Όπως είναι γνωστό πλέον σε όλους μας, τις τελευταίες δεκαετίες είναι πολλά είδη ζώων υπό την απειλή της εξαφάνισης. Έχουν κηρυχθεί από διάφορες παγκόσμιες οργανώσεις για την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος, ως προστατευόμενα.

Οι πιο αστείες και παιχνιδιάρικες ράτσες σκύλων

Η καταστροφή του περιβάλλοντος και οι συνέπειές της

Το παιδί και το ζωγραφισμένο λιοντάρι – Μία ιστορία για το πεπρωμένο

Βασική αιτία αυτού του κινδύνου στον οποίο έχουν βρεθεί πολλά ζώα είναι η λάθος παρέμβαση του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον και η άπληστη εκμετάλλευσή του. Όσο ο άνθρωπος, με το πέρασμα των χρόνων, επιβαλλόταν στο περιβάλλον, τόσο μειωνόταν και ο σεβασμός του προς αυτό.

Στην Ελλάδα για τη μείωση αυτού του φαινομένου και τη διάσωση των απειλούμενων ειδών, δραστηριοποιούνται πολλοί φορείς και οικολογικές οργανώσεις. Πιο γνωστή είναι η WWF Ελλάδος. Χρειάζεται σωστή ενημέρωση, συνειδητοποίηση πως δεν είμαστε οι κυρίαρχοι του σύμπαντος. Σεβασμός στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε, ελπίζοντας τα επόμενα χρόνια η κατάσταση να βελτιωθεί. Ποια είναι όμως κάποια από τα είδη ζώων προς εξαφάνιση στη χώρα μας αλλά και στον πλανήτη γενικότερα;

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Είδη ζώων υπό την απειλή της εξαφάνισης στην Ελλάδα

Καφέ Αρκούδα

Είδη ζώων υπό την απειλή της εξαφάνισης καφέ αρκούδαΤο πρόβλημα του κινδύνου εξαφάνισης της καφέ αρκούδας στη χώρα μας είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Το φυσικό τους περιβάλλον μειώνεται είτε εξαιτίας της επέκτασης του ανθρώπου σε αυτό ή του παράνομου κυνηγιού είτε εξαιτίας φυσικών καταστροφών με αποτέλεσμα τη μείωση του βιότοπού της. Υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή έχουν μείνει περίπου 150 καφέ αρκούδες στα βουνά της Ροδόπης και της Πίνδου. Είναι σοκαριστικό αν σκεφτεί κανείς πως η Ελλάδα φιλοξενεί το 50% περίπου του πληθυσμού τους σε όλη τη νότια και δυτική Ευρώπη. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει ήδη εξαφανιστεί.

Βίδρα

Είδη ζώων υπό την απειλή της εξαφάνισης βίδραΤο γλυκύτατο αυτό ζώο ζει σε όχθες ποταμών και λιμνών, μόνο σε σημεία που τα νερά είναι πολύ καθαρά. Τρέφεται κυρίως με ψάρια και γεννάει δύο με τρία μικρά το χρόνο. Προστατεύεται αυστηρά γιατί θεωρείται δείκτης υγείας των ορεινών υδάτων. Ζει κυρίως στην κεντρική Ελλάδα και, σε μικρότερο βαθμό, στην Κέρκυρα και την Εύβοια.

Κόκκινο Ελάφι

Είδη ζώων υπό την απειλή της εξαφάνισης κόκκινο ελάφιΤο πανέμορφο κόκκινο ελάφι είναι το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο της χώρας μας. Κάποτε ζούσε στα δάση ολόκληρης σχεδόν της ηπειρωτικής Ελλάδας. Δυστυχώς ο αριθμός τους μειώθηκε δραματικά και τώρα πια ο μεγαλύτερος πληθυσμός βρίσκεται στην Πάρνηθα και κάποιοι μικρότεροι στη Ροδόπη και στα Πράμαντα της Ηπείρου. Μεγαλύτερη απειλή για το κόκκινο ελάφι είναι το λαθραίο κυνήγι καθώς και η επέκταση των οικισμών και η εντατικοποίηση της γεωργίας.

