Οι τραγικοί έρωτες της παγκόσμιας λογοτεχνίας συγκινούν βαθύτατα. Οι ήρωες ζουν ένα μεγάλο έρωτα και, δυστυχώς, οδηγούνται σε ένα τραγικό τέλος.

Από την Ειρήνη Αγγελίδου

Δώδεκα βιβλία που πρέπει να διαβάσετε

Δώδεκα ρομαντικές ταινίες για να ερωτευθείτε

Διάσημα ζευγάρια της ελληνικής μυθολογίας

Μεγάλοι ζωγράφοι και κινηματογραφιστές έχουν εμπνευστεί από τους τραγικούς έρωτες της λογοτεχνίας. Έχουν αποδώσει μέσα από έναν πίνακα ή μία ταινία την τραγικότητα του βιβλίου και του άδοξου έρωτα. Εμείς ξεχωρίσαμε κάποιους από τους μεγαλύτερους τραγικούς έρωτες της παγκόσμιας λογοτεχνίας.   

Τραγικοί έρωτες της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Η Ιστορία του Γκέντζι της Μουρασάκι Σικίμπου: Χίκαρου Γκέντζι και Μουρασάκι

Τραγικοί έρωτες της παγκόσμιας λογοτεχνίας
Hiroshige [Public domain], via Wikimedia Commons

Ο Χίκαρου (=φωτισμένος) Γκέντζι ήταν γιος ενός αρχαίου αυτοκράτορα της Ιαπωνίας. Ήταν ερωτευμένος με τη μητριά του, την αρχόντισσα Φουτζιτσούμπο, αν και ήταν ήδη παντρεμένος με την Αόι νο Ουέ. Έγιναν εραστές αλλά η απαγορευμένη σχέση τους του προκάλεσε απελπισία.

Στην προσπάθειά του να την ξεχάσει, μπλέκεται σε αμέτρητες ερωτικές περιπέτειες. Ανάμεσα σε αυτές τις περιπέτειες γνωρίζει ένα νέο κορίτσι, τη Μουρασάκι, που μοιάζει πάρα πολύ στη Φουτζιτσούμπο. Ανακαλύπτει πως είναι ανιψιά της ερωμένης του. Μαγεμένος από την ομοιότητά τους, αναλαμβάνει την εκπαίδευσή της με σκοπό να την παντρευτεί όταν φτάσει σε ηλικία γάμου.

Στο μεταξύ, η Φουτσιτσούμπο είχε γεννήσει το γιο του Γκέντζι, Ρεϊζέι, που όμως υποκρίνεται ότι είναι γιος του γέρο-αυτοκράτορα. Και η Αόι νο Ουέ χαρίζει ένα γιο στον Γκέντζι αλλά πεθαίνει στη γέννα.

Η μόνη παρηγοριά του Γκέντζι ήταν η Μουρασάκι που πλέον έχει μεγαλώσει και την παντρεύεται. Η Μουρασάκι αγαπάει πραγματικά τον σύζυγό της όμως οι αλλεπάλληλες απιστίες του την πληγώνουν. Ζητάει να της δώσει διαζύγιο και να την αφήσει να γίνει μοναχή σε ένα βουδιστικό μοναστήρι. Ο Γκέντζι αρνείται πεισματικά μη θέλοντας να τη χάσει από το πλευρό του.

Μόνο όταν ο Γκέντζι παντρεύεται για τρίτη φορά με μια πριγκίπισσα δέχεται να την αφήσει να γίνει μοναχή. Μετά από χρόνια, όταν η Μουρασάκι πεθαίνει, ο Γκέντζι θρηνεί πικρά για το θάνατο της γυναίκας που τον αγάπησε όσο καμιά άλλη. Και πριν περάσει πολύς καιρός, πεθαίνει κι ο ίδιος.  

Τριστάνος του Γκότφριντ βον Στράσμπουργκ: Τριστάνος και Ιζόλδη

Τραγικοί έρωτες της παγκόσμιας λογοτεχνίας
Edmund Leighton [Public domain], via Wikimedia Commons

Ο ιππότης Τριστάνος ταξίδεψε στην Ιρλανδία για να συνοδέψει την Ιζόλδη. Η Ιζόλδη ήταν μέλλουσα γυναίκα του θείου του και θετού του πατέρα, βασιλιά Μαρκ, στην Κορνουάλη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, οι δύο νέοι ήπιαν καταλάθος ένα μαγικό φίλτρο και ερωτεύτηκαν παράφορα. Αν και η Ιζόλδη πλέον αγαπούσε τον ιππότη, παντρεύτηκε τελικά το θείο του.

