Οι διεθνείς κουζίνες και οι γεύσεις τους ταξιδεύουν τον ουρανίσκο μας στην χώρα προέλευσής τους.
Από την Αντιγόνη Στεφανίδου
Η ιστορία της σαλάτας του Καίσαρα |
Κάθε χώρα έχει τις δικές της ξεχωριστές γεύσεις, άλλες τις αγαπάμε περισσότερο και άλλες λιγότερο. Η ποικιλία των πιάτων, των ορεκτικών, των ποτών, των γλυκών και πολλών άλλων ξυπνάνε την αίσθηση της γεύσης. Δεν μας απασχολεί σχεδόν καθόλου ο τόπος καταγωγής του προϊόντος.
Σαν λαός είμαστε λάτρεις του καλού φαγητού και αρκετά συχνά απολαμβάνουμε σπεσιαλιτέ από διεθνείς κουζίνες. Αρκετές φορές διαπληκτιζόμαστε για την καταγωγή ενός μεζέ ή ενός πιάτου. Η αλήθεια είναι πως τα υλικά είναι κοινά για όλους οπότε οι διεθνείς κουζίνες δε θα πρέπει να έχουν μεγάλη διαφορά από τη δική μας… ή μήπως όχι;
Αυτό δεν ισχύει απόλυτα καθώς οι χώρες της Μεσογείου έχουν στη διατροφή τους περισσότερα φρούτα και λαχανικά από τις χώρες του βορρά. Η πλειοψηφία των Βρετανών καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μπέικον, λουκάνικων και αβγών σε καθημερινή βάση. Οι Ασιάτες είναι γνωστό πως καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ρυζιού. και οι Γερμανοί μεγάλες ποσότητες αλλαντικών. Υλικά οικεία σε όλους, απλά διαφέρουν οι καθημερινές ποσότητες τροφής, οι συνήθειες και οι συνταγές.
Οι διεθνείς κουζίνες και οι γεύσεις τους
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας. |
Τι περιλαμβάνει το «μενού» της κουζίνας διαφόρων χωρών; Ποια είναι η χώρα καταγωγής κάποιων εδεσμάτων τόσων οικείων σε εμάς; Παρακάτω θα δούμε τους «εθνικούς» μεζέδες, φαγητά και ποτά μερικών χωρών που είναι γνωστά σε όλους μας.
Διεθνείς κουζίνες: Η ιταλική κουζίνα
Η ιταλική κουζίνα δε χρειάζεται πολλές συστάσεις. Γνωρίζουμε αρκετές γεύσεις και είναι τόσο κοντά με την ελληνική.
Οι γεύσεις που περιλαμβάνει: Ζυμαρικά, πίτσα, καλτσόνε, προσούτο (αλλαντικό), σκαλοπίνια, ριζότο (το μιλανέζε είναι το πιο γνωστό). Επίσης, είδη τυριών (μοτσαρέλα, μασκαρπόνε, παρμεζάνα, πεκορίνο), καφέ εσπρέσο, είδη ψωμιού (φοκάτσια, τσιαπάτα). Από γλυκά έχει πανετόνε, τιραμισού, πανακότα, τζελάτο (παγωτό), κερασάκια μαρασκίνο κ.ά.
Διεθνείς κουζίνες: Η γαλλική κουζίνα
Η γαλλική κουζίνα έχει αρκετές νόστιμες γεύσεις, ιδιαίτερα τα γλυκά της είναι πολύ γνωστά. Το μόνο διαφορετικό ως προς εμάς είναι το ψήσιμο του κρέατος καθώς οι Γάλλοι το προτιμούν σχεδόν ωμό.
Οι γεύσεις που περιλαμβάνει: Μπεσαμέλ, σαντιγί, κρουασάν, μακαρόν, κρεμ μπρουλέ, εκλέρ, μιλφέιγ, πάπια, φουά γκρα, είδη τυριών (ροκφόρ, μπρι), κις λορέν, μπουγιαμπέσα (ψαρόσουπα), ρατατούι(πιάτο με λαχανικά σαν το μπριάμ), είδη ψωμιού (μπαγκέτα, μπριός), κρέπες, πατάτες τηγανιτές κ.ά.
Διεθνείς κουζίνες: Η ισπανική κουζίνα
Η ισπανική κουζίνα είναι μεσογειακή όμως δεν είναι τόσο οικεία όσο η ιταλική. Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε αρκετές γεύσεις.
