Ο Παναγιώτης Σκουλάς από τους Group PάrΩdy μιλάει στο umano για το ξεκίνημα και την ονομασία του συγκροτήματος, τη συνεργασία τους με τον Δημήτρη Μητσοτάκη και το νέο τους δίσκο.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών τους χρόνων στη Μυτιλήνη, ο Παναγιώτης Σκουλάς και ο Αντώνης Αυγουλλάς είχαν δημιουργήσει τους Group Therapy. Οι Group PάrΩdy είναι ουσιαστικά, όπως μας εκμυστηρεύεται ο Παναγιώτης, «μια μπάντα που αποτελεί τη συνέχεια του μουσικού σχήματος που δημιουργήθηκε στη Μυτιλήνη». Σήμερα, οι Group PάrΩdy είναι οι Παναγιώτης Σκουλάς στο λαούτο και το τραγούδι, Αντώνης Αυγουλλάς στην ηλεκτρική κιθάρα, Δημήτρης Καζάνης στο βιολί, Άλκης Δήμος στο μπάσο και Σωτήρης Μαυρονάσιος στα ντραμς.

Με φολκ-ροκ ήχο και δυνατούς στίχους, οι Group PάrΩdy σίγουρα κάνουν τη διαφορά. 

Ο Παναγιώτης Σκουλάς από τους Group PάrΩdy στο Umano

Έχουν εμφανιστεί σε μεγάλες μουσικές σκηνές και πολλά φεστιβάλ. Τον Νοέμβρη του 2015, κυκλοφόρησε ο πρώτος τους προσωπικός δίσκος με τίτλο Παράξενοι Καιροί, του οποίου την επιμέλεια κατείχε ο Δημήτρης Μητσοτάκης από τους Ενδελέχεια. Φέτος κυκλοφορεί η δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο Σε λίγο Ξημερώνει, στην οποία την επιμέλεια της παραγωγής έχει αναλάβει και πάλι ο Δημήτρης Μητσοτάκης.

Ο Παναγιώτης Σκουλάς, ιδρυτικό μέλος των Group PάrΩdy, μίλησε στο umano για το συγκρότημα, τη μουσική τους και το νέο τους δίσκο. 

Ο Παναγιώτης Σκουλάς από τους Group PάrΩdy στο Umano

Umano: Ποιοι είναι Group PάrΩdy; Πώς και πότε δημιουργήθηκαν; 

Οι Group PάrΩdy είναι ουσιαστικά μια μπάντα που αποτελεί τη συνέχεια ενός μουσικού σχήματος που δημιουργήθηκε στη Μυτιλήνη κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μας χρόνων. Κάπως έτσι λοιπόν, μετά το πέρας των σπουδών μας και όταν εγκατασταθήκαμε μόνιμα στην Αθήνα, ο Αντώνης Αυγουλλάς και εγώ –Παναγιώτης Σκουλάς – αποφασίσαμε να ξαναβρεθούμε μουσικά και να στήσουμε μια ομάδα που θα εστίαζε στη δημιουργία των δικών της τραγουδιών πέρα από τις διασκευές.

Από το 2013 που ξεκινήσαμε δειλά-δειλά την αναζήτηση μουσικών για να πλαισιώσουν αυτό το εγχείρημα, φτάνουμε στο 2015 όπου και ηχογραφήσαμε την πρώτη μας ολοκληρωμένη δουλειά, η οποία κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς με τίτλο Παράξενοι Καιροί.

Από το 2017 οι συνοδοιπόροι μας είναι οι Άλκης Δήμος στο μπάσο, Δημήτρης Καζάνης στο βιολί και Σωτήρης Μαυρονάσιος στα ντραμς, με τους οποίους ηχογραφήθηκε και η πρόσφατή μας δουλειά με τίτλο Σε λίγο ξημερώνει.

Umano: Γιατί επιλέξατε το όνομα Group PάrΩdy; 

Στα φοιτητικά χρόνια, η μπάντα ονομαζόταν Group Therapy και ξεκίνησε ως ένα εσωτερικό αστείο.

