Πέντε νέοι συζητούν μαζί μας για όλα όσα σκέφτονται . Με διαφορετικούς στόχους ο καθένας, εκφράζονται, σχολιάζουν, συζητούν μαζί μας για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας και πως τους επηρεάζουν. Το συμπέρασμα από τη συζήτησή μας είναι πως οι νέοι μας έχουν ωριμάσει πρόωρα.

Η Νάντια, ο Μιχάλης, η Νάνσυ, η Χριστιάνα και η Αλεξάνδρα είναι δεκαεννέα ετών.

Κυριακή απόγευμα σε ένα καφέ στην Άνω Γλυφάδα, συναντηθήκαμε με την παρέα της Χριστιάνας. Η πρώτη εντύπωση, θετική. Εύθυμα και χαμογελαστά παιδιά. Εντυπωσιαστήκαμε ευχάριστα που είχαν άποψη για πολλά θέματα όπως η διασκέδαση στις μέρες μας, η πολιτική ζωή, η επικαιρότητα κ.ά.

Πέντε νέοι συζητούν μαζί μας για όλα όσα σκέφτονται
Χριστιάνα Τόγκα, 19ετών, Δραματική Σχολή

Umano: Τι θα συζητούσατε αν δεν ήμασταν εδώ σήμερα;

Νάντια : Θα συζητούσαμε τη βραδινή έξοδο της Αλεξάνδρας.

Umano: Αποκλειστικά της Αλεξάνδρας;

Νάνσυ: Η Αλεξάνδρα βγήκε χθες με ένα αγόρι.

Umano : Ελπίζω να πήγαν όλα καλά…

Αλεξάνδρα : Όλα πήγαν τέλεια!

Πέντε νέοι συζητούν μαζί μας για όλα όσα σκέφτονται
Αλεξάνρα Ροκανά, 19ετών, Σχολή Καλών Τεχνών – Ιστορία της Τέχνης

Umano:  Ποιο είδος διασκέδασης προτιμάτε; Βλέπετε ταινίες; Πηγαίνετε θέατρο;

Νάντια: Εγώ προσωπικά είμαι ταινιομανής. Έχω δει πάρα πολλές ταινίες και τις βλέπω όλες. Θέλω να πω, δεν έχω προτίμηση σε συγκεκριμένο είδος. Θέατρο δεν πολύ πηγαίνω.

Μιχάλης: Βλέπω πολλές ταινίες και πολλές σειρές. Οι σειρές που βλέπω είναι κυρίως του NETFLIX.

Νάνσυ: Παρακολουθώ ταινίες αλλά δε σκοτώνομαι και κάθε μέρα. Βλέπω πολύ anime, είναι ιαπωνικά, σαν καρτούν.

Χριστιάνα: Δεν βλέπω πολλές ταινίες αλλά λόγω των σπουδών μου βλέπω θέατρο.

Πέντε νέοι συζητούν μαζί μας για όλα όσα σκέφτονται
Μιχάλης Πλουμπίδης 19ετών, Logistics

Umano: Τι μουσική ακούτε;

Νάντια: Ακούω RnB. Θα ακούσω την εμπορική αλλά και πιο ψαγμένες καταστάσεις. Αγαπημένος μου είναι ο Weeknd.

Μιχάλης: Κυρίως hip hop, ξένο και ελληνικό. Αγαπημένος μου καλλιτέχνης είναι ο Ice Cube.

Νάνσυ: Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο αγαπημένο είδος μουσικής. Έχω περάσει από φάσεις όπου μπορεί να άκουγα πολύ έντεχνο ή hip hop ή ξένη μουσική κυρίως.

Χριστιάνα: Όταν ήμουν πιο μικρή άκουγα πολύ έντεχνο και λίγο ρεμπέτικο. Μεγαλώνοντας άρχισα να ακούω περισσότερο jazz, soul, pop, 80s-90s. Τώρα είμαι σε φάση που ακούω πιο χαλαρούς καλλιτέχνες όπως οι London Grammar.

