Κάπνισμα, οι βλαβερές επιπτώσεις και πώς να το κόψετε, ένα άρθρο από τη γνωστή πνευμονολόγο Γεωργία Μπίρμπα.

Τι είναι το άγχος και πως να το αντιμετωπίσουμε

Φοβίες και η σωστή αντιμετώπισή τους

Νόσος των λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το κάπνισμα είναι η βλαβερή συνήθεια που ταλαιπωρεί πλήθος κόσμου δεν είναι αήττητη, νικιέται δύσκολα αλλά αποτελεσματικά αρκεί να έχεις μέθοδο. Η γνωστή πνευμονολόγος κα Γεωργία Μπίρμπα στο παρακάτω άρθρο της μας βοηθάει να κατανοήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του τσιγάρου για τον οργανισμό μας αλλά και – πιο σημαντικά – μας δίνει συμβουλές για να το κόψουμε.

Κάπνισμα, οι βλαβερές επιπτώσεις και πώς να το κόψετε

Άρθρο από την πνευμονολόγο κα Γεωργία Μπίρμπα,
Τ. Διευθύντρια ΝΝΘΑ «Σωτηρία»
Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος,  31 Μαΐου 2018

Κάπνισμα, οι βλαβερές επιπτώσεις και πως να το κόψετε

Το Κάπνισμα είναι μια σοβαρή ασθένεια.

Η συνήθεια του καπνίσματος αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας στις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) αλλά και πολλές Επιστημονικές / Ιατρικές Εταιρίες, το κάπνισμα είναι μια σοβαρή χρόνια ασθένεια και ο καπνιστής είναι ασθενής που χρειάζεται συχνή ιατρική παρέμβαση.
Η χρήση καπνού συνδέεται με μια ποικιλία ασθενειών και αναπηρίας με αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας ζωής και το υψηλό κοινωνικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της ιατρικής περίθαλψης και τη μείωση της οικονομικής παραγωγικότητας.

Η βλαπτική συνήθεια του καπνίσματος έλαβε διαστάσεις πανδημίας παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Περίπου 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι καπνίζουν παγκοσμίως και 220 εκατομμύρια περίπου στην Ευρώπη (στοιχεία για το 2009). Το εθιστικό κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία πρώιμης αλλά αποτρέψιμης θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Ετησίως, πάνω από 19.000 Έλληνες πεθαίνουν από το κάπνισμα. Το 2009 η Ελλάδα είχε τους περισσότερους καπνιστές από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους κλειστούς χώρους υπήρχε από πάρα πολύ παλιά, αλλά ΠΟΤΕ δεν εφαρμόστηκε αυστηρά.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Οι βλαβερές ουσίες του τσιγάρου.

Κάθε φορά που ανάβει ένα τσιγάρο απελευθερώνονται περισσότερες από 2.500 ουσίες. Από αυτές οι πιο βλαβερές είναι η νικοτίνη, η πίσσα, το μονοξείδιο του Άνθρακα (CO2), το ραδιενεργό πολώνιο 210, αρσενικό, αμμωνία, ακετόνη, φορμαλδεΰδη, κλπ.

Κάπνισμα, οι βλαβερές επιπτώσεις και πως να το κόψετε

Η νικοτίνη είναι ο μαέστρος της εξάρτησης και ο κύριος βλαπτικός παράγοντας για την υγεία πολλών οργάνων. Η πίσσα ευθύνεται κυρίως για την καρκινογόνο δράση μαζί και άλλες ουσίες. Το μονοξείδιο του άνθρακα για την μειωμένη οξυγόνωση των ιστών με μια σειρά συμπτωμάτων και τέλος διάφορες άλλες επιβλαβείς ουσίες που συνδέονται με σοβαρά νοσήματα των πνευμόνων, των αγγείων κ.ά.

Οι επιπτώσεις του Καπνίσματος στην Υγεία.

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει μια πληθώρα παθήσεων. Θα αναφερθούμε στις σπουδαιότερες:
Στο στόμα: 
Καρκίνος της στοματικής κοιλότητας (θανατηφόρος περίπου στο 50% των περιπτώσεων). Εμφανίζεται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια λόγω του τσιγάρου. 
Καταστροφή των δοντιών και των ούλων. 
Δυσάρεστη αναπνοή, που έχει συνέπειες στις κοινωνικές συναναστροφές.