Οι δύο νέοι, παρά τις ενοχές που ένιωθαν, δε σταμάτησαν να ζουν τον έρωτά τους. Οι συμβουλάτορες του βασιλιά προσπάθησαν άπειρες φορές να τους παγιδεύσουν και να τους θανατώσουν. Το παράνομο ζευγάρι κατάφερνε πάντα να ξεφύγει. Ο βασιλιάς βρήκε αποδείξεις για την ενοχή τους. Καταδίκασε τον Τριστάνο να πεθάνει στην κρεμάλα και την Ιζόλδη να καεί στην πυρά.

Ο Τριστάνος κατόρθωσε να δραπετεύσει και να σώσει και την αγαπημένη του. Βρήκαν για λίγο καταφύγιο στο δάσος του Μορρόις αλλά ο βασιλιάς Μαρκ τους ανακάλυψε και πάλι.

Μη θέλοντας να προκαλέσει περισσότερο πόνο στην Ιζόλδη, την επέστρεψε στον νόμιμο σύζυγό της. Εγκατέλειψε τη χώρα και ταξίδεψε στη Βρεττάνη. Παντρεύτηκε μια όμορφη αρχόντισσα που είχε το ίδιο όνομα με την πρώτη αγαπημένη του.

Όταν κάποια μέρα πληγώνεται από ένα δηλητηριασμένο βέλος, ο Τριστάνος ζητά να του φέρουν την πρώτη του αγαπημένη, την Ιζόλδη. Αν η Ιζόλδη δεχόταν να τον συναντήσει ζήτησε να ανεβάσουν λευκά πανιά στα κατάρτια του πλοίου που θα την φέρει. Αν αρνηθεί, ζήτησε να ανεβάσουν μαύρα πανιά.

Η Ιζόλδη δέχεται να σώσει τον Τρίσταν. Η ζηλόφθονη σύζυγος του Τριστάνου έβαλε το χέρι της και ανέβηκαν τα μαύρα πανιά στο καράβι. Βλέποντάς τα, ο Τριστάνος πιστεύει πως η Ιζόλδη τον απαρνήθηκε και πεθαίνει από τη θλίψη του. Όταν η Ιζόλδη τον βρήκε νεκρό, φίλησε τα παγωμένα του χείλη και σωριάστηκε κι αυτή νεκρή.

Ο θάνατος του Αρθούρου του Σερ Τόμας Μάλλορυ: Γκουίνεβιρ και Λάνσελοτ

Herbert James Draper [Public domain], via Wikimedia Commons

Η Γκουίνεβιρ είναι η βασίλισσα του θρυλικού βασιλιά Αρθούρου. Είναι ερωτευμένη όμως με τον Λάνσελοτ, τον πιο γενναίο ιππότη του Κάμελοτ. Όταν ο Μάλεγκαντ απαγάγει την Γκουίνεβιρ, την κρατά αιχμάλωτη στον πύργο του. Ο Λάνσελοτ τρέχει να την ελευθερώσει. Οι τοξότες του Μάλεγκαντ σκοτώνουν το άλογό του, μα αυτός καταφέρνει να τρυπώσει στο κάστρο κρυμμένος σε ένα κάρο. Ο Μάλεγκαντ προσπαθεί να αποκαλύψει την παράνομη σχέση τους στον βασιλιά αλλά ο Λάνσελοτ τον σκοτώνει. 

Όταν ο έρωτάς τους μαθεύτηκε από το βασιλιά, η Γκουίνεβιρ καταδικάστηκε να καεί στην πυρά λόγω της μοιχείας που διέπραξε. Ο Αρθούρος διέταξε τους ανιψιούς του να φυλάνε την πυρά γιατί διαισθανόταν πως ο Λάνσελοτ θα προσπαθούσε να τη σώσει.

