορέας. Σύνολο προϋπηρεσίας εννιά χρόνια.

«Φαντάζομαι πως έχεις δικό σου μηχανάκι. Αν δεν έχεις λυπάμαι αλλά δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Το ωράριο ξεκινάει στις τέσσερις το απόγευμα και είναι μέχρι τη μία το βράδυ. Το μεροκάματο που δίνω είναι στα είκοσι ευρώ και τα πουρμπουάρ δικά σου. Επειδή έχω κάνει κάποια ανοίγματα τον τελευταίο καιρό και έχω αυξήσει την πελατεία μου σε πολλές περιοχές, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος πως δεν παραδίδουμε μόνο κοντά στην περιοχή μας. Θα κολλήσουμε και κανένα εργόσημο για να μην μας πιάσει το ΙΚΑ. Τα έξοδα της βενζίνης; Εννοείται δικά σου.»

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε πως αν υποθετικά το μαγαζί ήταν στον Νέο Κόσμο, ο υπάλληλος ήταν υποχρεωμένος να πηγαίνει φαγητό σε πελάτες μέχρι και την Ηλιούπολη.

Υπάλληλος σε παιδότοπο

Το επόμενο βιογραφικό ήταν της Αλίκης, ετών είκοσι εννέα, με πτυχίο παιδαγωγού και μικρή προϋπηρεσία σαν πωλήτρια.

«Αλικάκι, τι γλυκιά που είσαι. Μου αρέσουν οι ωραίοι άνθρωποι. Δεν έχεις ξανά δουλέψει σε παιδότοπο ε; Κοντά μου θα τα μάθεις όλα. Δε ζητάω πολλά πράγματα από τους υπαλλήλους μου, μου αρκεί να είσαι καλή με τα παιδιά. Το ωράριο σου θα είναι γύρω στις έξι ώρες ημερησίως και το μεροκάματο στα είκοσι ευρώ. Ποιες μέρες θα δουλεύεις; Όποτε σε χρειάζομαι. Μπορεί να είναι τρεις ή και τέσσερις φορές την εβδομάδα. Τώρα που θα ανοίξει η δουλειά θα είναι και περισσότερο. Τι θα κάνεις; Μην φανταστείς πολλά. Θα προσέχεις τα παιδιά & θα τα ψυχαγωγείς. Ίσως χρειαστεί να κάνεις και κανένα καφέ για τους γονείς. Να θυμάσαι όμως πως πάντα πριν αποχωρήσουμε από το χώρο τον καθαρίζουμε.»

Πωλήτρια σε κατάστημα καλλυντικών

Περνάμε στο δήθεν βιογραφικό της Μαρίας, ετών τριάντα, με προϋπηρεσία πωλήτριας δέκα χρόνων.

«Χρειάζομαι μία υπάλληλο για εννιάωρο, πενθήμερο. Κατά τη διάρκεια της βάρδιάς σου δε θέλω να κάθεσαι. Θέλω να στέκεσαι όρθια, ακόμα και όταν δεν έχεις δουλειά πάντα θα προσποιείσαι ότι κάτι κάνεις. Το ντύσιμο να είναι ευπρεπές και τα παπούτσια όχι αθλητικά. Ο μισθός είναι τετρακόσια πενήντα ευρώ. Όσον αφορά την άδειά σου, τις ημερομηνίες θα πρέπει να τις εγκρίνω εγώ.»

Babysitter

Το ψεύτικο βιογραφικό σε αυτή την περίπτωση ήταν της Όλγας, ετών τριάντα πέντε, με προϋπηρεσία ως υπάλληλος γραφείου δώδεκα χρόνων.

«Μεγάλη δεν είσαι για αυτή τη δουλειά; Συνήθως μας έρχονται μικρότερες ηλικίες και ξένες. Είσαι παντρεμένη; Όχι; Ούτε έχεις παιδιά; Καλύτερα γιατί η δουλειά έχει απαιτητικό ωράριο. Σε θέλουμε από Δεύτερα μέχρι Παρασκευή από τη μία που τελειώνει το παιδί το σχολείο μέχρι τις οχτώ το απόγευμα. Θα πρέπει να το παίρνεις από το σχολείο, να το ταΐζεις, να το διαβάζεις και γενικότερα να ασχολείσαι μαζί του. Ίσως να σε χρειαστούμε καμιά μέρα και δύο με τρεις ώρες παραπάνω, αν έχουμε κανονίσει να βγούμε με τον άντρα μου. Ο μισθός είναι τριακόσια ευρώ το μήνα χωρίς ένσημα.»

Σερβιτόρος σε ταβέρνα

Το επόμενο βιογραφικό που στείλαμε ήταν του Κώστα, ετών τριάντα τεσσάρων, με δωδεκάχρονη προϋπηρεσία σερβιτόρου σε μπαρ, ταβέρνες και κλαμπ.

«Η δουλειά είναι δύσκολη γιατί ευτυχώς, πάμε καλά. Φαντάζομαι ξέρεις να χειρίζεσαι την παραμάνα. Θα δουλεύεις εξαήμερο και το ωράριό σου θα είναι γύρω στις εννιά με δέκα ώρες. Από τις τρεις το μεσημέρι ξεκινάμε, μέχρι όσο τραβήξει. Το μεροκάματο είναι τριάντα ευρώ και τα πουρμπουάρ τα μοιράζεστε όλοι, σερβιτόροι, μάγειρες, λαντζιέρες…Τα ένσημα θα είναι κανονικά οκταώρου.»

Όλα τα παραπάνω είναι ο μέσος όρος από αυτά που ακούσαμε όλον αυτό τον καιρό. Δε μπορούμε να κρύψουμε ότι διασκεδάσαμε, απλά προβληματιστήκαμε πολύ στην σκέψη ότι όλα αυτά τα ακούνε σήμερα άνθρωποι που έχουν πραγματικά μεγάλη ανάγκη για μια θέση εργασίας, ακόμα και με μισθούς πείνας και απάνθρωπο ωράριο.

Comments are closed.