Ο υπέροχος τραγουδοποιός Αργύρης Λούλατζης μιλάει στο umano για το ξεκίνημα, τις συνεργασίες και τη μουσική του.

Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη

Ο Αργύρης Λούλατζης είναι ένας τραγουδοποιός που σε συνεπαίρνει. Τα τραγούδια του αγγίζουν και συγκινούν, χάρη στις υπέροχες μελωδίες, τους προσεγμένους στίχους αλλά και τη μαγευτική ερμηνεία του.

Γεννήθηκε στις Σέρρες και ήρθε στην Αθήνα για να ασχοληθεί με τη μουσική. Ξεκίνησε να τραγουδάει σε διάφορες μουσικές σκηνές και το αστείρευτο ταλέντο του, γρήγορα τον οδήγησε σε πολύ σημαντικές συνεργασίες με τους Ψαραντώνη, Χρ. Θηβαίο, Μ. Πασχαλίδη, Δ. Ζερβουδάκη κ.ά. Ο Αργύρης Λούλατζης κυκλοφόρησε τον πρώτο του ολοκληρωμένο άλμπουμ, Ονειρομάγια, το 2013 και το δεύτερο, Κουβέντες με τους Ουρανούς, το 2016.  

Ο τραγουδοποιός Αργύρης Λούλατζης στο Umano

Umano: Ποια ήταν η σχέση σου με τη μουσική όταν ήσουν παιδί; 

 Άκουγα πολύ μουσική σαν πιτσιρικάς. Είχα την τύχη να είναι οι γονείς μου καλοί ακροατές, οπότε τα πρώτα μου ακούσματα ήταν όμορφα τραγούδια και μελωδίες. Έπειτα, ξεκίνησα να παίζω κιθάρα και να γράφω δικά μου τραγούδια. Δε σκεφτόμουν τόσο να γίνω μουσικός, αλλά χρόνο με το χρόνο έδινα όλο και περισσότερο εαυτό στη μουσική, στο στίχο και στα τραγούδια.

Η ψυχή και το είναι μου, ακολούθησαν αυτόν το δρόμο.

Ο τραγουδοποιός Αργύρης Λούλατζης στο Umano

Umano: Ποια ήταν τα πρώτα σου μουσικά ακούσματα; 

Τα πρώτα μου ακούσματα ήταν λαϊκά, ρεμπέτικα, παραδοσιακά και ροκ τραγούδια. Δηλαδή από Καζαντζίδη, Παπάζογλου και Τσιτσάνη, από Μακεδονίτικα, Ηπειρώτικα και Κρητικά μέχρι Uriah heep και Beatles. Μεγαλώνοντας άκουγα Τρύπες, Ξύλινα Σπαθιά, Nirvana, πιο καινούργια πράγματα για την εποχή. Περισσότερο ηλεκτρικός ήχος στην εφηβεία και έπειτα πάντρεμα με την παράδοση. Όμορφα πειράματα και πάντα με αγάπη.

Umano: Οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Αγγλίας ήταν πάνω στη μουσική ή συνέχεια του πτυχίου σου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων; 

Ήταν καθαρά για τη μουσική και τη γνώση. Πάντα το να μαθαίνεις κάτι παραπάνω, εφόσον το επιθυμείς και έχεις όρεξη, κάνει καλό.

Umano: Έχεις ζήσει κάποια χρόνια στη Γερμανία. Μίλησέ μας για τις ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες ως προς τον τρόπο ζωής. 

Ήμουν αρκετά μικρός όταν πήγαμε στη Γερμανία με την οικογένειά μου. Σαν παιδί, θυμάμαι όμορφα χρόνια, ειδικά στις γιορτές που ήταν όμορφα στολισμένα.

Όσον αφορά τον τρόπο ζωής, είμαστε η μέρα με τη νύχτα.

Ο Έλληνας είναι γλεντζές ρε παιδί μου, θέλει να ξενυχτίσει, να χορέψει, να πιει τα ούζα του, να διασκεδάσει. Έχουμε μάθει αλλιώς και αυτό το «αλλιώς» είναι ωραίο. Ο Γερμανός, από την άλλη, έχει οργάνωση σε άλλα θέματα, σαν κράτος. Έχω αρκετούς γνωστούς μου που έχουν πάει για δουλειά στη Γερμανία. Άλλοι συμβάδισαν με το σύστημα αυτό και τους άρεσε, άλλοι θέλουν να γυρίσουν πίσω. Όπως αισθάνεται ο καθένας.

