Όσο περίεργο και αν ακούγεται, τα οφέλη της σοκολάτας για την υγεία μας είναι αρκετά και καθόλου αμελητέα.

Δεν μιλάμε, φυσικά, για περιπτώσεις που γίνεται κατάχρηση, αλλά είναι απόλυτα επιτρεπτό να έχετε στη διατροφή σας τη «γλυκιά» αυτή συνήθεια, χωρίς άγχος. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να σταματήσουμε να αισθανόμαστε ενοχές κάθε φορά που επιτρέπουμε στον εαυτό μας να απολαύσει ένα σοκολατένιο γλυκό ή, έστω, λίγα κομματάκια από την αγαπημένη μας σοκολάτα.

Τα οφέλη της σοκολάτας για την υγεία μας
Μεγάλο ρόλο στο να αποκομίσετε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα οφέλη της σοκολάτας παίζει φυσικά το είδος που θα επιλέξετε. Είναι πλέον γνωστό σε όλους μας πως όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο υγιεινή θεωρείται. Όσοι, πάλι, είστε φανατικοί οπαδοί της σοκολάτας γάλακτος, καλό είναι να αρκεστείτε σε λίγο μικρότερες ποσότητες.

Τα οφέλη της σοκολάτας για την υγεία μας

Προστασία για  την καρδιά μας

Τα οφέλη της σοκολάτας για την υγεία μας
Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η σοκολάτα – σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες – είναι σύμμαχος της καλής λειτουργίας της καρδιάς μας. Περιέχει φλαβονοειδή που βοηθούν στην καλή λειτουργία των αρτηριών και, κατά συνέπεια, μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Αποδεδειγμένα, επιπλέον, βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερόλης οπότε προστατεύει από καρδιακά επεισόδια.

Ενίσχυση της μνήμης


Σύμφωνα με μελέτες των Ιατρικών Σχολών διαφόρων πανεπιστημίων παγκοσμίως, η καθημερινή κατανάλωση μικρών ποσοτήτων σοκολάτας, έχει ευεργετική επίδραση στη μνήμη. Σημαντική διαφορά παρατηρήθηκε σε άτομα μεγάλης ηλικίας, όπου ελαττώθηκε η μείωση της μνήμης. Βασικό ρόλο σε αυτό παίζει η περιεκτικότητα σε κακάο. Το κακάο περιέχει θεοβρωμίνη, μία ουσία που αυξάνει τη γνωστική λειτουργία και βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό


Έχει παρατηρηθεί πως ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου είναι σημαντικά μειωμένος σε άτομα τα οποία κατανάλωναν στη ζωή τους σοκολάτα. Και σε αυτή την περίπτωση σαν ασπίδα προστασίας λόγω του αντιοξειδωτικού τους χαρακτήρα δρουν τα φλαβονοειδή  που περιέχονται στο κακάο, όπως αναφέραμε παραπάνω. Όσο πιο πικρή λοιπόν η σοκολάτα, τόσο το καλύτερο.

Καταπολέμηση του βήχα

Τα οφέλη της σοκολάτας για την υγεία μας
Ακούγεται απίστευτο αλλά εξηγείται – και αυτό – επιστημονικά. Το κακάο και κατ’ επέκταση η σοκολάτα είναι μια από τις κύριες πηγές της θεοβρωμίνης. Η συγκεκριμένη ουσία δρα κατασταλτικά όσον αφορά το βήχα αφού προκαλεί βρογχοδιαστολή.

Καταπολεμά τη μελαγχολία


Αυτό θα μπορούσε να το ισχυριστεί και ο καθένας από εμάς, ανεξαρτήτως ιατρικών γνώσεων. Η αλήθεια όμως είναι ότι, το γεγονός πως η σοκολάτα μας φτιάχνει τη διάθεση δεν είναι τυχαίο. Η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών και σεροτονίνης στον οργανισμό. Πρόκειται για ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες και αντικαταθλιπτική δράση.

Προσοχή! Το πρόγραμμα διατροφής κάθε ανθρώπου – ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα υγείας – καθορίζεται πάνω απ’ όλα από τον γιατρό του.

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/deka-alitheies-pou-isos-de-gnorizete-gia-ton-kafe/
https://umano.gr/votana-kai-baxarika-gia-tin-prostasia-tis-ygeias-mas/

https://umano.gr/oi-diethneis-kouzines-kai-oi-gefseis-tous/
https://umano.gr/to-proino-gevma-kai-ta-mystika-tou/
https://umano.gr/to-milo-einai-symmaxos-gia-tin-ugeia-mas/

Comments are closed.