Στο αναπνευστικό σύστημα:
Καρκίνος του πνεύμονα. Ο πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως. 
Καρκίνος του λάρυγγα, του φάρυγγα. Αλλοίωση και κόπωση της φωνής.
Εμφύσημα, βρογχίτιδα (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) με
βήχα, δύσπνοια, βρογχικό άσθμα, πνευμονική ίνωση και άλλες ασθένειες των πνευμόνων.

Στο πεπτικό σύστημα: 
Καρκίνος στομάχου, οισοφάγου και  σε διάφορα άλλα μέρη του πεπτικού συστήματος. 
Καταστροφή θρεπτικών στοιχείων και βιταμινών με αποτέλεσμα την κακή θρέψη του σώματος. 

Στο κυκλοφορικό σύστημα:
Θρόμβοι και στενώσεις αιμοφόρων αγγείων και αρτηριών. 
Εγκεφαλικά επεισόδια, από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου σήμερα. 
Γάγγραινα, εξαιτίας της παρακώλυσης της κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια και τα χέρια. Μόνο στην πόλη Βικτόρια της Αυστραλίας  μετρήθηκαν 300 ακρωτηριασμοί ανά έτος τα τελευταία 5 χρόνια. Από αυτούς το 75% οφείλονταν στο κάπνισμα.

Σεξουαλική ανικανότητα.
Στη Μεγάλη Βρετανία έχουν καταγραφεί 120.000 άνδρες ως πάσχοντες από πλήρη σεξουαλική ανικανότητα που οφείλεται στο κάπνισμα. Ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός αυτών που είναι μερικώς ή παροδικά ανίκανοι λόγω καπνίσματος. 

Στην καρδιά:
Στεφανιαία νόσος, καρδιακή προσβολή και άλλες ασθένειες. 

Στο δέρμα:
Ο καπνιστής έχει τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξει κακοήθη καρκίνο του δέρματος από ένα μη καπνιστή. Εκτός από την περιοχή των χειλιών που η καταστροφή του δέρματος είναι εμφανής, όλο το δέρμα του καπνιστή γερνάει με ταχύτερους ρυθμούς από αυτό του μη καπνιστή. 

Στα μάτια:
Τύφλωση από διάφορες αρρώστιες όπως καταρράκτης, εκφύλιση ωχράς κηλίδας και άλλες. Σήμερα είναι καταγεγραμμένοι 54.000 Βρετανοί πολίτες που είναι τυφλοί λόγω του καπνίσματος. 

Στις έγκυες και το έμβρυο: αποβολή, επιβράδυνση της ενδομήτριας ανάπτυξης γέννηση λιποβαρών βρεφών, δυσμορφίες βρεφών, προδιάθεση για αναπνευστικά προβλήματα στα παιδιά και προδιάθεση για καρδιοαγγειακά προβλήματα ως ενήλικες.

Μερικές ακόμα συχνές ασθένειες: 
Κατάθλιψη, πόνοι στη μέση, τραύματα σε μύες και συνδέσμους, πληγές που κλείνουν δύσκολα, πρόωρη εμμηνόπαυση, στειρότητα. Μία από τις λιγότερο γνωστές συνέπειες του καπνίσματος είναι η απώλεια μαλλιών. 

Κάπνισμα, οι βλαβερές επιπτώσεις και πως να το κόψετε

Επιπτώσεις παθητικού καπνίσματος.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο πεθαίνουν 3.000 άνθρωποι από το παθητικό κάπνισμα. Από μεγάλη έρευνα που έγινε στην Αγγλία αποδείχτηκε ότι το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει στη χώρα αυτή τρεις εργαζομένους κάθε μέρα. Οι εργαζόμενοι αυτοί υποχρεώνονταν στο χώρο εργασίας τους να εισπνέουν τον καπνό που απελευθέρωναν άλλοι που επέλεγαν να καπνίζουν.
Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει πολύ και τους καπνιστές! Καπνιστές που εκτίθενται συστηματικά σε παθητικό κάπνισμα έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με καπνιστές που δεν εκτίθενται (και) σε παθητικό κάπνισμα.

Ποια είναι τα οφέλη από τη στιγμή που θα διακόψετε το κάπνισμα;

Μετά από 20 λεπτά: η αρτηριακή σας πίεση θα επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μετά από 8 ώρες: τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας θα μειωθούν κατά το ήμισυ και τα επίπεδα του οξυγόνου θα επιστρέψουν στα κανονικά όρια.

