Ένα συναρπαστικό ταξίδι στη μακρινή Νέα Ζηλανδία, στη χώρα των ξωτικών και των ηφαιστείων. Μία χώρα που σε μαγεύει από την πρώτη στιγμή.

Από τον Διονύση Μπαλτζή

Η Νέα Ζηλανδία είναι μία από τις πιο όμορφες χώρες που αξίζει να επισκεφτείτε. Τα λιβάδια με τα πρόβατα, τα ηφαίστεια και η θάλασσα αποτελούν ένα μαγικό συνδυασμό. Οι Νεοζηλανδοί είναι φιλόξενοι και αρκετά φιλικοί, ιδίως οι Μαορί, οι ιθαγενείς της χώρας.

Νέα Ζηλανδία: Στη χώρα των ξωτικών και των ηφαιστείων

Η Νέα Ζηλανδία διατηρεί την ομορφιά του φυσικού τοπίου.

Σπάνια θα βρείτε μέρος για καφέ ή φαγητό σε τοποθεσίες που θέλουν να τις κρατήσουν όσο πιο «καθαρές» γίνεται από την ανθρώπινη παρουσία. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η ύπαρξη σχολείου και σταθμού πρώτων βοηθειών ακόμα και σε μικρούς οικισμούς, δείχνοντας τον ισάξιο σεβασμό του κράτους απέναντι σε όλους τους πολίτες.

Η Νέα Ζηλανδία είναι μία χώρα που σε μαγεύει από την πρώτη στιγμή που θα προσγειωθείς σε αυτή. Κυριολεκτικά θα λέγαμε, καθώς ένα τεράστιο άγαλμα από την ταινία Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, μας υποδέχεται στο χώρο αφίξεων του Αεροδρομίου του Auckland.

Νέα Ζηλανδία: Στη χώρα των ξωτικών και των ηφαιστείων

Φτάνοντας στη Νέα Ζηλανδία, καλό θα ήταν να έχετε μία επιπλέον ημέρα την οποία θα χρησιμοποιήσετε για να ξεκουραστείτε καθώς το ταξίδι είναι μακρινό. Θα σας συμβουλεύαμε να μείνετε λίγο έξω από το κέντρο καθώς οι περιοχές είναι πιο όμορφες. Η συγκοινωνία – αν δεν έχετε όρεξη για περπάτημα – είναι υποδειγματική.

Η πρώτη στάση μας πραγματοποιήθηκε στη μεγαλύτερη και σημαντικότερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας – το Auckland – καθώς αποτελεί και τον οικονομικό της πυρήνα.

Νέα Ζηλανδία: Στη χώρα των ξωτικών και των ηφαιστείων

Βόλτα στο κέντρο, επίσκεψη στον πύργο για να δείτε τη θέα από ψηλά και φυσικά, βόλτα στην προκυμαία του Auckland με πλήθος επιλογών, καταστημάτων και αρκετό κόσμο όλες τις ώρες της ημέρας. Δυστυχώς, στο whale watching δε σταθήκαμε τυχεροί καθώς δεν εμφανίστηκε τίποτα τις τέσσερις ώρες που διήρκησε η περιήγηση. Αν δεν έχετε δει ποτέ φάλαινα στο φυσικό της περιβάλλον είναι μια εμπειρία που προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Τα ηφαίστεια που περιτριγυρίζουν το Auckland σας προσφέρουν ωραία θέα της πόλης και του κόλπου του Auckland.

Τέλος, επιβάλλεται μία επίσκεψη στο πολεμικό μουσείο του Auckland. Εκεί, εκτός των άλλων, θα δείτε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Ελλάδος – ιδίως της Κρήτης – που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.  

Νέα Ζηλανδία: Στη χώρα των ξωτικών και των ηφαιστείων

Επισκεφτήκαμε το χωριό Hobbiton που – είτε σας αρέσει η ταινία Χόμπιτ είτε όχι – πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε. Σε αυτό το χωριό η πραγματικότητα ξεπέρασε τη φαντασία.

