Ο ποταμός Wharfe βρίσκεται στο Γιόρκσαϊρ και είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Αγγλίας. Το Bolton Strid, η θανάσιμη παγίδα του ποταμού Wharfe βρίσκεται στο  πέρασμα του ποταμού από το χωριό Bolton Abbey.

Από την Μαριλένα Βλάχου

Παγκόσμια τράπεζα σπόρων Σβάλμπαρντ στη Νορβηγία

Τιτικάκα: Η αρχαία λίμνη της νότιας Αμερικής

Πορτάρα: Η επιβλητική μαρμάρινη πύλη της Νάξου

Ο ποταμός Wharfe ξεκινά χωρίζοντας το δυτικό από το βόρειο Γιόρκσαϊρ. Η πηγή του βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Γιόρκσαϊρ Ντέιλς. Ο Wharfe διέρχεται από εννέα περιοχές πριν ενωθεί με τον ποταμό Ouse. Είναι εντυπωσιακό με πόση συχνότητα – από σημείο σε σημείο – αλλάζει ο χαρακτήρας του ποταμού.

Bolton Strid, η θανάσιμη παγίδα του ποταμού Wharfe
geograph-013296-by-John-Tomlinson-httpscreativecommons.orglicensesby-sa2.0
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Bolton Strid, η θανάσιμη παγίδα του ποταμού Wharfe

Αυτό που ονομάζουμε Bolton Strid είναι ένα σημείο στο οποίο ο Wharfe στενεύει υπερβολικά. Φτάνει μόλις τα εννέα μέτρα πλάτος ενώ παρακάτω αποκτά και πάλι 91 μέτρα σε πλάτος.

Στο σημείο που το ποτάμι στενεύει απότομα δημιουργούνται καταρράκτες οι οποίοι συνδέονται με ένα βαθύ υποβρύχιο ρεύμα. Εκεί ακριβώς είναι πολύ επικίνδυνα τα πράγματα γιατί και οι δύο όχθες του ποταμού είναι υποσκαμμένες και ιδιαίτερα επίφοβες.

Η πεζοπορία στις όχθες του Bolton Strid είναι εξαιρετικά δημοφιλής και η πρόσβαση γίνεται εύκολα από το Bolton Abbey. Δυστυχώς, πολλοί δεν αρκούνται σε μια απολαυστική βόλτα στο ποτάμι. Έχουν θελήσει να κολυμπήσουν στα νερά του, μη μπορώντας να υπολογίσουν την ορμή τους. Άλλοι πάλι προσπάθησαν να πηδήξουν από τη μια άκρη του ποταμού στην άλλη θεωρώντας το απλό, βλέποντας πόσο στενεύει.

Bolton Strid, η θανάσιμη παγίδα του ποταμού Wharfe
By Alethe [CC BY-SA 3.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0) or GFDL (httpwww.gnu.orgcopyleftfdl.html)], from Wikimedia Commons

Διάσημα ενεργά ηφαίστεια και οι εκρήξεις τους

Νέα Ζηλανδία: Στη χώρα των ξωτικών και των ηφαιστείων

Έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα στο Bolton Strid αρκετά από τα οποία ήταν – δυστυχώς – θανάσιμα.

Το μέρος στο συγκεκριμένο τμήμα του ποταμού είναι απίστευτα γραφικό. Κάτω από την επιφάνεια όμως πρόκειται για μία επικίνδυνη φυσική παγίδα. Η ροή του νερού αλλάζει προσανατολισμό. Αντί για οριζόντια γίνεται κατακόρυφη. Η ορμή δεν φαίνεται, σε παραπλανεί και πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να παγιδευτεί στο κενό.

Μύθοι και γεγονότα στο Bolton Strid

Οι τοπικοί μύθοι λένε πως από όσους τόλμησαν να βουτήξουν σε αυτά τα νερά κανείς δεν βγήκε ζωντανός. Θεωρείται σημείο που έχει 100% επικινδυνότητα. Σήμερα βέβαια υπάρχουν όλες οι κατάλληλες πινακίδες που επισημαίνουν τους κινδύνους.

Ένας από τους μύθους λέει πως θύμα του ποταμού ήταν το 1154 ο νεαρός Ουίλιαμ ντε Ρόμιλι. Η μητέρα του – λόγω της τραγικής απώλειάς της – δώρισε όλη την έκταση γύρω από το μαναστήρι Bolton Priory. Αυτός ο θρύλος αποθανατίστηκε και στο ποίημα The Force of Prayer του Ουίλιαμ Γουόρντγουορθ.

Bolton Strid, η θανάσιμη παγίδα του ποταμού Wharfe
By SG2012 [CC BY 2.0 (httpscreativecommons.orglicensesby2.0)], via Wikimedia Commons
Στα σύγχρονα γεγονότα τώρα, ένας 8χρονος πνίγηκε εκεί τον Μάρτιο του 2010. Το παιδί έπαιζε στην όχθη του ποταμού, παραπάτησε και έπεσε μέσα. Ενώ κάποιος κατάφερε να το αρπάξει από τη μπλούζα, το ρεύμα του ποταμού ήταν τόσο ισχυρό που κυριολεκτικά το κατάπιε. Από τότε η περιοχή φυλάσσεται συνεχώς από την αστυνομία.

Ένα ακόμα καταγεγραμμένο περιστατικό είναι αυτό της εξαφάνισης ενός ζευγαριού το 1998. Το ζευγάρι βρισκόταν στο μήνα του μέλιτος και είχε βγει για περίπατο στο ποτάμι. Κατά τη διάρκεια της βόλτας τους έπιασε βροχή. Κανείς δεν ξέρει τι απέγιναν. Όλοι θεωρούν ότι παρασύρθηκαν από τα νερά του ποταμού που φούσκωσαν.

Comments are closed.