Μετά από 48 ώρες: έχετε μειώσει τις πιθανότητες να υποστείτε καρδιακή προσβολή.

Μετά από 72 ώρες: οι βρόγχοι σας θα χαλαρώσουν και τα επίπεδα ενέργειάς σας θα αυξηθούν.

Μετά από 2 εβδομάδες: η κυκλοφορία του αίματος θα έχει αυξηθεί και θα συνεχίσει να βελτιώνεται για τις επόμενες 10 εβδομάδες.

Μετά από 3 έως 9 μήνες: ο βήχας, ο συριγμός και τα αναπνευστικά προβλήματα θα αποτελούν παρελθόν, ενώ η χωρητικότητα των πνευμόνων σας θα βελτιωθεί κατά 10%.

Μετά από 1 χρόνο: ο κίνδυνος να υποστείτε καρδιακή προσβολή, θα έχει μειωθεί κατά το ήμισυ.

Μετά από 5 χρόνια: ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, είναι ίδιος με ενός μη καπνιστή.

Μετά από 10 χρόνια: ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα θα είναι ίδιος με εκείνον ενός μη καπνιστή.

Μετά από 15 χρόνια: ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής θα είναι ίδιος με εκείνον ενός μη καπνιστή.

Με λίγη υπομονή και επιμονή στον τελικό σας στόχο θα δείτε την μακροχρόνια βελτίωση της υγείας σας.

Κάπνισμα, οι βλαβερές επιπτώσεις και πως να το κόψετε παιδιά

Ποιες θα είναι οι “Παρενέργειες” αν σταματήσετε το κάπνισμα;

Είναι λογικό ότι το σώμα σας θα αντιδράσει στην απόφαση διακοπής του καπνίσματος. Αν και θα επανέλθει σιγά σιγά, οι «παρενέργειες» που θα αισθανθείτε είναι, αν μη τι άλλο, ενοχλητικές.

Πεπτικό σύστημα: Μπορεί να αισθανθείτε καούρα, δυσπεψία, ναυτία και διάρροια. Τα συμπτώματα συνήθως χειροτερεύουν, πριν αρχίσουν να βελτιώνονται.

Αναπνευστικό σύστημα: Συχνή «παρενέργεια» της διακοπής του καπνίσματος είναι ο βήχας και μια μικρή βραχνάδα στην φωνή.

Κυκλοφορικό σύστημα: Μπορεί να αισθανθείτε ζάλη, δυσκαμψία ή ακόμα και μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών σας.

Ύπνος: Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε αϋπνία.

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που ενδεχομένως να παρουσιάσετε είναι:

Φαγούρα: Αν αισθανθείτε αρκετή φαγούρα, αυτό σημαίνει ότι απλά έχετε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Αυτό θα διαρκέσει μόνο μερικές εβδομάδες.

Κατάθλιψη: Η αλλαγή στον τρόπο ζωής ενδεχομένως να σας παρουσιάσει μία μορφή κατάθλιψης ή άγχος. Η κατάθλιψη προκαλείται επίσης από κατακράτηση υγρών. Άρα καλό θα ήταν να μειώσετε το αλάτι και τα επεξεργασμένα τρόφιμα για μερικούς μήνες, να αρχίσετε να ασκείστε και να πίνετε περισσότερο νερό.

Πονοκέφαλος: Αυτό συνήθως προκαλείται από τη μείωση της καφεΐνης σε περίπτωση που αποφασίσατε μαζί με το πρωινό τσιγάρο να μειώσετε παράλληλα και τον καφέ. Καλό θα ήταν να διατηρήσετε τα επίπεδα της καφεΐνης τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα.

Εξάψεις: Μόλις κάποιος σταματά το κάπνισμα, οι αντιδράσεις του σώματος επηρεάζουν και τον τομέα των ορμονών. Έτσι εξηγούνται και οι εξάψεις που ενδεχομένως να αισθανθείτε.

Αυτές οι επιπτώσεις είναι στην ουσία η αντίδραση του σώματός σας στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει τις ζημιές που έχει προκαλέσει το κάπνισμα. Με λίγη υπομονή όμως και επιμονή στον τελικό σας στόχο θα δείτε την μακροχρόνια βελτίωση της υγείας σας.

