Ένα ταξίδι σε πόλεις που φαίνονται σα να είναι βγαλμένες μέσα από τη χρονομηχανή. Έχουν διατηρήσει την αρχιτεκτονική τους και την απαράμιλλη γοητεία τους.

Από την Κωνσταντίνα Παππά

Ένα ταξίδι σε πόλεις που φαίνονται σα να είναι βγαλμένες μέσα από τη χρονομηχανή. Οι περισσότεροι θα περιμέναν ένα ταξίδι σε πόλεις όπως στην Φλωρεντία, την πόλη της Αναγέννησης ή στην Μονμάρτρη, την αγαπημένη συνοικία των μποέμ ή στην πανέμορφη Βαρκελώνη. Όχι, αυτό το ταξίδι θα είναι διαφορετικό. Θα ταξιδέψουμε σε μεσαιωνικές πόλεις, σε πανέμορφες καστροπολιτείες.

Το επικίνδυνο μυστικό του ποταμού Wharfe

Το Χονγκ Κονγκ μέσα από δέκα φωτογραφίες

Νησί του Πάσχα: Το πιο απομονωμένο νησί στον κόσμο

Είναι γεγονός πως η Ευρώπη είναι γεμάτη από μέρη, πόλεις και χωριά, που θυμίζουν την επιβλητική αρχιτεκτονική του μεσαίωνα. Κάποιες από αυτές τις περιοχές κατάφεραν να διατηρήσουν σχεδόν αναλλοίωτη αυτή τη μεσαιωνική – αρχιτεκτονικά πάντα – γοητεία τους, παρά τις διάφορες αναταραχές και τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Ο κατάλογος είναι μεγάλος. Κατά γενική ομολογία όμως, αυτές είναι οι πιο όμορφες και καλά διατηρημένες ευρωπαϊκές καστροπολιτείες.

Ταξίδι σε πόλεις βγαλμένες από τη χρονομηχανή

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Σιένα – Ιταλία

Ταξίδι σε πόλεις βγαλμένες από τη χρονομηχανή - Σιένα

Η μαγευτική Σιένα είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Τοσκάνης, με μία μεσαιωνική ατμόσφαιρα που αιχμαλωτίζει κάθε επισκέπτη. Η καρδιά της πόλης είναι η Piazza del Campo, μία από τις μεγαλύτερες μεσαιωνικές πλατείες της Ευρώπης. Σε αυτή την πλατεία μπορείτε να θαυμάσετε και μερικά από τα πιο καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά αρχοντικά της ηπείρου.

Πέρα από τα αρχοντικά, εδώ θα δείτε και δύο εντυπωσιακά κτήρια, χαρακτηριστικά δείγματα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Το ένα είναι το Δημαρχείο (Palazzo Pubblico) που στεγάζει μερικές από τις καλύτερες μεσαιωνικές τοιχογραφίες στην Ευρώπη. Το άλλο είναι ο διάσημος καθεδρικός ναός της Σιένα (Duomo) που στο εσωτερικό του περιλαμβάνει έργα από δημιουργούς όπως ο Μιχαήλ Άγγελος και ο Ντονατέλο.

Άβιλα – Ισπανία

Ταξίδι σε πόλεις βγαλμένες από τη χρονομηχανή - Αβίλα

Σίγουρα μία από τις καλύτερες πόλεις στην Ισπανία για τους λάτρεις των διατηρητέων μεσαιωνικών οικισμών και των οχυρωμένων πόλεων. Στην Άβιλα θα δείτε ένα από τα πιο εντυπωσιακά μεσαιωνικά τείχη της Ευρώπης. Δημιουργήθηκε τον 11ο αιώνα, έχει εννέα τεράστιες πύλες και ογδόντα δύο ημικυκλικούς πύργους. Το πάχος του τείχους είναι τρία μέτρα, το ύψος του περίπου δώδεκα μέτρα και παραμένει άθικτο μέχρι σήμερα.

Καρκασόν – Γαλλία

Ταξίδι σε πόλεις βγαλμένες από τη χρονομηχανή - Καρκασόν

Πλησιάζοντας το Καρκασόν έχετε την αίσθηση πως μπαίνετε σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Μόλις περάσετε το μεγάλο τείχος, συνειδητοποιείτε πως μέσα από αυτό υπάρχει μία ολόκληρη κωμόπολη, πανέμορφη και γεμάτη ζωή. Το μεσαιωνικό τείχος του Καρκασόν είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και καλά διατηρημένα της Ευρώπης. Η κατασκευή του ξεκίνησε από τους Ρωμαίους και ολοκληρώθηκε από τους Βησιγότθους, οι οποίοι κατάφεραν να φτιάξουν ένα ισχυρά οχυρωμένο μεσαιωνικό χωριό.