Για τα σκηνικά της ταινίας Χόμπιτ κατασκευάστηκε ένα ολόκληρο χωριό – εξού και η ονομασία Hobbiton – και σε αυτό έγιναν τα γυρίσματά της.

Νέα Ζηλανδία: Στη χώρα των ξωτικών και των ηφαιστείων

Επόμενος σταθμός η Rotorua. Η πόλη όπου θα γνωρίσετε τη ζωή των Μαορί. Η Rotorua μπορεί να μην έχει πολλές επιλογές για έξοδο αλλά σας αποζημιώνει με το φυσικό τοπίο που την περιβάλλει. Αν σας έρθει μία περίεργη, άσχημη μυρωδιά μην παραξενευτείτε. Οι θερμοπίδακες είναι μόλις πέντε λεπτά από το κέντρο της πόλης και το θειάφι από τα έγκατα της γης υπάρχει παντού στην ατμόσφαιρα.

Η επίσκεψη στο παραδοσιακό χωριό Maori είναι κάτι που πρέπει να πραγματοποιήσετε.

Μπορεί να είναι αρκετά τουριστικό – δε θα βρείτε κάποιο χωριό όπου οι Μαορί ζουν αποκομμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία – αλλά αξίζει τον κόπο. Είναι εντυπωσιακό να δείτε πώς ζούσαν, να γνωρίσετε τις παραδόσεις τους, να δοκιμάσετε τα φαγητά τους – που φτιάχνονται μέσα σε στάχτη από το ηφαιστιογενές περιβάλλον – και φυσικά, να μάθετε πως χορεύεται ο πασίγνωστος χορός Χάκα.

Νέα Ζηλανδία: Στη χώρα των ξωτικών και των ηφαιστείων

Μετά απ’ αυτή τη φανταστική εμπειρία, κατευθυνόμαστε προς το νότο και τη λίμνη Taupo αλλά με στάση οπωσδήποτε στο Waimangu για να θαυμάσουμε τις λίμνες που σχηματίστηκαν πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια μέσα σε κρατήρες ηφαιστείων. Η γη εδώ ακόμα καίει και το θέαμα είναι καθηλωτικό. Το περπάτημα είναι εύκολο και αξίζει περισσότερο απ’ ότι να πάτε με το λεωφορείο που προσφέρει το πάρκο.

Η λίμνη Taupo είναι δημοφιλής προορισμός για όσους θέλουν να πάνε για σκι, mountain bike, πεζοπορία ή απλά να θαυμάσουν το Εθνικό πάρκο.

Το Εθνικό πάρκο περιλαμβάνει το βουνό στο οποίο σφυρηλατήθηκε το δαχτυλίδι από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και τη Mordor.

nea-zilandia-sti-xora-ton-ksotikon-kai-ton-ifaisteion-umano.gr-waimangu

Νέα Ζηλανδία: Στη χώρα των ξωτικών και των ηφαιστείων

Τελικός προορισμός στο Βόρειο Νησί, η πρωτεύουσα Wellington. Μας εντυπωσίασε το φανταστικό μουσείο με τα ομοιώματα στρατιωτών από τη μάχη της Καλλίπολης. Τα ομοιώματα είναι δωρεά του σκηνοθέτη του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, του Νεοζηλανδού Πήτερ Τζάκσον και κατασκευάστηκαν από την ίδια εταιρεία που κατασκεύασε και τα ομοιώματα στις ταινίες.

Μετά από ένα τρίωρο ταξίδι με καράβι μέσα στα στενά Cook με απίθανη θέα – αν είσαστε τυχεροί είναι πιθανό να δείτε μέχρι και όρκα – φτάνουμε στο Νότιο νησί. Πρώτη στάση το Nelson. Το Nelson είναι ο πρώτος οικισμός των Ευρωπαίων που πάτησαν πρώτοι το πόδι τους στη Νέα Ζηλανδία. Μια μικρή πόλη με μεγάλη παράδοση στη μπύρα. Μία βόλτα στην pub “The Free House” θα σας ευχαριστήσει για την ατμόσφαιρα και τις μπύρες της. Η επίσκεψη στα Εθνικά πάρκα Kahurangi και Nelson Lakes και, φυσικά, στην παραλία Wharariki θα σας αφήσει άναυδους. Η πρόσβαση προς την παραλία γίνεται μέσω μιας φάρμας και απαιτεί περίπου ένα μισάωρο περπάτημα, αλλά πραγματικά αξίζει.

