Πώς μπορούμε να κερδίσουμε την αισιοδοξία μας; Πώς θα καταφέρουμε να χαμογελάμε στην όποια αναποδιά; Είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.
Από την Νικολέτα Πρεβενά
Το γέλιο κάνει καλό στην υγεία μας |
Πώς μπορούμε να κερδίσουμε την αισιοδοξία μας; Ένα βασικό ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους από εμάς. Οι εποχές είναι δύσκολες. Οι θλιβερές ειδήσεις που μας κατακλύζουν καθημερινά δε βοηθούν στο να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αισιοδοξία. Η αισιοδοξία συμβαδίζει λιγάκι και με την ηλικία. Όταν ήμασταν παιδιά όλα έμοιαζαν εύκολα. Μεγαλώνοντας, αυτό το «εύκολα» μετατράπηκε σε «δύσκολα» και το «δύσκολα» σε «δυσβάσταχτα».
Πρέπει όμως να κερδίσουμε την αισιοδοξία μας. Πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο της ζωής μας.
Εύλογα θα ρωτούσε κάποιος «Πού ζεις; Δε βλέπεις τι γίνεται γύρω σου; Οικονομικά, επαγγελματικά, άγχος, στρες, φοβίες, αρρώστιες, βία… τι θα μπορούσα να δω αισιόδοξα;». Μεγαλώνοντας είναι δύσκολο να γίνουμε πιο αισιόδοξοι και θετικοί, αλλά όχι ακατόρθωτο. Οφείλουμε – πρέπει – να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με χαμόγελο και μία δόση σαρκασμού.
Πρέπει να νικήσουμε την όποια μελαγχολία γρήγορα, πριν ανοίξει τις πύλες της η κατάθλιψη.
Παρακάτω ακολουθούν κάποιες αποτελεσματικές συμβουλές για να κερδίσουμε τη χαμένη μας αισιοδοξία αλλά και το χαμόγελό μας.
Πώς να κερδίσουμε την αισιοδοξία μας;
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας. |
1. Επίσκεψη σε ψυχολόγο.
Για αρχή, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν τα πράγματα είναι σοβαρά και αν μπορούμε μόνοι μας να ελέγξουμε την κατάσταση. Αν αισθανόμαστε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει, επηρεάζοντας αρνητικά την καθημερινότητά μας, τότε θα ήταν καλό να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον εξειδικευμένο γιατρό.
2. Να μη βλέπουμε πάντα το ποτήρι μισοάδειο.
Ότι και να συμβαίνει στη ζωή μας, όσο άσχημα και αν είναι τα πράγματα, πάντα υπάρχουν και οι καλές στιγμές. Αντί να γκρινιάζουμε και να διαμαρτυρόμαστε συνεχώς για αυτά που δεν έχουμε, καλό θα ήταν να δίνουμε την πρέπουσα σημασία σε όλα όσα έχουμε. Γιατί το ποτήρι να είναι μισοάδειο και όχι μισογεμάτο;
3. Να αποφεύγουμε όλα τα αρνητικά που μας επηρεάζουν.
Έχει παρατηρηθεί ότι η έλλειψη αισιοδοξίας πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από τις ειδήσεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα συναφή. Η αλήθεια είναι πως όπως τα παρουσιάζουν, όλα γύρω μάς φαίνονται μαύρα. Καλό θα ήταν λοιπόν να αρχίσουμε να αποφεύγουμε ότι μας επηρεάζει αρνητικά. Ας τολμήσουμε να κάνουμε το πείραμα, να μείνουμε χωρίς ειδησεογραφία για μία εβδομάδα. Να δούμε αν η καθημερινότητά μας θα αλλάξει προς το καλύτερο. Αν ναι, ας περιορίσουμε τις – σκόπιμα – αρνητικές ειδήσεις στη ζωή μας.
4. Αποφεύγουμε τη φράση «Δεν υπάρχει μέλλον».
Μέλλον υπάρχει και αυτό δεν αλλάζει. Ίσως τα πράγματα να είναι πιο δύσκολα από όσο είχαμε συνηθίσει αλλά αυτό είναι στα πλαίσια μίας μεγάλης αλλαγής. Αν ανατρέξουμε στην ιστορία θα δούμε πως οι μεγάλες αλλαγές – οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές – ήταν πάντα υπαρκτές. Το πώς θα τις διαχειριστούμε όμως ψυχολογικά, είναι στο χέρι μας. Πρέπει να μάθουμε να προχωράμε έχοντας πάντα τον έλεγχο του εαυτού μας, με τα εκάστοτε νέα δεδομένα.
5. Να μάθουμε να διακωμωδούμε τα προβλήματα.
Τα περισσότερα προβλήματα παίρνουν αξία από εμάς. Όσο μεγαλύτερή αξία τους δίνουμε τόσο μεγαλύτερα φαίνονται. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι να μάθουμε να τα διακωμωδούμε. Να χειριζόμαστε τις όποιες αρνητικές καταστάσεις με χιούμορ και περισσότερο αυτοσαρκασμό. Να θυμόμαστε πως και στη ζωή ισχύει ότι και στα μαθηματικά: όλα τα προβλήματα έχουν τη λύση τους.
