Το Χονγκ Κονγκ μέσα από δέκα φωτογραφίες που μας μεταφέρουν σε ένα από τα πιο σημαντικά οικονομικά κέντρα και εμπορικά λιμάνια του κόσμου.

Από την Κωνσταντίνα Παππά

Σινικό Τείχος της Κίνας το μεγαλύτερο οικοδόμημα στον πλανήτη

Η Σεβίλλη μέσα από δέκα φωτογραφίες

Νησί του Πάσχα: Το πιο απομονωμένο νησί στον κόσμο

Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κίνας. Αρχικά ήταν μία αραιοκατοικημένη περιοχή με μικρά γεωργικά χωριουδάκια και ψαροχώρια. Σήμερα είναι ένα από τα πιο σημαντικά οικονομικά κέντρα και εμπορικά λιμάνια του κόσμου.

Με 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, το Χονγκ Κονγκ είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στον κόσμο. Επίσης είναι ένα από τα τρία παγκόσμια ισχυρά οικονομικά κέντρα και μία από τις πιο ανεπτυγμένες πόλεις στον κόσμο.

Το Χονγκ Κονγκ ιδρύθηκε ως αποικία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας αφότου η Δυναστεία των Τσινγκ παραχώρησε το νησί στο τέλος του Πρώτου Πολέμου του Οπίου το 1841 και το 1842. Ολόκληρη η επικράτεια μεταφέρθηκε στην Κίνα το 1997. Ως μία από τις δύο ειδικές διοικητικές περιφέρειες της Κίνας (η άλλη είναι το Μακάο), το Χονγκ Κονγκ διατηρεί χωριστά συστήματα διακυβέρνησης από αυτά της ηπειρωτικής Κίνας σύμφωνα με την αρχή “μία χώρα, δύο συστήματα”.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Το Χονγκ Κονγκ μέσα από δέκα φωτογραφίες – Μία εξαιρετικά ανεπτυγμένη πόλη

Το Χονγκ Κονγκ μέσα από δέκα φωτογραφίες - Ουρανοξύστες

Η πόλη έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ουρανοξυστών από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο και οι κάτοικοί της έχουν μερικά από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής. Υπάρχει ένα εξαιρετικά ανεπτυγμένο δίκτυο μεταφορών με τα δημόσια μέσα μεταφοράς να ξεπερνούν το 90%.

Το Χονγκ Κονγκ μέσα από δέκα φωτογραφίες - Μέσα Μεταφοράς

Το Χονγκ Κονγκ κατατάσσεται στην 3η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Χρηματοοικονομικών Κέντρων.

Το νόμισμά του, το δολάριο του Χονγκ Κονγκ, είναι το όγδοο νόμισμα με τις περισσότερες συναλλαγές στον κόσμο. Επίσης, φιλοξενεί τον τρίτο υψηλότερο αριθμό δισεκατομμυριούχων από οποιαδήποτε πόλη στον κόσμο και το δεύτερο υψηλότερο αριθμό δισεκατομμυριούχων από οποιαδήποτε πόλη στην Ασία.

Το Χονγκ Κονγκ και ο τουρισμός

Το Χονγκ Κονγκ μέσα από δέκα φωτογραφίες - Ocean Park

Ο τουρισμός μαζί με το διεθνές εμπόριο και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είναι οι τρεις κύριες πηγές εσόδων για το Χονγκ Κονγκ.

Η τουριστική βιομηχανία του Χονγκ Κονγκ αναπτύχθηκε κυρίως στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Σημειώθηκε απότομη αύξηση των εγχώριων τουριστών από την ηπειρωτική Κίνα μετά την εισαγωγή του προγράμματος ατομικών επισκέψεων (IVS) το 2003.

Στο Χονγκ Κονγκ υπάρχουν και μια σειρά από εκδηλώσεις για να προσελκύσουν τους τουρίστες όπως η διεθνής κινεζική πρωτοχρονιά και η νυχτερινή παρέλαση, το Πρόγραμμα Ατομικής Επισκέψεως (IVS) κ.ά. Σύμφωνα με τις Αρχές, το Χονγκ Κονγκ είναι «η πρωτεύουσα των εκδηλώσεων της Ασίας».

Το άγαλμα του Βούδα στο Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ μέσα από δέκα φωτογραφίες - Ο μεγάλος Βούδας

Το άγαλμα του Βούδα ή αλλιώς «Ο Μεγάλος Βούδας» όπως ονομάζεται είναι ένα μεγάλο χάλκινο άγαλμα που ολοκληρώθηκε το 1993 και βρίσκεται στο Ngong Ping, στο νησί Lantau, στο Χονγκ Κονγκ. Έχει ύψος 34 μέτρα, ζυγίζει πάνω από 280 τόνους και κατασκευάστηκε από 202 μπρούτζινα κομμάτια. Εκτός από τα εξωτερικά εξαρτήματα, υπάρχει ένα ισχυρό πλαίσιο από χάλυβα στο εσωτερικό για να υποστηρίξει το βαρύ φορτίο.

Βρίσκεται κοντά στο μοναστήρι Po Lin και συμβολίζει την αρμονική σχέση ανθρώπου και φύσης, ανθρώπων και πίστης. Είναι ένα σημαντικό κέντρο του Βουδισμού στο Χονγκ Κονγκ, και είναι επίσης ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο.

Το φαγητό στο Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ μέσα από δέκα φωτογραφίες - Φαγητό

Το φαγητό στο Χονγκ Κονγκ βασίζεται κυρίως στην καντονέζικη κουζίνα, παρά την έκθεση της περιοχής σε ξένες επιρροές και τη διαφορετική καταγωγή των κατοίκων της. Βασική τροφή είναι το ρύζι και συνήθως σερβίρεται σκέτο ή συνοδευόμενο με άλλα πιάτα. Τα πουλερικά και τα θαλασσινά πωλούνται άφθονα σε αγορές. Υπάρχουν πέντε καθημερινά γεύματα: πρωινό, μεσημεριανό, απογευματινό τσάι, βραδινό και siu yeh. Φυσικά, στο Χονγκ Κονγκ υπάρχουν και εστιατόρια που σερβίρουν τοπικές εκδοχές του δυτικού φαγητού.

Το Χονγκ Κονγκ μέσα από δέκα φωτογραφίες - Ναός
Είσοδος ναού
Το Χονγκ Κονγκ μέσα από δέκα φωτογραφίες - Mong Kok
Mong Kok – Πολυσύχναστη γειτονιά φημισμένη για τους δρόμους και τα καταστήματα της

Το Χονγκ Κονγκ μέσα από δέκα φωτογραφίες - Πλοίο

Το Χονγκ Κονγκ μέσα από δέκα φωτογραφίες - Αυτοκινητόδρομος

Το Χονγκ Κονγκ μέσα από δέκα φωτογραφίες - Αγάλματα στο ναό του Βούδα
Αγάλματα στο Ναό του Βούδα

Πηγές: discoverhongkong.com, en.wikipedia.org

Comments are closed.