Η νέα ταλαντούχα τραγουδοποιός Μάγδα Βαρούχα, μιλάει στο umano για τη συνεργασία με τους Αλέξανδρο και Κώστα Χατζή, το νέο της άλμπουμ και τις εμφανίσεις της στο Σταυρό του Νότου.

Η Μάγδα Βαρούχα το 2010 συναντήθηκε μουσικά με τον Αλέξανδρο Χατζή και ξεκίνησε τη μουσική της πορεία. Με το πρώτο της single Όνειρα, σε στίχους και μουσική του Άρη Κλεισούρα, η νεαρή τραγουδίστρια απέδειξε πως έχει μία εξαιρετική φωνή. Στην πρώτη της δισκογραφική δουλειά 28, μας παρουσιάζεται επίσημα και σαν δημιουργός. Έχει εμφανιστεί σε πολλές από τις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές της Ελλάδας και έχει σημειώσει αρκετές αξιόλογες συνεργασίες. 

Umano: Μάγδα, πώς σε οδήγησε ο δρόμος σου στον Κώστα Χατζή;

Μέσα από μια όμορφη κοινή μουσική πορεία με τον Αλέξανδρο Χατζή, έφτασα μια μέρα να συναντήσω τον μπαμπά, Κώστα Χατζή. Χρειάστηκε μόνο μισή ώρα κάτω από τη σκηνή για να μου δώσει κίνητρα για μια ζωή γεμάτη αξιοπρέπεια και όνειρα. Η αρχή της μουσικής μου πορείας έγινε κοντά στον Αλέξανδρο. Με ανακάλυψε και με «έκλεψε».

Μάθαινα κοντά στον Αλέξανδρο Χατζή να αγαπάω τον εαυτό μου μέσα από τη δημιουργία.

Να παλεύω για όσα θέλω να μοιραστώ, εκφράζοντας τους προβληματισμούς μου και τον έρωτα μέσα από τη μουσική. Με έμαθε να σέβομαι και να προστατεύω τα θέλω μου, χωρίς καμία έκπτωση. 

Η νέα τραγουδοποιός Μάγδα Βαρούχα στο Umano
photo by Lorin Paraskevopoulou

Umano: Πώς και πότε αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη μουσική;

Τολμώ να πω πως το αποφάσισε η ζωή για εμένα. Η τύχη, οι συγκυρίες, οι άνθρωποί μου. Μιας και πάντα λειτουργούσε σαν ψυχοθεραπεία στην καθημερινότητά μου. Μιας και μέχρι σήμερα δεν με άφησε ποτέ να μην θέλω να ζήσω μέσα από αυτή. Πρακτικά, στα δεκαεπτά μου έβγαλα τα πρώτα μου χρήματα από τη μουσική. 

Umano: Ποια προβλήματα καλείται να αντιμετωπίσει ένας νέος μουσικός στο ξεκίνημά του, στη μουσική σκηνή της Ελλάδας;

Σίγουρα η οικονομική δυσχέρεια που βιώνουμε ως κοινωνία, δεν επιτρέπει στον κόσμο να τολμήσει και να ανακαλύψει νέους καλλιτέχνες με την ίδια ευκολία. Παράλληλα, η απεριόριστη πληροφορία – κυρίως στο διαδίκτυο – αλλά και τα πολλά ταλαντούχα νέα παιδιά, θέτουν τον πήχη της αναγνωρισιμότητας αυτομάτως πολύ ψηλά.

Πρέπει κάπως, λοιπόν, να «τρυπώσεις» στα μάτια και στα αυτιά του κόσμου.

Να ξεχωρίσεις και, φυσικά, να επιβιώσεις. Μιας και ακόμα ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται στην πορεία είναι το ελάχιστο οικονομικό όφελος, τουλάχιστον στο ξεκίνημα, πράγμα που δεν βοηθάει καθόλου στο να καλύπτεις πάντα τα νέα σου σχέδια και συνάμα να βιοπορίζεσαι από αυτό.

Η νέα τραγουδοποιός Μάγδα Βαρούχα στο Umano

Umano: Υπήρξε κάποια στιγμή που ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για εσένα και είπες πως θα τα παρατήσεις;

Η αλήθεια είναι πως τα τρία τελευταία χρόνια προέκυψαν κάποιες δύσκολες καταστάσεις οι οποίες με έκαναν να σκεφτώ την πορεία της ζωής λίγο διαφορετικά. Πιο υπεύθυνα και πιο «πρακτικά». Όμως ποτέ δεν κατάφερα να αποβάλλω από μέσα μου τη δίψα για μουσική και δημιουργία, αφού ήταν αυτά που με κράτησαν στα πόδια μου. Γεμάτη και δυνατή.