Νέα Ζηλανδία: Στη χώρα των ξωτικών και των ηφαιστείων

Πριν το Christchurch, αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, κάντε μια στάση στην πόλη Kaikoura για να θαυμάσετε ένα γεωλογικό φαινόμενο.

Η Νέα Ζηλανδία είναι σεισμογενής χώρα. Ο σεισμός του 2016, μεγέθους 7.8 Ρίχτερ, μετακίνησε το νησί κατά δύο μέτρα και το σήκωσε κατά ένα μέτρο. Τα απομεινάρια αυτά μπορείτε να τα θαυμάσετε στην Kaikoura όπου ακόμα κάνουν έργα αποκατάστασης. Τα βράχια πριν δύο με τρία χρόνια ήταν στο βυθό της θάλασσας κι ακόμα φαίνεται η στρώση των οστρακοειδών πάνω σε αυτά. Πλέον, τα βράχια έχουν γίνει καταφύγιο για θαλάσσια θηλαστικά και πουλιά.

Νέα Ζηλανδία: Στη χώρα των ξωτικών και των ηφαιστείων

Η πόλη Christchurch δυστυχώς καταστράφηκε από το σεισμό του 2011 καθώς και ο καθεδρικός ναός που ήταν το στολίδι της. Παρ’ όλα αυτά, ο Βοτανικός κήπος και το κέντρο προσφέρονται για περπάτημα. Αξίζει μία στάση στη Bridge of Remembrance που είναι αφιερωμένη στους πεσόντες των Παγκοσμίων Πολέμων, με ειδική μνεία στην Κρήτη.

Επόμενος σταθμός δε θα μπορούσε να είναι άλλος από τις λίμνες Takapo και Pukaki. Από τις ωραιότερες περιοχές του πλανήτη!

Νέα Ζηλανδία: Στη χώρα των ξωτικών και των ηφαιστείων

Απολαύστε τα νερά που παίρνουν το χρώμα τους από το λιώσιμο των παγετώνων. Φτάστε μέχρι αυτούς τους παγετώνες, ανακαλύψτε μονοπάτια και διαδρομές με το αυτοκίνητο. Επισκεφθείτε το Mount Cook και «χαθείτε» στη μαγευτική θέα. Οι φωτογραφίες, δυστυχώς, δε μπορούν να αποτυπώσουν την πραγματικότητα.

Τελευταίος προορισμός, η πανέμορφη πόλη του Queenstown. Την πλησιάζουμε μέσα από μια απίστευτη διαδρομή καθώς η πόλη είναι περιτριγυρισμένη από βουνά.

Σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα μία επίσκεψη στη Fiordland και το Milford Sound. Συμβουλή μας είναι να κλείσετε την περιήγηση με το καραβάκι. Κάντε το γύρο της λίμνης Wakatipu και να φτάσετε μέχρι τον οικισμό Glenorchy.

Νέα Ζηλανδία: Στη χώρα των ξωτικών και των ηφαιστείων

Ανεβείτε με το τελεφερίκ και θαυμάστε το Queenstown από ψηλά, περπατήστε στο πάρκο δίπλα στη λίμνη και αν θέλετε να παίξετε γκολφ… μπορείτε να το κάνετε σε ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα γήπεδα στον κόσμο.

Η πόλη – αν και πολύ τουριστική – κρατάει το χρώμα της κι έχει αγκαλιάσει πλήρως το μοναδικό τοπίο γύρω της.  

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/matsou-pitsou-h-arxaia-mysthriodh-polh-ton-inkas-sto-perou/
https://umano.gr/to-mystiriodes-kai-apomonomeno-nisi-tou-pasxa/
https://umano.gr/siniko-teixos-tis-kinas-to-megalitero-oikodomima-ston-planiti/
https://umano.gr/azores-to-symplegma-ton-ennea-nision/

Comments are closed.