Ποιοι ήταν οι πραγματικοί Peaky Blinders; Ήταν υπαρκτά πρόσωπα οι χαρακτήρες τους οποίους παρουσιάζει η ομώνυμη σειρά του BBC που σημειώνει μεγάλη επιτυχία;

Από την Μαριλένα Βλάχου

Itziar Ituño: Η Ρακέλ του Casa de Papel στο Umano

Ηθοποιοί που ξεχώρισαν ως Ηρακλής Πουαρό

Η Ζώνη του Λυκόφωτος: Η θρυλική αμερικανική σειρά

Η επιτυχημένη σειρά του Στίβεν Νάιτ, Peaky Blinders, προβλήθηκε πρώτη φορά στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, τον Σεπτέμβριο του 2013. Οι Peaky Blinders απέσπασαν τις θερμότερες κριτικές για τη δραματουργία, τα σκηνικά, την κινηματογράφηση, τις εξαιρετικές ερμηνείες αλλά και την προσεκτικά επιλεγμένη μουσική.

Οι Peaky Blinders είχαν την θερμότερη υποδοχή από κοινό και κριτικούς.

Ποιοι ήταν οι πραγματικοί Peaky Blinders

Η σειρά αρχίζει να ξετυλίγει την ιστορία μίας γκανγκστερικής συμμορίας με την ονομασία Peaky Blinders. Παράλληλα, γνωρίζουμε τη ζωή των μελών της οικογένειας Σέλμπι, που αποτελούν τη βασική δομή των Peaky Blinders. Η αρχικά μικρή συμμορία που δρούσε στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας κυρίως μετά το 1910, κατάφερε να γίνει μία από τις μεγαλύτερες και πιο υπολογίσιμες. Με διασυνδέσεις στην αστυνομία, τους πολιτικούς και τον υπόκοσμο, η οικογένεια Σέλμπι εξοντώνει αδίστακτα τους εχθρούς της και πραγματοποιεί τους στόχους της.

Το σενάριο του Στίβεν Νάιτ περιγράφει με γλαφυρότητα και σκληρό τρόπο τη ζωή του υποκόσμου. Έναν κύκλο συμφερόντων που ξεκινάει από τον υπόκοσμο και φτάνει μέχρι πολιτικούς, ιερωμένους, αριστοκράτες, στρατιωτικούς και βασιλιάδες. Οι ιστορικοί έχουν διαιρεθεί σχετικά με το κατά πόσο οι χαρακτήρες και τα γεγονότα που περιγράφονται στη σειρά είναι σωστά χρονολογικά. Κάποιοι αμφισβητούν ξεκάθαρα την ιστορική χρονική ακρίβεια των Peaky Blinders την περίοδο που εκτυλίσσεται το σήριαλ.

Ποιοι ήταν οι πραγματικοί Peaky Blinders; Υπήρξαν ή είναι αποκύημα της φαντασίας του δημιουργού;

Ποιοι ήταν οι πραγματικοί Peaky Blinders
φωτο: West Midlands Police [CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa2.0)]
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Όταν ο δημιουργός των Peaky Blinders, Στίβεν Νάιτ, ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Graeme Brown της Birmingham Mail αν η οικογένεια Σέλμπι ήταν πραγματικά πρόσωπα, απάντησε: «Παρ΄όλο που κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχαν οι Peaky Blinders μετά το 1910, οι θείοι του πατέρα μου ήταν Σέλντονς. Οι Σέλντονς ήταν μπουκμέικερς και οι θείοι του πατέρα μου αλλά και όλος ο κόσμος, τους γνώριζε ως Peaky Blinders. Όλοι τους φώναζαν έτσι».

Η σειρά Peaky Blinders είναι μία ιστορία μυθοπλασίας για τον υπόκοσμο στο Μπέρμιγχαμ. Βασίζεται στην πραγματική ύπαρξη μιας συμμορίας, γνωστής και ως Peaky Blinders, που δρούσε εκεί κυρίως στα τέλη του 19ου αιώνα, σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία της αστυνομίας του Μίντλαντ.