Umano: Εκτός από ερμηνεύτρια – με εξαιρετική φωνή – είσαι και δημιουργός. Μίλησέ μας για τη μουσική σου.

Η μουσική μου θεωρώ ότι έχει αρχίσει σιγά σιγά να χτίζει την ταυτότητά της. Ψάχνω και ψάχνομαι. Ανακαλύπτω τον εαυτό μου και τη ζωή μέσα από τη μουσική.

Γράφω συχνά. Και πετάω ακόμα πιο συχνά αυτά που γράφω.

Αν βάλει κανείς να ακούσει κομμάτια μου πιθανότατα θα ερωτευτεί, θα δακρύσει παρέα μου και ίσως ψάξει μέσα στη νύχτα τον άνθρωπό του. Δεν γράφω εμπορικά, το μόνο σίγουρο. Μου έχουν πει όμως πως τα τραγούδια μου μπορούν να συντροφέψουν κάθε είδους ταξίδι. Όμορφο αυτό!   

Η νέα τραγουδοποιός Μάγδα Βαρούχα στο Umano
photo by Lorin Paraskevopoulou

Umano: Ποιες είναι οι επιρροές και τα μουσικά σου ερεθίσματα;

Περνώντας τα χρόνια, διαπιστώνω πτυχές του εαυτού μου που ξεπηδούν μέσα από το παρελθόν. Δεν ήξερα ότι υπήρχαν. Δεν ξέρω καν πως κούμπωσαν στο DNA μου. Δεν πίστευα ποτέ πόσο και πώς θα με επηρέαζε η αγγλική ποπ στον τρόπο αντίληψης μιας ενορχήστρωσης. Ούτε πόσο θα με λύγιζε ένας παραδοσιακός λυγμός. Ή ο αμανές του duduk, αγαπημένο μου πνευστό. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι που ακούγαμε τα πάντα. Έχω την τύχη λοιπόν να έχω «κλέψει» έμπνευση από διάφορες μουσικές κουλτούρες.

Umano: Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσένα;

Η καθημερινότητα, σε όλες τις εκφάνσεις της. Ο έρωτας, οι δυσκολίες, η επιβίωση, τα μεθύσια. Η μοναξιά. Ένα ξημέρωμα χειμώνα. Μια άγρια θάλασσα μήνα Ιούλιο. Η βροχή, το χώμα. Ο πέμπτος καφές μέσα στη μέρα.

Παίρνω ερεθίσματα ακόμα και από μια σπασμένη λάμπα δρόμου, στην Πατησίων. Έχει τύχει.

Η νέα τραγουδοποιός Μάγδα Βαρούχα στο Umano

Umano: Ποιο τραγούδι σου ξεχωρίζεις και γιατί;

Καθένα έχει κάτι για το οποίο μπορώ να του έχω αδυναμία. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω, ομολογώ. Ίσως χτυπάει λίγο πιο ευαίσθητα μέσα μου το Οικογενειακό, μιας και εξιστορεί τα παιδικά μου χρόνια.

Umano: Στην ελληνική σκηνή εμφανίζονται καθημερινά δεκάδες νέοι τραγουδιστές και μουσικοί. Ποια προσόντα πιστεύεις πως πρέπει να διαθέτει κάποιος για να ξεχωρίσει;

Ταλέντο, υπομονή, μεγάλη δόση τύχης, γερό στομάχι και χαμόγελο. Η θετική σκέψη, το πάθος αλλά και οι άνθρωποι που θα σε προσγειώσουν ενίοτε ή θα σε αγκαλιάσουν σε μια αποτυχία / επιτυχία, είναι η αφετηρία μιας επιτυχημένης πορείας.

Umano: Φέτος ολοκλήρωσες την πρώτη σου δισκογραφική δουλειά, με τον τίτλο 28. Τι συμβολίζει το 28;

Ως ψυχαναγκαστικός άνθρωπος έχω μια αδυναμία στους αριθμούς και το πιθανό αντίκτυπο που μπορεί να έχουν μέσα μας.

Υπάρχει ένα κειμενάκι στο δίσκο που λέγεται «28», είναι τα χρόνια που έχω αντέξει εγώ τον ίδιο μου τον εαυτό.

Ο χρόνος που μας πέρασε ήταν πολύ σημαντικός για εμένα σε πολλά επίπεδα και έτσι αποφάσισα να είναι και ο τίτλος του πρώτου μου δίσκου, που δια πυρός και σιδήρου θα καταφέρει σύντομα να είναι κοντά μας. Άλλωστε 2+8=10 , δηλαδή 1 (1ος). Όλα είναι στο μυαλό.

