Η Τιτικάκα, η αρχαία λίμνη της νότιας Αμερικής, βρίσκεται μεταξύ του Περού και της Βολιβίας. Η λίμνη Τιτικάκα είναι μία από τις αρχαιότερες λίμνες του κόσμου.

Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη

Σινικό Τείχος της Κίνας το μεγαλύτερο οικοδόμημα στον πλανήτη

Μελισσάνη, η λίμνη των Νυμφών στην Κεφαλλονιά

Λίμνη Δόξα στο Φενεό της Ορεινής Κορινθίας

Υπήρξε ιερός τόπος για διάφορους αρχαίους πολιτισμούς και θεωρείται ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της νότιας Αμερικής. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο μοναδικό τοπίο της λίμνης αλλά και στα αρχαία ευρήματα διαφόρων πολιτισμών. Η λίμνη Τιτικάκα αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και της ιστορίας.

Η Τιτικάκα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της νότιας Αμερικής.

Τιτικάκα: Η αρχαία λίμνη της νότιας Αμερικής

Έχει υψόμετρο 3.812 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με επέκταση 8.562 χιλιόμετρα και βάθος, κατά μέσο όρο, μεταξύ 140 και 180 μέτρων. Το μεγαλύτερο εγγεγραμμένο βάθος φτάνει τα 280 μέτρα. Η λίμνη Τιτικάκα βρίσκεται στις Άνδεις, μεταξύ του Περού και της Βολιβίας. Στη Βολιβία η λίμνη είναι κοντά στην πόλη Λα Παζ, που με τη σειρά της είναι κοντά στην Κοπακαμπάνα. Στο Περού είναι κοντά στην πόλη του Πούνο, που κι αυτό με τη σειρά του είναι κοντά στο Κούσκο και στην αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Πέντε μεγάλα ποτάμια τροφοδοτούν τη λίμνη Τιτικάκα. Η λίμνη τροφοδοτείται επιπλέον και από είκοσι επτά παραποτάμους, που λιώνουν τους παγετώνες, καθώς και από το βρόχινο νερό. Έχει σαράντα ένα νησιά, πολλά από τα οποία είναι κατοικημένα.

Κανείς δε μπορεί να αποδώσει με ακρίβεια το όνομα της λίμνης Τιτικάκα.

Δεδομένων των διαφόρων ιθαγενών που ζούσαν κοντά στις περιοχές της λίμνης, πιθανότατα δεν υπήρχε ένα ενιαίο, κοινώς αποδεκτό όνομα. Υπάρχει μία θεωρία για το όνομα που είναι η επικρατέστερη. Η λίμνη Τιτικάκα είναι το όρος του πούμα. Κάποιες τοπικές κοινότητες πιστεύουν πως το σχήμα της λίμνης απεικονίζει το κυνήγι ενός κουνελιού από ένα πούμα. Το όνομα είναι μία υπενθύμιση των αιλουροειδών που έζησαν κοντά στην περιοχή εδώ και πολλούς αιώνες. Η αλήθεια είναι πως, αν γυρίσουμε το χάρτη της λίμνης ανάποδα, έχει το σχήμα ενός πούμα που μοιάζει να τρώει ένα λαγό. Επιπλέον, πολλά από τα σκάφη που βρίσκονται στη λίμνη έχουν για σήμα το πούμα.

Τιτικάκα: Η αρχαία λίμνη της νότιας Αμερικής

Τιτικάκα, η αρχαία λίμνη της νότιας Αμερικής

Τσιτσέν Ιτζά: Η αρχαία πόλη των Μάγιας

Οι Ίνκας πίστευαν πως οι δύο πρώτοι Ίνκας που εμφανίστηκαν στη Γη, βγήκαν από την αρχαία λίμνη Τιτικάκα και τους έστειλε ο πατέρας και δημιουργός τους, Ήλιος.

Οι πρώτοι οικισμοί γύρω από τη λίμνη Τιτικάκα χρονολογούνται γύρω στα 1500 π.Χ. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η περιοχή είχε καταληφθεί από τους προϊστορικούς χρόνους. Πολλοί πολιτισμοί έζησαν κατά μήκος των ακτών της, όπως οι Πουκαρά και οι Τιουανάκου.

Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη Τιτικάκα υπάρχουν περισσότερα από εκατόν ογδόντα ερείπια αρχαίων μνημείων που ανήκαν σε διάφορους πολιτισμούς.

Το 2000, μια διεθνής αρχαιολογική εκστρατεία ανακάλυψε έναν αρχαίο ναό βυθισμένο στα βάθη της λίμνης. Ο ναός υπολογίζεται ότι είναι μεταξύ 1.000 και 1.500 ετών. Οι αυτόχθονες πληθυσμοί που ονομάζονται Uros και εξακολουθούν να ζουν στη λίμνη, δημιούργησαν κυριολεκτικά αυτές τις καλαμωτές νησίδες από το μηδέν. Το βασικό τους υλικό είναι το τοτόρα, ένα είδος καλαμιού. Το ίδιο υλικό χρησιμοποιούν και στα σκάφη που πλέουν στη λίμνη.

Οι επισκέπτες έχουν μία πληθώρα επιλογών στη λίμνη Τιτικάκα.

Η πεζοπορία στα μονοπάτια κατά μήκος της ακτής είναι ένας καλός τρόπος για να δείτε τη λίμνη από διάφορες οπτικές γωνίες, με τα λευκά χιονισμένα βουνά στο βάθος. Μπορείτε επίσης να κάνετε καγιάκ ή θαλάσσιο ποδήλατο ή βόλτα με τα καραβάκια για να απολαύσετε μία πανοραμική θέα της λίμνης και να επισκεφτείτε και τα υπόλοιπα νησάκια. Για φαγητό, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι που το βγάζουν από τη λίμνη και το ψήνουν κατευθείαν στη σχάρα.

Πηγές: boliviatravelsite.com,machupicchu.org, en.wikipedia.org

Comments are closed.