O εξαιρετικός μουσικός Γιώργος Αβραμίδης μιλάει στο umano. Ο  δημιουργός που ξεσηκώνει το κοινό με την τρομπέτα του, μας μίλησε για το νέο του άλμπουμ, τη μουσική του και τη συνεργασία του με τον Γιάννη Αγγελάκα στους 100οC αλλά και στους Επισκέπτες, παλιότερα.

Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη

 Αν υπάρχει ένας μουσικός που ξέρει να ενθουσιάζει το κοινό στις «ζωντανές» του εμφανίσεις, αυτός είναι ο Γιώργος Αβραμίδης. Ο ταλαντούχος τρομπετίστας έχει δημιουργήσει τη μπάντα Tuflon, παίζει στη μπάντα του Γιάννη Αγγελάκα, 100ο C, στους Polkar και στους Εκμέκ.

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το τρίτο προσωπικό του άλμπουμ με τον τίτλο Invented Memories.Ένα άλμπουμ που συνδυάζει αρμονικά jazz ακούσματα με παραδοσιακά στοιχεία Κέλτικης μουσικής, με την τρομπέτα του Γιώργου Αβραμίδη και τα φωνητικά της Αλεξάνδρας Σιετή να εναλλάσσονται, δημιουργώντας μία μοναδική ατμόσφαιρα. Το 2013 είχε κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο Protocol και το 2015 το δεύτερο, με τίτλο Voyager.

O εξαιρετικός μουσικός Γιώργος Αβραμίδης στο Umano

O εξαιρετικός μουσικός Γιώργος Αβραμίδης στο UmanoUmano: Πότε έγινε η πρώτη «γνωριμία» σας με την τρομπέτα;

Όταν ήμουν οκτώ χρόνων, οι γονείς μου με γράψανε στην φιλαρμονική του Δήμου Γιαννιτσών. Ξεκίνησα να παίζω ένα χάλκινο πνευστό όργανο που ονομάζεται Τζένις. Ύστερα από τρία χρόνια, ο δάσκαλός μου, μου πρότεινε να μεταπηδήσω στην τρομπέτα.

Αποδέχθηκα με μεγάλη χαρά, μιας και η τρομπέτα είναι όργανο περισσότερο πρωταγωνιστικό στην μπάντα.

Παράλληλα, μάθαινα να παίζω κιθάρα μόνος μου στο σπίτι χωρίς δάσκαλο. Λίγο αργότερα άρχισα να σπουδάζω και αρμόνιο στο ωδείο του δήμου. Την κιθάρα την “γρατζουνάω” ακόμη σε ανύποπτες φάσεις στην διάρκεια της ημέρας.

Umano: Παρακολουθώντας την πορεία σας, έχω την αίσθηση πως – εσείς ειδικά – έχετε γεννηθεί μουσικός. Κάνω λάθος;

Θα πω απλά πως από πολύ μικρός εγώ – αλλά και οι γονείς μου – ξέραμε ότι θα ακολουθούσα τον δρόμο της μουσικής. Μου είχε πει η μητέρα μου πως όταν ήμουν 2-3 ετών έπαιρνα τα κουτάλια και τα χτυπούσα στο πίσω μέρος της κατσαρόλας παίζοντας ντραμς..!

Umano: Ξεκινώντας τη μουσική σας πορεία, γράφατε παράλληλα και δικά σας τραγούδια ή αυτό προέκυψε τα τελευταία χρόνια;

Από μικρός έγραφα μουσική. Θυμάμαι, το πρώτο μου κομμάτι το είχα γράψει όταν ήμουν εννέα ετών.

Εγώ είχα γράψει την μουσική και η μητέρα μου τους στίχους. Το είχα παίξει και τραγουδήσει μόνος μου με μια ηλεκτρική κιθάρα σε ένα ροκ φεστιβάλ που γινόταν τότε στα Γιαννιτσά κάθε καλοκαίρι.

Umano: Η τζαζ δεν είναι ένα δύσκολο και «δυσεύρετο» είδος για την Ελλάδα;

Η αλήθεια είναι πως είναι όντως δύσκολο είδος για την Ελλάδα. Δεν έχουν δοθεί πολλές ευκαιρίες στον Έλληνα να έρθει κοντά στην τζαζ μουσική. Επομένως, είναι λογικό πολλές φορές να μην την “καταλαβαίνει”. Υπάρχει ωστόσο κάποιο κοινό, που τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνεται και αυτό είναι πολύ θετικό.

O εξαιρετικός μουσικός Γιώργος Αβραμίδης στο Umano

Umano: Το 2013 κυκλοφορήσατε την πρώτη σας δισκογραφική δουλειά. Νιώσατε, τότε, πως είχε έρθει η κατάλληλη στιγμή;

Το υλικό προϋπήρχε. Όπως και η ανάγκη για έκφραση. Απλά εκείνη την περίοδο ένιωσα έτοιμος να το κάνω, ύστερα από τις εμπειρίες που είχα αποκομίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Umano:  Είσαστε ένας μουσικός με πολλές δημιουργίες στο ενεργητικό του. Ξεχωρίζετε κάποια, ένα ιδιαίτερο τραγούδι;

Πραγματικά, δε μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Όλα έχουν την ιστορία τους και είναι πολύ σημαντικά για εμένα.