Αλεξάνδρα: Δεν ακούω κάτι συγκεκριμένο. Ακούω από όλα, ανάλογα με τη διάθεση μου.

Πέντε νέοι συζητούν μαζί μας για όλα όσα σκέφτονται
Νάντια Σταματοπούλου, 19ετών, Τουριστικά

Umano:  Βιβλία διαβάζετε;

Νάντια: Δεν έχω διαβάσει πολλά, νομίζω στο σύνολο τέσσερα. Βαριέμαι στις πρώτες σελίδες, θα πρέπει να μου κεντρίσει πολύ το ενδιαφέρον το θέμα του βιβλίου για να συνεχίσω.

Μιχαλής: Δεν έχω διαβάσει κανένα βιβλίο, προτιμώ το σινεμά, live action.

Νάνσυ: Έχω διαβάσει πολλά βιβλία κυρίως λόγω οικογένειας. Όταν ήμουν μικρή με έβαζαν να διαβάζω πολύ. Τώρα τέλειωσα την Φάρμα των Ζώων του Όργουελ.

Χριστιάνα: Δεν διάβαζα βιβλία πιο μικρή παρόλο που στο σπίτι έχουμε πάρα πολλά. Επειδή κάνω εργαστήρια για τη σχολή αναγκάζομαι με κάποιο τρόπο να διαβάζω πλέον. Αυτόν τον καιρό διαβάζω τον Ριχάρδο Γ΄ του Σαίξπηρ.

Αλεξάνδρα: Δεν διαβάζω βιβλία γιατί δεν έχω τον χρόνο λόγω δουλειάς και σχολής.

Πέντε νέοι συζητούν μαζί μας για όλα όσα σκέφτονται
Νάνσυ Τσαπάλα, 19ετών, Στατιστική & Ασφαλιστική Επιστήμη

Umano: Τηλεόραση βλέπετε;

Νάντια: Δε θα μπω στη διαδικασία να δω τηλεόραση. Δε θα πιάσω το τηλεκοντρόλ για να διαλέξω κάποιο πρόγραμμα. Βλέπω λίγο trash tv για να γελάσω, Power of Love, Survivor, Master Chef  ή κάποια ταινία το βράδυ λίγο πριν πέσω να κοιμηθώ.

Μιχάλης: Τηλεόραση δε βλέπω ποτέ. Δε μου αρέσει καθόλου το υλικό που έχει. Παλιότερα παρακολουθούσα κάποια σήριαλ του MEGA.

Νάνσυ: Παρακολουθώ πολύ τηλεόραση αλλά δεν παίρνω τα προγράμματα σοβαρά, πιο πολύ για να γελάω.

Χριστιάννα: Μέχρι να τελειώσω το σχολείο έβλεπα πολύ τηλεόραση, τώρα όμως δε βλέπω. Έχει τύχει να παρακολουθήσω κάποια προγράμματα, όπως το Survivor και γελάω με αυτά που κάνουν. Βλέπω σειρές, ειδικά με αγαπημένους μου ηθοποιούς.

Αλεξάνδρα: Δε βλέπω τηλεόραση. Η καθημερινότητά μου είναι να φεύγω στις οκτώ το πρωί από το σπίτι και να γυρνάω αργά το βράδυ. Δουλειά, σχολή, χορός, πρόβες… Αν τύχει να δω κάτι, θα είναι μαζί με τη μαμά μου αν γυρίσω πιο νωρίς και χαλαρώσουμε στον καναπέ.

Umano: Η πολιτική σας ενδιαφέρει; Παρακολουθείτε τις πολιτικές εξελίξεις;

Νάντια: Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Ακούω αν συζητήσουμε κάτι τυχαία στην παρέα.

Μιχάλης: Δεν ασχολούμαι καθόλου και δε με αφορά καν τι κάνουν. Δεν έχω εμπιστοσύνη στους πολιτικούς. Ότι και να γίνει τα πράγματα δε θα αλλάξουν.

Νάνσυ: Εγώ πιστεύω πως αλλάζουν τα πράγματα αν βάλει ο καθένας από εμάς το λιθαράκι του. Θεωρώ πολύ σημαντικό να έχεις άποψη και να είσαι ενεργό μέλος μέσα σε μία κοινωνία.