Πράγματι, ο Λάνσελοτ και οι σύντροφοί του νίκησαν τους ανιψιούς του Αρθούρου και την έσωσαν από τις φλόγες. Αλλά ήταν τόσες οι ενοχές της για τα δεινά που προκάλεσε στο βασίλειο του Κάμελοτ που κατέφυγε σε ένα μοναστήρι. Εκεί πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ: Ρωμαίος και Ιουλιέτα

Τραγικοί έρωτες της παγκόσμιας λογοτεχνίας
Ford Madox Brown [Public domain], via Wikimedia Commons

Γόνοι των δύο πιο ισχυρών οικογενειών της Βερόνας, των Μοντέγων και των Καπουλέτων. Η θανάσιμη έχθρα μεταξύ των δύο οικογενειών τους δεν ήταν αρκετή για να τους χωρίσει. Παντρεύτηκαν κρυφά. Πρόλαβαν να χαρούν μόνο μια νύχτα την αγάπη τους πριν τραγικές συμπτώσεις τους χωρίσουν για πάντα στη ζωή για να τους ενώσουν στο θάνατο.

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει την υποχρεωτική παντρειά στην οποία την έσπρωχναν οι γονείς της, η Ιουλιέτα, με την βοήθεια ενός ιερέα, προσποιήθηκε πως αυτοκτόνησε.

Τα νέα του φαινομενικού θανάτου της φτάνουν στο Ρωμαίο, που είναι εξόριστος στη Μάντουα. Ο νέος επέστρεψε στη Βερόνα και ήπιε δηλητήριο δίπλα στον τύμβο της αγαπημένης του την ώρα ακριβώς που εκείνη ξύπνησε από τον ‘νεκρικό’ της ύπνο.

Βλέποντας τον Ρωμαίο νεκρό μπροστά της, άρπαξε το στιλέτο του και αυτοκτόνησε, μπήγοντάς το στην καρδιά της.

Ανεμοδαρμένα Ύψη της Έμιλυ Μπροντέ: Χίθκλιφ και Κάθριν Έρνσο

By Wid’s Films and Film Folk, inc. (The Film Daily page 10) [Public domain], via Wikimedia Commons

 Αυτός ήταν το ορφανό αγόρι που ο πατέρας της έφερε μια μέρα στο αρχοντικό τους, τα Ανεμοδαρμένα Ύψη. Καθώς μεγάλωναν τα δύο παιδιά έγιναν αχώριστοι φίλοι και μετά ερωτεύτηκαν. Η ταξική κατωτερότητα του Χίθκλιφ τον κάνει να εγκαταλείψει το σπίτι όπου μεγάλωσε και την Κάθριν.

Τα χρόνια περνάνε και ο Χίθκλιφ επιστρέφει στο πατρικό του, έχοντας αποκτήσει πια μεγάλη περιουσία. Ανακαλύπτει πως η Κάθριν δεν τον περίμενε και παντρεύτηκε τον γιο μιας γειτονικής οικογένειας.

Τρελαμένος από το μίσος, ο Χιθκλιφ κάνει ό, τι περνάει από το χέρι του για να προκαλέσει στην οικογένεια της Κάθριν και του νέου συζύγου της τον πόνο που τον έκαναν να βιώσει.  Η αγριότητα του Χίθκλιφ χειροτερεύει την ήδη εύθραυστη ψυχολογική και φυσική κατάσταση της Κάθριν. Πεθαίνει αδύναμη μετά από έναν πρόωρο τοκετό.

Μετά το θάνατό της, ο Χίθκλιφ γίνεται ακόμα πιο απάνθρωπος με τους εναπομείναντες συγγενείς της Κάθριν. Σαν να ήθελε να εκδικηθεί την αδύναμη κοπέλα, που ποτέ δεν πάλεψε για την αγάπη τους.

Άννα Καρένινα του Λέον Τολστόι: Άννα Καρένινα και Κόμης Βρόνσκι

Τραγικοί έρωτες της παγκόσμιας λογοτεχνίας
By trailer screenshot (MGM) (Anna Karenina trailer) [Public domain], via Wikimedia

Η Άννα Καρένινα είναι μια γοητευτική γυναίκα της υψηλής κοινωνίας με ένα γιο που λατρεύει και έναν βαρετό σύζυγο. Όλα αλλάζουν όταν γνωρίζει και ερωτεύεται τον έξυπνο και γοητευτικό Κόμη Βρόνσκι.