O εξαιρετικός μουσικός Γιώργος Αβραμίδης στο UmanoUmano: Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, αν δεν ήσασταν μουσικός, ποιον άλλο επαγγελματικό δρόμο θα ακολουθούσατε;

Κάποιες φορές έχω σκεφτεί πως θα μπορούσα να είμαι ένας καλός ψυχολόγος..

Umano: Σας έχω δει σε αρκετά live και κάθε φορά βγάζετε μία απίστευτα θετική ενέργεια. Πάντα αναρωτιόμουν πώς γίνεται, τις μέρες που ένας μουσικός είναι down, να βγαίνει στη σκηνή και να «λάμπει»;

Η σκηνή για τον μουσικό είναι το φάρμακό του. Αυτό τα λέει όλα νομίζω.

Umano: Ποια είναι η γνώμη σας για τη μουσική στην Ελλάδα του σήμερα; Τι εικόνα έχετε εσείς;

Γίνονται ωραία πράγματα αλλά  πρέπει να τα ψάξεις για να τα βρεις. Τα πιο φθηνά, στα προσφέρουν στο πιάτο.

Umano: Είσαστε μέλος της μπάντας 100°C – του Γιάννη Αγγελάκα και, παλιότερα, στους Επισκέπτες. Πώς βρεθήκατε μουσικά με τον Γιάννη Αγγελάκα;

Με τον Γιάννη κάνουμε παρέα μουσικά, και όχι μόνο, από το 2004. Ήταν η εποχή που έφτιαχνε τους Επισκέπτες και ήθελε πνευστά. Με πρότεινε σε αυτόν ένας φίλος. Πήγα σπίτι του, γνωριστήκαμε, παίξαμε μουσική και καταλάβαμε πως ταίριαζαν τα χνώτα μας. Έχω ζήσει υπέροχες στιγμές μαζί του και στους Επισκέπτες αλλά και στους 100°C και συνεχίζουμε.

O εξαιρετικός μουσικός Γιώργος Αβραμίδης στο Umano

Umano: Σας συναντάμε και σε τρεις ακόμα μπάντες… Tuflon, ΕΚΜΕΚ και Polkar. Πείτε μας δυο λόγια για την κάθε μία.

Οι Tuflon ήταν η πρώτη μου απόπειρα να φτιάξω μια μπάντα. Νιώθω μεγάλη ελευθερία παίζοντας με τους Tuflon και είναι μια – κατά βάση – πειραματική μπάντα.

Με τους ΕΚΜΕΚ ξεκίνησα να παίζω όταν διαλύθηκαν οι Επισκέπτες. Είναι, κατά την γνώμη μου, μια πολύ ποιοτική μπάντα η οποία εξελίσσεται διαρκώς. Οι Polkar ίσως είναι η καλύτερη μουσική πρόταση για κάποιον που θέλει να βγει να ξεχαστεί και να περάσει καλά.

Umano:  Κυκλοφορεί το νέο σας άλμπουμ, Invented Memories, μία κατά τη γνώμη μου εξαιρετική δουλειά. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Σας ευχαριστώ πολύ! Και σε εμένα αρέσει (γέλια)! Είναι η δουλειά που νιώθω περισσότερο κοντά μου. Συνδυάζει στοιχεία από όλα τα αγαπημένα μου ακούσματα, τζαζ, φολκ, ροκ.

To Invented Memories είναι Γιώργος με όλες τις επιρροές να φαίνονται έντονα.

O εξαιρετικός μουσικός Γιώργος Αβραμίδης στο Umano

Umano: Σας αρέσει να πειραματίζεστε με τη μουσική σας;

Βεβαίως! Το κάνω συνέχεια. Χωρίς πείραμα δεν υπάρχει εξέλιξη.

Umano: Πού θα σας συναντήσουμε τον χειμώνα;

Αυτήν την περίοδο ετοιμάζω τις παρουσιάσεις του νέου μου άλμπουμ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα πραγματοποιηθούν μετά τις γιορτές. Επίσης, είναι προγραμματισμένα πολλά Live με όλες τις μπάντες που συμμετέχω, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

*To album Invented Memories μπορείτε να το απολαύσετε στο Youtube link: https://www.youtube.com/playlist?list=PLoBowX0kWTc0Tsbr2rIUQsgQDNFU7SsR7
* Download link του album σε μορφή wav και mp3 https://we.tl/t-NtkXMecnFI

Σχετικά άρθρα:

Η νέα τραγουδοποιός Μάγδα Βαρούχα στο Umano
Ο τραγουδοποιός Κώστας Λειβαδάς στο Umano
Η καθηλωτική ερμηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου στο Umano
Ο ευρηματικός Μανώλης Φάμελλος στο Umano

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Comments are closed.