Η θρυλική αμερικανική σειρά Η Ζώνη του Λυκόφωτος, άφησε εποχή την περίοδο της προβολής της και εξέλιξε τις ταινίες και σειρές επιστημονικής φαντασίας.

Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη

Πολίτης Κέιν: Το κινηματογραφικό αριστούργημα του Όρσον Γουέλς

Τα Φαντάσματα του Άγγλου συγγραφέα Μ.Ρ. Τζαίημς

Ιστορίες μυστηρίου και ανεξήγητων φαινομένων – Ά Μέρος

Η Ζώνη του Λυκόφωτος (σ.σ. The Twilight Zone) ήταν μία πρωτότυπη αμερικανική σειρά επιστημονικής φαντασίας. Προβλήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS από το 1959 έως το 1964, σε πέντε σεζόν.

Κάθε επεισόδιο της σειράς παρουσίαζε μία αυτοτελή ιστορία στην οποία οι χαρακτήρες βρίσκονταν αντιμέτωποι με μία σειρά από ενοχλητικά ή ασυνήθιστα γεγονότα. Μια εμπειρία που προερχόταν – όπως περιέγραφε ο δημιουργός της σειράς Ροντ Σέρλινγκ – από τη ζώνη του λυκόφωτος. Τα επεισόδια είχαν στην πλειοψηφία τους ένα καλοδουλεμένο φινάλε καθώς και ένα ηθικό δίδαγμα.

Τα επεισόδια της σειράς ήταν μία μίξη διαφόρων ειδών όπως αγωνίας, τρόμου, ψυχολογικού θρίλερ και φυσικά, επιστημονικής φαντασίας.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Η Ζώνη του Λυκόφωτος σημείωσε μεγάλη επιτυχία και τράβηξε το ενδιαφέρον του αμερικανικού κοινού. Από τότε μέχρι σήμερα έχει εμπνεύσει μεταγενέστερες ταινίες, σειρές, μουσικές δημιουργίες, βιβλία, παιχνίδια κ.ά. Βρίσκεται στην έβδομη θέση στη λίστα των εκατό καλύτερων σειρών όλων των εποχών του αμερικανικού περιοδικού Rolling Stone. Επίσης, κατέλαβε την 26η θέση ανάμεσα στις πενήντα καλύτερες τηλεοπτικές εκπομπές όλων των εποχών.

Το 2013, η ένωση Writers Guild of America, που εκπροσωπεί τηλεοπτικούς και κινηματογραφικούς συγγραφείς, κατέταξε τη Ζώνη του Λυκόφωτος ως την τρίτη καλύτερη σεναριακά τηλεοπτική σειρά όλων των εποχών.

Ο δημιουργός της Ζώνης του Λυκόφωτος ήταν ο Ροντ Σέρλινγκ

Η Ζώνη του Λυκόφωτος: Η θρυλική αμερικανική σειρά σερλινγκ
Ροντ Σέρλινγκ φωτο: CBS Television-CBS Portrait by photographer Gabor Rona-mark is faint in spots. [Public domain]

Ο Ροντ Σέρλινγκ ήταν ο δημιουργός, παραγωγός και σεναριογράφος της πρωτότυπης σειράς. Ήταν επίσης ο οικοδεσπότης και ο αφηγητής της εκπομπής, παρέχοντας μονολόγους στην αρχή και στο τέλος κάθε επεισοδίου. Οι αφηγήσεις του στο άνοιγμα και στο κλείσιμο συνήθως συνόψιζαν τα γεγονότα του κάθε επεισοδίου. Το πώς και το γιατί ο κύριος χαρακτήρας εισερχόταν στη Ζώνη του Λυκόφωτος.

Ο Ροντ Σέρλινγκ στον πρόλογό του εξηγούσε τι είναι Η Ζώνη του Λυκόφωτος:

«Υπάρχει μία πέμπτη διάσταση πέρα από αυτές που είναι γνωστές στον άνθρωπο. Είναι μία διάσταση τόσο απέραντη όσο το διάστημα και τόσο αιώνια όσο το άπειρο. Είναι το μέσο έδαφος μεταξύ φωτός και σκιάς, μεταξύ επιστήμης και δεισιδαιμονίας. Βρίσκεται ανάμεσα στο λάκο των ανθρώπινων φόβων και στην κορυφή των γνώσεών του. Αυτή είναι η διάσταση της φαντασίας. Μία περιοχή που ονομάζουμε Η ζώνη του Λυκόφωτος»

Δείτε το βίντεο εδώ

Τη δεκαετία του ΄50 ο Σέρλινγκ καθιερώθηκε ως ένα από τα πιο δημοφιλή ονόματα της τηλεόρασης.

