Το μπαμπού και οι πολύτιμες χρήσεις του μέσα στην ιστορία, που κερδίζουν σημαντικό έδαφος και στη σύγχρονη εποχή.

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Είναι μεγάλη αλήθεια το γεγονός πως η δημοτικότητα του μπαμπού αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια άτομα χρησιμοποιούν καθημερινά το μπαμπού για διάφορους λόγους. Τα μπαμπού έχουν σημαντική οικονομική και πολιτιστική σημασία, κυρίως στην Ασία που χρησιμοποιούνται ως οικοδομικά υλικά, τροφή κ.α.

Τα μπαμπού είναι αειθαλή φυτά και ανήκουν στην υποοικογένεια Bambusoideae της οικογένειας Poaceae.

Το μπαμπού και οι πολύτιμες χρήσεις του

Η αρχική ονομασία του μπαμπού προέρχεται από τη μαλαισιανή λέξη μαμπού. Τη σημερινή του ονομασία την πήρε στα τέλη του 16ου αιώνα από τους Ολλανδούς. Τα μπαμπού αναπτύσσονται στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Αναπτύσσονται επίσης στη βόρεια Αυστραλία. Τα βρίσκουμε φυσικά και ως δευτερεύουσα βλάστηση σε αρκετά δάση.

Μερικά είδη μπαμπού είναι από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα φυτά στον κόσμο.

Ορισμένα είδη μπαμπού μπορούν να αναπτυχθούν 910 χιλιοστά μέσα σε μία περίοδο 24 ωρών, με ρυθμό περίπου 40 mm την ώρα. Ανάπτυξη, δηλαδή, περίπου 1 mm κάθε 90 δευτερόλεπτα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ειδών μπαμπού. Συγκεκριμένα, η υποοικογένεια Bambusoidaea αποτελείται τόσο από ξυλώδη όσο και από ποώδη μπαμπού με συνολικά 1.575 αναγνωρισμένα είδη.

Τα μπαμπού εκπέμπουν υψηλά επίπεδα οξυγόνου.

Το μπαμπού και οι πολύτιμες χρήσεις του

Το μπαμπού έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες σε πολλές εφαρμογές, από πηγή τροφής έως ένα δομικό υλικό. Θεωρείται από τα πιο ευπροσάρμοστα φυτά στον πλανήτη εξαιτίας μερικών ιδιοτήτων του. Ορισμένα είδη αντέχουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες και σε θερμοκρασίες πολύ κάτω από τους -20°C. Επίσης, είναι ανθεκτικά στα φυτοφάρμακα και βοηθούν στην αναδημιουργία του διαβρωμένου εδάφους. Είναι αντιμυκητιασικά, αντιβακτηριακά και απορροφούν την υψηλή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα.

Το μπαμπού και οι πολύτιμες χρήσεις του

Αυτό το εξαιρετικά χρήσιμο φυτό με τις πολλαπλές ιδιότητες αν και χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να «κερδίζει» έδαφος. Οι πολύτιμες χρήσεις του μπαμπού στη σύγχρονη ζωή είναι πολλαπλές και σε πολλές περιπτώσεις αντικαθιστά το πλαστικό, όπως π.χ. το καλαμάκι στον καφέ.

Τροφή

Τα μπαμπού χρησιμοποιούνται σε πολλά ασιατικά πιάτα. Διατίθενται σε σούπερ μάρκετ σε διάφορες μορφές, τόσο σε φρέσκες όσο και σε κονσερβοποιημένες εκδόσεις. Εκτός των άλλων, όμως, αποτελούν και το κύριο γεύμα των αρκούδων- πάντα.

Σκεύη κουζίνας

Το μπαμπού χρησιμοποιείται συχνά για μαγειρικά σκεύη. Είναι το υλικό για την κατασκευή των γνωστών τσοπστικς (σ.σ. κινέζικα ξυλάκια που αντικαθιστούν το πιρούνι). Στη σύγχρονη εποχή, μερικοί βλέπουν τα μαγειρικά σκεύη μπαμπού ως μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση.

Υφάσματα και Ρούχα

Μια άλλη από τις σημαντικές χρήσεις των μπαμπού είναι τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Οι κατασκευαστές διαμορφώνουν τις ίνες μπαμπού σε ύφασμα, νήματα και ρούχα. Είναι ένα δημοφιλές υλικό σε μπουτίκ και μεγάλα καταστήματα στον κόσμο της μόδας.

Δομικά υλικά και κατασκευές

Λόγω του συνδυασμού της αντοχής και του μικρού του βάρους, το μπαμπού είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα δομικά υλικά. Ιστορικά έως και σήμερα, είναι ένας σημαντικός πόρος για την κατασκευή γεφυρών, σπιτιών, δαπέδων, σκαφών, οροφών και άλλων κατασκευών. Η ελαστικότητά του είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιοχές που κινδυνεύουν από σεισμούς. Επίσης, είναι ανθεκτικό και στη φωτιά.

Διακόσμηση και έπιπλα

Πολλά διακοσμητικά αντικείμενα αλλά και έπιπλα είναι κατασκευασμένα από μπαμπού. Ανάλογα με τον κατασκευαστή, τα αντικείμενα από μπαμπού μπορεί να έχουν το τραχύ φινίρισμα του φυσικού μπαμπού που θυμίζει στους ανθρώπους τις τροπικές αποδράσεις ή το κομψό, λακαρισμένο φινίρισμα που δημιουργεί μια πιο μοντέρνα εικόνα.

Όπλα

Το μπαμπού έχει χρησιμοποιηθεί συχνά για την κατασκευή όπλων και εξακολουθεί να είναι ενσωματωμένο σε αρκετές ασιατικές πολεμικές τέχνες. Τα πρώτα όπλα στην Ασία με βάση την πυρίτιδα, κατασκευάστηκαν από μπαμπού. Έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τόξων, σπαθιών, βελών κ.τ.λ.

Μουσικά όργανα

Συχνά χρησιμοποιείται για την κατασκευή μουσικών οργάνων. Η ελαφριά, ανθεκτική ποιότητα του μπαμπού συνδυάζεται με τις μουσικές του δυνατότητες και δημιουργεί μερικούς από τους πιο όμορφους ήχους που έχουν ακουστεί ποτέ. Οι κοίλοι σωλήνες του κάνουν εξαιρετικά όργανα, είτε πρόκειται για φλάουτο είτε για τύμπανο, για αυτό και θεωρείται μία από τις καλύτερες βάσεις για όργανα.

* Τα γνωστά ως «τυχερά μπαμπού» που χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους – σύμφωνα με τις βάσεις του φενγκ σούι – στην πραγματικότητα δεν είναι μπαμπού. Ανήκουν στην κατηγορία Dracaena braunii, επίσης γνωστό ως Dracaena sanderiana.

Πηγές: earth.com,feng-shui.lovetoknow.com,wikihow.com,bamboogrove.com,bambooimport.com,en.wikipedia.org

Σχετικά άρθρα:

Φενγκ Σούι: Η αρχαία κινεζική τέχνη
Σπάνια λουλούδια εξαιρετικής ομορφιάς
Οι πιο όμορφοι κήποι σε ολόκληρο τον κόσμο
Είδη ζώων υπό την απειλή της εξαφάνισης

Comments are closed.