Umano: Από τις Σέρρες ήρθες στην Αθήνα για να κυνηγήσεις τη μουσική σου πορεία. Ισχύει ότι δε γνώριζες κανέναν;

Ήταν δύσκολο στην αρχή, πράγματι. Πέρασε κανένας χρόνος και βάλε, μέχρι να ξεκινήσω να εμφανίζομαι σε μουσικές σκηνές της Αθήνας. Βέβαια κάθε αρχή και δύσκολη! Θέλει κουπί, υπομονή, πίστη και να αγαπάς αυτό που κάνεις. Μετά από πολύ δουλειά έγινε ότι έγινε.

Έχω δρόμο ακόμα μπροστά μου και έργο να προσφέρω, καλά να είμαστε.

Ο τραγουδοποιός Αργύρης Λούλατζης στο Umano

Umano: Υπήρξαν μουσικοί που σε βοήθησαν στο ξεκίνημά σου; 

Συνάντησα κόσμο και κοσμάκη. Άλλοι έγιναν φίλοι, άλλοι έμειναν γνωστοί. Κάποιοι βοήθησαν με τον τρόπο, τα λόγια και τη στάση τους για τη ζωή και τη μουσική. Με κάποιους συνεργαζόμαστε για χρόνια είτε σε lives είτε στο στούντιο και έχουμε γίνει αδέλφια πια. Βλέπουμε ο ένας τον άλλο να εξελίσσεται, να μεγαλώνει, να αλλάζει, να δημιουργεί. Όμορφα πράγματα και τίμια.

Umano: Θυμάσαι την πρώτη φορά που τραγούδησες μπροστά σε κοινό; 

Τα πρώτα lives ήταν σε στούντιο και το κοινό ήταν η παρέα μας. Αργότερα, τραγούδησα σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ. Σίγουρα είχα κάποιο άγχος. Ακόμα και τώρα μου συμβαίνει μερικές φορές, αλλά μόλις ξεκινήσω το πρώτο τραγούδι όλα κυλούν και μοιάζουν ωραία.

Umano: Τι γράφεις – συνήθως – πρώτα, στίχο ή μουσική; 

Αναλόγως. Δεν ακολουθώ κάποιο δρόμο συγκεκριμένο. Έχω γράψει τραγούδια με όλους τους τρόπους. Πρώτα μουσική, έπειτα στίχο και το αντίστροφο.

Κάποιες φορές έχω γράψει ταυτόχρονα στίχο και μουσική όπως για παράδειγμα στα Ονειρομάγια.

Umano: Οι στίχοι σου είναι καταπληκτικοί! Ακούω το κάθε σου τραγούδι με προσοχή, σαν να μου αφηγείσαι μια ιστορία. Από πού αντλείς την έμπνευσή σου; 

Να ‘σαι καλά. Πολλά τραγούδια είναι από προσωπικές μου σκέψεις και βιώματα. Άλλα από ανθρώπους που συνάντησα, μίλησα μαζί τους ή και όχι, αλλά μου ζωγράφισαν μια ιστορία. Από εικόνες που μου μένουν, από συμπεράσματα χρόνων, από την απώλεια, από την αγάπη.

Umano: Αν σου έλεγα να διαλέξεις κάτι από την επικαιρότητα και να το κάνεις τραγούδι, τι θα διάλεγες; 

Χμμ…θα διάλεγα τον άνθρωπο και όλα αυτά τα απωθημένα του. Όλα όσα ήθελε να ζήσει και δεν τόλμησε καν να προσπαθήσει .

Τι θλιβερό να σε κερδίζει ο φόβος και να θάβεις το όνειρο!

Και έπειτα, όταν τα χρόνια περάσουν, να έρχεται και να σε ρωτάει, αν τότε είχες προσπαθήσει, ποιος θα ήσουν σήμερα άραγε;

Umano: Έχεις δύο προσωπικές δισκογραφίες, τις Ονειρομάγια και Κουβέντες με τους ουρανούς. Σε αυτές τις δουλειές έχεις συνεργαστεί με σημαντικά ονόματα όπως ο Χρ. Θηβαίος, ο Δ. Ζερβουδάκης, ο Ψαραντώνης και ο Μ. Πασχαλίδης. Πώς προέκυψαν αυτές οι συνεργασίες; 

Προέκυψαν όμορφα, τίμια και απλά. Έγραψα τα τραγούδια, τα άκουσαν, ενδιαφέρθηκαν, τους άρεσαν και τα τραγουδήσαμε παρέα.