Από πού να ξεκινήσω την διαδικασία διακοπής;

Ελάχιστοι είναι εκείνοι που καταφέρνουν με την πρώτη να κόψουν το κάπνισμα γιατί η νικοτίνη είναι εξαιρετικά εθιστική και με την πρώτη εισπνοή απορροφάται, περνά στην κυκλοφορία του αίματος και φθάνει στον εγκέφαλο προκαλώντας μια ευχάριστη αίσθηση. Η διατήρηση αυτής της αίσθησης σε κάνει να θέλεις επιπλέον ποσότητες. Επειδή δε δρα κατευναστικά με την πάροδο του χρόνου δημιουργείται μια ψυχολογική και σωματική εξάρτηση.

Αυτά τα δύο είναι τα εμπόδια για την αποχή από το κάπνισμα. Συγκεκριμένα η έλλειψη της νικοτίνης προκαλεί σωματικά συμπτώματα στέρησης καθότι το σώμα αντιδρά στην απουσία της. Παράλληλα ο καπνιστής καλείται να σταματήσει μια συνήθεια που απαιτεί μεγάλη αλλαγή στην συμπεριφορά του και αυτή είναι η ψυχολογική εξάρτηση.

Ακόμη κι αν το έχετε αποφασίσει, το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να κάνετε την αρχή. Πέρα από την απότομη διακοπή, το γνωστό μαχαίρι που πολύ δύσκολα έχει αποτελέσματα, υπάρχουν και η σταδιακή μείωση του καπνίσματος με την χρήση σκευασμάτων νικοτίνης και η χρήση φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό.

Η αρχή είναι καλό να γίνεται σε εξειδικευμένα  Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος

Συστήνονται τα ακόλουθα βήματα: 
Βήμα 1ο Κλείνετε ένα ραντεβού με το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος που βρίσκεται στην περιοχή που σας βολεύει. Ίσως χρειαστεί να περιμένετε 7-10 ημέρες περίπου. 

Βήμα 2ο Στο πρώτο ραντεβού συμπληρώνετε ένα ερωτηματολόγιο που στόχο έχει να βοηθήσει το γιατρό να καταγράψει το ιστορικό σας και να καταλάβει πόση εξάρτηση έχετε από το τσιγάρο.

Βήμα 3ο Αποφασίζετε από κοινού με τον υπεύθυνο γιατρό του Κέντρου Διακοπής Καπνίσματος ποια είναι η ημερομηνία που σας βολεύει να κόψετε το κάπνισμα, καθώς είναι σημαντικό την περίοδο που θα ξεκινήσετε τη διαδικασία να μη σας στενοχωρεί ή σας στρεσάρει κάτι άλλο. Όσο πιο ήρεμοι είστε, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας έχετε.

Βήμα 4ο Εφόσον αποφασιστεί η διακοπή του καπνίσματος, γίνονται εξετάσεις για να διαπιστωθούν τυχόν βλάβες που έχει ήδη προκαλέσει το τσιγάρο (π.χ. αναπνευστικά προβλήματα).

Βήμα 5ο Από εκεί και πέρα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οργανωμένη ομάδα ειδικών σάς παρέχει: 
• Ιατρική παρακολούθηση. ➔Χορήγηση φαρμακευτικής βοήθειας. ➔Ψυχολογική στήριξη. 
• Διαιτολογική καθοδήγηση για να μην πάρετε βάρος.

Βήμα 6ο Η θεραπεία απεξάρτησης από τη νικοτίνη διαρκεί περίπου 3 μήνες.

Βήμα 7ο Και μετά, όμως, τη διακοπή του καπνίσματος η επιστημονική ομάδα επικοινωνεί μαζί σας ανά 3 μήνες και ενημερώνεται για την πρόοδό σας, ώστε να παγιωθεί το αποτέλεσμα και να μην υπάρξουν υποτροπές ή να τις αντιμετωπίσουν εάν τυχόν υπάρξουν. Επιπλέον, όποτε χρειαστείτε ενίσχυση, μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο και να ζητήσετε βοήθεια. 

Κάπνισμα, οι βλαβερές επιπτώσεις και πως να το κόψετε

Ένα τηλεφώνημα που δίνει λύσεις

Πολλές φορές, η λύση για την υλοποίηση μιας απόφασης βρίσκεται στην… άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής. Αν καλέσετε την ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας 800-801.80.80 (χωρίς χρέωση), θα ενημερωθείτε για τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος. Τέτοια ιατρεία λειτουργούν σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.

