Το Φενγκ Σούι, η αρχαία κινεζική τέχνη, έχει ιστορία σχεδόν 3.500 χρόνων και είναι μία από τις πέντε τέχνες της Κινεζικής Μεταφυσικής.
Από την Αντιγόνη Στεφανίδου
Η αρχική ονομασία του ήταν Kan Yu και αναπτύχθηκε από τη δυναστεία των Χαν το 206 π.Χ. με 220 μ.Χ. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά με την ονομασία Φενγκ Σούι το 276 με 324 μ.Χ., στο βιβλίο της Ταφής (The Zangshu ή The Book of Burial) του ταοϊστή μύστη, Guo Pu. Φενγκ σημαίνει άνεμος και Σούι νερό. Στην κινεζική κουλτούρα, ο άνεμος και το νερό συνδέονται με την καλή υγεία, την τύχη και την ευημερία.
Η αρχαία τέχνη του Φενγκ Σούι αναπτύχθηκε από την παρατήρηση του ουρανού, της γης και τη μελέτη του περιβάλλοντος – βουνά και νερό – λαμβάνοντας υπόψη το σχήμα και την κατεύθυνσή τους. Σύμφωνα με τους νόμους του Φενγκ Σούι, ο τόπος που «προσελκύει» το νερό και «αιχμαλωτίζει» τον αέρα είναι καλότυχος και φέρνει ευημερία.
Οι Κινέζοι βλέπουν το Φενγκ Σούι ως φιλοσοφία της ζωής.
Το Φενγκ Σούι «γεννήθηκε» για πρώτη φορά από την ανάγκη των ανθρώπων για εντοπισμό ασφαλών κατοικιών. Έχοντας ως πυξίδα το στοιχείο του νερού, της γης και τα αστέρια στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν την επιβίωση. Δηλαδή έναν ευοίωνο χώρο όπου θα ευημερούσαν οι καλλιέργειες και θα εξασφάλιζε την επιβίωση των ζώων. Αναλυτικότερα, θα λέγαμε πως η αρχαία τέχνη του Φενγκ Σούι ήταν μία «άτυπη» μορφή αρχιτεκτονικής με όρους «αόρατων δυνάμεων» που δέσμευαν το σύμπαν, τη γη και τον άνθρωπο, με απώτερο στόχο να εξασφαλίσουν την καλή τύχη για τους κατοίκους ενός χώρου.
Παρ’ όλο που από την επιστημονική κοινότητα θεωρείται ψευδοεπιστήμη, το Φενγκ Σούι είχε και έχει αντίκτυπο στην αισθητική του εσωτερικού σχεδιασμού και στην αρχιτεκτονική διάταξη των χώρων διαβίωσης και εργασίας, τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική κουλτούρα. Χρησιμοποιήθηκε για την «σωστή» τοποθέτηση παλατιών, κυβερνητικών κτηρίων και άλλων δημοσίων μνημείων. Ακόμη και ολόκληρες πόλεις σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τις βασικές έννοιες του Φενγκ Σούι.

Οι αρχιτέκτονες των μεγάλων κινεζικών μνημείων, όπως η Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο ή το Σινικό Τείχος της Κίνας, εμπνεύστηκαν από τις αρχές του Φενγκ Σούι ώστε να δώσουν στις κατασκευές τους την αρμονική «πνοή» που απαιτείται για την ενσωμάτωσή τους στη φύση.
Το Φενγκ Σούι είναι μία από τις πέντε τέχνες της Κινεζικής Μεταφυσικής και προέρχεται από την κινεζική αστρονομία. Σχετίζεται με τις Ταοϊστικές Τέχνες, όπως και με την Κινεζική Παραδοσιακή Ιατρική ή τον βελονισμό.
Φενγκ Σούι: Η αρχαία κινεζική τέχνη που η φιλοσοφίας της στηρίζεται στην ενέργεια
Για την τέχνη του Φενγκ Σούι δεν είμαστε μόνο εμείς ως άνθρωποι ζωντανοί στον κόσμο που καταλαμβάνουμε. Όλα τα πράγματα γύρω μας είναι “ζωντανά” και περιβάλλονται από ενέργεια, γνωστή με την ονομασία Τσι. Το Τσι είναι η ενέργεια ή το άθροισμα των ενεργειακών κινήσεων που διέπουν το Σύμπαν. Όταν το Τσι μας εξαντληθεί ή μπλοκαριστεί, το φυσικό μας σώμα παραβιάζεται. Το ίδιο ισχύει και για τα εξωτερικά περιβάλλοντα, χώρους διαβίωσης ή εργασίας. Όταν το Τσι «μπλοκαριστεί», θα προκαλέσει συνέπειες άβολες σε ένα χώρο.
Για να εφαρμοστεί η φιλοσοφία του Φενγκ Σούι, πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο βασικές αρχές. Οι έννοιες του Γιν και του Γιανγκ καθώς και τα πέντε στοιχεία – Νερό, Γη, Φωτιά, Μέταλλο, Ξύλο – που εκφράζονται συχνά με χρώματα. Το Φενγκ Σούι επικεντρώνεται στα χρώματα, δηλαδή στο πόσο προσεκτικά επιλεγμένα πρέπει να είναι για να μπορούν να επηρεάσουν τη ροή ενέργειας σε ένα χώρο.
Τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση του Φενγκ Σούι είναι η πυξίδα και το Bagua, ο αρχαίος χάρτης των οκτώ θησαυρών της ζωής μας. Η πυξίδα του Φενγκ Σούι χρησιμοποιείται για να καθορίσει τον σωστό προσανατολισμό μας όταν χρησιμοποιούμε το χάρτη ενέργειας Bagua.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές σχολές του Φενγκ Σούι. Οι παραδοσιακές σχολές χρησιμοποιούν τη πυξίδα. Άλλες σχολές ενσωματώνουν και τις βουδιστικές διδασκαλίες στην πράξη. Υπάρχει επίσης και σύγχρονη σχολή που έχει προσαρμοστεί στον δυτικό τρόπο ζωής.
Πήγες: elementsandenergy.com, westernschooloffengshui.com, fengshuisociety.org.uk, chinatravel.com
Σχετικά άρθρα:
https://umano.gr/siniko-teixos-tis-kinas-to-megalitero-oikodomima-ston-planiti/
https://umano.gr/ta-pio-entyposiaka-sygxrona-glypta/
https://umano.gr/chichen-itza-i-arxaia-poli-ton-maya/
https://umano.gr/pagkosmia-trapeza-sporon-svalmparnt-sti-norvigia/
Comments are closed.