Δελφίνι

Είδη ζώων υπό την απειλή της εξαφάνισης δελφίνιΟι ελληνικές θάλασσες φιλοξενούν τέσσερα είδη δελφινιών και η υγεία τους είναι αυτή που αποδεικνύει και την υγεία των θαλασσών μας. Ο κίνδυνος εξαφάνισης ενός από τα πολυτιμότερα θηλαστικά του πλανήτη γίνεται όλο και πιο έντονος εξαιτίας πολλών παραγόντων. Η πετρελαϊκή ρύπανση, η υπεραλιεία που προκαλεί την έλλειψη της τροφής τους, η παρενόχληση από σκάφη αναψυχής. Επιπλέον, οι στρατιωτικές ασκήσεις με τη χρήση σόναρ αλλά και η εσκεμμένη θανάτωσή τους είναι κάποιοι από αυτούς.

Θαλάσσια Χελώνα

Είδη ζώων υπό την απειλή της εξαφάνισης θαλάσσια χελώναΗ θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα αγαπάει πολύ την Ελλάδα και τις αμμώδεις παραλίες της στις οποίες βγαίνει για να γεννήσει. Είναι ένας πανάρχαιος κάτοικος της χώρας μας. Δυστυχώς μόνο ένα στα χίλια χελωνάκια θα καταφέρει να επιβιώσει, να ενηλικιωθεί και να επιστρέψει τριάντα χρόνια μετά να γεννήσει εκεί που γεννήθηκε. Οι βασικότερες απειλές για την Καρέτα-Καρέτα είναι η καταστροφή του βιότοπού της λόγω της τουριστικής εκμετάλλευσης, η κλιματική αλλαγή, οι τραυματισμοί από ταχύπλοα, η σκόπιμη θανάτωσή τους, τα σκουπίδια στη θάλασσα.

Τσακάλι

Είδη ζώων υπό την απειλή της εξαφάνισης τσακάλιΤο τσακάλι είναι ένα ζώο παρεξηγημένο, αφού η παρουσία του για τη σωστή λειτουργία της υπαίθρου είναι απαραίτητη. Είναι μονογαμικό και θεωρείται καθαριστής γιατί είναι παμφάγο και τρώει τρωκτικά, οργανικά υπολείμματα και σκουπίδια. Στην Ελλάδα τα τσακάλια είναι πλέον γύρω στα 1500 σε αριθμό και ζουν κυρίως στον Έβρο, την κεντρική Μακεδονία, τη Χαλκιδική, τη Φωκίδα και την Πελοπόννησο. Από νησιά τα συναντάμε μόνο στη Σάμο. Το είδος του το απειλεί η αποξήρανση των υγροτόπων και γενικότερα η απειλή προς το σπίτι του, το οποίο είναι περιοχές χαμηλού και μεσαίου υψομέτρου.

Φώκια Μονάχους Μονάχους

Είδη ζώων υπό την απειλή της εξαφάνισης φώκια μονάχουςΗ πανέμορφη αυτή φώκια γεννάει συνήθως ανά ένα με δύο χρόνια ένα μικρό. Ένας μικρός πληθυσμός που έχει απομείνει ζει στην Ελλάδα και γίνονται τεράστιες προσπάθειες για τη διάσωσή της. Απειλείται από την υπεραλιεία και κατά συνέπεια τη μείωση της τροφής της. Ακόμα, από την αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας και τη θαλάσσια ρύπανση.

Αργυροπελεκάνος

Είδη ζώων υπό την απειλή της εξαφάνισης αργυροπελεκάνοςΗ Μικρή Πρέσπα αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό για τους αργυροπελεκάνους παγκοσμίως. Κάποιοι λιγότεροι ζουν στη Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και τον Αμβρακικό. Παλιότερα τους συναντούσες σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα κατά τις δεκαετίες όμως του ’60 και του ’70 κυνηγήθηκαν αλύπητα. Το είδος προστατεύεται πλέον βάση νόμου. Μεγάλη απειλή για τον αργυροπελεκάνο, πέρα από το κυνήγι, αποτελούν και οι ανεμογεννήτριες πάνω στις κορυφογραμμές καθώς και τα ηλεκτροφόρα καλώδια.