Η δημιουργία της συμμορίας και άλλων παρόμοιων με αυτή, προέκυψε από τις κακές συνθήκες διαβίωσης και τις οικονομικές δυσκολίες που κυριαρχούσαν στη βιομηχανική Αγγλία κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού. Η φτώχεια ήταν μια βασική αιτία για το σχηματισμό συμμοριών από νεαρά αγόρια.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1890, οι συμμορίες αποτελούνταν από νεαρούς άνδρες, ηλικίας 12 έως 30 ετών. Η πιο βίαιη από αυτές τις συμμορίες της «νεολαίας των δρόμων», θεωρούνταν μία ομάδα γνωστή ως “Peaky Blinders“. Η συμμορία είχε έδρα το Μπέρμιγχαμ και φαίνεται να έδρασε από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και το 1910.

Οι πραγματικοί Peaky Blinders

Ποιοι ήταν οι πραγματικοί Peaky Blinders
φωτο: Mike-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby-sa2.0

Η πρώτη αναφορά στους Peaky Blinders έγινε στην εφημερίδα Birmingham Mail στις 24 Μαρτίου 1890, όπου περιγράφεται μία βίαιη επίθεση σε έναν άνθρωπο από μια ομάδα γνωστή ως «Peaky Blinders». Γενικότερα, εκείνα τα χρόνια άρχισαν οι πρώτες αναφορές σχετικά με τις διάφορες δραστηριότητες της συμμορίας. Τα μέλη της είχαν κερδίσει τη φήμη τους για βιαιότητες στον κόσμο του εγκλήματος. Ήταν πρόθυμα να καταγράφουν τις δραστηριότητές τους και στις εφημερίδες της περιοχής.

Σύμφωνα με τα αρχεία της αστυνομίας του Μίντλαντ, μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα της συμμορίας ήταν οι David Taylor, Earnest Haynes, Harry Fowles, Stephen McNickle, Henry Lightfoot… Επίσημος αρχηγός τους φέρεται να ήταν ο Thomas Gilbert, γνωστός και ως Kevin Mooney.

Η κυριαρχία τους προήλθε από την εξουδετέρωση των αντιπάλων τους.

Συγκρούστηκαν με αντίπαλες συμμορίες για την κυριαρχία του Μπέρμιγχαμ αλλά και των γύρω περιοχών, και κέρδισαν. Οι Peaky Blinders γρήγορα απέκτησαν δύναμη, χρήματα και εξουσία. Μερικές από τις βασικές τους δραστηριότητες ήταν: ληστείες, «προστασία», εκβιασμοί, παράνομη στοιχηματική δραστηριότητα… Η επέκτασή τους, ιδιαίτερα στις ιπποδρομίες, τράβηξε την προσοχή των αντιπάλων τους και ιδιαίτερα μίας μεγαλύτερης συμμορίας, γνωστής ως Birmingham Boys.

Οι Birmingham Boys ήταν η συμμορία που νίκησε και διέλυσε τους Peaky Blinders.

Οι Peaky Blinders φαίνεται πως είχαν τον έλεγχο για περίπου είκοσι χρόνια, από το 1890 μέχρι και το 1910. Το όνομά τους όμως χρησιμοποιήθηκε και αργότερα από άλλες συμμορίες. Μετά την επίσημη διάλυσή τους από τους Birmingham Boys με επικεφαλής τον Billy Kimber, οι οικογένειες των Peaky Blinders απομακρύνθηκαν από το κέντρο του Μπέρμιγχαμ προς την ύπαιθρο. Στους Birmingham Boys προστίθενται και άλλες μεγάλες συμμορίες, αναλαμβάνοντας τον πολιτικό και πολιτιστικό έλεγχο της περιοχής μέχρι το 1930.

Τραγούδια βασισμένα σε τραγικές αληθινές ιστορίες – Μέρος Πρώτο

Γιατί έχεις ντραπεί περισσότερο στη ζωή σου; – Η ιστορία του Σπύρου

Το τραγικό τέλος του ηθοποιού Μπράντον Λι

Οι ρίζες του ονόματος Peaky Blinders

φωτο: By West Midlands Police – Site Daily Mail, Public Domain, httpscommons.wikimedia.orgwindex.phpcurid=29138723_Thomas_Gilbert

Σύμφωνα με τη σειρά, οι Peaky Blinders πήραν το όνομά τους από τα ξυράφια που έκρυβαν στα καπέλα τους. Τα χρησιμοποιούσαν για να αφήνουν το στίγμα τους στους αντιπάλους τους. Σύμφωνα με τον ιστορικό, πρόεδρο της Κοινοτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και συγγραφέα του βιβλίου “The Real Peaky Blinders” (σ.σ. Οι αληθινοί Peaky Blinders), Καρλ Τσιν, η θεωρία για τα ξυραφάκια δεν ευσταθεί καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να την υποστηρίζουν.

