Ποια είναι τα μικρά μυστικά της μακροζωίας που πιθανόν να μας εξασφαλίσουν μία ζωή μεγάλης διάρκειας χωρίς προβλήματα; Πάνω σε αυτό το ερώτημα έχουμε κάνει μία μικρή «έρευνα».

Από την Νικολέτα Πρεβενά

Το γέλιο κάνει καλό στην υγεία μας

Πώς να κερδίσουμε την αισιοδοξία μας;

Η Ελληνίδα μάνα την εποχή του κορωνοϊού

Ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας;

Επισκέφτηκα το καφενείο της γειτονιάς και ρώτησα τους γηραιότερους «Ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας;». Οι απαντήσεις διχασμένες. «Το τάβλι», μου απάντησε ο κυρ Αντώνης. «Να μην παίρνεις τη ζωή σοβαρά», μουρμούρισε ο κος Αλέκος. «Να κοιμάσαι», τόνισε με έμφαση ο κος Πέτρος. Συζητήσαμε για λίγη ώρα και άκουσα με προσοχή όλες τις θεωρίες.

Τα μικρά μυστικά της μακροζωίας

Δεν ήταν αρκετό και ήθελα να μάθω ποια ήταν η γνώμη των γιατρών. «Η σωστή διατροφή, η άσκηση και η πρόληψη», μου απάντησε σοβαρά ο παθολόγος μου. Η φίλη Ελένη, ψυχολόγος και ήρεμη δύναμη, απάντησε «Να μιλάς». Τέλος, αποφάσισα να επικοινωνήσω τηλεφωνικά με το φίλο Σήφη από τα Σφακιά, θεωρώντας πως στην Κρήτη κάτι θα ξέρουν περισσότερο για την μακροζωία. «Ο τόπος μας (σ.σ. εννοώντας την Κρήτη). Να γελάς, να χορεύεις και να κοιτάς τη ζωή κατάματα», απάντησε σοβαρότατα ο Σήφης.

Σκεπτόμενη σοβαρά όλα τα παραπάνω, αποφάσισα να κάνω μία «έρευνα» στον Τύπο και να διαβάσω τι γράφουν σχετικά με τη μακροζωία. Συγκεντρώνοντας όλα τα στοιχεία, δημιούργησα μία λίστα με τα πιο βασικά, μικρά μυστικά της μακροζωίας.

Τα μικρά μυστικά της μακροζωίας

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

1. Η συχνή επαφή με τη φύση ή – ακόμα καλύτερα – η μόνιμη κατοικία σε χωριά και νησιά. Τα καυσαέρια και το άγχος της πόλης, σίγουρα δε βοηθάνε στη μακροζωία.

2. Η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια – κυρίως – σε φρούτα και λαχανικά, σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση.

3. Να πίνουμε καθημερινά ένα μισό ποτηράκι του κρασιού αγνό, ωμό παρθένο ελαιόλαδο.

4. Το ωμό σκόρδο και το ωμό κρεμμύδι, βοηθάνε στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.

5. Να μένουμε μακριά από καταχρήσεις και εξαρτήσεις. Το αλκοόλ, το τσιγάρο, οι ουσίες, το υπερβολικό φαγητό, τα πολλά χάπια κ.ά., δεν είναι φίλοι της καλής υγείας.

6. Να μην ξεχνάμε το ετήσιο, προγραμματισμένο γενικό τσεκ απ. Κάθε χρόνο προγραμματίζουμε ένα γενικό τσεκ απ, που θα πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και ούρων, επίσκεψη σε γυναικολόγο/ουρολόγο και οδοντίατρο.

7. Η αποτελεσματική μείωση και καταπολέμηση του άγχους. Το άγχος σκοτώνει, αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Εκτός του ότι δεν εξασφαλίζει τη μακροζωία, λόγω άγχους χάνουμε και την ποιότητα της ζωής μας. 

8. Η απομάκρυνση από τον καναπέ και την τηλεόραση. Η αποφυγή της καθιστικής ζωής και η αντικατάστασή της με κάποια δραστηριότητα. Ένα ευχάριστο χόμπι, η παρέα με αγαπημένους φίλους, ένας περίπατος το σούρουπο στη γειτονιά, είναι μερικές μόνο συνήθειες, ικανές να αντικαταστήσουν την ανία με την ενέργεια και τη διάθεση για ζωή.

9. Αποφεύγουμε τα χημικά και χρησιμοποιούμε περισσότερο φυσικά προϊόντα όπως βότανα, φυσικά καλλυντικά κ.ά. 

10. Όσο μπορούμε και αντέχει η τσέπη μας, προσπαθούμε να ταξιδεύουμε. Δεν είναι απαραίτητο να στοχεύουμε σε κάποιον ακριβό προορισμός. Ακόμα και ένα διήμερο σε κάποιο χωριό έξω από την πόλη, έστω μία φορά το μήνα, λειτουργεί σαν φάρμακο.

11. Μην υποτιμάμε τον ύπνο! Τι χρειάζεται ο άνθρωπος για να ζήσει; Οξυγόνο, νερό, φαγητό και ύπνο. Κι όμως, ο ύπνος γαληνεύει τη ψυχή μας και – πάνω από όλα – μας ξεκουράζει. Ένας καλός ύπνος υπολογίζεται γύρω στις οκτώ ώρες.

12. Δεν τρώμε πολύ κρέας. Περιορίζουμε την ποσότητα του κρέατος σε μία με δύο φορές την εβδομάδα.

13. Πρέπει να πίνουμε πολύ νερό, αφού είναι απαραίτητο για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού μας. Είναι γεγονός πως το νερό τονώνει και αναζωογονεί. 

14. Να γελάμε όσο πιο συχνά μπορούμε.Το γέλιο «ξορκίζει» το θάνατο και τα προβλήματα. 

15. Κάνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε κολύμπι στη θάλασσα. Το θαλασσινό νερό έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μας χαρίζει ευεξία. Ιδανικά, προσπαθούμε να συνηθίσουμε να κολυμπάμε χειμώνα-καλοκαίρι.

16. Προσοχή στο δρόμο! Δε ξεχνάμε το κράνος και τη ζώνη. Δε είμαστε αφηρημένοι όταν οδηγούμε και δε χρησιμοποιούμε το κινητό. Δεν οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ και αποφεύγουμε την υπερβολική ταχύτητα. Θα ήταν κρίμα να εφαρμόζαμε όλα τα παραπάνω και να θυσιάσουμε τη ζωή μας σε ένα τροχαίο.

Comments are closed.