Σε πολλούς πολιτισμούς, η δημιουργία ενός κήπου θεωρείται ισάξια με τη δημιουργία ενός έργου τέχνης. Οι πιο όμορφοι κήποι σε ολόκληρο τον κόσμο είναι αποτέλεσμα ιδιαίτερης έμπνευσης και αγάπης για τη φύση που μας περιβάλλει.

Οι μαγευτικοί κήποι της Ιαπωνίας

Επτά από τα μεγαλύτερα πάρκα στον κόσμο

Σπάνια λουλούδια εξαιρετικής ομορφιάς

Οι πιο όμορφοι κήποι σε ολόκληρο τον κόσμο

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Κήποι του Chateau de Villandry – Γαλλία


Το Chateau de Villandry είναι μία τεράστια εξοχική κατοικία στη Γαλλία, η οποία απέκτησε τη φήμη της και έγινε ιδιαίτερα γνωστή για τους πανέμορφους κήπους της. Το σπίτι κατασκευάστηκε το 1532 και, αφού πέρασε από τα χέρια διαφόρων ιδιοκτητών, αγοράστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Ισπανό γιατρό και ερευνητή Joaquín Carvallo, στους απογόνους του οποίου ανήκει μέχρι σήμερα. Ο Carvallo, με προσοχή και σχολαστικότητα, έδωσε στους κήπους ξανά την ομορφιά που είχαν κατά την Αναγέννηση.

Οι κήποι αλλά και το σπίτι είναι ανοιχτό για επίσκεψη. Μπορείτε να θαυμάσετε διαφορετικών ειδών δημιουργίες όπως κήπους με ποικιλία από λουλούδια, με λαχανικά, με βότανα και τον εκπληκτικό κήπο του νερού.

Κήποι Κένσινγκτον – Αγγλία


Οι κήποι του Κένσινγκτον στο Λονδίνο ήταν κάποτε μέρος του Hyde Park. Πλέον, είναι ένα από τα οκτώ Royal Parks της πρωτεύουσας και καλύπτει μία έκταση 265 στρεμμάτων. Μία απέραντη έκταση γεμάτη πράσινο και πολύχρωμα λουλούδια που θα σας μαγέψουν.

Μέσα στον ίδιο χώρο θα βρείτε γκαλερί σύγχρονης τέχνης και αρχιτεκτονικής καθώς και μια παιδική χαρά γεμάτη πρωτότυπα παιχνίδια, εμπνευσμένα κυρίως από τον Πίτερ Παν.

The Butchart Gardens – Καναδάς


Οι εξαιρετικοί κήποι Butchart έχουν χαρακτηριστεί ως Εθνικός Ιστορικός Χώρος του Καναδά. Τη δημιουργία των κήπων οραματίστηκε η Jennie Butchart, η οποία ζούσε σ’ ένα σπίτι με ένα πρώην λατομείο ασβεστόλιθου για αυλή. Σιγά-σιγά, το πρώην λατομείο μεταμορφώθηκε στον σημερινό Βυθισμένο Κήπο. Με το πέρασμα των χρόνων οι κήποι επεκτάθηκαν και δημιουργήθηκαν ο Ιαπωνικός και ο Ιταλικός Κήπος και ο αρωματικός Κήπος με τα Τριαντάφυλλα.

Σήμερα, με την ξενάγησή σας στους κήπους θα δείτε πάνω από ένα εκατομμύριο λουλούδια και φυτά σε περισσότερες από 900 ποικιλίες καθώς και ένα χώρο ψυχαγωγίας για μικρά παιδιά.

Ο Κήπος του Μονέ – Γαλλία

Οι πιο όμορφοι κήποι σε ολόκληρο τον κόσμο
Ο κήπος που δημιούργησε ο σπουδαίος Γάλλος ζωγράφος Μονέ, βρίσκεται στην κοινότητα Giverny στη βόρεια Γαλλία. Είναι χωρισμένος σε δύο τμήματα τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται. Από τη μια μεριά βρίσκεται ο κήπος των λουλουδιών που ονομάζεται Clos Normand και από την άλλη ένας κήπος εμπνευσμένος από τους Ιαπωνικούς, γεμάτος δέντρα, φυτά και νερό.

Ο Μονέ δεν ήθελε συμμετρία στον κήπο του αλλά φυτά και λουλούδια που μεγάλωναν ελεύθερα. Εδώ θα συναντήσετε οπωροφόρα και διάφορα άλλα δέντρα, αναρριχόμενες τριανταφυλλιές, σπάνια βότανα, μπαμπού, ασιατικά wisterias κ.ά. Ο κήπος είναι ανοιχτός για το κοινό επτά μήνες το χρόνο και προσβάσιμος στα περισσότερα σημεία του.

Mirabell Gardens – Αυστρία

Οι πιο όμορφοι κήποι σε ολόκληρο τον κόσμο
Το πρώην παλάτι Mirabell και οι κήποι του, ανήκουν στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας από το 1866 και εδώ πλέον φιλοξενούνται διάφορες υπηρεσίες του δήμου. Θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco. Οι πανέμορφοι κήποι είναι φτιαγμένοι σε στυλ Μπαρόκ. Μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας θαυμάζοντας τον Κήπο των Νάνων, τον Κήπο με τα Τριαντάφυλλα, τον παλιό πορτοκαλεώνα που σήμερα λειτουργεί ως διακοσμητικό θερμοκήπιο.

