Το Νησί του Πάσχα στην Πολυνησία είναι το πιο απομονωμένο νησί στον κόσμο. Είναι ένα από τα εκατοντάδες νησιά στο συγκεκριμένο σημείο του Ειρηνικού.

Από την Κωνσταντίνα Παππά

Μονμάρτρη: Η αγαπημένη συνοικία των μποέμ

Η μεσαιωνική Μπριζ του Βελγίου

Φούτζι: Το υψηλότερο βουνό της Ιαπωνίας

Το μυστηριώδες και απομονωμένο Νησί του Πάσχα βρίσκεται στην Πολυνησία. Είναι ένα από τα εκατοντάδες νησιά στο συγκεκριμένο σημείο του Ειρηνικού. Η κοντινότερη σ’ αυτό ακτή είναι χιλιόμετρα μακριά. Το συναρπαστικό με το Νησί του Πάσχα είναι το γεγονός πως υπάρχει γύρω του ένα ιστορικό κενό για αρκετούς αιώνες. Παρ’ όλες τις αρχαιολογικές έρευνες και τις ιστορικές μελέτες κανείς δεν έχει καταφέρει να το συμπληρώσει ακόμα.

Το Νησί του Πάσχα είναι το πιο απομονωμένο νησί στον κόσμο.

Νησί του Πάσχα: Το πιο απομονωμένο νησί στον κόσμο

Η τοπική ονομασία του νησιού είναι Ράπα Νούι. Το αποκαλούμε Νησί του Πάσχα εξαιτίας του Ολλανδού θαλασσοπόρου Γιάκομπ Ρόγκεβεν που το ανακάλυψε. Η ανακάλυψη έγινε το 1722 και εκείνη την περίοδο στην Ευρώπη γιορτάζανε το Πάσχα.

Όταν έφτασε εκεί ο Ρόγκεβεν το νησί είχε έναν μικρό αριθμό κατοίκων. Παρ’ όλα αυτά – και ενώ υπήρχαν δείγματα ανθρώπινης παρουσίας από το 500μ.Χ περίπου – κανείς δεν ξέρει τι μεσολάβησε μέχρι και την ανακάλυψή του. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την προέλευση των κατοίκων ή τη ζωή και τη δημιουργία του πολιτισμού τους αργότερα.

Το Νησί του Πάσχα θεωρείται επαρχία της Χιλής

Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει αν οι πρώτοι κάτοικοι στο Νησί του Πάσχα είχαν σχέση με φυλές της Νότιας Αμερικής ή με τους γειτονικούς κατοίκους του Ειρηνικού.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Το Νησί του Πάσχα θεωρείται επαρχία της Χιλής.

Οι θεωρίες για την εξαφάνιση – σχεδόν – του πληθυσμού και την επανεμφάνισή του αργότερα είναι πολλές. Άλλοι υποστηρίζουν πως ήταν αποτέλεσμα της ολοκληρωτικής αποψίλωσης των δασών τους. Κάποιοι πως προκλήθηκε από την πρώτη τους επαφή με τους ευρωπαίους. Ορισμένοι, από την άλλη, αποδίδουν την εξαφάνιση στους αρουραίους που αποβιβάστηκαν στο νησί από τις βάρκες των γειτονικών κατοίκων. Πάντως ούτε για αυτό έχουμε συγκεκριμένη απάντηση.

Το Νησί του Πάσχα και τα Μοάι.

Μοάι

Θαυμασμό προκαλούν οι τεράστιες πέτρινες ανθρώπινες κεφαλές που είναι τοποθετημένες σε διάφορα σημεία του νησιού. Στην τοπική διάλεκτο ονομάζονται Μοάι. Οι μορφές αυτές εικάζεται ότι απεικονίζουν αρχαίους θεούς των πρώτων κατοίκων του νησιού. Μερικές από τις κεφαλές φτάνουν σε ύψος τα δώδεκα μέτρα και ζυγίζουν πολλούς τόνους.

Είναι πλέον γνωστό πως τα υλικά από τα οποία φτιάχτηκαν τα Μοάι είναι ηφαιστειογενή. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα ηφαιστειογενές νησί. Με το πέρασμα των χρόνων αρχαιολογικές ανασκαφές αποκάλυψαν και την ύπαρξη σωμάτων για τα κεφάλια. Τα σώματα ήταν θαμμένα στο έδαφος. Οι διαστάσεις και το βάρος τους είναι το ίδιο με των κεφαλιών.

Είναι μυστήριο πως οι κάτοικοι κατάφεραν να τα συναρμολογήσουν. Δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα κάποιος εξοπλισμός που να το δικαιολογεί.

Τα Μοάι και οι χαραγμένες επιγραφές.
Τα Μοάι και οι χαραγμένες επιγραφές
By TravelingOtter (Petroglyphs – Easter Island) [CC BY 2.0 (httpscreativecommons.orglicensesby2.0)], via Wikimedia Commons
Πάνω στα Μοάι υπάρχουν χαραγμένες επιγραφές. Μέχρι σήμερα οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει να τις αποκρυπτογραφήσουν. Αναπάντητα ερωτήματα προκαλεί και το γεγονός πως τα Μοάι είναι έτσι τοποθετημένα ώστε να κοιτούν προς την ενδοχώρα και όχι τη θάλασσα.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί 887 Μοάι. Το πιο παλιό λέγεται πως φτιάχτηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. Το Εθνικό Πάρκο Ράπα Νούι, κοντά στο οποίο βρίσκονται τα περισσότερα Μοάι, έχει χαρακτηριστεί από την Unesco Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Σήμερα το Νησί του Πάσχα έχει περίπου 8.000 κατοίκους. Ζουν στην πλειοψηφία τους από τη γεωργία, αν και οι δυνατότητες της γης είναι περιορισμένες. Το μυστήριο βέβαια γύρω από το νησί, το έχει κάνει και ένα μέρος με μεγάλη προσέλευση τουριστών τα τελευταία χρόνια. Στο νησί υπάρχουν αρκετά καταλύματα διαμονής.

Comments are closed.