Όσο και αν πιστεύουμε πως είμαστε απόλυτα ικανοί να κρύβουμε ανασφάλειες και συναισθήματά μας, η γλώσσα του σώματος και τα μυστικά της αποκαλύπτουν τα πάντα. Αρκεί να γνωρίζετε πως οι κινήσεις μας έχουν πάντα τον πρώτο λόγο.

Από την Κωνσταντίνα Παππά

Το γέλιο κάνει καλό στην υγεία μας

Τι συμβολίζουν τα χρώματα που επιλέγουμε

Έξι απλές ασκήσεις για να καταπολεμήσουμε το άγχος

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η στάση του σώματός μας, οι κινήσεις των χεριών, ο τρόπος που στερεώνουμε το κεφάλι με τα χέρια μας σε διάφορες περιπτώσεις κ.ά., τα λένε όλα. Μαρτυρούν την ψυχολογική μας διάθεση. Αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και – πιστεύουμε – ότι μας βλέπουν οι άλλοι.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποκρυπτογραφήσουμε τον συνομιλητή μας. Γνωρίζοντας κάποια βασικά πράγματα σχετικά με τη γλώσσα του σώματος έχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε. Είναι αυτή που δηλώνει πολύ περισσότερα από όσα τολμάμε ή επιθυμούμε να εκφράσουμε με λέξεις. Πάμε λοιπόν να αναλύσουμε κάποιες βασικές αλήθειες που μαρτυρά η γλώσσα του σώματος.

 Η γλώσσα του σώματος και τα μυστικά της
Η γλώσσα του σώματος και τα μυστικά της με απλά λόγια

Όσον αφορά τις πιο προσωπικές σχέσεις, μπορείτε εύκολα να αποκρυπτογραφήσετε κάποια σημάδια που μαρτυρούν αν κάποιος ενδιαφέρεται για εσάς ή όχι. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το πώς στέκεται ο κορμός την ώρα της συνομιλίας με τον απέναντί μας. Αν κάποιος σκύβει προς το μέρος σας δείχνει ενδιαφέρον για το πρόσωπό σας και αυτά που λέτε. Όμως αν πλησιάζει υπερβολικά κοντά δείχνει άνθρωπο ασεβή και θρασύ. Εάν κάθεται εντελώς ευθυτενής, διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το πρόσωπο και τα λεγόμενά σας. Επίσης, αν γέρνει πίσω στην καρέκλα του, κατά πάσα πιθανότητα πλήττει.

Επιπλέον, εάν τα χέρια του συνομιλητή σας είναι σταυρωμένα μπροστά στο στήθος ή αγκαλιάζουν το σώμα του, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα κλειστό και καχύποπτο χαρακτήρα. Σε πολλές περιπτώσεις δείχνει μια αμυντική στάση. Ή ακόμα έναν άνθρωπο που ετοιμάζεται για επίθεση. Εάν είναι χαλαρά ριγμένα στο πλάι ή τα χρησιμοποιεί για να τονίσει τα λεγόμενά του, πρόκειται για έναν χαρακτήρα πολύ εξωστρεφή. Είναι δυναμικός, επικοινωνιακός και θέλει να σας τραβήξει το ενδιαφέρον.

Η γλώσσα του σώματος και τα μυστικά της
Εφόσον το κεφάλι του συνομιλητή σας γέρνει στο πλάι την ώρα που μιλάτε, υποδηλώνει άτομο που ενδιαφέρεται να σας ακούσει και είναι πολύ προσηλωμένος στα λόγια σας. Αν σας κοιτάζει απευθείας στα μάτια, είναι απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτά που του λέτε και ειλικρινής σαν άνθρωπος. Σε περίπτωση που κοιτάζει στα πλάγια, σκέφτεται σοβαρά την κατάστασή σας αλλά «ζυγίζει» τα λόγια του. Αν, πάλι, κοιτάζει προς τα πάνω, κατά πάσα περίπτωση αδιαφορεί για το άτομο που έχει απέναντί του. Η σκέψη του γυρίζει αλλού.

Επίσης…

Αν είτε εσείς είτε ο συνομιλητής σας χαϊδεύετε τα μαλλιά σας, πιάνετε το πρόσωπό σας, τρίβετε τα μάτια σας κλπ., είναι ολοφάνερη η αμηχανία σας. Επιπλέον, προσπαθείτε να αποφύγετε μία κατάσταση. Μπορεί φυσικά να δηλώνει ανία και αδιαφορία για το πρόσωπο που έχετε απέναντί σας.

Η γλώσσα του σώματος και τα μυστικά της
Όταν περπατάμε καμπουριασμένοι, πέρα από εξαιρετική κούραση, δηλώνει και άνθρωπο ανασφαλή και απογοητευμένο. Όταν η χειραψία σας είναι αδύναμη, ο συνομιλητής σας λαμβάνει μηνύματα δειλίας και υποταγής. Αν αντιθέτως είναι υπερβολικά ισχυρή, δείχνει άνθρωπο που προσπαθεί να επιβληθεί.

Αυτές είναι κάποιες βασικές αναλύσεις για τη γλώσσα του σώματος. Αυτό δε σημαίνει πως είμαστε σε θέση να σκεφτόμαστε κάθε φορά την παραμικρή μας κίνηση. Πώς θα μπορούσαμε άλλωστε; Το ωραίο είναι να έχουμε – φυσικά – το νου μας αλλά, κυρίως, να μαθαίνουμε και να ανακαλύπτουμε σιγά σιγά τους ανθρώπους που έχουμε απέναντί μας. Αυτή είναι και η μαγεία!

Comments are closed.