Φυσικά και υπάρχουν όμως ιστορίες πίσω από το κάθε τραγούδι, στιγμές στις ηχογραφήσεις, παρέες έπειτα και κουβέντες.


Δεν το κρύβω ότι μ’ αρέσει να συνεργάζομαι με καλλιτέχνες που μου μιλάνε στη ψυχή με τα τραγούδια και τη φωνή τους. Ετοιμάζω και άλλα πολλά για το μέλλον…

Umano: Ποιο τραγούδι σου θα μας πρότεινες να ακούσουμε και γιατί; 

Συνήθως προτείνω το πιο πρόσφατο… Τα Απωθημένα λοιπόν. Μη μείνουμε με μισοχαμένα όνειρα, με μαράζι και μη ροκανίσουμε τη ψυχή και τον καιρό μας σε μια ζωή ριμάδα.

Ας γίνει τρόπος ζωής μας ότι αγαπάμε, ποθούμε και πιστεύουμε.  


Umano
: Πώς σου φαίνεται η μουσική στην Ελλάδα; Πιστεύεις ότι δίνονται σε όλους ίσες ευκαιρίες;
 

Όπως κάθε εποχή έχει τα σκουπίδια της, έχει και τα διαμάντια της. Υπάρχουν καλλιτέχνες και μπάντες αξιόλογες στις μέρες μας. Κάποια τραγούδια ίσως τα ακούσεις και στο ραδιόφωνο. Κάποια άλλα, πάλι, ίσως χρειαστεί να τα ψάξεις λίγο περισσότερο για να τα εντοπίσεις. Τώρα όσον αφορά τις ίσες ευκαιρίες, ο καθένας έχει το έργο, το χαρακτήρα και το ήθος του και ο κόσμος και ο χρόνος είναι εκεί.

Umano: Τι σε εκνευρίζει και τι σου αρέσει σε έναν άνθρωπο; 

Δε μ’ αρέσει η μιζέρια, η δηθενιά, η υποκρισία και η παμπονηριά στον άνθρωπο. Λατρεύω όμως την ευγένεια, την αλήθεια, την τιμιότητα και την καλοσύνη, όταν τη συναντώ στην ψυχή και στο πρόσωπο του ανθρώπου.

Umano: Ποια είναι η πρώτη σκέψη που κάνεις όταν ξυπνάς το πρωί; 

Ανάλογα…κάθε μέρα είναι μια καινούργια μέρα με τις σκέψεις, τις ομορφιές και τις ανησυχίες της.

Ο τραγουδοποιός Αργύρης Λούλατζης στο Umano

Umano: Ετοιμάζεις κάποιο νέο άλμπουμ; 

Ξεκίνησα πριν έναν χρόνο περίπου να κυκλοφορώ ένα ένα τα τραγούδια του καινούργιου μου δίσκου στο διαδίκτυο. Πρώτα τα Δυο Σπίρτα, έπειτα την Απανεμιά, ύστερα Τα Απωθημένα. Τώρα, το επόμενο τραγούδι θα κυκλοφορήσει πιθανότατα το μήνα Φεβρουάριο και θα λέγεται Συντρίμμια, με μια συνεργασία έκπληξη! Κάποια στιγμή, όταν μαζευτούν όλα αυτά τα τραγούδια, θα μπουν μαζί σε ένα δίσκο. 

Umano: Ποιες είναι οι μελλοντικές σου εμφανίσεις;

Ετοιμάζω διάφορες παραστάσεις σε Αθήνα και επαρχία. Όλα τα lives τα ανακοινώνουμε στις σελίδες στο Facebook και στο Instagram. Όποιος το επιθυμεί μπορεί να ενημερώνεται από εκεί. Να είστε όλοι καλά! Πάντα με αγάπη κι ομορφιά να ανταμώνουμε. Στο επανιδείν!

Ακούστε τα τραγούδια του Αργύρη Λούλατζη

Σχετικά άρθρα:

Συνέντευξη του Christian Ronig στο Umano
Active Member: Ο Μιχάλης Μυτακίδης στο Umano
Η Ισπανίδα ηθοποιός Marta Larralde στο Umano
Ο τραγουδοποιός της Folk & Roll Joey

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Comments are closed.