Umano: Τα τραγούδια του άλμπουμ είναι δικά σου;

Ναι, τα τραγούδια ως επί το πλείστον είναι γραμμένα από εμένα. Υπογράφει όμως και τρία κομμάτια ένας πολύ ιδιαίτερος για εμένα άνθρωπος, ο Άρης Κλεισούρας. Μοιραζόμαστε, επίσης, μαζί το Άρωμα ξένων, εκείνος υπογράφει τη μουσική και εγώ τους στίχους. Τα μονοπάτια του δίσκου είναι μέρη των επιρροών μου έτσι όπως έχουν χαραχτεί μέσα μου μέχρι σήμερα. Ο αντίκτυπός τους στον ψυχικό μου κόσμο.

Ένα ένα σκαλοπάτι οδηγεί στο τακτοποιημένο χάος που έχω στο μυαλό και στην καρδιά μου, όσον αφορά το κομμάτι της δημιουργίας. 

Η νέα τραγουδοποιός Μάγδα Βαρούχα στο Umano

Umano: Πιστεύεις ότι για να βγει ένα καλό αποτέλεσμα επιβάλλεται να υπάρχει καλή συνεργασία;

Η καλή συνεργασία, ο σεβασμός και η συνεννόηση είναι από τα κύρια εργαλεία μιας ομάδας. Το καλό αποτέλεσμα εξαρτάται όμως επίσης και από το πόσο εμπιστεύεσαι και θαυμάζεις τον άνθρωπο που δουλεύετε παρέα. Πόσο τον παρακολουθείς όταν προτείνει κάτι και πως – αιτιολογημένα – απορρίπτεις μια ιδέα όταν αυτή δεν αποδίδει.

Umano: Έχεις ξεκινήσει και κάποιες εμφανίσεις στο Σταυρό του Νότου;

Σωστά. Τις Πέμπτες του Δεκέμβρη, 6, 13 & 20 /12 θα βρισκόμαστε στο Σταυρό του Νότου, στο club. Οι παραστάσεις μας χαρακτηρίζονται από νέο ήχο, νέα αισθητική αλλά και νέους συνεργάτες. Τις ενορχηστρώσεις τις έχουμε επιμεληθεί παρέα με τον Κώστα Μιχαλό και με όλα τα υπόλοιπα παιδιά. Θα ακούσετε δικά μου τραγούδια που θα συμπεριλαμβάνονται στο δίσκο. Αλλά και διασκευές προσαρμοσμένες στην αισθητική της μπάντας. Μην σας φανεί παράξενο αν ακούσετε λαϊκό, ροκ αλλά και jazz ήχο, τον έναν μέσα στον άλλον.

Umano: Έχεις προγραμματισμένες εμφανίσεις, μετά το Σταυρό του Νότου;

Ξεκινάμε σιγά σιγά τα ταξίδια μας προς την επαρχία. Ο Δεκέμβρης, αν και τελευταίος μήνας του χρόνου, για εμάς αποτελεί μια νέα αφετηρία. Πρώτες στάσεις, Κόρινθος και Κάρυστος.

Η Μάγδα Βαρούχα στο Σταυρό του Νότου

Umano:  Κάνεις όνειρα; Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από τώρα;

Κάνω όνειρα, ναι, και πολλά μάλιστα. Σε δέκα χρόνια όμως δε θέλω να με φανταστώ. Θέλω να αφήσω τη ζωή να τα φέρει, όπως είναι να τα φέρει. Εύχομαι μόνο να έχω κοντά μου τους αγαπημένους μου ανθρώπους. Να είναι όλοι γεμάτοι υγεία και να μπορώ να τους κάνω ευτυχισμένους.

Θα ήμουν ολοκληρωμένη αν η μουσική ήταν ακόμα ο τρόπος για να ανασαίνω.

Umano: Ποιο τραγούδι από το νέο σου δίσκο θα μας πρότεινες να ακούσουμε και γιατί;

Θα σας πρότεινα να τα ακούσετε όλα. Με σειρά, ησυχία και λίγο κρασί. Με ένα κομμάτι δεν ολοκληρώνεται η ιστορία και ο κάθε δίσκος κρύβει ένα «παραμύθι». Γνώμη μου λοιπόν είναι να το «διαβάσετε» ολόκληρο, ακούγοντάς το δυνατά. Έτσι θα φτάσει κοντά σας και η δική μου, πρώτη, ιστορία.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εμφανίσεις της Μάγδα Βαρούχα στο Σταυρό του Νότου: https://umano.gr/i-magda-varoucha-sto-stavro-tou-notou/

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/i-monadiki-dimitra-papiou-sto-umano/ 
https://umano.gr/kai-i-empnefsi-exei-to-onoma-themis-karamouratidis/
https://umano.gr/o-polytalantos-stavros-siolas-sto-umano/
https://umano.gr/o-exairetikos-mousikos-giorgos-avramidis-sto-umano/
https://umano.gr/o-yperoxos-erminevtis-doros-dimosthenous-sto-umano/

Comments are closed.