Οι γεύσεις που περιλαμβάνει: Μαγιονέζα, παέγια (ρύζι ανάμεικτο με λαχανικά, κρέας ή ψάρι), γκασπάτσο (κρύα σούπα με ντομάτα), τσούρος (κάτι σαν τους δικούς μας λουκουμάδες αλλά σε μορφή μπαστουνιού), τορτίγια (ομελέτα με πατάτες), γαλικιανό χταπόδι, σαγκρία (κρασί), πατάτες μπράβας κ.ά.
Διεθνείς κουζίνες: Η αγγλική κουζίνα
Η Αγγλική κουζίνα δεν είναι τόσο οικεία. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετές γεύσεις που γνωρίζουμε.
Οι γεύσεις που περιλαμβάνει: Fish and chips (ψάρι τηγανιτό με πατάτες τηγανιτές), πουτίγκα, το πρωινό (το γνωστό English breakfast το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει αβγά, μπέικον, λουκάνικα, φασόλια), μοσχαράκι γουέλινγκτον, λουκάνικα χοιρινά μπάνγκερς, τζιν (ποτό), αβγά σκράμπλ, trifle (γλυκό με πολλές στρώσεις διαφόρων υλικών) κ.ά.
Διεθνείς κουζίνες: Η ασιατική (ιαπωνική και κινέζικη) κουζίνα
Ασιατική κουζίνα που περιλαμβάνει κυρίως ρύζι. Σίγουρα δεν είναι κοντά στις ελληνικές γεύσεις, υπάρχουν όμως πράγματα που έχουμε υιοθετήσει.
Οι γεύσεις που περιλαμβάνει: Νουντλς, σπρινγκ ρολς, τηγανιτή μπανάνα, σάλτσα σόγιας, μείγμα πέντε καρυκευμάτων, μπισκότα της τύχης, ρύζι τηγανιτό, γλυκόξινη σάλτσα, σούσι, παγωτό με πράσινο τσάι, τσάι, σάκε (είδος ποτού) κ.ά.
Διεθνείς κουζίνες: Η τουρκική κουζίνα
Η τουρκική κουζίνα είναι πραγματικά η πιο κοντινή κουζίνα σε εμάς. Έχουμε ίδιες διατροφικές συνήθειες και σχεδόν ίδια φαγητά και ορεκτικά.
Οι γεύσεις που περιλαμβάνει: Ιμάμ μπαϊλντί, σουσαμένιο κουλούρι, μουσακάς, μπακλαβάς και γλυκά ταψιού γενικότερα, σουτζουκάκια, χαλβάς, σάμαλι, ραβανί, γιουβαρλάκια, γιουβέτσι, ατζέμ πιλάφι, κεμπάπ, ντονέρ, παστουρμάς, λουκουμάδες, λουκούμια κ.ά.
Διεθνείς κουζίνες: Η μεξικάνικη κουζίνα
Η μεξικάνικη κουζίνα κατάγεται από τους Αζτέκους και έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Πόσες νοστιμιές έχουμε στο τραπέζι μας από το Μεξικό;
Οι γεύσεις που περιλαμβάνει: Γλυκοπατάτα, σοκολάτα, μπουρίτο, τάκος, νάτσος, γουακαμόλε (σάλτσα αβοκάντο), φαχίτας, ταμάλες και τορτίγιες, τσίλι, καλαμπόκι, βανίλια, μάνγκο, παπάγια, τεκίλα κ.ά.
Διεθνείς κουζίνες: Η ελληνική κουζίνα
Η ελληνική κουζίνα διαφημίζεται έντονα στο εξωτερικό και πάντα οι τουρίστες μιλάνε για αυτήν.
Οι γεύσεις που περιλαμβάνει: Ελληνική σαλάτα, σουβλάκι, φέτα, κασέρι, γραβιέρα, γιαούρτι, γλυκά του κουταλιού, πίτες, φασολάδα, τραχανάς, παστιτσάδα, κοντοσούβλι, κλέφτικο, ούζο, τσίπουρο, ντάκος, φραπές, πατσάς, φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά κ.ά.
Διεθνείς Κουζίνες: Η αμερικανική κουζίνα
Η αμερικανική κουζίνα είναι η μητέρα του πρόχειρου φαγητού που οι περισσότεροι λατρεύουμε όμως δεν είναι ο σωστός τρόπος διατροφής.
Οι γεύσεις που περιλαμβάνει: Μπέργκερ, κέτσαπ, κόκα κόλα, φυστικοβούτυρο, κορν φλέικς, καπ κέικς, χοτ ντογκ, πικάντικο τηγανιτό κοτόπουλο, ποπ κορν, μπέιγκελς(είδος ψωμιού), ντόνατς, εγκ νογκ(είδος ποτού), κοτομπουκιές κ.ά.
Comments are closed.