Η μοναδική Δήμητρα Παπίου μιλάει στο Umano για τη μουσική της πορεία, την απουσία της, τις εμφανίσεις της στη Σφίγγα και το νέο της δίσκο.

Η Δήμητρα Παπίου είναι μία φωνή που είναι αδύνατο να μη σε συγκινήσει βλέποντας την σε κάποια μουσική της παράσταση. Η σπουδαία ερμηνεύτρια επιστρέφει στα μουσικά δρώμενα πιο δυνατή από ποτέ. Κυκλοφορεί ο νέος της δίσκος σε παραγωγή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ενώ οι εμφανίσεις της στην Σφίγγα σημειώνουν μεγάλη επιτυχία.

Ανάμεσα στις μουσικές παραστάσεις αλλά και στα «τρεξίματα» για το νέο της δίσκο, η Δήμητρα Παπίου μας αφιέρωσε λίγο χρόνο και μας μίλησε σχεδόν για όλα.

Umano: Κα Παπίου, πώς ξεκίνησε η μουσική σας διαδρομή;

Ξεκίνησα από τη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας μαζί με τον Πασχάλη Τερζή για έξι ολόκληρα χρόνια, αλλά δεν σας λέω ποιά χρονολογία (γέλια)! Στην πορεία ήρθα στην Αθήνα. Έκανα τον πρώτο μου δίσκο με τον Κώστα Βίρβο, στη συνέχεια έκανα μεγάλες συνεργασίες με τον Γιάννη Πάριο, τον Αντώνη  Καλογιάννη, τον Γιώργο Μαρίνο, τον Δημήτρη Μητροπάνο κλπ.Η μοναδική Δημήτρα Παπίου στο Umano

Umano: Μετράτε πολλά χρόνια στο τραγούδι και με πολλές σημαντικές συνεργασίες. Κοιτάζοντας πίσω, όλα αυτά τα χρόνια, τι αναμνήσεις αφήνουν;

Νομίζω πως πολλά πράγματα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά. Είναι πολλές οι στιγμές που τα ακυρώνω και άλλες στιγμές που δικαιώνονται στη σκέψη μου.

Όλα έχουν παίξει το ρόλο τους στην προσωπική μου εξέλιξη.

Όπως συμβαίνει με τον καθέναν μας. Δεν υπάρχουν, πάντως, μέσα μου αρνητικές αναμνήσεις γιατί, όπως είπα, εξελίχθηκα μέσα από την πορεία αυτή.

Umano: Είχατε κάποιον μέντορα στη μουσική;

Η προσωπική μου καλλιτεχνική ανατροπή ξεκίνησε με τον Σταμάτη Κραουνάκη και το Αυτή η νύχτα μένει. Αυτός μου άνοιξε καινούργιους μουσικούς ορίζοντες, σε ό,τι αφορά στην τέχνη, την εκφορά του λόγου και την έκφραση στο τραγούδι. Του χρωστάω πολλά.

Η μοναδική Δημήτρα Παπίου στο Umano

Umano: Κάποια στιγμή – ενώ βρισκόσασταν στο απόγειο της καριέρας σας – αποφασίσατε να απέχετε από τα μουσικά δρώμενα. Γιατί;

Ο κάθε καλλιτέχνης προσδιορίζει την εξέλιξή του μέσα από τα θέλω του και τις επιθυμίες του. Εγώ αισθανόμουν ότι δεν ανήκα στο χώρο αυτό. Η κατεύθυνση που ήθελαν να μου δώσουν οι δισκογραφικές εταιρείες δεν ένιωθα ότι μου ταίριαζε και για αυτό αποχώρησα.

Umano: Είσαστε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής σκηνής και αναγνωρίσιμη από τους περισσότερους. Παραμένετε όμως όλα αυτά τα χρόνια προσγειωμένη. Χωρίς μεγαλομανίες και χωρίς υπερβολές. Πώς το καταφέρατε αυτό;

Δικός μου στόχος δεν ήταν ποτέ να δοξαστώ μέσα από το τραγούδι. Δεν με ενδιαφέρει να πετύχω και να γίνω κάτι πολύ σπουδαίο, με την έννοια της δόξας και της φήμης. Δική μου επιθυμία είναι να μπορώ να κάνω πράγματα που μου αρέσουν, που τα σέβομαι και μέσα από αυτά να λυτρώνομαι συναισθηματικά και να θεραπεύομαι.

Έχω τακτοποιήσει έτσι τη ζωή μου, ώστε να μπορώ να ισορροπώ και να στέκομαι στην ουσία της ζωής, που τη βρίσκω μέσα σε πολύ απλές καταστάσεις…

Η μοναδική Δημήτρα Παπίου στο Umano

Umano: Ποιο τραγούδι ή τραγούδια σας, σας δημιουργούν συναισθηματική φόρτιση όταν τα ερμηνεύετε;

Εννοείται το Αυτή η νύχτα μένει, το Σίδερο και ατμό, η Μπλούζα του Σπάθα, Οι Δολοφόνοι του Χατζιδάκι είναι μερικά από τα τραγούδια που αγαπώ πάρα πολύ.