Ντουμπρόβνικ – Κροατία

Ταξίδι σε πόλεις βγαλμένες από τη χρονομηχανή - Ντουμπρόβνικ

Το Ντουμπρόβνικ είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Κροατίας, το λεγόμενο «μαργαριτάρι της Αδριατικής». Αυτή η μεγαλοπρεπής, παραθαλάσσια μεσαιωνική πόλη – κάποιοι θα τη θυμάστε από το Game of Thrones, αφού εδώ ήταν το King’s Landing – δημιουργήθηκε τον 7ο αιώνα και το μότο της είναι «η ελευθερία δεν πωλείται ακόμα και για όλο το χρυσάφι του κόσμου». Η Παλιά Πόλη με την πλούσια αρχιτεκτονική είναι εντυπωσιακή και αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Εδιμβούργο – Σκωτία

Ταξίδι σε πόλεις βγαλμένες από τη χρονομηχανή - Εδιμβούργο

Το Εδιμβούργο διατηρεί τον τίτλο της πρωτεύουσας της Σκωτίας από τον 15ο αιώνα. Αυτή η ξεχωριστή πόλη αποτελείται από δύο μέρη. Την Παλιά Πόλη με το μεσαιωνικό φρούριο και την Νέα Πόλη που αναπτύχθηκε από τον 18ο αιώνα και μετά. Μία επίσκεψη στην Παλιά Πόλη θα σας χαρίσει εικόνες μοναδικές. Στενά λιθόστρωτα σοκάκια, μουσικοί του δρόμου που πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα με τους ήχους της γκάιντας, αρχοντικά σπίτια και εμπορικά κτήρια του 16ου και 17ου αιώνα.

Τσέστερ – Αγγλία

Ταξίδι σε πόλεις βγαλμένες από τη χρονομηχανή - Τσέστερ

Το Τσέστερ βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Αγγλίας Είναι μια ιδιαίτερη πόλη με ασπρόμαυρα σπίτια μισοκαλυμμένα με ξύλο, χαρακτηριστικό που θυμίζει πολλές γερμανικές πόλεις. Αρχικά, λόγω της προνομιακής του θέσης, είχε καθιερωθεί σαν αρχαίο ρωμαϊκό φυλάκιο. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μεγάλα τμήματα της πόλης γλίτωσαν από τους βομβαρδισμούς και έτσι το Τσέστερ διατηρεί τη μεσαιωνική γοητεία του μέχρι σήμερα. Το περπάτημα κατά μήκος των παλιών τειχών αλλά και μέσα από τις πολυάριθμες ανακαινισμένες πύλες της πόλης θα σας μείνει αξέχαστο.

Μονεμβασιά –  Ελλάδα

Ταξίδι σε πόλεις βγαλμένες από τη χρονομηχανή - Μονεμβασιά

Η Μονεμβασιά ενώνεται με τη ξηρά με μία στενή γέφυρα. Η πρώτη γέφυρα κατασκευάστηκε τον 7ο-8ο αιώνα και ήταν ξύλινη. Ο βράχος της Μονεμβασιάς έχει ύψος 300μ. και η περίμετρός του είναι 3.600μ. Εκτός της καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς, υπάρχουν διάσπαρτα στην περιοχή και άλλα σημαντικά μνημεία που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τους νεότερους. 

Ρότενμπουργκ – Γερμανία

Ταξίδι σε πόλεις βγαλμένες από τη χρονομηχανή - Ρότενμπουργκ

Το Ρότενμπουργκ είναι μια πολύ καλά διατηρημένη μεσαιωνική πόλη στη Βαυαρία της Γερμανίας. Το όνομά της σημαίνει «κόκκινο φρούριο». Η ιστορία της είναι πλούσια, αφού η περιοχή θεωρείται ότι κατοικήθηκε από τους Κέλτες πριν από τον 1ο αιώνα. Τα περισσότερα από τα αρχικά τείχη της πόλης παραμένουν ανέγγιχτα γύρω από αυτή. Η διαδρομή μέσα στην παλιά πόλη με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα στενά περάσματα, τις πύλες και τα χρωματιστά σπίτια με την ξύλινη επένδυση είναι μοναδική.

Comments are closed.