Η Μονμάρτρη ήταν και είναι η αγαπημένη συνοικία των μποέμ όλου του κόσμου. Μία από τις γνωστές και δοξασμένες συνοικίες του Παρισιού.

Από την Κωνσταντίνα Παππά

Εννέα εξαίρετα χωριά της γαλλικής επαρχίας

Αρλ: Η αγαπημένη πόλη του Βίνσεντ βαν Γκογκ

Το γραφικό Στρασβούργο της Γαλλίας

Η Μονμάρτρη στο Παρίσι είναι σίγουρα μία από τις πιο γοητευτικές συνοικίες. Χτισμένη σε ένα λόφο λίγο έξω από το κέντρο του Παρισιού, έγινε από πολύ νωρίς τόπος ελεύθερης έκφρασης και συνάντησης καλλιτεχνών. 

Η συνοικία μπορεί να έχει εξελιχθεί – αφού οι εποχές περνάνε – αλλά δεν έχει χάσει αυτή τη μοναδική μαγεία στην ατμόσφαιρα. Μία διάχυτη και ευπρόσδεκτη αίσθηση ελευθερίας από άκρη σε άκρη. Στους καλλιτέχνες του δρόμου που συναντάς σχεδόν παντού. Στα σημεία που υπήρχαν τα περίφημα καμπαρέ της εποχής. Στα κουκλίστικα καφέ με τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο. Στον φοιτητόκοσμο που δεν εγκαταλείπει ποτέ την Μονμάρτρη.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Μονμάρτρη, η αγαπημένη συνοικία των μποέμ

Μονμάρτρη: Η αγαπημένη συνοικία των μποέμ

Από την στιγμή που η Μονμάρτρη έγινε σύμβολο της διανόησης και αγαπημένη των μποέμ όλου του κόσμου, έγινε πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών. Όλοι θέλουν να περπατήσουν στα λιθόστρωτα σοκάκια που περπατούσε άλλοτε ο Ματίς, ο Βαν Γκογκ, ο Λωτρέκ, ο Πικάσο και πολλοί άλλοι, προσωπικότητες που άλλαξαν την τέχνη.

Αν βρεθείτε, λοιπόν, στο Παρίσι, μην αφήσετε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Κατευθυνθείτε βόρεια και ανηφορίστε προς τη Μονμάρτρη.

Μονμάρτρη: Η αγαπημένη συνοικία των μποέμ

Φτάνοντας, θα αισθανθείτε πως – παρ’ όλο τον αμέτρητο τουρισμό – μπήκατε για λίγο στο πνεύμα μιας άλλης εποχής, ανυπόμονης να προσφέρει και να δημιουργήσει. Αφεθείτε, απολαύστε τη βόλτα σας στα σοκάκια με τα δεκάδες, κάθε λογής, μαγαζάκια και θαυμάστε τα αξιοθέατά της.

Μονμάρτρη: Η αγαπημένη συνοικία των μποέμ

Αναπόσπαστο κομμάτι της περιήγησής σας επιβάλλεται να είναι η επίσκεψη στην περίφημη Βασιλική της Ιερής Καρδιάς (Basilique du Sacré-Cœur de Montmartre), που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου της Μονμάρτρης. Ο ναός προσελκύει εκατομμύρια τουριστών κάθε χρόνο. Η θέα από την κορυφή είναι εκπληκτική αφού μπορείτε να δείτε ολόκληρο το Παρίσι. Η αρχιτεκτονική του ναού είναι ένα αριστούργημα και ο τρούλος επιβλητικός. Αν σας προβληματίζει το περπάτημα, υπάρχει τελεφερίκ που ανεβαίνει το λόφο και σας αφήνει εκεί.

Μονμάρτρη, Παρίσι

Επισκεφτείτε το πασίγνωστο κτήριο Le Bateau-Lavoir, ανακατασκευασμένο – δυστυχώς – μετά την μεγάλη καταστροφή που υπέστη από πυρκαγιά το 1970. Το κτήριο απέκτησε τη φήμη του γιατί αποτελούσε τόπο διαμονής και συνάντησης εξαιρετικών καλλιτεχνών του 20ου αιώνα.

Σε κάποιους θα ακουστεί, ίσως, μακάβριο αλλά αξίζει να κάνετε μια βόλτα από το Κοιμητήριο της Μονμάρτρης. Βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των τουριστών της περιοχής, λόγω των διασήμων που βρίσκονται εκεί αλλά και της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής τάφων και αγαλμάτων.

Comments are closed.