Ο καφές είναι ένα αγαπημένο ρόφημα και μία αγαπημένη συνήθεια. Μετά το νερό, θεωρείται το ρόφημα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως. Σας παρουσιάζουμε δέκα αλήθειες που ίσως δε γνωρίζετε για τον καφέ.

Το καρύδι και τα θρεπτικά συστατικά του

Τα οφέλη της σοκολάτας για την υγεία μας

Το γέλιο κάνει καλό στην υγεία μας

Δέκα αλήθειες που ίσως δε γνωρίζετε για τον καφέ

1.Παρόλο που χρησιμοποιούμε την ορολογία κόκκοι καφέ, ο καφές προέρχεται από σπόρο. Το χρώμα του σπόρου είναι κόκκινο ή μοβ για αυτό είναι γνωστό με την ορολογία κεράσι. Αρκετά συχνά χρησιμοποιείται και η ορολογία φασόλι, στηριζόμενη στην ομοιότητα του μεγέθους του σπόρου με το φασόλι.

Δέκα αλήθειες που ίσως δε γνωρίζετε για τον καφέ

2.Οι δύο από τις πιο σημαντικές ποικιλίες καφέ είναι η Arabica και η Robusta. Το 60% του καφέ που παράγεται παγκοσμίως είναι Arabica και το 40% είναι το Robusta. Η ποικιλία Arabica αποτελείται από 0,8-1,4% καφεΐνη και η ποικιλία Robusta αποτελείται από 1,7-4% καφεΐνη.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

3.Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για την ανακάλυψη του καφέ. Η επικρατέστερη είναι πως ανακαλύφθηκε σε αφρικανικές φυλές από βοσκούς. Κατσίκες έφαγαν τον σπόρο και είχαν περισσότερη ενέργεια με την υψηλή καφεΐνη. Ο καφές αρχικά δεν καταναλωνόταν σαν ρόφημα αλλά σαν σπόρος. Οι αφρικανικές φυλές αναμείγνυαν τους καρπούς του καφέ με ζωικό λίπος για να κάνουν ένα είδος σνακ ενέργειας.

4.Μία κούπα καφέ περιέχει 95-200mg καφεΐνης ενώ μία κούπα ντεκαφεϊνέ περιέχει 2-12mg.

Δέκα αλήθειες που ίσως δε γνωρίζετε για τον καφέ

5.Τα δύο πιο εμπορεύσιμα προϊόντα στον κόσμο είναι το πετρέλαιο και ο καφές.

6.O καφές δίνει περισσότερη ενέργεια από τα ενεργειακά ποτά. Ένα φλυτζάνι καφέ έχει 200mg καφεΐνη ενώ ένα ενεργειακό ποτό έχει 80mg.

7.Ο καφές είναι πηγή αντιοξειδωτικών. Νέα έρευνα έχει δείξει ότι ο καφές είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από την οξείδωση και το σώμα από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και πρόωρη γήρανση.

Δέκα αλήθειες που ίσως δε γνωρίζετε για τον καφέ

8.Ο γνωστός και λαχταριστός καπουτσίνο πήρε την ονομασία του από την ομοιότητα των χρωμάτων του με τα ρούχα των μοναχών Καπουτσίνων.

9.Η ποικιλία Kopi Luwak είναι η ακριβότερη ποικιλία στον κόσμο.Κοστίζει περίπου 50 δολάρια το φλυτζάνι.

`10.Η χώρα που καταναλώνει τον περισσότερο καφέ είναι η Φινλανδία. Υπολογίζεται πως η μέση κατανάλωση ανά άτομο είναι δώδεκα κιλά το χρόνο!

Πηγές: express.co.uk,Britannica.com, huffingtonpost.com, care2.com, nestle-family.com, caffesociety.co.uk

Comments are closed.