Nirvana: Το αξέχαστο grunge συγκρότημα

Witcher: Ο Γκέραλντ της Ρίβια – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Death Note: Το κόμικ και anime που διχάζει

Είδη ζώων υπό την απειλή της εξαφάνισης παγκοσμίως

Ελέφαντας

Είδη ζώων υπό την απειλή της εξαφάνισης ελέφανταςΟ ελέφαντας – ο ασιατικός και ο αφρικανικός – είναι ζώο υπό απειλή. Στην Ασία απομονωμένου πληθυσμοί ζουν σε τροπικά και υποτροπικά δάση και στην υποσαχάρια Αφρική σε δάση και σαβάνες. Το επιβλητικό αυτό πλάσμα λειτουργεί σαν κηπουρός. Τρώει εκατοντάδες κιλά φυτών κάθε μέρα, ανοίγοντας χώρο στο πυκνό τροπικό δάσος και δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες συνθήκες για εκατοντάδες άλλα είδη ζώων. Ο σημαντικότερος λόγος για τη δραματική μείωση του αριθμού των ελεφάντων είναι η μείωση του φυσικού τους περιβάλλοντος λόγω καλλιέργειας και οικισμών. Επιπλέον, χιλιάδες σφαγιάζονται κάθε χρόνο για τους χαυλιόδοντές τους.

Ρινόκερος

Είδη ζώων υπό την απειλή της εξαφάνισης ρινόκεροςΖώα προϊστορικά και φυτοφάγα. Είναι παρεξηγημένα ως ευέξαπτα αλλά η αλήθεια είναι πως πολλές φορές επιτίθενται σε άλλα ζώα επειδή η όρασή τους είναι εξαιρετικά χαμηλή και δεν μπορούν να καταλάβουν αν πλησιάζει εχθρός. Παρά το βάρος τους είναι ταχύτατα ζώα. Η κυριότερα αιτία για τη μείωση ορισμένων ειδών ρινόκερου είναι το παράνομο εμπόριο για το κέρατό του. Στη μαύρη αγορά η τιμή για το κέρατο ενός ρινόκερου είναι υψηλότερη από την τιμή του χρυσού!

Τίγρης

Είδη ζώων υπό την απειλή της εξαφάνισης τίγρηςΗ πανέμορφη τίγρης είναι το τρίτο μεγαλύτερο σαρκοφάγο ζώο στη γη. Είναι ζώο μοναχικό και δεινός κολυμβητής. Γεννάει δύο με τρία τιγράκια κάθε δύο χρόνια περίπου αλλά τα μισά από αυτά δεν καταφέρνουν να επιζήσουν. Το 97% του πληθυσμού της τίγρης έχει αφανιστεί τα τελευταία εκατό χρόνια. Περισσότερες ζουν αιχμάλωτες σε ζωολογικούς κήπους σε ολόκληρο τον κόσμο απ’ ότι ελεύθερες! Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε η αποψίλωση των δασών και το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων.

Πάντα

Είδη ζώων υπό την απειλή της εξαφάνισης πάνταΤα γλυκύτατα πάντα είναι αρκουδάκια φυτοφάγα και εξαιρετικά στην αναρρίχηση δέντρων. Μεταναστεύουν συχνά γιατί ψάχνουν μονίμως περιοχές όπου αφθονεί το μπαμπού που είναι και η κύρια τροφή τους. Τα τελευταία χρόνια όμως τα δάση όπου ζουν μειώθηκαν είτε για τη διάνοιξη δρόμων είτε για την επέκταση της καλλιέργειας και την εκμετάλλευση της ξυλείας με αποτέλεσμα τα γιγάντια πάντα να απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της μείωσης του βιότοπού τους.

Πηγές: WWF Hellas / www.wwf.gr

Comments are closed.