Από την πολλή «θεραπεία» όμως, ερχόμενοι στην Αθήνα, περάσαμε στην «παρωδία». Ο χώρος της λεγόμενης «έντεχνης» σκηνής διακατέχεται από αρκετή σοβαροφάνεια και μια ακατανόητη πολλές φορές δήθεν πνευματικότητα.

Επομένως, θέλοντας να στηλιτεύουμε λίγο αυτή την πραγματικότητα, προτιμήσαμε να χαρακτηρίζει την ομάδα μας η λέξη παρωδία.

Ο Παναγιώτης Σκουλάς από τους Group PάrΩdy στο Umano

Umano: Η μουσική σας κινείται σε ήχους folk-rock. Θα θέλατε να μας πείτε κάτι περισσότερο;

Αυτός ήταν ο βασικός μας στόχος εξαρχής. Να παντρέψουμε το παραδοσιακό στοιχείο με τον ηλεκτρικό ήχο. Δηλαδή, όχι μόνο να παίζουμε πιο ηλεκτρικά την παραδοσιακή μας μουσική, αλλά να ντύνουμε με το παραδοσιακό μας ηχόχρωμα και λαϊκές μουσικές ανά τον κόσμο, όπως είναι τα μπλουζ.

Umano: Μου αρέσει που στα τραγούδια σας δίνετε βαρύτητα στο στίχο. Τι ρόλο παίζει για εσάς ο στίχος στη σύνθεση ενός τραγουδιού; 

Ο στίχος είναι επί της ουσίας το μισό τραγούδι. Όπως μένει μια μελωδία για να την «τραγουδήσει» κάποιος, έτσι πρέπει να έχει και ένα μήνυμα/νόημα ο στίχος ώστε να έχει λόγο ύπαρξης το τραγούδι και να μπορέσει να ταυτιστεί στον όποιο βαθμό μαζί του ο κάθε ακροατής.

Umano: Σαν νέα μπάντα, πώς βλέπετε τη δεδομένη στιγμή την ελληνική μουσική; Πιστεύετε πως δίνονται ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες;

Τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα από οικονομικής πλευράς και ακόμα δυσκολότερα σε επίπεδο ευκαιριών. Αυτό κάνει το έργο των νέων δημιουργών ακόμα πιο βαρύ, μιας και πρέπει να βρουν ένα τρόπο να συντηρηθούν, να δημιουργήσουν, να επικοινωνήσουν την δουλειά, γενικότερα να δηλώσουν παρόντες.

Umano: Ποια στοιχεία ξεχωρίζουν έναν καλό μουσικό και ποια ένα καλό τραγούδι; 

Ένας καλός μουσικός είναι αυτός που μπορεί να αποδώσει την αλήθεια που κρύβει μέσα του. Το ίδιο ισχύει και με το τραγούδι είτε είναι καλό είτε κακό.

Ο Παναγιώτης Σκουλάς από τους Group PάrΩdy στο Umano

Umano: Ποια είναι τα ακούσματά σας, ποιους καλλιτέχνες ξεχωρίζετε και γιατί; 

Μας αρέσουν οι παραδοσιακές και λαϊκές μουσικές της Ελλάδας και ανά τον κόσμο. Ο καθένας έχει τους δικούς του αγαπημένους και θα ήταν άδικο να μιλήσουμε με ονόματα γιατί σίγουρα θα ξεχάσουμε κάποιον.

Umano: Πώς γνωριστήκατε και συνεργαστήκατε με τον Δημήτρη Μητσοτάκη από τους Ενδελέχεια; Φαντάζομαι πως σαν έμπειρος μουσικός, θα πρέπει να σας βοήθησε αρκετά στα πρώτα σας βήματα…

Με το Δημήτρη γνωριζόταν ο Παναγιώτης από αρκετά παλιά. Ήρθαμε κοντά όταν του ζητήσαμε να αναλάβει την επιμέλεια της παραγωγής στον πρώτο δίσκο – πράγμα που συνέβη και στο δεύτερο.

Είχαμε τη χαρά, αυτή η συνεργασία να επισφραγιστεί δίνοντάς μας και δικό του υλικό.