Χριστιάνα: Δεν ασχολούμαι με την πολιτική. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι αν την επόμενη μέρα θα έχω δουλειά, πως θα εκπληρώσω τα όνειρα μου και να είμαι εντάξει.

Αλεξάνδρα: Δεν ασχολούμαι με την πολιτική. Σε κάποια φάση είχα μπει στο τρυπάκι να ψάξω, έμαθα κάποια πράγματα, αυτό.

Πέντε νέοι συζητούν μαζί μας για όλα όσα σκέφτονται

Umano: H οικονομική κρίση σας έχει επηρεάσει καθόλου;

Νάντια: Το πρόβλημα ισχύει για όλους, επομένως παίρνει και εμάς η μπάλα. Εμένα προσωπικά με έχει επηρεάσει οικονομικά ως προς κάποια πράγματα που θέλω να αγοράσω για τον εαυτό μου και δεν τα αγοράζω γιατί δίνω προτεραιότητα σε άλλες ανάγκες.

Μιχάλης: Ναι, με έχει επηρεάσει. Είμαι 19 χρόνων και ψάχνω για δουλειά, για να μη επιβαρύνω τους γονείς μου. Το αστείο είναι ότι δε βρίσκω εύκολα δουλειά, παρόλο το νεαρό της ηλικίας μου.

Νάνσυ: Εμένα προσωπικά όχι, αλλά βλέπω τους γονείς μου πως στενεύονται οικονομικά.  Έψαξα να βρω δουλειά και βρήκα από επιδοτούμενα προγράμματα, όχι επειδή με προσέλαβε κάποιος. Εμείς θα ζήσουμε χειρότερες καταστάσεις από εσάς, εσείς έχετε ευθύνη για όλα αυτά.

Χριστιάνα:  Δουλεύω από δεκαέξι χρόνων για συγκεκριμένες προσωπικές μου ανάγκες, ήθελα για παράδειγμα να κάνω μαθήματα φωνητικής. Σταμάτησα από νωρίς να ζητάω χρήματα από τους γονείς μου αλλά έβλεπα ότι υπήρχε πρόβλημα και αυτό με επηρέαζε. Χρειάστηκε να τους βοηθήσω οικονομικά όταν υπήρχε ανάγκη.

Αλεξάνδρα:  Δε μπορώ να πω ότι έχω πρόβλημα. Προσπαθώ να περνάω με τα χρήματα που έχω.

Umano: Παρακολουθείτε τα θέματα της επικαιρότητας;

Νάντια: Θα συμβεί να παρακολουθήσω ειδήσεις κάποιες μεσημεριανές ώρες που κάθομαι να φάω και τυχαίνει να είναι ανοιχτή η τηλεόραση. Προσωπικά θλίβομαι, για αυτό και δε θα μπω στη διαδικασία να παρακολουθήσω από μόνη μου. Δεν ακούς και κάτι ευχάριστο, όλα δυσάρεστα είναι.

Μιχάλης: Δεν βλέπω ειδήσεις. Τα βασικά πράγματα που γίνονται τα μαθαίνω μέσω διαδικτύου.

Νάνσυ: Όταν ακούω ότι συμβαίνει κάτι από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το διαδίκτυο, το ψάχνω όσο μπορώ μόνη μου για να μάθω περισσότερα.

Χριστιάνα: Όχι δεν ενημερώνομαι, δεν έχω το χρόνο. Αν ακούσω κάτι θα ρωτήσω τη  μητέρα μου ή θα το ψάξω στο βικιπαίδεια. Τις τρομοκρατικές επιθέσεις τις έχουμε συζητήσει πολύ στην παρέα. Με είχαν τρομάξει. Άκουγα ραδιόφωνο για να παρακολουθήσω τις εξελίξεις.

Αλεξάνδρα: Δεν μου αρέσει να βλέπω ειδήσεις γιατί κάποια πράγματα με φοβίζουν και δεν τις θεωρώ αξιόπιστες.