Umano: Από τις εμφανίσεις σας, υπάρχουν στιγμές που θυμάστε έντονα με το κοινό;

Συγκινήθηκα πολύ όταν μετά το τέλος μιας παράστασης ένας θεατής ανέβηκε να με δει στο καμαρίνι και μου είπε “σήμερα νιώθω ότι ερωτεύτηκα τη γυναίκα μου”… Κι ένα άλλο, μια γιαγιά ογδόντα ετών μου είπε: “Ακούγοντάς σε σήμερα αισθάνθηκα θηλυκό, γυναίκα!”.

Umano: Έχω την αίσθηση πως το να είσαι ερμηνευτής είναι πιο δύσκολο από το να είσαι τραγουδιστής. Ισχύει;

Αυτό είναι αλήθεια. Ας πούμε ότι “τραγουδιστής” είναι όποιος μπορεί να πει ένα τραγούδι σωστά, από άποψη τεχνικής.

Ερμηνευτής, όμως, είναι αυτός που εκφράζει την έμπνευση του δημιουργού. Εννοεί τον λόγο και δεν τον προσπερνάει αλλά τον σέβεται.

Κι αν πετάξει και κανένα φάλτσο δεν έγινε και τίποτα! Το σημαντικό είναι ακόμη και μέσα από αυτό, να εκφράζει την ουσία του τραγουδιού και το συναίσθημά του και να τα περνάει όλα αυτά και στον ακροατή.

Η μοναδική Δημήτρα Παπίου στο Umano

Umano: Στα τραγούδια που ερμηνεύετε δίνετε ιδιαίτερη βάση στους στίχους. Με βάση το στίχο επιλέγετε τα τραγούδια;

Αρχικά, ναι, με βάση το στίχο. Θέλω το κάθε τραγούδι να μου διηγείται μια ιστορία. Και αν η ιστορία αυτή με συγκινεί και μου δημιουργεί εικόνες, μπαίνω μέσα  σε αυτόν το βυθό.

Umano: Ας έρθουμε στη μουσική παράσταση Οι Γυναίκες Μέσα μου. Τι ακριβώς θα δούμε;

Με την παράσταση αυτή προσπάθησα να στήσω ένα παζλ.

Επέλεξα τραγούδια που το κάθε ένα από αυτά αφηγείται μια διαφορετική ιστορία και εκφράζει μια διαφορετική γυναικεία προσωπικότητα. Να καταφέρω να εξωτερικεύσω συναισθήματα που σχεδόν όλες οι γυναίκες νιώθουμε, αλλά πολλές φορές δεν έχουμε τα μέσα να τα φωνάξουμε, να τα βγάλουμε προς τα έξω.

Umano: Στην παράσταση ακούγονται και τα καινούρια τραγούδια από το νέο σας άλμπουμ που κυκλοφορεί σε συνεργασία με τον κο Μαχαιρίτσα. Πείτε μας δυο λόγια. Θα πρέπει να έχει διαφορετική αίσθηση η συνεργασία με έναν φίλο.

Ηταν ένα ταξίδι υπέροχο γιατί τον Λαυρέντη τον αγαπώ, κι εκείνος μου έδειξε όλη του την αγάπη και την πίστη μέσα από αυτήν τη δουλειά. Σήμερα καμαρώνω για το αποτέλεσμα αυτού του ταξιδιού και του χρωστάω ένα τεράστιο ευχαριστώ…

Umano: Τι σημαίνει λαϊκό και τι έντεχνο τραγούδι για εσάς; Υπάρχει διαχωρισμός;

Αυτοί είναι τίτλοι που δεν με αφορούν. Υπάρχουν καλά και κακά τραγούδια και για μένα σημασία έχουν τα καλά τραγούδια…

Umano: Τι σας φοβίζει περισσότερο και τι σας ηρεμεί;

Αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι η απώλεια ενός δικού μου ανθρώπου. Κι αυτό που με ηρεμεί είναι πάντα τα ίδια πρόσωπα, τα αγαπημένα.

Umano: Ευτυχία είναι…

Να χαίρεσαι την καθημερινότητά σου όσο μπορείς περισσότερο, ακόμη και μέσα από δυσκολίες. Έχει κι αυτό το ενδιαφέρον του…

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/afroditi-manou-h-agapimeni-tragoudistria-mias-allis-epoxis/ 
https://umano.gr/penny-baltatzi-i-politalanti-kallitexnis-me-tin-ksexoristi-foni/ 
https://umano.gr/o-latremenos-tsolias-apostolis-barbagiannis/
https://umano.gr/i-nea-tragoudopoios-magda-varoucha-sto-umano/
https://umano.gr/kai-i-empnefsi-exei-to-onoma-themis-karamouratidis/

Comments are closed.