Η εμπειρία του βοήθησε στο να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά στο στούντιο, πράγμα το οποίο εμείς δεν είχαμε ξανακάνει. Αφαίρεσε τα κακώς κείμενα και βοήθησε παράλληλα να φωτιστούν περισσότερο τα δυνατά μας στοιχεία.

Umano: Μιλήστε μας για τη νέα σας δισκογραφική δουλειά, Σε λίγο Ξημερώνει. 

Κυκλοφορήσαμε τον περασμένο Δεκέμβρη ένα ψηφιακό EP, με τίτλο Σε λίγο ξημερώνει. Περιλαμβάνει πέντε νέα τραγούδια τα οποία μας βοήθησαν να προσεγγίσουμε τον ήχο που θέλουμε πια να έχουμε ως μπάντα.

Ο στίχος είναι άμεσος είτε είναι εσωτερικός είτε κοινωνικός.

Και σε αυτή τη δουλειά, την επιμέλεια της παραγωγής ανέλαβε όπως προείπαμε ο Δημήτρης Μητσοτάκης όπου μας έδωσε και τρεις δικούς του στίχους. Τους άλλους δύο στίχους υπογράφουν η Βασιλική Λαμπίρη και η Μαρίτα Αλιμήση. Τη μουσική στους στίχους της Μαρίτας έχει βάλει ο φίλος-τραγουδοποιός Νίκος Ζουρνής και στο τραγούδι αυτό συμμετέχει η Νατάσα Καμπαστάνα.

Umano: Πόσο διαφέρει από την πρώτη σας δισκογραφική δουλειά, Παράξενοι Καιροί;

Οι Παράξενοι Καιροί αποτελούν το απόσταγμα των επιρροών μας. Μέσω των τραγουδιών του Σε λίγο ξημερώνει, βρήκαμε τον προσωπικό μας ήχο ως γκρουπ και το δικό μας συνθετικό ύφος. Και τις δύο δουλειές τις αγαπάμε εξίσου πάντως, γιατί αποτυπώνουν αυτό ακριβώς που ήμασταν την εκάστοτε περίοδο.

Ο Παναγιώτης Σκουλάς από τους Group PάrΩdy στο Umano

Umano: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια, ετοιμάζετε κάποιες εμφανίσεις;

Στις 17 Απριλίου, ημέρα Τετάρτη, θα εμφανιστούμε για πρώτη φορά στη Σφίγγα. Παράλληλα, έχουμε αρχίσει να οργανώνουμε το καλοκαιρινό μας tour, όπου θα ανακοινώσουμε εν καιρώ το πρόγραμμα στην σελίδα μας στο Facebook.

Umano: Αν σας έλεγα να επιλέξετε ένα πρόσωπο της επικαιρότητας και να το κάνετε τραγούδι, ποιο θα ήταν και γιατί;

Ίσως διαλέγαμε κάποιο άσημο. Για παράδειγμα, ένα από τα τόσες χιλιάδες παιδιά που ξεριζώνονται από τα σπίτια τους και περνάνε τις δυσκολίες της ζωής ενός πρόσφυγα.

Ο Παναγιώτης Σκουλάς από τους Group PάrΩdy στο Umano

Umano: Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε δέκα χρόνια από τώρα; 

Θέλουμε απλά να γράφουμε τραγούδια, να τα παίζουμε σε φίλους και να ζούμε έντονες στιγμές με πρόσωπα που μας αγαπούν και τα αγαπάμε.

Περισσότερες πληροφορίες για την εμφάνιση των Group PάrΩdy στη Σφίγγα:https://umano.gr/oi-group-parwdy-sti-mousiki-skini-sfigga/

Download link με τα τραγούδια των Group PάrΩdy σε wav και mp3 (320) https://we.tl/t-1Ge71xBqaA

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/synenteyxi-tis-theodosias-tsatsou-sto-umano/
https://umano.gr/o-tragoudopoios-argyris-loulatzis-sto-umano/
https://umano.gr/synenteyxi-toy-dimitri-zervoudaki-sto-umano/
https://umano.gr/giorgos-dimitriadis-o-dynamikos-erminevtis/

Comments are closed.