Από το φαρμακείο της γειτονιάς σας

Στο φαρμακείο θα βρείτε διάφορα υποκατάστατα νικοτίνης, τα οποία σας ανακουφίζουν από τα στερητικά συμπτώματά της (π.χ. απογοήτευση, θυμός, διαταραχές ύπνου, αυξημένη όρεξη, νευρικότητα). Μέσω αυτών, παίρνετε μικρές ποσότητες νικοτίνης, χωρίς όμως τις υπόλοιπες καρκινογόνες ουσίες των τσιγάρων. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε χωρίς ιατρική συνταγή. Συμβουλευτείτε όμως πρώτα το γιατρό σας, που θα σας δώσει οδηγίες για τον τρόπο χρήσης τους και τη συχνότητα λήψης τους. 

Τσίχλες νικοτίνης 

Πρόκειται για ειδικές τσίχλες που απελευθερώνουν νικοτίνη, η οποία απορροφάται από το βλεννογόνο του στόματος. 
Οδηγίες χρήσης Μασάτε την τσίχλα μέχρι η γεύση της να γίνει έντονη και να νιώσετε ένα ελαφρύ τσούξιμο. Στη συνέχεια, την τοποθετείτε ανάμεσα στο ούλο και το μάγουλό σας. Μόλις περάσει η έντονη γεύση και το τσούξιμο, ξαναμασάτε την τσίχλα.

Κόστος 4,13 € (30 τσίχλες των 2 mg), 11,90 € (105 τσίχλες των 2 mg). 

Πατς ή έμπλαστρα νικοτίνης 

Πρόκειται για μικρά διαδερμικά αυτοκόλλητα εμποτισμένα με νικοτίνη, την οποία απελευθερώνουν με αργό ρυθμό. Το δέρμα απορροφά τη νικοτίνη σταδιακά και αυτή με τη σειρά της περνά στην κυκλοφορία του αίματος. 
Οδηγίες χρήσης Κολλάτε μία φορά την ημέρα ένα έμπλαστρο νικοτίνης σε ένα καθαρό, στεγνό, χωρίς τραυματισμούς και τρίχες σημείο του δέρματός σας. Το αφαιρείτε πριν πέσετε για ύπνο (αν είναι 16ωρης διάρκειας) ή το επόμενο πρωί (αν είναι 24ωρης διάρκειας). Για να αποφύγετε ενδεχόμενο ερεθισμό του δέρματος, φροντίζετε κάθε φορά να κολλάτε το έμπλαστρο σε διαφορετικό σημείο.

Αντενδείξεις Δεν συνιστώνται σε όσους έχουν αλλεργίες ή δερματικά προβλήματα (π.χ. εκζέματα). 
Κόστος 14,05 € (7 διαδερμικά έμπλαστρα των 15 mg/16 ώρες). 

Καραμέλες ή παστίλιες νικοτίνης 

Οι καραμέλες νικοτίνης απευθύνονται κυρίως σε καπνιστές που κάνουν σχετικά λίγα τσιγάρα. 
Οδηγίες χρήσης Πιπιλάτε αργά μία καραμέλα όποτε νιώθετε έντονη την επιθυμία να καπνίσετε. Μην τη μασάτε, αφήστε την απλώς να διαλυθεί σταδιακά μέσα στο στόμα. Μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά 8-12 καραμέλες νικοτίνης των 1,5 mg.

Κόστος 9,02 € (36 καραμέλες). 

Κάπνισμα, οι βλαβερές επιπτώσεις και πως να το κόψετε ηλεκτρονικό

Πίπα νικοτίνης 

Πρόκειται για μια πλαστική πίπα μέσα στην οποία μπαίνει ένα φιαλίδιο νικοτίνης. Εσείς εισπνέετε αργά από το στόμα. Το μειονέκτημά της είναι ότι δεν σας βοηθά να μπείτε στη διαδικασία της πλήρους ρήξης με το κάπνισμα, γιατί εξακολουθείτε να έχετε εξάρτηση από την κίνηση. 
Οδηγίες χρήσης Ο τρόπος χρήσης της είναι σχετικά απλός. Στην ουσία σάς δίνει τη δυνατότητα να μιμηθείτε την κίνηση του καπνίσματος. Μπορείτε να ελέγχετε μόνοι σας τις δόσεις νικοτίνης που θα πάρετε, προσέχοντας όμως να μην ξεπερνάτε τη δοσολογία που αναγράφεται στο εσώκλειστο φυλλάδιο.