Η παράνομη σχέση τους είναι τόσο παθιασμένη που σύντομα της είναι αδύνατο να συνεχίσει να ζει με το νόμιμο σύζυγό της. Ο σύζυγός της, ο Καρένιν, δεν της δίνει διαζύγιο. Ακόμα και όταν μένει έγκυος και γεννάει το παιδί του εραστή της.

Η Καρένινα εγκαταλείπει το σύζυγο και το γιο της για να ζήσει με τον Βρόνσκι. Αυτή της η πράξη την κάνει ανεπιθύμητη στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας και όλοι οι φίλοι της την εγκαταλείπουν. Μέσα στην απελπισία της αρχίζει να αμφιβάλλει για την αγάπη του Βρόνσκι και αυτό την οδηγεί στην αυτοκτονία. Ο Βρονσκι, μετά τον χαμό της, αποφασίζει να πάρει μέρος σε μια επικίνδυνη στρατηγική επιχείρηση, ελπίζοντας να τον οδηγήσει στο θάνατό του.

Όσα παίρνει ο άνεμος της Μάργκαρετ Μίτσελ: Ρετ Μπάτλερ και Σκάρλετ ο’Χάρα

 Συναντιούνται για πρώτη φορά την χειρότερη μέρα της ζωής της Σκάρλετ, όταν εκείνη μαθαίνει πως ο Άσλι Γουίλκς, ο έρωτας των νεανικών της χρόνων πρόκειται να παντρευτεί την ξαδέλφη του, Μέλανι. Ο Ρετ την ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Θα χρειαστεί να χηρέψει η Σκάρλετ δύο φορές πριν δεχτεί να τον παντρευτεί.

Ο έγγαμος βίος τους είναι κάθε άλλο παρά ρόδινος, εξαιτίας της παιδιάστικης συμπεριφοράς της Σκάρλετ και της εμμονής της με τον Άσλι Γουίλκς. Μετά την απώλεια του αγέννητου παιδιού τους και του τραγικού θανάτου της μοναχοκόρης τους Μπόνι, η Σκάρλετ θα παραδεχτεί πως ο Ρετ είναι ο άντρας της ζωής της. Είναι όμως αργά καθώς ο Ρετ έχει πλέον πιστεί πως τίποτα δεν μπορεί να σώσει το γάμο τους και την εγκαταλείπει.

Ο υπέροχος Γκάτσμπι του Σκοτ Φιτζέραλντ: Τζέι Γκάτσμπι και Ντέιζι Μπιουκάναν

Τραγικοί έρωτες της παγκόσμιας λογοτεχνίας
By Nelatti [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)], from Wikimedia Commons1929_Duesenberg_J

Ο μυστηριώδης μεγιστάνας Γκάτσμπι ερωτεύεται τη νεαρή Ντέιζι όταν αυτός ήταν ένας απλός στρατιώτης και εκείνη μια νεαρή της υψηλής κοινωνίας. Αν και τον αγαπούσε, δεν μπορούσε να πάει κόντρα στους γονείς της και τον κοινωνικό της περίγυρο. Παντρεύτηκε τον πλούσιο Τομ Μπιουκάναν.

Χρόνια αργότερα, ο Γκάτσμπι επανασυνδέεται με την Ντέιζι και περνάνε μαζί ένα παθιασμένο καλοκαίρι. Η παράνομή σχέση τους καταλήγει σε τραγωδία όταν ο σύζυγος της Ντέιζι ανακαλύπτει την απιστία της. Παράλληλα, ο Γκάτσμπι αναγκάζεται να αναλάβει την ευθύνη για το θάνατο μιας γυναίκας που χτύπησε η Ντέιζι με το αυτοκίνητό του.

Η απόφασή του να θυσιάσει τη φήμη του για την αγαπημένη του προκαλεί και το θάνατό του. Ο άντρας της νεκρής γυναίκας μαθαίνει λανθασμένα πως ο Γκάτσμπι ευθύνεται για το ατύχημα που τη σκότωσε και τον πυροβολεί θανάσιμα. Η Ντέιζι δεν πηγαίνει στην κηδεία του Γκάτσμπι, παρά μόνο στέλνει λίγα λουλούδια.

Comments are closed.