Σε συνέντευξή του στην Birmingham Mail, ο Καρλ Τσιν μεταξύ άλλων αναφέρει «Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να κοιτάξουμε πίσω από τη μυθοποιημένη εκδοχή της ιστορίας. Δεν υπήρξε πραγματικός Τόμι Σέλμπι και οι Peaky Blinders έδρασαν τη δεκαετία του 1890. Όσο για τις ξυριστικές λεπίδες… Ήταν εκείνα τα χρόνια ένα στοιχείο πολυτελείας, για να έχει χρησιμοποιηθεί από τους Peaky Blinders. Θεωρώ πως ήταν μία ιδέα βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τζον Ντάγκλας, A Walk Down Summer Lane».

Στα λόγια του Καρλ Τσιν έρχεται να προστεθεί το εξής γεγονός: Η εταιρεία Gillette εισήγαγε το πρώτο αντικαταστάσιμο σύστημα ξυριστικής μηχανής το 1903 στην Αμερική, και μέχρι το 1908 είχε ανοίξει το πρώτο εργοστάσιο κατασκευής τους στη Μεγάλη Βρετανία. Κάτι που επιβεβαιώνει πως η συμμορία δε θα μπορούσε να κρύβει ξυραφάκια στα καπέλα της το 1890 αλλά ούτε και στις αρχές του 1900.

Ο ιστορικός και διευθυντής του Αστυνομικού Μουσείου του West Midlands, Ντέιβιντ Κρος, κατέχει τη μεγαλύτερη συλλογή φωτογραφιών κρατουμένων στη χώρα. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Τσιν, στη συλλογή του περιέχονται και έγγραφα του δικαστηρίου που τεκμηριώνουν τη θεωρία πως οι Peaky Blinders έκρυβαν ξυραφάκια στα καπέλα τους.

Μία άλλη θεωρία για την ονομασία

Κάποιοι άλλοι ιστορικοί εικάζουν πως το όνομα προέρχεται από την τοπική αργκό της περιοχής. Εκείνη την εποχή χρησιμοποιούσαν το «blinder» ως περιγραφή για κάποιον που ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακός στην εμφάνιση. Αυτή ήταν και η βασική διαφορά των Peaky Blinders από άλλες συμμορίες. Είχαν ένα συγκεκριμένο στυλ εμφανισιακά και ένα αυστηρά οργανωμένο σύστημα ιεραρχίας.  

Τα μέλη των Peaky Blinders διατηρούσαν αυστηρά ένα ξεχωριστό «στοιχείο».

Το «στοιχείο» αυτό περιλάμβανε το καλό και προσεγμένο ντύσιμο. Χρησιμοποιούσαν κυρίως σακάκια, μεταξωτά κασκόλ, δερμάτινες μπότες κ.ά. Αυτό το διαφορετικό ύφος ήταν αποτελεσματικό από πολλές απόψεις. Μία από αυτές ήταν ότι τους έκανε να ξεχωρίζουν από άλλους γκάνγκστερ. Τα ρούχα τους «έδειχναν» δύναμη, κομψότητα και ενδεχόμενο πλούτο. Το συγκεκριμένο στυλ επεκτάθηκε σε όλα τα μέλη της οικογένειας της συμμορίας, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων και των φίλων.

Από όπου και αν προέρχεται το όνομά τους, θα «κολλήσει» και θα χρησιμοποιηθεί μεταγενέστερα από άλλες συμμορίες, πολύ καιρό μετά την κατάρρευση των Peaky Blinders.

Δείτε το trailer της σειράς Peaky Blinders.

Κεντρική φωτογραφία:Terry Kearney-flickr-httpscreativecommons.orgpublicdomainzero1.0, Πήγες:History West Midlands:Story of real Peaky Blinders, birminghammail.co.uk, historic-uk.com, peakytours.com, digitalspy.com, telegraph.co.uk, metro.co.uk, bbc.com, en.wikipedia.org

Comments are closed.