Από μικρό παιδί του άρεσαν οι ιστορίες μυθοπλασίας. Ως ενήλικος, ενδιαφέρθηκε έμπρακτα για κοινωνικά θέματα όπως ο ρατσισμός, η πολιτική, ο πόλεμος, η κοινωνία και η ανθρώπινη φύση. Ήταν γνωστός ως ο “θυμωμένος νεαρός άνδρας” του Χόλιγουντ. Συγκρουόταν χωρίς ενδοιασμό με τηλεοπτικά στελέχη και χορηγούς εκπομπών για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η λογοκρισία ή ο ρατσισμός και ο πόλεμος.

Αποφάσισε να συνδυάσει τα δύο ενδιαφέροντά του – τις ιστορίες μυθοπλασίας και τη «φωνή του» απέναντι σε κοινωνικά θέματα – σε μία σειρά. Και αυτή η σειρά αποδείχτηκε πως ήταν Η Ζώνη του Λυκόφωτος.

Η αρχή της αμερικανικής θρυλικής σειράς, Η Ζώνη του Λυκόφωτος

O Buster Keaton στη Ζώνη του Λυκόφωτος, 1961 φωτο: CBS Television. [Public domain]

Το 1958 το αμερικανικό κανάλι CBS αγόρασε τα δικαιώματα της πρώτης ιστορίας επιστημονικής φαντασίας του Ροντ Σέρλινγκ, The Time Element. Η υπόθεση αφορούσε έναν άνθρωπο που μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου επισκέπτεται έναν ψυχαναλυτή, λέγοντάς του για ένα επαναλαμβανόμενο όνειρο που έβλεπε. Μέσα από το όνειρο προσπαθούσε να προειδοποιήσει τους ανθρώπους για την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ πριν συμβεί, αλλά εκείνοι αγνοούσαν τις προειδοποιήσεις του. Το “ The Time Element ” προβλήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1958.

Η ιστορία “The Time Element” του Ροντ Σέρλινγκ ήταν ο πιλότος για την θρυλική σειρά “Η Ζώνη του Λυκόφωτος”.

Η σειρά έκανε επίσημη πρεμιέρα στις 2 Οκτωβρίου 1959. Αρχικά, η βαθμολογία της ήταν χαμηλή. Το μέλλον της τέθηκε υπό αμφισβήτηση, ειδικότερα μετά το τρίτο επεισόδιο που σημείωσε πολύ χαμηλή βαθμολογία, κινδυνεύοντας να χάσει τους χορηγούς της. Παρ’ όλα αυτά, είχε καταφέρει να προσελκύσει πολύ μεγάλο κοινό, με αποτέλεσμα το τηλεοπτικό δίκτυο CBS να ξεπερνάει σε θεαματικότητα τους αντιπάλους του.

Μία σειρά επιστημονικής φαντασίας δε λογοκρινόταν τόσο όσο οι άλλες σειρές.
Ο Burgess Meredith στη Ζώνη του Λυκόφωτος, 1961 φωτο: CBS Television [Public domain]

Ο Σέρλινγκ και οι σεναριογράφοι της Ζώνης του Λυκόφωτος συχνά χρησιμοποιούσαν την επιστημονική φαντασία ως μέσο για κάποιο κοινωνικό σχόλιο. Τα δίκτυα και οι χορηγοί των εκπομπών δε ασχολούνταν τόσο με τις φαινομενικά αβλαβείς φανταστικές ιστορίες, με αποτέλεσμα να μην τις λογοκρίνουν.

Εκτός από τον Σέρλινγκ, ο οποίος έγραψε σχεδόν τα δύο τρίτα των συνολικών επεισοδίων της σειράς, στο γράψιμο συμμετείχαν και άλλοι γνωστοί σεναριογράφοι.

Η επανεμφάνιση της θρυλικής σειράς, Η Ζώνη του Λυκόφωτος

Η Ζώνη του Λυκόφωτος: Η θρυλική αμερικανική σειρά 2019
φωτο: Steqvc [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)]

Ο Σέρλινγκ πούλησε τα δικαιώματα της Ζώνης του Λυκόφωτος στο κανάλι CBS. Έχουν γίνει τρεις προσπάθειες αναβίωσης της τηλεοπτικής σειράς με νέο σενάριο. Από το 1985 μέχρι το 1989, το CBS χρησιμοποίησε τον Τσαρλς Άιντμαν και αργότερα τον Ρόμπιν Γουόρντ σαν αφηγητές. Από το 2002 μέχρι το 2003, το κανάλι UPN χρησιμοποίησε ως αφηγητή τον Φόρεστ Γουίτακερ.

Τέλος, η πιο πρόσφατη προσπάθεια για μια επιτυχημένη αναβίωση της σειράς είναι αυτή του 2019, πάλι από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, με τον Τζόρνταν Πιλ να αναλαμβάνει καθήκοντα παραγωγού και αφηγητή. Η προβολή του πρώτου επεισοδίου έγινε την 1η Απριλίου 2019 και η σειρά συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Πηγές: en.wikipedia.org, twilightzone.fandom.com

Comments are closed.