Πέντε νέοι συζητούν μαζί μας για όλα όσα σκέφτονται

Umano: Ποια είναι η γνώμη σας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Νάντια: Με φοβίζει σαν σκέψη το τι θα γίνει στο μέλλον. Ξέρω πως δεν είναι καλά τα πράγματα και φοβάμαι μην χειροτερέψουν.

Μιχάλης: Δεν νομίζω να γίνει κάτι. Είναι λεπτές οι γραμμές, από πίσω παίζονται πολλά παιχνίδια.

Νάνσυ: Εντάξει, υπάρχει ένα άγχος αλλά γενικότερα δεν είμαι της υπερβολής. Κάποια πράγματα ακούγονται υπερβολικά. Πιστεύω πως «φουσκώνουν» λίγο τα γεγονότα. Νομίζω πως συμφέρει να υπάρχει αυτή η ένταση.

Χριστιάνα: Δεν έχω ιδέα. Κάτι, κάπου άκουσα αλλά δεν ασχολήθηκα. Υπάρχουν τόσο μεγάλα κεφάλια και εταιρείες στη χώρα που δε νομίζω πως θα επιτρέψουν να καταστραφούν όλα αυτά. Υπάρχουν τόσα πράγματα που κρύβονται από πίσω και δεν μας τα λένε, που είναι αστείο.

Αλεξάνδρα: Δε ξέρω αν με έχουν φοβίσει ή όχι. Ίσως επειδή δε μπορώ να διανοηθώ ότι θα ταράξει κάτι την ηρεμία που ζω. Πάντα υπήρχε το σχετικό παραμυθάκι ότι βρισκόμαστε σε μία διαμάχη με την Τουρκία.

Umano: Ποια είναι τα όνειρά σας και οι στόχοι σας για το μέλλον;

Νάντια: Θέλω να ασχοληθώ με τον τουρισμό και να φτάσω ψηλά. Δε σκοπεύω να μείνω στάσιμη σε ένα μπουφέ κάνοντας service, αλλά να εξελιχθώ. Θέλω να είμαι αυτόνομη και ευτυχισμένη.

Μιχάλης: Θέλω να ασχοληθώ με το αντικείμενο το οποίο σπουδάζω, logistics και στο μέλλον να κάνω κάτι δικό μου.

Νάνσυ:  Έχω κάποιες προτεραιότητες : Σπουδές, Δουλειά, Καριέρα, Οικογένεια. Θέλω να γίνω καθηγήτρια μαθηματικών σε σωφρονιστικά ιδρύματα, σε φυλακές ανηλίκων. Στην πορεία μπορεί να κάνω κάποιο μεταπτυχιακό. Θέλω να γίνω επιστήμονας.

Χριστιάνα: Εμένα τα όνειρά μου είναι μία πονεμένη ιστορία. Προσπαθώ να τα μαζέψω όλα και να δω τι θα κάνω.  Μου άρεσε η τέχνη από παιδί αλλά το σχολείο δε με βοήθησε σε ότι αφορά αυτό το κομμάτι. Θέλω να ασχοληθώ με την τέχνη, μου αρέσει να με βλέπει ο κόσμος, να τον ψυχαγωγώ.

Αλεξάνδρα: Εμένα το όνειρο μου είναι να γίνω χορεύτρια latin. Νομίζω πως πρέπει να καταλάβεις μόνος σου το τι θέλεις να ακολουθήσεις. Δουλεύω και τα μισά μου λεφτά τα δίνω στο χορό. Απολαμβάνω το χορό όσο τίποτα!

(φωτογραφίες: Natassa)

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/oi-taseis-stin-agora-ergasias-kai-ta-epaggelmata-tou-mellontos/
https://umano.gr/o-kosmos-mesa-apo-ta-matia-ton-paidion/
https://umano.gr/erevna-giro-apo-tis-sithnikes-evreseos-ergasias/
https://umano.gr/pos-na-symplirosete-sosta-aitisi-gia-ton-asep/
https://umano.gr/tragikoi-erotes-tis-pagkosmias-logotexnias/

Comments are closed.