Η επιστροφή στην καθημερινότητά μας μετά από ένα ταξίδι προκαλεί θλίψη. Οι περισσότεροι αναρωτιόμαστε πώς να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη μετά τις διακοπές. Υπάρχουν απλοί τρόποι που θα μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε και να αισθανθούμε καλύτερα.

Από την Νικολέτα Πρεβενά

Η ξενοιασιά των διακοπών διακόπτεται απότομα με την επιστροφή στην καθημερινότητα και τα προβλήματα. Η μεταβατική περίοδος μετά το τέλος των διακοπών και κατά την επιστροφή στο αυστηρό καθημερινό πρόγραμμα είναι δύσκολη. Αισθανόμαστε ένα είδος μελαγχολίας με κάποια σημάδια «κατάθλιψης». Ίσως μία στενοχώρια, ένα αίσθημα κούρασης, μειωμένη όρεξη για δραστηριότητες, φόβο και, τις περισσότερες φορές, άγχος για το μέλλον και τον επερχόμενο χειμώνα.

Πως να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη μετά τις διακοπές

Αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για τους περισσότερους από εμάς. Αν δεν το προσέξουμε όμως μπορεί να οδηγήσει «στα άκρα». Καλό είναι να προλάβουμε την «κατάθλιψη» μετά τις διακοπές και να μην την αφήσουμε να επηρεάζει την ψυχολογία μας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θα σας προτείνουμε απλούς, καθημερινούς τρόπους που θα βοηθήσουν άμεσα στη δίωξη όλων των συμπτωμάτων μελαγχολίας.

Πώς να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη μετά τις διακοπές :

1. Αποφεύγουμε να κοιτάμε συνεχώς τις φωτογραφίες και τα βίντεο των διακοπών

Η συνεχής διαδικασία προβολής φωτογραφιών δε βοηθάει τη μνήμη να προχωρήσει παρακάτω.

2. Βάζουμε νέους στόχους

Για να ξεφύγουμε από την μελαγχολία ξεκινάμε να προγραμματίζουμε το επόμενό μας ταξίδι. Μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα νέο πρόγραμμα διατροφής ή εκγύμνασης. Να τηλεφωνήσουμε σε αγαπημένα πρόσωπα που είχαμε παραμελήσει. Να μετακομίσουμε σε ένα καινούριο σπίτι. Ή, γιατί όχι, να κάνουμε οικονομία και να αγοράσουμε το αυτοκίνητο που πάντα επιθυμούσαμε.

3. Τουρίστας στην πόλη μας

Ας μη χάσουμε την ξενοιασιά των διακοπών. Όσο δύσκολο και αν είναι το πρόγραμμά μας, αφιερώνουμε δύο ώρες την ημέρα για να γνωρίσουμε την πόλη μας όπως κάναμε και με τον τόπο διακοπών μας. Επισκεφτείτε κάποιο μουσείο, περπατήστε σε κάποιο πάρκο ή πλατεία, πιείτε καφέ σε μία χαριτωμένη καφετέρια, φάτε σε ένα καλό εστιατόριο.

4. Ψάχνουμε να βρούμε τι κάνει αβάσταχτη την καθημερινότητά μας και το αλλάζουμε

Αν, γυρίζοντας από τις διακοπές, παθαίνουμε κατάθλιψη πρέπει να κοιτάξουμε μήπως κάτι φταίει στη ζωή μας. Αν, για παράδειγμα, δουλεύουμε πολλές ώρες θα πρέπει να τις μειώσουμε. Σε περίπτωση που έχουμε “βάλει” κιλά και μας ενοχλούν, θα πρέπει να τα χάσουμε. Μας λείπει κάποιος φίλος στον οποίο έχουμε να μιλήσουμε καιρό; Του τηλεφωνούμε. Δε μας αρέσει η δουλειά μας; Ψάχνουμε να βρούμε καινούργια. Να θυμάστε πως πάντα υπάρχουν ευκαιρίες, σε κάθε τι.

5. Τολμάμε να κάνουμε πράγματα

Γιατί, αυτό το φθινόπωρο, να μην ξεκινήσουμε να μάθουμε μία δεύτερη ξένη γλώσσα; Να ακολουθήσουμε μαθήματα ζωγραφικής ή κεραμικής που πάντα επιθυμούσαμε; Ή να μάθουμε το περιβόητο αργεντίνικο τάνγκο. Μπορούμε να απευθυνθούμε στο δήμο μας και να μάθουμε για όλα τα νέα προγράμματα που έχει που στους περισσότερους δήμους είναι δωρεάν.

Πως να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη μετά τις διακοπές

6. Καταπολεμάμε την μοναξιά

Η κοινωνικότητα ως γνωστόν είναι ο χειρότερος εχθρός της κατάθλιψης. Καλούμε φίλους και γνωστούς στο σπίτι για να μοιραστούμε μαζί τους τις εμπειρίες μας. Φροντίζουμε να βγαίνουμε με τους φίλους μας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

7. Να γελάμε περισσότερο

Το γέλιο δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζουμε. Υπάρχει μέσα μας επομένως δε χρειάζεται να το ψάξουμε. Βλέπουμε παλιές αγαπημένες κωμωδίες που πάντα μας έκαναν να γελάμε. Ψάχνουμε για αστείες φωτογραφίες ή ανέκδοτα. Δίνουμε περισσότερο χώρο στη ζωή μας σε ανθρώπους που μας κάνουν να γελάμε.

8. Ανανεώνουμε το χώρο του σπιτιού μας

Ένας νέος, όμορφος χώρος πάντα μας ανανεώνει τη διάθεση. Ακόμα και χρήματα να μην έχουμε μπορούμε να αλλάξουμε τη διαρρύθμιση στο σπίτι μας και να ανανεώσουμε τα χρώματα.

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/apotoksinosi-meta-tis-imeres-ton-diakopon/ 
https://umano.gr/antipetopiste-ton-ponokefalo-fysika/ 
https://umano.gr/sigmount-froid-o-protos-epistimonaw-pou-ermineyse-ta-oneira/ 
https://umano.gr/i-glossa-tou-somatos-kai-ta-mystika-tis/

Comments are closed.