Το Death Note είναι το κόμικ και, αργότερα, anime που διχάζει. Μία εξαίρετη δουλειά που κέρδισε πολλούς θαυμαστές αλλά και πολλούς πολέμιους.
Από την Νικολέτα Πρεβενά
Η εποχή του Τζόκερ, η εποχή των κακών |
Το Death Note είναι ίσως ένα από πιο ολοκληρωμένα anime ενηλίκων που έχουν δημιουργηθεί. Καταφέρνει να κάνει τον θεατή να το παρακολουθήσει με αμείωτο ενδιαφέρον και πολλοί φαν το συγκρίνουν με κορυφαίες τηλεοπτικές σειρές. Παράλληλα, είναι ένα anime που έχει προκαλέσει πολύ «θόρυβο» γύρω από το όνομά του και ο λόγος είναι η απαγόρευσή του.
Το Death Note είναι ένα ιαπωνικό κόμικ (manga)
Δημιουργήθηκε από τον Όμπα Τσογκούμι – κείμενο – και τον Τακέσι Ομπάτα – σκίτσα. Πρωτοεμφανίστηκε στο ιαπωνικό περιοδικό Weekly Shōnen Jump, από τον Δεκέμβριο του 2003 μέχρι και τον Μάιο του 2006. Τα εκατόν οκτώ τεύχη του κόμικ που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό συλλέχθηκαν και επαναδημοσιεύτηκαν σε δώδεκα συλλογές βιβλίων (tankōbon). Στις 3 Οκτωβρίου του 2006, προβλήθηκε στην Ιαπωνία μία τηλεοπτική προσαρμογή, το anime του Death Note.
Το Death Note απέσπασε τις θερμότερες κριτικές.
Το Death Note, τόσο το κόμικ, όσο και το anime και η σειρά βιβλίων, απέσπασαν τις θερμότερες κριτικές, κυρίως για την σύνθετη και τόσο έξυπνη ιστορία τους. Ειδικά το anime δέχτηκε μία ευρεία αναγνώριση από κοινό και κριτικούς. Ο χειρισμός σοβαρών θεμάτων όπως η ηθική και η δικαιοσύνη, η πλοκή της ιστορίας αλλά και η εξέλιξη των δύο βασικών χαρακτήρων είναι τα δυνατά σημεία του Death Note.
Μέχρι και τον Απρίλιο του 2015, η σειρά βιβλίων είχε κάνει πάνω από τριάντα εκατομμύρια σε πωλήσεις. Η anime σειρά κέρδισε πολλά βραβεία και ήταν υποψήφια για άλλα τόσα. Επιπλέον, το κόμικ ψηφίστηκε – μετά από έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιαπωνίας το 2007 – σαν το δέκατο καλύτερο όλων των εποχών.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας. |
Η υπόθεση του Death Note
Ένας νεαρός μαθητής, ο Λάιτ Γιαγκάμι, βρίσκει τυχαία ένα μαύρο σημειωματάριο με τον τίτλο «Death Note» (σ.σ. στα ελληνικά σημαίνει «Σημειωματάριο Θανάτου»). Ανακαλύπτει γρήγορα τη θανάσιμη δύναμή του, προκαλώντας το θάνατο κάποιου του οποίου το όνομα έχει γράψει στο σημειωματάριο αυτό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο χρήστης του Death Note να γνωρίζει το όνομα και το πρόσωπο αυτού που θέλει να σκοτώσει.
Ο Λάιτ Γιαγκάμι ισχυρίζεται πως θέλει να χρησιμοποιήσει το Death Note σαν όπλο για έναν “καλύτερο κόσμο”.
Έχοντας αυτό ως στόχο, αρχίζουν να πραγματοποιούνται μία σειρά θάνατοι εγκληματιών από τρομακτικά και ανεξήγητα δυστυχήματα. Κάτι που τραβάει την προσοχή της αστυνομίας αλλά και των ΜΜΕ. Ο νεαρός μαθητής χαρακτηρίζεται από τις αρχές με το ψευδώνυμο «Κίρα». Στήνεται μία μεγάλη ερεύνα αναζήτησης για τον μυστηριώδη Κίρα και η αστυνομία ζητά τη βοήθεια ενός αινιγματικού και εξαιρετικά ευυπόληπτου διεθνούς συμβούλου-ντετέκτιβ, γνωστού ως L.
Death Note: Το κόμικ και anime που διχάζει
Το Death Note, πέρα από τη μεγάλη επιτυχία του, προκάλεσε παγκοσμίως μία σειρά έντονων αντιδράσεων εξαιτίας διαφόρων τυχαίων ή μη περιστατικών. Κατηγορήθηκε ανοιχτά για την πρόκληση βίας στα σχολεία σε αρκετές χώρες του κόσμου.
Στις αρχές του 2005, το Death Note απαγορεύτηκε σε σχολείο της Σενγιάνγκ στην Κίνα, με αιτιολογία την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας των μαθητών. Η απαγόρευση επεκτάθηκε και σε άλλες κινεζικές πόλεις όπως το Πεκίνο, τη Σαγκάη κ.ά. Στις 12 Ιουνίου 2015, το κινεζικό Υπουργείο Πολιτισμού συμπεριέλαβε το Death Note μεταξύ τριάντα οκτώ κόμικ απαγορευμένων στην Κίνα.
Το 2007, ένας άντρας βρέθηκε νεκρός στο Βέλγιο και δίπλα του υπήρχε ένα σημείωμα που έγραφε «Είμαι ο Κίρα». Η υπόθεση διαλευκάνθηκε τρία χρόνια αργότερα, όταν οι Αρχές συνέλαβαν τέσσερις υπόπτους από τους οποίους καταδικάστηκαν οι τρεις.
Η υπόθεση είναι γνωστή και ως Mangamoord. Συνδέθηκε με το anime και το γεγονός αυτό προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις.
Στη Νότια Καρολίνα, τον Μάρτιο του 2008, οι υπάλληλοι ενός σχολείου κατάσχεσαν ένα σημειωματάριο “Death Note” από μαθητή του σχολείου, στο οποίο έγραφε επτά ονόματα σπουδαστών. Ένας ανώτερος υπάλληλος της Στρατιωτικής Ακαδημίας Franklin στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών, «πιάστηκε» με ένα σημειωματάριο που ήταν γραμμένα ονόματα μαθητών.
Στην Ελλάδα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου εξέδωσε το 2018 προειδοποιητική ανακοίνωση για το Death Note προς τα σχολεία – γονείς και καθηγητές – με αιτιολογία και πάλι την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας των μαθητών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η σειρά αφαιρέθηκε από το YouTube όπου υπήρχε ολοκληρωμένη και με ελληνικούς υπότιτλους.
Παρ’ όλα αυτά, το Death Note εξακολουθεί να σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Πέρα από τη σειρά κινουμένων σχεδίων (anime), τα κόμικ και τη σειρά βιβλίων, το Death Note έχει γυριστεί σε ταινίες και βίντεο-παιχνίδια.
Η σειρά anime είναι εξαιρετικά καλοδουλέμενη και πριν κριθεί τόσο αυστηρά, αξίζει κάποιος να τη δει. Άλλωστε, είναι άκρως υποκριτικό να θεωρείται η ταινία του Τοντ Φίλιπς “Τζόκερ” (2019) αριστούργημα, η σειρά “Game of thrones” η καλύτερη όλων των εποχών και ακατάλληλο και απαγορευμένο το Death Note…
Δείτε το trailer του Death Note.
Κεντρική φωτογραφία: Fco.~Kütral-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby2.0, Πηγή: en.wikipedia.org
Comments are closed.