Κήποι της Αλάμπρα – Ισπανία

Οι πιο όμορφοι κήποι σε ολόκληρο τον κόσμο
Η Αλάμπρα είναι ένα συγκρότημα παλατιών που βρίσκεται στη Γρανάδα της Ισπανίας. Δημιουργήθηκε την περίοδο που βασίλευαν στην Ανδαλουσία οι Μαυριτανοί, καθώς αυτό ήταν το παλάτι του μονάρχη. Αντίστοιχης μεγαλοπρέπειας είναι και οι κήποι της Αλάμπρα. Σήμερα, όλο το κατασκεύασμα ανήκει στο κράτος και λειτουργεί ως τουριστικό αξιοθέατο.

Οι κήποι είναι γεμάτοι πολύχρωμα λουλούδια, αρωματικά φυτά και δέντρα. Το νερό κυλάει παντού ανάμεσά τους και ήταν πολύ συμβολικό από την εποχή των Αράβων ακόμα, γιατί θεωρούσαν πως εξασφαλίζει την αφθονία της βλάστησης.

Βασιλικοί Βοτανικοί Κήποι – Αγγλία

Οι πιο όμορφοι κήποι σε ολόκληρο τον κόσμο
Οι κήποι αυτοί βρίσκονται στο Λονδίνο και καλύπτουν μία τοποθεσία 326 στρεμμάτων. Εδώ θα βρείτε μία συλλογή με πάνω από πενήντα χιλιάδες φυτά και βότανα. Περπατήστε στο τεράστιο θερμοκήπιο και ανακαλύψτε μερικά από τα πιο σπάνια και απειλούμενα είδη φυτών στον κόσμο. Επισκεφτείτε το Rock Garden, με την συλλογή άγριων φυτών από έξι ορεινές περιοχές του κόσμου.

Στο Princess of Wales Conservatory θα βρείτε μια εξαιρετική ποικιλία από δέντρα και φυτά ερήμων και τροπικών περιοχών. Τέλος, στον Κήπο του Αιόλου θα θαυμάσετε μερικά από τα πιο σπάνια λουλούδια του κόσμου όπως οι καμπανούλες, τα trilliums της Βόρειας Αμερικής και οι μπλε παπαρούνες των Ιμαλαΐων.

Keukenhof – Ολλανδία

Οι πιο όμορφοι κήποι σε ολόκληρο τον κόσμο
Keukenhof, οι πασίγνωστοι, εντυπωσιακοί κήποι με τις τουλίπες που βρίσκονται στην πόλη Lisse της νότιας Ολλανδίας. Πάνω από επτά εκατομμύρια βολβοί ανθίζουν κάθε άνοιξη, με συνολικά 800 ποικιλίες τουλίπας. Μέσα στο χώρο μπορείτε να θαυμάσετε τους περίτεχνους κήπους, διάφορες ανθοκομικές εκθέσεις και ευχάριστα events που διοργανώνονται κατά καιρούς, όπως η παρέλαση των λουλουδιών.

Για τα παιδιά, μέσα στο Keukenhof θα βρείτε παιδική χαρά, λαβύρινθο και ένα ξεκαρδιστικό κυνήγι θησαυρού. Οι κήποι είναι ανοιχτοί κάθε χρόνο από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα μέσα Μαΐου. Η καλύτερη εποχή να τους επισκεφτείτε είναι τον Απρίλη, αναλόγως καιρού.

Κήποι των Βερσαλλιών – Γαλλία


Το πρώην βασιλικό ανάκτορο και οι κήποι των Βερσαλλιών είναι παγκοσμίως γνωστά. Σήμερα, ο χώρος έχει περάσει στο κράτος, λειτουργεί ως μουσείο και έχει ανακηρυχθεί από την Unesco Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η δημιουργία των κήπων διήρκησε σαράντα χρόνια. Παρτέρια με λουλούδια, πορτοκαλεώνες, ελαιώνες, σιντριβάνια, αγάλματα και κανάλια με νερό κάνουν το θέαμα μοναδικό.

Εκπληκτικές δημιουργίες πρασίνου και πέργκολες, σπάνια εξωτικά δέντρα, γεφυράκια, τριανταφυλλιές, καστανιές και πολλά άλλα, καλύπτουν αυτή την απέραντη έκταση – 800 περίπου εκταρίων – που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και υποδέχεται πάνω από έξι εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Nong Nooch Τροπικός κήπος – Ταϊλάνδη

Οι πιο όμορφοι κήποι σε ολόκληρο τον κόσμο
Πρόκειται για έναν θαυμάσιο βοτανικό κήπο 500 περίπου στρεμμάτων που βρίσκεται στην πόλη Pattaya της Ταϊλάνδης. Έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους δέκα πιο όμορφους κήπους στον κόσμο. Ο χώρος ανήκει στην οικογένεια Nongnooch Tansacha, έχει έκταση εξακόσια περίπου στρέμματα και πλέον λειτουργεί ως ένα πλήρως εξοπλισμένο τουριστικό αξιοθέατο, αφού μέσα θα βρείτε μέχρι και καταλύματα και εστιατόρια.

Εδώ θα θαυμάσετε έναν υπέροχο τροπικό κήπο γεμάτο διαφόρων ειδών λουλούδια και φυτά, όλων των ειδών τα βότανα, εντυπωσιακούς κάκτους. Η περιοχή είναι χωρισμένη και διαμορφωμένη σε κήπους διαφόρων στυλ και εποχών όπως ο Γαλλικός κήπος, ο Ιταλικός κήπος, ο λόφος με τις πεταλούδες, ο κήπος των φλαμίνγκο κ.ά.

Πηγές: chateauvillandry.fr / royalparks.org.uk / butchartgardens.com / giverny.org / salzburg.info / visitgranada.net / kew.org / keukenhof.nl / chateauversailles.fr / nongnoochtropicalgarden.com

Comments are closed.