Αντενδείξεις Άνθρωποι με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, καρδιακά προβλήματα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν τα χρησιμοποιήσουν. 
Κόστος 19,30 € (τα 42 τεμάχια). 

Χρήσιμα αλλά όχι αθώα 

Βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου «Queen Mary» του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι διάφορα υποκατάστατα νικοτίνης, όπως οι τσίχλες και οι παστίλιες, μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες καρκίνου του στόματος όταν χρησιμοποιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Γι’ αυτό τονίζουν ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι που κάνουν χρήση υποκατάστατων να ακολουθούν πολύ προσεκτικά τις οδηγίες της συσκευασίας. Στα πιο πολλά υποκατάστατα αναγράφεται ότι θα πρέπει να γίνεται σταδιακή διακοπή τους στους 3 μήνες και οριστική στους 6 μήνες. 

Εναλλακτικοί τρόποι διακοπής του καπνίσματος

Βελονισμός 

Ο βελονισμός αντιμετωπίζει τον οργανικό εθισμό στη νικοτίνη, ρυθμίζοντας τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο που ευθύνονται για το στερητικό σύνδρομο. Μετριάζει έτσι τα συμπτώματα από την έλλειψη νικοτίνης. 
Πώς εφαρμόζεται Γίνεται με λεπτές βελόνες σε σημεία βελονισμού στο σώμα, στα χέρια και στα αυτιά. Αρχικά οι συνεδρίες είναι καθημερινές και μετά αραιώνουν μέχρι να περάσουν 2-3 εβδομάδες, όσο κρατά και το στερητικό σύνδρομο. Συνολικά απαιτούνται περίπου 10 συνεδρίες. Η καθεμία διαρκεί περίπου 1 ώρα και 15΄.

INFO Το κόστος κάθε συνεδρίας κυμαίνεται στα 50-70 €. 

Μέθοδος «Εasyway»

Εμπνευστής της ο Allen Carr, που μετά από αμέτρητες προσπάθειες κατάφερε να βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο να κόψει το τσιγάρο. Πρόκειται για τη μέθοδο «Εasyway», που ακολουθείται σε 44 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα. 
Πώς εφαρμόζεται Η μέθοδος δεν εστιάζει στους λόγους που δεν πρέπει να καπνίζουμε (π.χ. κίνδυνοι για την υγεία), αλλά στο γιατί τελικά καπνίζουμε παρά τα τόσο εμφανή μειονεκτήματα. Η μέθοδος στηρίζεται σε 1 συνεδρία που διαρκεί περίπου 7 ώρες και την παρακολουθούν μέχρι 10 άτομα.

INFO Η συνεδρία στοιχίζει 320 € για κάθε άτομο και σε αυτή την τιμή περιλαμβάνονται άλλες δύο μικρότερες, βοηθητικές συνεδρίες. Επίσης, αν κάποιος συνεχίσει να καπνίζει και μετά την -εντός ενός τριμήνου- παρακολούθηση και των 3 αυτών συνεδριών, παίρνει τα λεφτά του πίσω. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο τηλ.: 210-52.24.087 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.allencarr.gr.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο (ατμιστής)

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αρχικά πολλά υποσχόμενο λόγω της έλλειψης τοξικών ουσιών φαίνεται ότι δεν εξασφαλίζει τον καπνιστή από σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του. Υπάρχουν σοβαροί προβληματισμοί για τη σωστή του χρήση και την παραγωγή των υποπροϊόντων του, κυρίως για τους πνεύμονες. Περιέχει νικοτίνη,  προπυλενογλυκόλη και άλλες αρωματικές ουσίες που δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς για μακροχρόνια χρήση.

Μερικές από τις χημικές ουσίες που περιέχονται μπορούν να προκαλέσουν καρκίνους ενώ υπάρχουν στοιχεία ότι το ποσόν της νικοτίνης δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που αναγράφεται. Λόγω των γεύσεων που προσδίδουν υπάρχει επιπλέον ο κίνδυνος για παιδιά και εφήβους να εθιστούν στη νικοτίνη.

Comments are closed.