6. Να διεκδικούμε.
Δεν έχει κανένα νόημα να αρρωστήσουμε για να αποκτήσουμε χρήματα ή εργασία. Η ψυχική μας υγεία πρέπει να έχει πάντα προτεραιότητα. Πρέπει να «διώξουμε» και μάλιστα άμεσα και με κάθε κόστος, οτιδήποτε αισθανόμαστε πως μας ενοχλεί. Είναι σημαντικό να διεκδικούμε ένα καλύτερο παρόν, πόσο μάλιστα ένα καλύτερο μέλλον για εμάς, γιατί μας αξίζει. Σε όλους αξίζει. Μιλάμε για ότι μας ενοχλεί, απομακρύνουμε ανθρώπους που δεν κατανοούν τα προβλήματά μας ή μας χλευάζουν για αυτά, διεκδικούμε στο χώρο εργασίας μας, τολμάμε να διεκδικήσουμε τη ζωή μας.
7. Έλεγχος του περιβάλλοντός μας.
Πάντα είναι καλό να κάνουμε έναν έλεγχο στο περιβάλλον μας και σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ανθρώπους με αρνητική ενέργεια, κακόβουλη κριτική ή που μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα για τον εαυτό μας, θα πρέπει να τους απομακρύνουμε. Πρέπει να επιλέγουμε ανθρώπους με θετική ενέργεια. Ανθρώπους που ξέρουν να ακούν και, το πιο σημαντικό, να μας καταλαβαίνουν. Να θυμόμαστε πάντα πως σημασία δεν έχει η ποσότητα αλλά η ποιότητα. Πόσο μάλλον στις ανθρώπινες σχέσεις!
8. Να έρθουμε πιο κοντά στη φύση.
Όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από τη φύση, τόσο απομακρύνεται και εκείνη από εμάς. Όλοι μας γνωρίζουμε τη γαλήνη και την ηρεμία που προσφέρει η επαφή μαζί της. Θα βοηθήσει αρκετά τη σκέψη μας ένας απλός περίπατος σε ένα πάρκο με δέντρα, μία επίσκεψη στη θάλασσα ή μία εκδρομή σε ένα κοντινό χωριό. Ακόμα και η ενασχόληση με την κηπουρική στο μπαλκόνι μας.
9. Να ελέγχουμε τη σκέψη μας.
Όταν το μυαλό μας αρχίζει τις αρνητικές σκέψεις, μπορούμε να «τραβήξουμε» την προσοχή μας αλλού. Σκοπός είναι να μην τις αφήσουμε να μας επηρεάσουν. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα παζλ, να μαγειρέψουμε ένα αγαπημένο φαγητό, να βγούμε για έναν περίπατο ή να τηλεφωνήσουμε σε έναν φίλο… Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις αρνητικές σκέψεις να κυριαρχούν. Τις αντιμετωπίζουμε με απλά, καθημερινά πράγματα.
10. Να μην υποτιμάμε τη διατροφή και τη γυμναστική.
Έχει καταντήσει κλισέ αλλά δεν είναι. Η γυμναστική και η ισορροπημένη διατροφή βοηθούν αποδεδειγμένα την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζουν περισσότερη ευεξία. Πρέπει να βρίσκουμε πάντα λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα μας – ακόμα και μισή ώρα – για να αφιερώνουμε στο σώμα μας. Μπορεί να μην είναι απαραίτητα σε κάποιο γυμναστήριο. Ας επωφεληθούμε κάνοντας ένα σύντομο περίπατο γύρω από το σπίτι μας ή χορεύοντας πέντε αγαπημένα μας τραγούδια.
Παράλληλα, προσέχουμε τα λιπαρά στη διατροφή μας και αποφεύγουμε όσο μπορούμε το φαγητό σε πακέτο. Ένα μαγειρεμένο φαγητό για το οποίο εμείς διαλέγουμε τα υλικά είναι πολύ καλύτερο από κάποιο έτοιμο που αγοράζουμε από έξω.
11. Να γελάμε περισσότερο.
Δεν είναι δύσκολο να γελάμε περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Σε αυτό το σημείο μπορεί να μας βοηθήσει η τέχνη. Αν αισθανόμαστε τις μαύρες σκέψεις να πλησιάζουν απειλητικά, μπορούμε να επιλέξουμε να δούμε την αγαπημένη μας κωμωδία, αυτή που μας κάνει πάντα να γελάμε. Να διαβάσουμε ένα κόμικ ή ένα ανάλαφρο βιβλίο ή να τηλεφωνήσουμε σε κάποιον γνωστό μας, που ξέρουμε πως με το χιούμορ του μας ανεβάζει τη διάθεση. Να πιέσουμε τον εαυτό μας να χαμογελάσει, όσο δύσκολο και αν είναι. Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο για όλα.
Εφαρμόζοντας τα μισά από τα παραπάνω, θα δούμε άμεσα αποτελέσματα στη διάθεσή μας. Θα κερδίσουμε τη χαμένη αισιοδοξία μας και θα περιορίσουμε σε σημαντικό βαθμό τις μαύρες σκέψεις.
Comments are closed.