Ηθοποιοί που ξεχώρισαν ως Ηρακλής Πουαρό – ο γνωστός εκκεντρικός ήρωας της Αγκάθα Κρίστι. Ο αγαπημένος μας ντετέκτιβ, κεντρικός ήρωας πολλών βιβλίων της Αγκάθα Κρίστι, έχει αποτυπωθεί στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη ουκ ολίγες φορές. Πολλοί τον υποδύθηκαν, τέσσερις είναι όμως οι ηθοποιοί που ξεχώρισαν.
Αγκάθα Κρίστι, η Βασίλισσα του Εγκλήματος |
Ο Ηρακλής Πουαρό είναι ένας κοντούλης, εκκεντρικός Βέλγος ντετέκτιβ, με «κοφτερό» μυαλό, μπόλικη έπαρση αλλά και ανεξάντλητη ευγένεια. Έχει εμφανιστεί σε δεκάδες μυθιστορήματα και διηγήματα της Αγκάθα Κρίστι και ο απόλυτα ηθικός χαρακτήρας του καθώς και το αίσθημα δικαιοσύνης που τον διακρίνει, τον έκαναν αμέσως εξαιρετικά αγαπητό στο αναγνωστικό κοινό.
Ο ίδιος υπερηφανεύεται συχνά-πυκνά για τα «μικρά φαιά κύτταρά» του. Μεγάλη του αδυναμία όμως -και σήμα- κατατεθέν του – είναι το καλοφροντισμένο, τσιγκελωτό του μουστάκι. Απεχθάνεται την ταλαιπωρία, έχει ψύχωση με την καθαριότητα και αγαπά το καλό φαγητό. Τα μάτια του είναι πράσινα και, συχνά, περιγράφεται στα βιβλία πώς γυαλίζουν όταν ανακαλύπτει τη λύση του μυστηρίου.
Πολλοί ηθοποιοί έχουν ενσαρκώσει τον Ηρακλή Πουαρό στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση. Τέσσερις όμως ξεχώρισαν για την ερμηνεία τους και την απόδοσή τους στον ρόλο του μικρόσωμου ντετέκτιβ.
Ηθοποιοί που ξεχώρισαν ως Ηρακλής Πουαρό
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας. |
Τόνι Ράνταλ
Ο Αμερικανός Τόνι Ράνταλ πρωταγωνίστησε ως Πουαρό στην ταινία του 1965 The Alphabet Murders, βασισμένη στο μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι Η Υπογραφή του Δολοφόνου – The A.B.C. Murders. Η ταινία διαφέρει αρκετά από το βιβλίο και η ίδια η συγγραφέας είχε αντιρρήσεις σχετικά με το σενάριο. Μπορεί στο έργο να δόθηκε μεγαλύτερη βάση στα κωμικά χαρακτηριστικά του Πουαρό, ο Τόνι Ράνταλ πάντως υποδύθηκε τον ντετέκτιβ αξιοπρεπώς, καταφέρνοντας να «βγάλει» την ευφυΐα που τον χαρακτηρίζει.
Άλμπερτ Φίνεϊ
Η πρώτη μεταφορά του μυθιστορήματος Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές στον κινηματογράφο, έγινε το 1974 με την ομώνυμη ταινία σε σκηνοθεσία Σίντνεϊ Λιούμετ και ένα καστ λαμπερών ηθοποιών. Τον ρόλο του Ηρακλή Πουαρό αναλαμβάνει ο εξαιρετικός Άγγλος ηθοποιός Άλμπερτ Φίνεϊ. Αρχικά, πολλοί θεωρούσαν πως είναι λάθος επιλογή εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς ηλικίας που είχε από τον Βέλγο ντετέκτιβ. Παρ΄ όλα αυτά, η ταινία σημείωσε τεράστια επιτυχία. Δέχτηκε πολύ καλές κριτικές και ο Φίνεϊ προτάθηκε για Όσκαρ για την εξαιρετική ερμηνεία του.Πίτερ Ουστίνοφ
Ο σπουδαίος Άγγλος ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Πίτερ Ουστίνοφ, έχει πρωταγωνιστήσει ως Ηρακλής Πουαρό σε έξι συνολικά κινηματογραφικές μεταφορές μυθιστορημάτων της Αγκάθα Κρίστι. Πρόκειται για τις Έγκλημα στο Νείλο (Death on the Nile, 1978), Το τσίμπημα της Καρφίτσας (Evil Under the Sun, 1982), Thirteen at Dinner, 1985 – μεταφορά του βιβλίου Στοίχημα με το Διάβολο (Lord Edgware Dies), Το Πέτρινο Φέρετρο (Dead Man’s Folly, 1986), Murder in Three Acts, 1986 – μεταφορά του βιβλίου Three Act Tragedy ( Θάνατος υπό Δοκιμήν) και Ραντεβού με τον Θάνατο (Appointment with Death, 1988).Η εικόνα του Ουστίνοφ δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το πώς περιγράφει η Κρίστι τον Ηρακλή Πουαρό στα βιβλία της. Ωστόσο, ο Ουστίνοφ υποδύθηκε εκπληκτικά τον ντετέκτιβ. Έβαλε τη δική του «πινελιά» στον χαρακτήρα και θεωρείται μέχρι σήμερα ένας από τους πιο επιτυχημένους Πουαρό όλων των εποχών.
Ντέιβιντ Σάτσετ
Ο Άγγλος ηθοποιός Ντέιβιντ Σάτσετ υποδύθηκε τον Ηρακλή Πουαρό στην τηλεοπτική μεταφορά των βιβλίων με τίτλο Οι Περιπέτειες του Ηρακλή Πουαρό (Agatha Christie’s Poirot). Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται το 1989 και ολοκληρώθηκε το 2013. Ο Σάτσετ θεωρείται – κατά γενική ομολογία – ο πιο επιτυχημένος Πουαρό, συγκριτικά με οποιονδήποτε άλλο ηθοποιό τον έχει υποδυθεί. Η ομοιότητά του με τις περιγραφές της Κρίστι στα μυθιστορήματα είναι αξιοθαύμαστη στην εμφάνιση, τη συμπεριφορά, ακόμα και στον τρόπο ομιλίας του.Ο ίδιος δήλωσε πως όταν του προτάθηκε ο ρόλος σκέφτηκε «Εγώ, ένας σοβαρός σαιξπηρικός ηθοποιός, που υποδύομαι άνδρες με στοιχειωμένες ψυχές, θα παίξω έναν φιλόδοξο, φαλακρό ντετέκτιβ;». Ξεκίνησε να διαβάζει τα μυθιστορήματα και, όσο πιο πολύ διάβαζε, τόσο περισσότερο του κινούσε την περιέργεια αυτός ο χαρακτήρας. Άρχισε να κρατάει σημειώσεις με όλες τις συνήθειες του Πουαρό …τι αγαπάει, τι αντιπαθεί, τι τον ενοχλεί … και κατάφερε να μετατρέψει τον εαυτό του σε ένα πραγματικά πιστό αντίγραφο του πρωτοτύπου.
Κεντρική φωτογραφία: Jose Camoes Silva-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby2.0-david suchet
Comments are closed.